ok narode
evo, danas je ispao pravi dan žalosti zbog co2 sistema koji se otima kontroli, i to baš kad se moja neuka malenkost sprema napraviti svoj diy co2.
razumijem što mi je činiti s bocama, ali kopka me metoda otapanja co2 u vodi.
i sad sam našla sjajnu ideju na netu, evo slike:
http://www.plantedtank.net/articles/DIY-CO2-Diffuser/8/s tim da bi oba kraja cijevi trebala biti otvorena i kod mene će crijevo ulaziti u cijev sa desne strane, ne s lijeve (dakle neće ići kroz cijelu cijev). imam doma dosta staklenih cijevi, uglavnom fi 1cm. ako uzmem cijev dugu 25 cm i potopim je duž stražnje strane akvarija, mogla bih podešavanjem nagiba dobiti cca 12tak cm2 kontaktne površine između vode i zarobljenog mjehura co2.
cijev za stražnju stranu mogu pričvrstiti pomoću onih crnih đavola pomoću kojih se na staklo kelje i sve ostale stvari u akvariju.
za povećanje površine mogu koristiti dodatne ravne ili svijene cijevi. zbog kretanja mjehura co2 u cijevi bi postojalo izrazito slabo ali stalno strujanje vode.
ima li ovdje netko tko je to na ovaj način rješavao, je li upalilo i čini li vam se izvedivo?
iako mislim da ne postoji šansa da se ovom metodom co2 napuni do opasne razine (pitanje je hoće li uspjeti uopće do dovoljne), nakon svega što sam pročitala danas kanim kupiti tester.