Svibanj 01, 2025, 16:53:35 poslijepodneNajnoviji Član: Megalodon

Autor Tema: Problem zelena alga  (Posjeta: 8069 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ace1

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.aquosus.net/
Problem zelena alga
« u: Lipanj 03, 2010, 11:13:35 prijepodne »
Molim pomoć kako se riješiti dotićne alge, akvarij je 350l, rasvjeta 4 puta t5 54w (dvi aquastrar i dvi grolux), dvije gore 11:30h, a dvi 5h.Podloga je zemljana (ne za cvijeće), riječni pijesak i kvarcni šljunak, CO2 boca mjehurić u minuti, raspršivać ferplastov.Ne gnjojim sa ničim tj. prije par dan dana sam počeo sa Pro fitom.Alga izgleda ovako:

Hrvoje,Split Tropheus Paradise

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Problem zelena alga
« Odgovori #1 u: Lipanj 03, 2010, 11:16:37 prijepodne »
po meni...smanji rasvjetu na 10 sati, a ove da 4 sata dnevno..premalo je to co2..mjehurić u minuti..daleko premalo..nabavi dc (drop cheker)..inače oko mjehurić u sekundi na ovu litražu (napamet govorim), al bez dc-a ništa..pojačaj filtraciju

Offline Ace1

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Lipanj 03, 2010, 12:33:35 poslijepodne »
Filtracija je 1700 litara po satu filter je sump od 28l, probava sam sa smanjenjem svjetla, ali nije bilo uspješno, a i bilje mi onda pati.Iman bubble counter.
« Zadnja izmjena: Lipanj 03, 2010, 12:49:53 poslijepodne od Ace1 »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Lipanj 03, 2010, 12:57:44 poslijepodne »
Pa taj mjehurić u minuti je kao i da ne dodaješ CO2. tebi trebaju bar 2-3 mjehurića u sekundi na tu litražu, ako ne i više...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 03, 2010, 13:23:28 poslijepodne »
pa ak imaš bc onda ti je boja tamno plava, što možeš odmah zaključit da nije dovoljno dobro. Ova alga ti je primarno zbog nedostatka co2 i makroelemenata + što imaš jaku rasvjetu koja je ko stvorena za alge. Pročitaj na početnoj članak o co2 i nabavi makroelementarna gnojiva, pa počni s njihovim dodavanjem u akvarij.Bez toga će ti se alge uvijek vračati. Ove trenutno može pokušat u što većoj količini ručno otklonit i eventualno s H2O2. Imaš cijeli postupak doziranja u mojoj temi u potpisu

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Lipanj 03, 2010, 13:45:59 poslijepodne »
Previše svjetla, premalo co2 i makroelemenata, preslab protok, savršeni uvjeti za alge..
Počisti ručno koliko možeš algi, isključi dvije lampe,  neće ti bilje patit ispod dvije t5-ice, dosta one svijetle , bilje pati zbog nedostatka gnojenja i co2.
Fotoperiod 9sati..
Počni gnojit po EI sistemu.
Kupi  par protočnih pumpi (Atman od 500lit-h je 50kn) i pojačaj protok tako da se bilje stalno ljulja.
CO2.... ja na 180lit pičim  5 balončića u sek , pojačaj si co2 dok ti DC ne požuti, DC stavi na suprotnu stranu od mjesta gdje ubacuješ co2.

Nestat će sigurno!
 :up:

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #6 u: Lipanj 03, 2010, 16:08:56 poslijepodne »
Kolko se meni čini ti imaš i problem sa cijano bakterijom na drugoj slici desno na šljunku...
Dal je alga bila tu i prije nego si počeo s profitom?

Offline tomek1221

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Lipanj 03, 2010, 20:43:41 poslijepodne »
ja sam je jedino uspio rijesit kad sam sve bilje koje je bilo zarazeno s njom izvadio van.nazalost jedino tak.mozda uspijes sa dodavanjem vise co2 i probaj rucno vadit ali ta napast se uvijek vraca ko da je i nisam iscupo

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #8 u: Lipanj 03, 2010, 21:13:04 poslijepodne »
Ja isto imam ovo čudovište, pa sam probao nekoliko stvari,prvo,spustio sam pH sa 6,9 na 6,7 i pri kH 6 u akvariju bi trebao imati oko 36 ppm co2 što je već previše (oko 20 ppm je optimalno,ako se ne varam),smanjio sam fotoperiod sa 10 na 6 sati i smanjio jačinu svjetla sa 15+24w na samo 24w,vidjet ćemo šta se događa. Akvarij je 54 litre juwel. Mislim da ću i ja počet sa makroelementima malo ozbiljnije.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Lipanj 03, 2010, 21:32:28 poslijepodne »
Dakle ajde neke osnove: ako želite akvarij bez algi trebate biljkama omogučiti sve što im je potrebno za rast. Prije svega to su tri glavne stvari: co2, hranjive tvari, svijetlo. Ono što ljudi često rade je da kupuju gnojiva i misle da je to dovoljno. U dučanu ćete naići na 5-10 vrsta gnojiva, ali su uglavnom mikroelementi, dakle ono što bilje treba u puno manjoj mjeri za rast od makroelemenata koji se dodaju češće odnosno više (laički pojašnjeno). Jedino makroelementarno gnojivo je NPK od nutrafina čini mi se i EasyLife proizvodi koji su ekstra skupi. Ostale se rade DIY. Zamislite makroelemente kao glavnu hranu za biljke, a mikroelemente kao dodatak prehrani koji je obvezatan. Ukoliko nekog od makroelementa usfali tada će nastati alge. Isto vrijedi i za co2 koji je u 90% slučajeva uzročnik algi. Smanjena količina svijetla neće dovesti do algi ( u večini slučajeva) ali će znatno usporiti rast biljaka ako su ostala dva glavna faktora prisutna.

Uhh jesam natrkeljo svašta, ali nadam se da ste me shvatili....

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 03, 2010, 22:31:13 poslijepodne »
cigo..kratko jasno i precizno..moglo bi se reč laički rečeno :up:

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #11 u: Lipanj 03, 2010, 22:39:07 poslijepodne »
vražji makroelementi i kemija i omjeri. samo mjerenje količine co2 u akvariju je znanost za sebe  :(
ja bih da mi ribe budu sretne, da algi nema a bilje može rast kojom god brzinom hoće.
zasad mi se od algi bila pojavila samo malo smeđa po staklu, al je novoformiran akvarij.
sad čitam ovo sa zelenom i jeza me hvata.  -?
gdje da dođem do tih crnih makroelemenata? ne želim ih diy raditi, nemam ni digitalnu vagu ni živaca za kemikalije. jel ima netko na forumu da to radi i prodaje?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 03, 2010, 23:01:15 poslijepodne »
vražji makroelementi i kemija i omjeri. samo mjerenje količine co2 u akvariju je znanost za sebe  :(
ja bih da mi ribe budu sretne, da algi nema a bilje može rast kojom god brzinom hoće.
zasad mi se od algi bila pojavila samo malo smeđa po staklu, al je novoformiran akvarij.
sad čitam ovo sa zelenom i jeza me hvata.  -?
gdje da dođem do tih crnih makroelemenata? ne želim ih diy raditi, nemam ni digitalnu vagu ni živaca za kemikalije. jel ima netko na forumu da to radi i prodaje?

To fakat nije nikakva nauka kao što ti se čini. Al opet ljudi misle da je dovoljno otići u dučan metnut biljku u akvarij i ona će rast i sve će izgledati divno. To ti je isto ko da posadiš salatu u pijesak, ne daš joj vodu i ne pošpricaš pesticidima. Gle možda će salata neko vrijeme i uspijet nekako stagnirat i preživjet, ali dugoročno nebu od nje ništa bilo.

Što se tiće kemije, to je vrlo jednostavno sve izračunat preko chuckova kalkulatora. Vaga ti niti ne treba, jer ti to mogu u svakom ljekarni u miligram izračunat. Jedino je potrebno nabaviti makroelemente bilo preko neta, foruma ili preko ljekarne. Imaš makroelemente od Easylife-a ali su dosta skupi. Postižu dobre rezultate, ali opet ako ih sama miksaš proći ćeš znatno jeftinije.

Bez co2 možeš zaboravit da nećeš imati alge, odnosno ima takvih akvarija ali do su low light jednostavni akvariji. Ja sam ima tako jako dugo svoj kozičnjak, no i tamo sam imao končastu ako nisam redovito mjenjao vodu i barem na neki način dodavao makroelemente putem pipovače. Co2 je opet na neki način ulazio vodu jer sam imao onaj filter što radi putem zračne pumpe, pa je opet minimalna količina putem tih mjehurića dospijevala u vodu.

Offline Ace1

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 04, 2010, 00:56:53 prijepodne »
Cigo prova san onaj link, ali više ne radi za kalkulator ako nekog uanima evo drugi
http://web.archive.org/web/200806010...t_aquacalc.htm
E sad šta se tiće metoda dodavanja ćesto na putu, a i kada sam doma nemam baš vremena mijenjat svakih 7 dana vodu jel imaš kakvu preporuku.
« Zadnja izmjena: Lipanj 04, 2010, 01:04:35 prijepodne od Ace1 »

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #14 u: Lipanj 04, 2010, 09:18:47 prijepodne »
za one koji nemaju vremena stalno gurati ruke u akvarije idealni su tzv. "low light-low tech" akvariji,

to su akvariji s malo svjetla, podloga je glavni izvor hrane biljkama, ne dodaje se co2, eventualno 1 tjedno dodati malo makro i mikro, promjena vode desetak puta godišnje
naravno da uz to idu biljke kojima odgovaraju takvi uvjeti
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #15 u: Lipanj 04, 2010, 09:21:57 prijepodne »
Imam ti ja preporuku koja će te spasit, a koliko vidim i ribafisha...ako nemate vremena za high light biljni akvarij kakav sad imaš Ace1, možeš lijepo imati akvarij sa manjom rasvjetom i zaboravit na sve kemije.  Ovo lampi što imaš sad iznad akvarija ne može ići bez ostalih stvari koje idu ovako: svjetlo - co2 - makro - mikrolementi. Nema samo jedno dati biljkama (svjetlo u ovom slučaju), a da ostalo ne. To je povezano i nije samo svjetlo u pitanju.  ;)

Znači smanjit rasvjetu i problem riješen...ako je ona manja i ostale potrebe bilja su manje. T5 lampe su jake i tanke, ako su u reflektoru svijetle da to nije istina, puuuno više nego svi misle. Tu ne vrijede ni watti po litri, ni lux ni ništa. Watti po litri su vrijedili orginalno samo za T12 lampe koje su slabije i od T8 lampi. A taj termin svi koriste za sve lampe što je pogrešno. :roll:

Evo jedan link di se lijepo vidi: http://www.plantedtank.net/forums/lighting/105774-par-vs-distance-t5-t12-pc.html . Čovjek izmjerio PAR - metrom kolika je jačina svjetla u micromolima za određeni tip lampe. Potvrdio sve Tom Barr ispod...da pojasnim malo: lijevo na grafu je intenzitet lampe u micromolima, dole je udaljenost dna od lampe u inčima. 1 inč je 2.54 cm pa po visini akvarija izračunajte di ste u svjetlu.  T8 svjetlo je malo jače od starih T12 lampi za ove koji to imaju.  

Znači Ace1 ako nisi doma često i nemaš vremena gnojiti redovito i mijenjati vodu, onda fino smanji nekako rasvjetu da si u lowlight - granica sa midlight svjetlošću. Probaj ili dignut poklopac iznad akvarija ili ako imaš reflektore skinuti ih sa tih t5 lampi ili stavit T8 lampe. Imaš članak o rasvjeti u Aquscape rubrici.

Ključ uspješnog biljnog akvarija, a da ne zahtjeva puno održavanja, jest u manje svjetla pravilno raspoređenog i s tim se može sve držat. Baš sve biljke. Tako radi slavni Amano i svi ovi poznati scaperi. Manje svjetla i co2 dobitna kombinacija za aquascaping.  :up:

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 04, 2010, 09:51:08 prijepodne »
ček, ja već imam malo svjetla jer sam prije čitala da si ovo o low light već pisao (imam štedne žarulje 6500K i to 2x20w na 108 litara, 60 cm dubine), i čekam da mi stigne difuzor da naštelam diy co2.
dodajem mikroelemente jednom tjedno iz neke bočice kupovne :-[ pogledat ću sastav pa se javim.
znači, meni bi bilo dovoljno te makro elemente dodavati jednom tjedno?
inače, u  akvariju je pipovača. dal to što znači/pomaže? vidim da ste spominjali pipovaču gore...

edit: inače, od algi mi se bila pojavila samo smeđa po staklu, akvarij je skroz nov, tako da mislim da to nije ništa strašno.  al ne bih voljela da se pojavi još nešto. i da, zasad dodajem easy carbo već jedno tjedan dana.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #17 u: Lipanj 04, 2010, 09:56:18 prijepodne »
A ja mislio da pričam uvijek u prazno o malo svjetla... :D

Pa to je već manje svjetla i sve je ok onda...vjerojatno nećeš ni morati dodavati makrolemente uopće, možda nešto malo kad se sve razraste, al sigurno nećeš morat gnojit puno nikada. Ako imaš dobru podlogu bit će ti to dosta sigurno.

Smeđa alga je normalna na početku...otocinclusi je požderu za čas. Kad se sve zaciklira neće se pojavljivati više, tako da neka te to ne brine.  ;)

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 04, 2010, 10:11:33 prijepodne »
e vidiš, poslušala sam te oko rasvjete, ali nisam oko zemlje  :-[
odllučila sam držati samo kripte, anubiase, paprati, limnophile rogoliste i slične (makar mi se sad potkrala i jedna rotala  -?)

zato imam samo šljunak u koji su napiknute jbl kuglice od gline sa željezom i sličnim stvarima, ali to je samo nagurano pod ono malo mješavine rotale i sessilifore što imam, i pod jedan veliki grm kripte.

ostalno ni nema baš korijenje, tako da nisam u supstrat napikavala ništa. jel to ok?

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #19 u: Lipanj 04, 2010, 10:44:15 prijepodne »
Pa u principu nikada nije to tako kao kad imaš baš hranjivu podlogu...al ako je većinom bilje bez korijenja ne bi trebalo biti frke.

Držao sam kripte sa velikim uspjehom samo u šljunku i guravši tabletice pod korijen, i biljke u čistom pijesku pa su rasle...samo trebaš pripazit nakon nekog vremena na šljunak da se ne stvrdne. Onda znaju nastat problemi. Tu i tamo ga malo prođi kroz njega olovkom, prstom ili s nečim drugim i bit će dobro.  ;)

p.s. samo da se osvrnem još malo na Amano rasvjetu, recimo na 60cm akvariju...on koristi 2*36W PC lampe, 10 cm iznad akvarija. Sad pogledajte onaj graf što sam dao sa strane ispred: 35 cm visina akvarija + 10 cm prostora između rasvjete i površine=45 cm ili 18 inča. Crvena krivulja je PC lampa, i na 18 inča je jedva nekakva srednja rasvjeta, skoro lowlight. Još ni ne koristi baš reflektore oko lampi tako da nije to neka rasvjeta. A pogledajte njegove akvarije od 60cm...strava. Sve se crveni, biljke zdrave da ne mogu biti zdravije. Samo šiba co2 dovoljno i sve raste taman, ne mora šišat često, zamjeni 1/3-1/2 vode svakih 7-14 dana. Na velikim akvarijima još manje svjetla stavlja. :)
« Zadnja izmjena: Lipanj 04, 2010, 10:49:10 prijepodne od lp »

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 04, 2010, 16:39:30 poslijepodne »
hvala lp!
jedva čekam da pokrenem co2 aparat, i da sve bude kak treba :zagrljaj:

Offline Ace1

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 04, 2010, 20:24:34 poslijepodne »
Meni na ovom mom lampe stoje na 10cm iznad vode, a visina akvarija je 55cm,kao šta san već napisa dvi gore 11:30h a dvi 4h, pojača san CO2, ali bi mora naavit DC. A šta se tiće gnjojenja razmišljam da to izvedem preko dozera koji bi kapali stalno kad mene nema doma. E i pitanje je li dosta od Easy-a uzet Nitro i Fosfo i drugo di ima za kupit elektomagnetni ventil za Co2?
« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2010, 14:25:17 poslijepodne od Ace1 »

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #22 u: Lipanj 07, 2010, 08:58:30 prijepodne »
Elektromagnetnih ventila ima kod sponzora portala: zoo vili kod nas, aquashop slovenija pa malo prostudiraj...imaš na portalu njihove bannere.

Nitro i Fosfo su makrolementi...kupovni. Možeš ih i sam smiksat, a tome smo već stvarno naširoko pisali pa pogledaj malo starije teme u vezi makrolementata, Kno3 i kh2po4 da sad ne laprdam ovdje.  ;)

Offline Ace1

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 07, 2010, 11:03:01 prijepodne »
To sam već pročita samo me interesira da li je bolje kućna radinost ili kupovna od Easy-a.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #24 u: Lipanj 07, 2010, 11:06:46 prijepodne »
To sam već pročita samo me interesira da li je bolje kućna radinost ili kupovna od Easy-a.
Bolja je kućna radinost zato jer je puuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuno jeftinija.
Puno jeftinija