Kolovoz 22, 2025, 13:53:52 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Potreban savjet oko podloge  (Posjeta: 1919 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Triput

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Potreban savjet oko podloge
« u: Lipanj 02, 2010, 22:01:22 poslijepodne »
Bok,

Planiram uskoro nabaviti novi akvarij pa mi treba par savjeta.

Kao hranjivu podlogu planiram staviti zemlju za cvijeće. Imam ju i u trenutnom akvariju i pokazala se dobra što se tiče rasta bilja, ali loša što se tiče čupanja istog van.

Čitao sam da ekipa stavlja mrežicu preko zemlje prije nego što stave šljunak/pijesak kako bi spriječili zemlju da se ne diže i miješa sa podlogom.

To isto planiram i ja napraviti, ali me zanima kakvu bih mrežicu trebao staviti.
Pretpostavljam da bi trebala biti sitna kako ne bi zemlja mogla proći kroz nju, a opet ne bih htio da možda ako je pre sitna ograničava rast bilja.  -?

Ako imate kakve savjete vezano uz tu temu bio bih zahvalan.

Također mi treba savjet oko nabavke pijeska. Naime želio bih staviti sitni pijesak bijele boje kao podlogu.
Znam da ekipa s foruma zna nabavljati pijesak iz raznih bauhausa, baumaxa, gramata i sličnih "sve za kuću" trgovina.

Zanima me kako znat koji pijesak smije u akvarij?
Zapravo želim znati koji pijesak mougu staviti u akvarij, a da se ne otapa u vodi, odnosno da mi dodatno ne "otvrđuje" (koja riječ :)) ionako tvrdu zagrebačku vodu.

Svi savjeti i sugestije su dobro došli  :up:

Offline nikola lulic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
Odg: Potreban savjet oko podloge
« Odgovori #1 u: Lipanj 03, 2010, 08:44:31 prijepodne »
Pozdrav !

Napravio sam dva biljnja akvarija s podlogom od supstrata za cvijeće , pročitao si da zemlju trebaš namakat dve nedelje , iscjediš je i rasporediš  po akvariju . Mrežicu sam stavio onu od demit fasade i pokazala se odlićna zemlju ne pušta van a biljke (korjen ) lako prođe kroz nju  . Kada je vadiš biljku van ne zamuti se voda. A šljunak sam stavio Dravski prosio sam ga i to ti je najjeftinija kombinacija, normalno šljunak kasnije prokuhaš.

I to je to. Pozdrav.
Pozdrav iz Osijeka... :)

Offline cicovspu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • CiCo
« Odgovori #2 u: Lipanj 03, 2010, 08:46:37 prijepodne »
kupi običnu mrežu za komarce u bilo kojoj trgovini..... a što se pijeska tiče vidim da se spominje često iz baumax ili hausa bijeli pijesak za dječje pješčanike...
Zaprešić / Vukovar / Križevci
Trigon190
Cayman 60

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 03, 2010, 11:25:13 prijepodne »
A šljunak sam stavio Dravski prosio sam ga i to ti je najjeftinija kombinacija, normalno šljunak kasnije prokuhaš.

I to je to. Pozdrav.

Samo Drava mi je daleko, a Savski šljunak mi se nekak ne dira :)

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Lipanj 03, 2010, 11:26:46 prijepodne »
..... a što se pijeska tiče vidim da se spominje često iz baumax ili hausa bijeli pijesak za dječje pješčanike...

Da li taj pijesak čini vodu tvrdom?

Offline opijum

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Lipanj 03, 2010, 20:01:40 poslijepodne »

Da li taj pijesak čini vodu tvrdom?
[/quote]

Ovisi ako imam vapnenca onda ti poveča tvrdoću. To možeš provjeriti tako da na šljunak što planiraš staviti u akvarij posipaš malo alkoholnog octa iliti sirčeta i ako ššššššuššššti šljunak ti sadržava vapnenac.

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #6 u: Lipanj 03, 2010, 20:29:01 poslijepodne »
evo i ja sam stavio zemlju u akvač i malo mineralne podloge
to sam orekrio mrezicom za komarce zasad je ok a gore pjesak žučkasti

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 03, 2010, 21:18:59 poslijepodne »
Citat:
Ovisi ako imam vapnenca onda ti poveča tvrdoću. To možeš provjeriti tako da na šljunak što planiraš staviti u akvarij posipaš malo alkoholnog octa iliti sirčeta i ako ššššššuššššti šljunak ti sadržava vapnenac.

Hvala na korisnom savjetu. ;)
Nisam znao da se sa alkoholnim octom to može provjeriti.

Ipak ta metoda mi je malo nepraktična jer ne bih želio da se dogodi da kupim hrpu pijeska koliko mi je potrebno za podlogu, pa da naknadno skužim da je vapnenačkog porijekla.

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Lipanj 03, 2010, 21:24:20 poslijepodne »
Čitao sam malo po forumu prijašnje teme.

Vidim da dosta akvarista ima kvarcni pijesak koji se može kupiti u npr. baumaxu po povoljnoj cijeni.

Pretpostavljam da, s obzirom na to da se vrlo često koristi u akvaristici, nije vapnenačkog porijekla.

Kupio bih granulaciju od otprilike 1 milimetra.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #9 u: Lipanj 03, 2010, 21:26:04 poslijepodne »
znaš da sitni pijesak nije pogodan za podlogu? sabija se i spriječava rast bilja.

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Lipanj 03, 2010, 21:36:20 poslijepodne »
Znam da se navodno kvarcni pogotov zna stvrdnuti, ali tu su iskustva različita.

Mislim da 1 mm nije baš toliko sitno da bi se mogao sabiti do te mjere da onemogući korijenju da se probija kroz njega, ali možda se varam.

Trenutno imam pijesak koji je cca 2mm i nisam primjetio da smeta bilju.

Mislim da je to veći problem kod pijeska koji je vrlo sitan, kao prah.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Lipanj 03, 2010, 21:55:46 poslijepodne »
Evo ti par savjeta koje ti mogu dati iz osobnog iskustva, dakle meni je zemlja mrak podloga, ali ako misliš non stop nešto presađivat i prčkat u akvariju zaobiđi ju u velikom luku i rađe ako možeš kupi neku komercijalnu, jer će imati puno manje problema sa algama. Drugo mrežica je ok, ali opet velim ak ćeš imati biljka tipa crypte i ehinodoruse, dakle one s razgranatim korijenom, prilikom prvog presađivanja izletit će ti ta mrežica van i pol podloge. Iskreno ne vidim pretjerano neki smisao te mreže. Pijesak ti nije baš najbolje riješenje jer kao što su ti već napisali, jako se brzo stisne i nema dovoljne cirkulacije vode kroz njega, a i korijen biljka se ne može širiti. Ja sam imao jako velikih problema s njime u prijašnjem postavu. Zato ti toplo preporučam neki šljunak od recimo 1-3 mm i nećeš imati nikakvih problema.

Offline Triput

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 03, 2010, 22:15:05 poslijepodne »
Hvala na savjetu.

Zemlja se i meni pokazala kao stvarno dobra opcija, a i najjeftinija je.

Problemi sa zemljom su i nastali kada sam počupao brojne crypte koje sam imao posađene i naravno da se sva zemlja digla i izmješala s podlogom.

Nadam se da bi mrežica koliko toliko pomogla, jer ne želim ponovno isti scenario.

Bilje ne planiram stalno presađivati nego jednom piknuti i pustiti da raste.

Crypte i polysperme (koje isto znaju pustiti dugačak korijen) sam nedavno čupao jer sam htio preći s azije na amazonu.

Što se tiče pijeska tu sad ulazimo u terminologiju. Ja cijelo vrijeme govorim pijesak jer vidim da se spominje "kvarcni pijesak", ali nisam mislio ići ispod 1mm. 1-2 mm mislim da bi bilo ok. E sad jel to pijesak ili je to sljunak nemam pojma :)

Više mi se sviđa sitna granulacija od krupnije, a i bolje mi odgovara za pokušaj imitiranja amazonskog biotopa.

Mislim da ce se i coryima sviđati ;)
« Zadnja izmjena: Lipanj 03, 2010, 22:24:58 poslijepodne od Triput »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Lipanj 03, 2010, 23:09:29 poslijepodne »
Mislim da ti ta mrežica neće ama baš ništa pomoći pogotovo ak misliš saditi amazonu. Razmisli što će se dogoditi kad korijen crypte prođe kroz te rupice, pa ti odlučiš premjestiti  tu biljku negdje drugdje. Povuči ćeš s cryptom i mrežicu i pol podloge će ti izaći van.

Pijeska ima svakakvih, kolko ja znam kvarcani je jako sitan i nisam siguran da mu je najmanja granulacija 1 mm, mislim da je ipak manja. Šljunka isto ima sitnog, ali na prvi pogled ćeš ih jasno razlikovat. Što se tiće amazonskih biotopa, mislim da je bio jedna tema s linkovima o tome, pa pogledaj po forumu ili ukucaj u tražilicu nešto u tom smislu. U svakom slučaju sretno i očekujemo fotke kad nešto složiš

Pozdrav