Svibanj 05, 2025, 19:38:19 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: nepoželjan puž?  (Posjeta: 6117 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: nepoželjan puž?
« Odgovori #25 u: Svibanj 30, 2010, 01:36:01 prijepodne »
Meni neki dan koza izasla iz akvarija malo hodala,presvukla se napuhala krila i postala vilin konjic i odletjela

No sad malo ozbiljnog
Iz posta di se kaze da su puzevi pokazatelji prljave vode,nitko ne spominje jaja puzeva i nastanak puzeva samih od sebe tako da ne shvacam tvoj post Pravda

Dalje puz kao pokazatelj bilo kakve kvalitete vode nije uopce pouzdan
Barski puzevi zive u mulju,vodi sa malo kisika,opcenito jako losim uvjetima,a ipak zive
Bijeg puza se ne moze opisati niti je poznat razlog,ali je malo vjerojatno da ce puz izaci iz vode i odluciti se za potragom za boljom kvalitetom vodom,ipak je to puz,di bi on iso traziti nesto,prije bi reko da izlaze zbog temperature vode nego zbog zagađenosti

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • ART IMAGE
« Odgovori #26 u: Svibanj 30, 2010, 06:41:10 prijepodne »

Na stranim forumima sam pročitao da su oni nekakav pokazatelj loše kvalitete vode...

Puževi NE MOGU nastati sami od sebe,dakle bez obzira na kvalitetu vode,oni se legu iz jajašaca,to bi vam barem svima trebalo biti jasno.Dakle puževi su tu jer se jajašca donesu sa biljem,panjevima i slično,najčešće sa biljem,pogotovo ako je to domaće barsko bilje.Jednostavno puževi su tu iz razloga jer su donešena jaja,a ako postoje uvijeti za život oni se izlegu,njihov broj ovisi o količini jaja,spolonoj zrelosti,to jest koliko moraju biti stari da mogu jaja polagati.Dakle.nemojte se sekirati da vam je voda loša,jer imate puževe,imate ih,jer ste ih stavili sami,najvejerovatnije nehotice sa biljem.Kod kolege se stalno pojavljuju,a uredno ih truje.
Nisam napisao da puževi nastaju sami od sebe u lošoj vodi ..
Naime, puževi su strvinari, hrane se trulim biljem, lešinom ribe ili ostacima hrane u akvariju , tako da je njihovo brzo množenje znak da imaju dovoljno hrane...
...a ta njihova hrana nesumnjivo umanjuje kvalitetu vode u akvariju.
Znači , nije da je voda loša JER imate puževe , nego imate puno puževa ZBOG toga što je nešto trulo u akvariju, dobro da su tu pa čiste :D
Tako da puževi ipak jesu pokazatelj da nešto ne štima u akvariju.
Naravno da se jajašca puževa unesu biljem.

Treba se koncentrirat na držanje akvarija čistim, uklanjati staro, trulo lišće,  ne ubacivat previše hrane ribama pa će i broj puževa bit na normali.

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #27 u: Svibanj 30, 2010, 07:17:48 prijepodne »
Mislio sam općenito,nisam nikoga prozivao,a to sam napisao iz razloga što sam dosta puta pročitao,a i čuo kako ljudi pišu i govore na način kao da se puževi stvore od ničega.

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #28 u: Svibanj 30, 2010, 08:42:34 prijepodne »
Baš moram to isprobat, s temperaturom natjerat pužeke van, nije mi uopče palo na pamet da bi zbog temperature bježali, al to ak ću ih htjet povadit.
Što je ibanez napisao je više manje OK al mislim da nije shvatio jednu stvar, ako se digne razina nitrita u vodi puževi idu van,
al masovno, ne pojedinci kak veli Tii, pojedinci uvijek nešto zabriju i rade pizdarije. Njihovo hranjenje je ko i kod koziva pa ne velimo da
ak imaš hrpu kozica da ti je trul akvarij neg je onak kak treba bit.
Nedavno sam promatrao kozu koja je izašla na stjenku akvarija izvan vode i šetkala se, možda bi i iskočila da je nisam na kraju
stero nazad, pojedinci uvijek misle da moraju bit posebni.
A inače znam da prije kad sam dodavao ugljik u kozičnjak kada bih pretjerao sve koze bi odplivale pod površinu, valjda nisu imale kisika.

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #29 u: Svibanj 30, 2010, 08:59:59 prijepodne »
netko je na forumu pisao da se rješavao pužadi pomoću lista zelene salate.
sad ne znam dal je list pofurio prije nego što ga je stavio u vodu, ali prije gašenja svjetla stavio list na dno, pa negdje tijekom mraka upalio naglo, vidio hrpetinu puževa na listu i lijepo ih sve kolektivno frknuo iz akvarija. i tako par noći za redom. naravno da ovo nije trajno rješenje, ali desetkuje populaciju i pomaže da ih se drži pod kontrolom.
i tako valjda sve dok se u akvariju ne razvije rezistentni soj koji ne voli salatu  :D

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #30 u: Svibanj 30, 2010, 09:16:14 prijepodne »
Baš moram to isprobat, s temperaturom natjerat pužeke van, nije mi uopče palo na pamet da bi zbog temperature bježali, al to ak ću ih htjet povadit.
Što je ibanez napisao je više manje OK al mislim da nije shvatio jednu stvar, ako se digne razina nitrita u vodi puževi idu van,
al masovno, ne pojedinci kak veli Tii, pojedinci uvijek nešto zabriju i rade pizdarije. Njihovo hranjenje je ko i kod koziva pa ne velimo da
ak imaš hrpu kozica da ti je trul akvarij neg je onak kak treba bit.
Nedavno sam promatrao kozu koja je izašla na stjenku akvarija izvan vode i šetkala se, možda bi i iskočila da je nisam na kraju
stero nazad, pojedinci uvijek misle da moraju bit posebni.
A inače znam da prije kad sam dodavao ugljik u kozičnjak kada bih pretjerao sve koze bi odplivale pod površinu, valjda nisu imale kisika.
ma nemoj kuhat ribe da bi dobio sirove puževe za nedjeljni ručak  :D  :D 
ja ponekad ubacim mrkvu ali jedini puž koji dođe je ludi jabučar ( mislim da je u bliskom srodstvu s onim od acies ) ;))
bojim se dugo držati povrće u akvariju jer ne znam koliko dugo treba dok počne trunuti  -?

šro se koza tiče .,čula sam da vole obilaziti po stanj pa sam, privremeno dok ne nabavim poklopac, stavila L košuljicu ( onu tvdu) na akvarij
:AkTer:

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #31 u: Svibanj 30, 2010, 12:52:05 poslijepodne »
Ja sam naso kozicu u niagari,iako je na usisnoj cijevi najlonka,a koza je bila 2 cm,kako je ona skocila unutra,do danas je ostao misterij,a pregledavam filter svaka dva tri dana,tako da nije odrasla unutra sigurno,ali ni kao mala ne moze uci,i da uđe odma bi otisla na propelere

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #32 u: Svibanj 31, 2010, 17:15:55 poslijepodne »

ma nemoj kuhat ribe da bi dobio sirove puževe za nedjeljni ručak  :D  :D 

šro se koza tiče .,čula sam da vole obilaziti po stanj pa sam, privremeno dok ne nabavim poklopac, stavila L košuljicu ( onu tvdu) na akvarij

ja ih držim bez poklopaca pa ne iskaču. al ako imaš prekrivalo ok

i nisam mislio kuhat ribe, njih se lako izvadi al kada bih temperaturom natjero puževe van bilo bi to brzo i lako, jedino kaj ih volim pa ih želim imat u akvariju...  :-[

Offline ivonahr

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #33 u: Srpanj 15, 2010, 11:47:57 prijepodne »
ne znam jel već netko napisao, nije mi se dalo sve čitati...ali puž sa slike je Planorbarius corneus, tj ramshorn snail - nije štetan, što znaći da neće jesti zdravo lišće, samo trulo lišće, ostatke hrane.....ili ako umre riba on to pojede bez problema i sl.... ugl čisti akvarij.... jedina mana mu je to što se dosta brzo razmnožava.
jedan dečko je nedavno prodavao takve crvene puževe...... ja u akvariju imam isto takve smeđe i zakon su... :)

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #34 u: Srpanj 15, 2010, 12:35:11 poslijepodne »
Meni je jedan takav odrasli u akvariju sa betanom. Fora izgleda, velik je ko kovanica od 1kn.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #35 u: Srpanj 15, 2010, 14:41:23 poslijepodne »
baš bih volio imati te crvene. prije ih je bilo a sad ih ne vidim nigdje  :(

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
« Odgovori #36 u: Srpanj 29, 2010, 13:29:54 poslijepodne »
vi se žalite a ja imam doma 6 gladnih botia :D :D

Offline locoo

• Novi član
  • *
« Odgovori #37 u: Srpanj 29, 2010, 21:08:30 poslijepodne »
 joj joj ja nemam nikakve ubojice puževa ja ih čak volim (u pristojnom broju) oni se meni nalaze unutar vanjskog filtera i tamo klopaju i to Čiste jel a u akvariju ima samo 3-4 komada :)
Nemoram često čistiti heheheh:) :klap: 8)