Srpanj 27, 2025, 22:56:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Čime se koja biljka hrani?  (Posjeta: 2990 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Čime se koja biljka hrani?
« u: Lipanj 08, 2010, 15:45:32 poslijepodne »
Nikako da nađem na internetu a zanima me pa ako netko zna ili ima kakav koristan link...
Zanima me koja biljka troši  koji makroelement najviše , tj. koja troši uglavnom nitrate, koja troši pol pol , koja fosfate , neka možda kalij troši najviše...
Čitao sam negdje da npr. microsorum troši uglavnom fosfate i jako malo nitrata...

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Čime se koja biljka hrani?
« Odgovori #1 u: Lipanj 08, 2010, 15:46:48 poslijepodne »
Mislim da rogolist troši jako puno nitrata.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Lipanj 08, 2010, 15:49:52 poslijepodne »
Da vidiš,dobra tema.Jer što znači dodavati ppm-ove(ili kak već..)na određen broj litara,a postav biljaka nije nigdje isti. -?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Lipanj 08, 2010, 15:58:35 poslijepodne »
Pa onda znaš da im ništa ne fali, a tjedno resetiraš sa izmjenom 50% vode. Na tome se i zasniva EI.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #4 u: Lipanj 09, 2010, 14:11:57 poslijepodne »
Pa , moglo bi bit korisno znat..
Recimo, ako netko ima jako osjetljive ribe, sad zamisli da se baš slučajno desi da imaš akvarij krcat baš onog bilja koji jako malo troši nitrate a puno fosfate , a ti dodaš 30ppm nitrata po EI...
...Sa izmjenama od 50% vode ipak se to onda može nagomilat i do 60ppm..
..možda i više, ovisno o broju riba..
..a s druge strane fosfati se istroše pa dobiješ točkastu..

Govorim teoretski jer ne znam , zato sam i otvorio temu da netko možda malo razjasni..

Čitao sam negdje da microsorumi i anubiasi troše uglavnom po4...

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Lipanj 09, 2010, 14:59:21 poslijepodne »
Definitivno dobra tema,a sad malo o poljoprivredi :D Dakle,upravo zbog takvih stvari oko prihranjivanja bi se trebalo i u poljoprivredi svake godine testirati kvaliteta zemljišta i na osnovu sastava se tada siju određene kulture,ali danas to rijetki rade,prije rada su svi kombinati tako radili,recimo ne troši svaka kultura iste sastojke,dok recimo djetelina u zemljište ispušta puno dušika ako se nevaram,pa ako na zemlji koja je bila pod djetelinom par godina,posijete nešto drugo to dobro rodi.Isto tako neke kulture se nesmiju sijati jedna iza druge,upravo zbog omjera hranjivih tvari(nisam agronom,ali sam dijete sa sela).Tako bi se i ovo moglo primjenjivati,znači ovisno o bilju u akvariju,vršiti gnojenje,upravo kako je ibanez napisao.Dajem se u googlanje za podatcima.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 09, 2010, 16:51:07 poslijepodne »
Početna ideja je OK, ali realno ti je nepotrebno i neprimjenjivo. Zašto? Zato jer ti možeš sada ustanoviti čega ti šta treba, ali za 6 mjeseci imaš 2x više bilja pa su ti se promijenile i potrebe bilja. Zato se koristi EI, nek je viška i resetiranjem sigurno padaš na niže.

Naravno da može doći do gomilanja nutrijenata, ali ne baš toliko brzo koliko misliš. Iz toga razloga, ribe će ti se privikavati na povišene razine nutrijenata i neće tek tako rikavat. Zanemarimo diskuse iz ove priče, pričam o večini riba koje se stavljaju u akvarije.

Ako si već ustanovio da neke biljke troše više određenog nutrijenta, prilagodi količine nutrijenata.

A na kraju, uvijek možeš krenuti sa EI pa onda u dvotjednim intervalima polako smanjivati nutrijente dok se ne pojave alge ili bilje prikaže da im fali nešto. Na sličnom principu funkcionira onaj modificirani EI o kojem se nedavno pisali.

Rađe se brini o tome da ne pretjeraš sa CO2, to je u 90% slučajeva glavni ubica riba na ovom forumu.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline texlip

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
    • 150 L Biljni
« Odgovori #7 u: Siječanj 14, 2012, 15:28:50 poslijepodne »
Evo prckajuci pronasao sam odlicnu temu koja je zavrsila bez odgovora....

Molim iskusne biljare , ako imaju vremena da navedu barem par primjera najcescih biljaka i sto najvise ili u kojim kolicina od nutrijenata te iste biljke trose.

Ja recimo imam problema sa zelenom tockastom algom i htio bih konkretno znati koje biljke trose puno nitrata a malo fosfata.

Hvala unaprijed....
Otkad sam otkrio Akvaristiku puno sam opusteniji!
http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=67806.new#new

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #8 u: Siječanj 14, 2012, 16:51:33 poslijepodne »
Mislim da bi se trebali obratiti Dr. Gstaraz-u :)))

Offline ra

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
« Odgovori #9 u: Siječanj 14, 2012, 17:11:38 poslijepodne »
Evo prckajuci pronasao sam odlicnu temu koja je zavrsila bez odgovora....

Molim iskusne biljare , ako imaju vremena da navedu barem par primjera najcescih biljaka i sto najvise ili u kojim kolicina od nutrijenata te iste biljke trose.

Ja recimo imam problema sa zelenom tockastom algom i htio bih konkretno znati koje biljke trose puno nitrata a malo fosfata.

Hvala unaprijed....

cabomba navodno troši puno nitrata
navodno jel nisam testirao neg pročitao 

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #10 u: Siječanj 14, 2012, 17:34:41 poslijepodne »
Naravno da može doći do gomilanja nutrijenata, ali ne baš toliko brzo koliko misliš. Iz toga razloga, ribe će ti se privikavati na povišene razine nutrijenata i neće tek tako rikavat.

Ribe možda i neće ali neko bilje možda hoće. Trenutno imam prilično čudno stanje u akvariju - bolbitis raste izvrsno, anubiasi, sagitaria, hemiantus, blyxa, starurogyrne i eleocharisi isto tako, cabombe i rotale su dobro, dok mi propadaju microsoriumi, pinitafida i alternathera. nitrata i fosfata imam dovoljno, a nekidan sam testirao željezo i ispada da sam debelo prekrdašio. Možda mi od toga pinitafida ima smeđe točke po listovima  -?
« Zadnja izmjena: Siječanj 14, 2012, 17:39:22 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline ZDmarinero

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zadar
« Odgovori #11 u: Siječanj 14, 2012, 22:49:38 poslijepodne »
eh ta pinitafida! i ja sam isto imao problem, sve raste savršno , EI metoda CO2 da ribe padaju u nesvjest.. a ona pocela dobivati tockice po lisću,
stagnirala i na kraju propala,... nikad nisam shvatio di je bio problem,,???