Kolovoz 17, 2025, 21:38:58 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ženska okupacija  (Posjeta: 1308 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igggy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Ženska okupacija
« u: Lipanj 04, 2010, 10:15:38 prijepodne »
Imam u 2 akvarija švertove miješano sa ostalim živorotkama. Svi se uredno razmnožavaju i sve 5, ali kod švertova niti jedan muški. Sve same ženke. Da li postoji neki poseban uzrok ili je to normalno?
igggy

Offline domaći

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sl.Brod
Odg: Ženska okupacija
« Odgovori #1 u: Lipanj 04, 2010, 10:58:30 prijepodne »

Kod dosta riba se javlja okolišna spolna determinacija , gdje se pod okoliš misli na klimu, dostupnost hrane i socijalnu interakciju. Kod vrste  sve jedinke startaju kao ženke i neke kasnije pretvore u mužjake. Konačna determinacija se bazira na socijalnom statusu: dominantne jedinke postaju mužjaci, a podređene jedinke postaju ženke.Mnoge vrste mijenjaju spol nakon početnog sazrijevanja. Promjena iz funkcionalne ženke u funkcionalnog mužjaka je češća promjena kod riba i naziva se protoginija (tu spadaju i švertovi)

Offline igggy

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 04, 2010, 12:33:57 poslijepodne »

Kod dosta riba se javlja okolišna spolna determinacija , gdje se pod okoliš misli na klimu, dostupnost hrane i socijalnu interakciju. Kod vrste  sve jedinke startaju kao ženke i neke kasnije pretvore u mužjake. Konačna determinacija se bazira na socijalnom statusu: dominantne jedinke postaju mužjaci, a podređene jedinke postaju ženke.Mnoge vrste mijenjaju spol nakon početnog sazrijevanja. Promjena iz funkcionalne ženke u funkcionalnog mužjaka je češća promjena kod riba i naziva se protoginija (tu spadaju i švertovi)

Lijepo si ti to meni sročio, ali nisam siguran da sam te puno razumio.
igggy

Offline nikola lulic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #3 u: Lipanj 04, 2010, 12:52:02 poslijepodne »
Odeš u trgovinu kupiš par muških i pustiš ih , a i krv će ti se pomješat među ribama pa će biti kvalitetnije.
Pozdrav iz Osijeka... :)

Offline igggy

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 05, 2010, 20:27:49 poslijepodne »
Odeš u trgovinu kupiš par muških i pustiš ih , a i krv će ti se pomješat među ribama pa će biti kvalitetnije.
s tim se slažem, ali to nije odgovor na moje pitanje
igggy

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Lipanj 05, 2010, 20:42:27 poslijepodne »
Imam u 2 akvarija švertove miješano sa ostalim živorotkama. Svi se uredno razmnožavaju i sve 5, ali kod švertova niti jedan muški. Sve same ženke. Da li postoji neki poseban uzrok ili je to normalno?

ne kuzim pitanje ?!?
dal ti se svertovi razmnozavaju makar imas samo zenke ili se samo oni ne razmnozavaju jer imas samo zenke.

Offline igggy

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Lipanj 05, 2010, 20:50:50 poslijepodne »
razmnožavaju se super, ali svi su potomci ženski. u dva akvarija, dva različita mužjaka, različite ženke, mladih kao u priči, ali sve ženke. kod endlera prevladavaju muški potomci (endleri su u zasebnom akvariju da ne dođe do miješanja s gupijima), a kod gupija sve normalno miješano.
igggy

Offline prodz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Lipanj 05, 2010, 21:30:50 poslijepodne »
pa ili jednostavno nemas srece sa muzjacima ili je ovo sto ti je domaci napisao (ali valjda hranis ribice redovito, pazis na cistocu vode i u akvariju ne drzis neke predatore)  ;)
stavljam 10 marki na to da jednostavno nemas serece :D (sto znaci da je to normalno :D )

Offline igggy

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 06, 2010, 08:59:00 prijepodne »
pa ili jednostavno nemas srece sa muzjacima ili je ovo sto ti je domaci napisao (ali valjda hranis ribice redovito, pazis na cistocu vode i u akvariju ne drzis neke predatore)  ;)
stavljam 10 marki na to da jednostavno nemas serece :D (sto znaci da je to normalno :D )
nema predatora, voda je ok. u oba su i gupi koji imaju mješane mladunce. izgleda da stvarno nemam sreće, ali od toliko mladih, baš niti jedan muški.
igggy

Offline mala_balava

• Punopravni član
  • **
  • Dob: 48 Lokacija: Zagreb
« Odgovori #9 u: Lipanj 06, 2010, 13:58:29 poslijepodne »
Baš me ovo zainteresiralo pa sam malo pretražila net.... uglavnom ovo sam našla:

Sex Change
When they get older, some female Swordtails will change into males. Not all these males are fertile, but any babies the 'male' fathers will be female. This ability is hereditary.

In the absence of male fish, a dominant female swordtail (and other livebearers) will often change sex and become a fully functional male to keep the species alive. However, the majority of fry will be female and only a very small percent turn out to be males.
Zaustavi vlak kad vidiš cvjetne livade..

Offline Njuška

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #10 u: Lipanj 07, 2010, 23:32:18 poslijepodne »
...je ...s vremenom će se neki mladci "opredijeliti" sigurno
Rijeka / Hrvatska
...nakon duge i teške muke dobio sam internet...

Offline kornjaca

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Lipanj 08, 2010, 12:23:27 poslijepodne »
prije dok sam imao švertove, imao sam taj problem da su mi sve ženke postali mužijaci, tako budi sretan dok imaš puno ženki.