Možda sam došao u godine,možda je kriva vrućina,možda puna kuča djece...no ipak sam se prvo pitao:imam ja li pravdu,nešto reči protiv ....nemam..,ali uzeo sam si,vidi ti mene,reč,moram opet da malo popričam ,u najlošijem slučaju,sam sa sobom.
Gledam ti ja slike,nove stare i vidim u akvariju pravi Babilon ciklida i nekako sam več sam sebe uverio,da je to tako kako jeste ali opet neki moj nutarnji glas mi veli:Ajde Bojko,napiš šta misliš,lakše če ti biti... i tako eto
Meni nekako svi ti tankovi u kojima se nalaze puno ciklida sa razlićitih kontinenta ne deluju lepo,prije ružno.Znam teške su to reči ali potrudiču se,da vam u nastavku te priče,budete li čitali dalje,i objasniču.
Ciklidi nam dolaze,takoreči sa celog sveta iz raznih okruženja,naravno i sam kemizam vode jeste od postajbine tih ciklida razlićit.
Prosto rečeno,šta važi za Malawi ciklide,možda neče važiti i za ciklide iz Srednje Amerike,Južne Amerike ili Zapadne Afrike,čak i kemizam vode jezera tanganyika i Malawi nije isti,a relativno su blizu.
Zatim ako se pogleda dekoracija,što neki ciklidi vole bilje,drugi nit ne znadu za njega,što neki ciklidi vole prostor za plivati,toliko drugima to smeta i još bi se našlo dosta toga.
Voda,taj primarni elemenat,tih ciklida razlikuje se od ciklida do ciklida,neki se ,naviknuti na meku vodu,teško snači u tvrdoj,no isto bih mogao reči i okrenuto.
Svi mi znamo,da nepovoljni kemizam vode utiće i na dugovečnost ciklida,te naravno i na lepotu istih.
Sad ciklidi se najbolje osečaju,kad im je adekvatan akvarij ,prigodna dekoracija i dobra voda,takvi se nam ciklidi lepo vole mrestiti i veselje ih gledati.
Možda ču sad zvučiti praistorijsko,no lep je za mene tank,koji jeste uradjen,ne baš tačno,ali nekako imitira nekakvu sredinu i u njome ciklidi.Takav je tank i milina prosmatrati.
Smisao ciklidistike jeste upravo to,da se urade pravi i adekvatni ciklid tankovi.
Znam da je ponekad teško to običi,jer ima puno lepih ,traznovrstnih ciklida,no ciklida ima podosta i unutar tih"zatvorenih" jedinica,tako,da treba se samo malo olsvrnuti i nači prave.
Eto več čitam odgovor,kad ih nema,mda to jeste nekako i "rak rana" ciklidistike,a drugo jeste i neko nepoznavanje životnog stila ciklida,koji nam dolaze iz različitog regiona.
Kad se radi ciklidistika,mora biti akvarista i malo asketa,znamda je to ponekad i teško,mada godine koje provede sa ciklidima,upravo ga ka tome i vode.
Često sam bio u prilici,ili ovde ili na drugim sajtovima,kako sam čitao,da su se ciklidi,koji uizgred uopšte nisu nit bili kompatibilni potukli medjusobno do smrti,a čitao sam i postove,gdje su akvaristi javili,da im sve klapa.
Sve klapa,samo jeste pitanje koliko vremena,jer nizak ili visok PH vode isto je štetan,mada ne tako uoćljivo ko visok nivo Nitrita.
I eto,rekao šta sam rakao,a i napisao kako sam mislio,nemoj se niko čuti prozvanom,nego smatrajte taj post ,kao neko razmišljanje u daljem bavljenju ciklidima.
Neka nas sve nosi i štiti ciklid snaga