Ne znam kako da nazovem ovu temu, trenutno mi nijedan epski naziv za akvarij ne pada na pamet, a i još nije gotov setup, možda kad (ako) ga dovršim dobije neko melodramatično ime.

Akvarij je dimenzija 100*50*60 (d*š*v), ali je napunjen samo do 50 cm,a iznad je crna samoljepljiva tapeta (ne pitajte zašto). Dakle, 250 litara je u teoriji, nešto manje u praksi.
S postavom zasad nisam baš pretjerano zadovoljan. Kao prvo, priznajem da ovaj putić u sredini nije baš originalan, a i ne postoji neki veliki dojam dubine. O zlatnom rezu i foksnim točkama da sad ni ne počinjem.

Putić je zamišljen uži (i bude ako se HM pokraj ove Rotale razraste kak treba) i s granama koje izviruju iz žbunova biljaka. Kad sam ga slagao nisam mogao naći neke dobre, visoke grane i to sad fali, ali uskoro dolaze pa će biti malo bolje ako ih uspijem složiti kak treba.
Također, akvarij pati od nekih svojih specifičnih problema koji nisu rješivi u ovom setupu i zato nikada neće biti onakav kakvog sam ga ja zamislio i priželjkivao. Previsok je i nikako ne mogu postići da mi gornji dio bude popunjen i da izgleda ok (to je bila greška prilikom kupovine, nisam razmišljao o tome). Zato ću vjerojatno na jesen prodati ovo staklo i kupiti neko istih dimenzija, ali visina će biti 50 ili 45 cm. Također, drugi veliki problem je podloga. Zemlja za cvijeće koja se naravno namakala prije stavljanja u akvarij i prilikom samog stavljanja je bila polutekuća. Zato sam je ja cijedio tako da sam je vadio mrežicom za ribe i doslovno stiskao rukama dok nije bila bezvodna. Jedino kaj mi nije palo napamet da će nakon toga biti sva stisnuta i da će to biljkama s korjenom biti problem. Sada ne rastu ni izbliza toliko dobro kao što bi trebale s obzirom na uvjete i kao što su recimo rasle u prethodnom akvariju gdje je podloga isto bila zemlja, a iz podloge izlaze mjehurići plina. Eleocharis recimo stagnira, s cubom isto ima problema, crypta lijevo je ostala niska i nije napravila grm kako sam planirao itd. Stavio sam unutra malezijske svrdlaste puževe i oni su djelomično pomogli, ali nije to to. Isto kad sam ga slagao sam ostao bez šljunka, a htio sam dovršiti setup tak da je podloga malo tanja. Ima tu još par problema, ali to je ok, igram se i učim, isprobavam nove stvari, slijedeći put sigurno neću ponoviti iste greške.
Slike nisu skroz recentne (stare su ok 5 dana), postoji jedna promjena u desnom zadnjem kutu. Lotus je otišao u drugi akvarij jer ga nisam znao natjerati kako da pušte manje i niže listove (kao npr. onaj u Viliju). Mislim da sam negdje jednom čitao da je stvar u količini CO2, ako ga ima puno onda ima veće listove (što je i logično). Na njegovo mjesto je došla Ammania gracilis koja je prethodno bila iza njega, a iza nje dolazi Cyperus helferii. Budem stavio nove slike za par dana. I isprike na kvaliteti, slikano je mobitelom, u živo nije tak žuto i izgleda dosta bolje.
Kak vam se sviđa? Čekam komentare, savjete i kritike