evo ja ću odgovoriti na pitanje o zemlji zato što sam imao svakakva iskustva s njom, te ju i dalje koristim. Inaće dosta o tome sam pisao i u članku o podlozi, ali neke stvari ću ponoviti.
Ono što je velika razlika između velikog akvarija i malog u kojem je zemlja je svakako izmjena vode kojom resetiramo sistem. U Karlovom akvariju je gotovo nemoguće zamjeniti vodu 90%, odnosno može se, ali ja neznam kome se to da raditi jednom tjedno. Meni je na 300 litara muka svakih 10 dana... u nano akvarijima to je čas posla i zato su tu oni u velikoj prednosti. Druga bitna stvar je što je iznad te zemlje. U slučaju aquaclaya koji je jako porozan događa se to da svi makroelementi nekontrolirano cure u vodeni stub, što može biti i dobro i loše. na ovo ću se kasnije vratiti. Kod pijeska preko zemlje se može dogoditi stvaranje anaerobnih uvijeta, gdje se stvara H2S koji izlazi na površinu u obliku mjehurića i glavni je trigger za alge. Zajedno s njim ruku pod ruku ide CH4, koji je isto tako i dobar i loš.
E sad vratimo se na aquaclay i zemlju... napominjem glavno pravilo izbjegavanja algi u novopostavljenim akvarijima. Od prvoga dana dodavat co2, dobar protok, smanjenji fotoperiod i količina rasvjete, te ono što ljudi konstantno zaboravljaju velika količina biljaka. Ako pogledamo poznate aquascapere svi oni koriste odmah na početku puno bilja (što nama najčešće iz tehničkih ili financijskih mogučnosti nije ostvarivo) i rijetko imaju problema s algama. Njihovi akvariji nakon 3 mjeseca izgledaju kao da su tik do konačnog postava... bilje raste ko ludo, zato što ima sve što mu je potrebno. Podloga ispušta hrpu hranjivih tvari koje bilje rado uzima, u tom smislu je aquaclay puno bolji od pijeska koji taj proces blokira.
Kako riješiti nedostatak biljne mase prilikom startanja akvarija? Naučen prethodnim iskustvom propalog postava, odustao sam od pijeska. Nisam radio česte izmjene vode jer sam ljen po tom pitanju, a nisam imao gotovo nikakvih problema s algama. Kako? Moje riješenje je bila riccia. Jednostavna, svima dostupna biljčica koja ne samo da je korisna nego i lijepo izgleda. Kada u vodi postoji višak nitrata, ona podivlja i raste ko luda. U mom postavu je bila nekoliko mjeseci dok se stvari nisu malo uravnotežile, a onda sam ju zamjenio sa nekim drugim biljkama koje su mi se svidjele.
Ovo što sam napisao mnogo je teže postići kako akvariji rastu litražom i zato se ne bi odlučio za zemlju u ogromnim akvarijima. Teško ju je kontrolirat, a jedini lijek je izmjena vode, što opet nije tako jednostavno riješenje. Mikroelementarna podloga preko koje je šljunak i EI sistem je ono što bi ja pokušao.