. Gwen ruku na srčeko, ali ako nisu jako sterilni uvijeti ja se ne dam pikati! Tetovaža je što večina ljudi ne shvaća, jedna velika( ovisi o tetovaži) otvorena rana! Da Otvorena rana, pa sad da mi npr doleti neko pero, dlaka mace ili pasića ... na tattoo ... ne znam baš.
.. profi oprema po meni ne znaći ništa ako nije i sama sterilizirana u steriliziranoj prostoriji koju nazivamo Tattoo Studio. Taj studio je pravilu jedna mala operacijska sala, gdje se vrše zahvati, ne operacijski, ali piercing i tetoviranje.
Sterilizirana prostorija ne postoji ako nije operacijska dvorana. Postoje razni stupnjevi sterilnosti, a tattoo studio bas i ne spada medju one visoke, osobito ovi nasi (govorim o vecini, a neki zbilja paze na te stvari i svaka cast na tome).
Kod tetoviranja je bitno da je cijela radna povrsina cista (dezinficirana, ne sterilna), da su svi istrumenti cisti (masina, kablovi i sl), da su boje, igle, tube i gripovi sterilni. Tu jos dodju razni podmazivaci (vazelin ili sl) koji moraju biti sterilni, sapun za pranje ili tekucina za nanosenje sablone i sl (odnosno sve sto je u dodiru s kozom i ulazi u nju za vrijeme tetoviranja)... to je sterilno. Ostalo je samo - cisto!
Slazem se u prostoriji za tetoviranje nesmije biti ljubimaca i nesmije se opcenito boraviti, ali da netko nemoze stvoriti iste uvjete u kuci (ako ima posebnu prostoriju!) nije istina. Sto je studio nego prilagodjena prostorija?
Nemojte me krivo shvatiti, niposto ne zagovaram tetoviranje "na divlje" jer je previse rizika.
Slike koje pokazujes su infekcije stafilokokom, najobicnije infekcije neodrzavanja. Zasto mislite da je svaka infekcija tetovaze propust tattooista? Dovoljno je ne shvatiti ozbiljno upute za odrzavanje tetovaze nakon tetoviranja i vasa nova krasna tetovaza ce za 2 dana izgledati tako. Inace, stafilokok se nalazi na kozi kao normalna fauna. Samo kad se integritet koze narusi (tetovaza to sigurno je), padne imunitet i covjek se ne pobrine za svoju ranu (bilo koje vrste) onda to izgleda tako.
Zapravo, prvu fotografiju je stavio jedan covjek na jedan forum gdje je napisao "i inace sam lijen za brinut se oko tetovaza ali ovo mi se desilo prvi put..."
Mnogo veci rizik od ovakvih upalica su neke gadnije virusne infekcije koje se mogu prenjeti nesavjesnim tetoviranjem: HIV, Hepatitis C, MRSA...
E da sam te slike vidio prije, razmislio bi o tetoviranju. Ja sam prvu napravio prije 2 god i cijelo vrijeme me kopka ma još ću samo jednu ali da zadovoljmo svoje želje tattoo cura i ja radimo u Gandalfu po meni jedan od najboljih tattoo studio u HR ali čekamo jesen da možemo ovo ljeto na sunce i more.
Super, cisti i pouzdani, al najbolji u HR... necu rec da nisu medju najboljima jer sigurno jesu, ali ima jos dobrih ako ne i boljih, bar sa same umjetnicke strane tetoviranja (ovo ostalo neznam pa necu ni pricat).
I btw. tetovaze se NIKAD nebi smjele izlagati suncu, ne samo kad su friske. UV zrake djeluju tako da izbljedjuju, bilo na pocetku, bilo na kraju... Odnosno, ako se ocete suncati ocekujte da ce vam tetovaze uranjeno "ostariti".