Poštovanje!
Jucer sam sasvim neplanirano, neocekivano dobio na poklon čančaru. Kum je bio u Zadru na par dana, naletio na malu čančaru na cesti, splasio se da ne nastrada i uzeo ju sa sobom te donio meni u Zagreb.
Dali je to najpametnije što je mogao učiniti (za nju), neznam, pošto sam upoznat da je čančara zakonom zaštićena vrsta, ugrožena itd. vjerojatno nije, ali sta je tu je.
Inace obozavam zivotinje ali nikada do sada se nisam brinuo za kornjacu kao ljubimca pa nemam bas previse iskustva, te bih stoga trebao vasu pomoc.
Znaci zivim u Zagrebu, podsljemenska zona. Imam prilicno veliko dvoriste, a pokraj i sumu tako da je priroda tu

Znam da cancare vole zemlju, da se hrane pretežito biljem....no volio bih da mi netko malo detaljnije da savjete kako bih se najbolje pobrinuo da njemu ili njoj

nista ne fali.
btw. kornjaca je velicine oko 6-7 cm.
Ja sam ju za pocetak smjestio u vecu kutiju za cipele, stavio sam zemlje, trave i posudu za vodu. Ona si je vec iskopala rupu i zavukla se u zemlju u djelu gdje je trava.
E sad par stvari koje me zanimaju; pomoci cu vam sa pitanjima, a vi se raspisite

1. Sta tocno smije sve jesti i koliko cesto ju se treba hraniti?
2. Da li da ju drzim vani u ogradenom prostoru ili da zasada bude u toj kutiji za cipele?
3. Ili mozda kombinacija, prek dana kad je lijepo vani,a po noci unutra?
4. Da li joj smeta kisa, ako bi bila vani, pod uvjetom da se ima gdje skloniti?
5. Koliko je rizično ovo podneblje u temperaturnom smislu posto znam da one pretezito prevladavaju u Dalmaciji?
Eto, vjerojatno ima jos stvari koje me interesiraju ali trenutno mi nis ne pada na pamet.

Kroz par dana cu postat i slike.
Zahvaljujem na odgovorima!