Kolovoz 25, 2025, 23:36:46 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Pomoc oko bilja  (Posjeta: 1501 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline JamesDee

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
Pomoc oko bilja
« u: Lipanj 15, 2010, 09:35:28 prijepodne »
Akvarij je mali, dimenzija 370x220x200 mm, znaci svega oko 16-17 litara vode je u njemu.
Trenutno u akvariju se nalazi egeria densa, cabomba, willow moss, cryptocoryne willisii, cryptocoryne crispatula (na skicama se vidi gdje je koja biljka smjestena i kako bi to htio razmjestiti za ubuduce). Sada mi se dogadja da crispatula kako je visoka biljka se polozila na povrsinu vode i zaklanja svijetlo ostalima biljkama. Posebno densi koja je cijelo vrijeme savinuta i cabombi koja nikako da posteno krene. Usput crispatula mi je jedina biljaka koja se super primila i raste kao luda, tako da mi je zao je micati van. Radije bih izvadio densu i cabombu i na njihovo mjesto stavio neku nezahtjevnu biljku sto se tice svjetla i podloge i da je nizeg rasta. Podloga je samo sljunak od 2-5mm sa jbl-ovim kuglicama na nekim mjestima. Sto velite na neke od ovih microsorum pteropus, vallisneria nana?

Jos jedan stvar. Sto mislite da li je potrebno dodavanje mikro, makro elementa i co2 u ovakav akvarij? Od ribica tu su 3 corydorasa i 2 ancistrusa, a na putu je 5-7 neonki i jedan bettan.
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline Neve

• Punopravni član
Odg: Pomoc oko bilja
« Odgovori #1 u: Lipanj 15, 2010, 11:22:25 prijepodne »
Microsorum narrow, ili anubiase. Nisam siguran da sam dobro interpretirao slike, ali ja bi na tvom mjestu razmislio da frva gurnem malo više prema zadnjem staklu.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline luxy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #2 u: Lipanj 15, 2010, 11:50:40 prijepodne »
po meni je to malo previše riba...ja u svom 20-litrašu imam 1 corydorasa i ancistrusa,3 guppija i 2 neonke...
yesterday,all my troubles seemed so far away,now it looks as thought they are here to stay,oh i believe in yesterday...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 15, 2010, 16:59:03 poslijepodne »
Ancistrusi će vrlo vjerojatno morati vani, nisam ni vidio da ih spominje.

Ostalo više manje može biti unutra, ali postavlja se pitanje kvalitete života ribica... U to nebih ulazio.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 15, 2010, 20:45:40 poslijepodne »
bez brige ljudi broj ribica s vremenom ce se mjenjati. kolicinu ribica sam napisao da dobijete dojam oko kakice sta ostaje izmedju kamencica.

fala na prijedlogu neve.
procitao sam vec na forumu da za male akvarije predlazete microsorum, pa sam mislio da li se mozete sjetiti jos koje vrste biljke.
nego kao sto pitah, da li ga treba gnojiti sa elementima ovo bilje? ili to jednostavno sam procjenim prema stanju biljaka.
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 15, 2010, 21:10:42 poslijepodne »
kako biljke pitaju, ti se prilagodi.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Lipanj 15, 2010, 23:09:51 poslijepodne »
cryptocoryne crispatula je jednostavno prevelika biljka za tako mali akvarij, mislim da mora van. Što se tiče ostalog nisi napisao ništa o rasvjeti, cabomba (isto je prevelika) i cryptocoryne willisii traže jako dobro svijetlo pa možda zato ne rastu. A što se tiče gnojidbe, zašto ne? Ja imam samo malo veći akvarij pa gnojim svakodnevno mikro i makro i dodajem CO2, istina vježbe radi, ali sa biljem sam uglavnom zadovoljan.

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Lipanj 16, 2010, 10:20:18 prijepodne »
cryptocoryne crispatula je jednostavno prevelika biljka za tako mali akvarij, mislim da mora van. Što se tiče ostalog nisi napisao ništa o rasvjeti, cabomba (isto je prevelika) i cryptocoryne willisii traže jako dobro svijetlo pa možda zato ne rastu. A što se tiče gnojidbe, zašto ne? Ja imam samo malo veći akvarij pa gnojim svakodnevno mikro i makro i dodajem CO2, istina vježbe radi, ali sa biljem sam uglavnom zadovoljan.

rasvjeta je diy sa dvije stedne zarulje od 7W/6500K.
marko... koje biljke imas u svom akvariju? da li si povjeravao stanje pipovace prije mjenjanja vode? iz razloga da znas koliko elemenata dozirati. koliko mjehurica co2 imas u minuti?

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #8 u: Lipanj 16, 2010, 15:24:01 poslijepodne »
Od bilja imam Staurogyrne sp., Pogostemon helferi, Cryptocorina wendtii brown i tropica, Valisneria nana, Anubias nana i nana gold, rotala rotundifolia, limun, sagitaria, fissidens, vesucularia dubyana, pellia, Microsorium pteropus, a zadnje su ušli prije 8 dana limnopilla aromatica, ludwigia arcuata,eleocharis vivipara, ludwigia  repens, ludwigia mulertii dok je Lymnophila sessiflora išla van.
CO2 iz boce oko 3 mjehurića/sec, dropchecker žutozeleln, pipovaču (više od 23 GH i 8 pH) mješam pola pola sa RO, mjerim nitrate, fosfate i željezo tu i tamo. Akvarij slavi točno 2 mjeseca, prigodna sličica: