Srpanj 20, 2025, 22:28:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koji fotić izabrati za solidne slike akvarija?  (Posjeta: 4138 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Puffy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
Koji fotić izabrati za solidne slike akvarija?
« u: Svibanj 27, 2010, 14:38:50 poslijepodne »
Pozdrav svima!  :klap:

Znam da je ovakvih tema puno, ali nekako se ja obicno izgubim u tim temama na pregršt stranica pa sam odlucio pitati slijedece;

Fotić koji namjeravam uzeti trebao bi biti kompakt, i ne bi trebao koštati više od 1500kn. Jednostavno više od toga nije moguće :(
Gledao sam po stranicama "Konikoma" da ima masa Canona IXUS koji su baš 1500kn (a s njima nerijetko u paketu dolazi i torbica i memorijske kartice tako da je to veliki dodatan plus) i po onim karakteristikama ne čine mi se lošima za solidne slike akvarija, ribica i vodenog bilja. Dakle, fotka bi trebala biti oštra, ništa spektukalarno kvalitetna jer to niti ne očekujem od kompakta, ali da bude pametna investicija.
Spreman sam naučiti, proučiti i istražiti sve o dotičnom fotiću kako bi fotka ispala što bolja.

Međutim, u poslijednje vrijeme se sve više hvale Panasonic lumixi, pa što mislite o njima?

Evo par linkova fotica, pa sad, koji uzeti iz te more... nemam pojma. Molim iskusne s fotićima da se jave.
* http://www.canon.hr/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/IXUS/Digital_IXUS_100_IS/
* http://www.canon.hr/For_Home/Product_Finder/Cameras/Digital_Camera/IXUS/Digital_IXUS_95_IS/
* http://www.konikom.hr/p9384/fotoaparat-panasonic-dmc-f3ep/product_info.html
Zahvaljujem unaprijed!

P.S. - Sony-i me nikada nisu privlačili, dapače - ne želim ih, a ni Olympuse ne simpatiziram nešto previše iako možda (ili se samo meni čini) ima nešto jače i ljepše boje od Canona.
Ali kod Canona je ipak oštrija slika i općenito je lakše njime uloviti fotkicu...
« Zadnja izmjena: Svibanj 27, 2010, 14:48:01 poslijepodne od Puffy »
FILIP (Valpovo)

Offline penzic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zgb
Odg: Koji fotić izabrati za solidne slike akvarija?
« Odgovori #1 u: Svibanj 28, 2010, 16:39:47 poslijepodne »
Dali ti reklamiraš fotiće ili ih kupuješ ?
Fotiće se u grubo dijele na: SLR, kompakt, pro-zumere i one tanke koji su više šminka. Kad izabereš grupu onda u grupi pogledaš što ima u tvom cjenovnom (1500).
Kad si suzio krug, gledaš potrebe : kvaliteta objektiva, veličina i kvaliteta senzora i procesora.mogućnost manuelnog podešavanja (ako misliš puno učiti i vježbati) preporučio bi sa standardnim punjivim baterijama ( kad budeš za par godina mjenjao baterije neće ih biti) Silni megapiksli i nisu bitni ako nećeš raditi fotke metar na metar. Priča da neki fotić ima bolje boje oštriju sliku itd.. to su podaci za profi testove,a razlika je takova da se to teško vidi, ali se jako dobro vidi loš snimatelj.Kad vidiš nekoga kako drži fotić ili kameru dok snima jasno ti je da taj nema poima. Napraviš selekciju što ti treba,a što nećeš i koliko para imaš i vidjet ćeš kako ti izbor i nije velik.Radio sam sa svim tim markama koje si nabroijo i drugima i baš me zanima kako bi ti po fotki skužio kojim je aparatom slikano.Da ne spominjem PC-doradu.

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Svibanj 28, 2010, 17:26:46 poslijepodne »
penzić, čemu tolika frka i strka oko puffy-jevog posta?
pita što uzeti..isto sam pital i ja..i sad bi trebalo kaj, linčovat ga javno zato što stavlja linkove fotića na forum, od onih na koje je suzio izbor?
...nije da se kužim, ja kad sam kupovao, otišao sam na dslr, i sada vidim ogromnu razliku između dslr-a i starog olympusa..
sorry puffy, al za ostalo ne znam..dragon koristi canonov kompakt, mi se čini i ruki..pa čekaj da ti se jave, i skorpac isto tak  :up:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #3 u: Svibanj 28, 2010, 19:54:58 poslijepodne »
@penzic - nemam baš volje komentirati tvoj post. Činjenice koje si natipkao poznate su mi, a postavljanje teme isključivo zbog razloga koje je nabrojao kolega cannibal. Ovo o reklamiranju niti komentatirati neću.  :down:

@cannibal - hvala na potpori, vrijedno sam pratio tvoju temu o fotiću :D dok se nisam jednom izgubio. Vjerujem da je razlika golema, a canonovim kompaktima uglavnom vjerujem, ali prije toga volim pitati.
Nekako mi se ovaj http://www.digicamshop.nl/images/product/82867/canon-powershot-sx120-is.jpg naročito sviđa, zbog svoje cijene od oko 1800kn u jednoj trgovini... Mislim da bi zadovoljio moje potrebe, no - budemo vidjeli koliko je dostupan i slično.

FILIP (Valpovo)

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 29, 2010, 13:15:51 poslijepodne »
dečki,malo ste se prenaglo usplahirili.Mislim da Puffy-ja treba pohvaliti,a ne linčovati.Za razliku od većine mladih on je spreman o fotiću naučiti,proučiti i istražiti.Nakon toga će teško lošu fotku napraviti.Mislio sam samo reći da u istom cjenovnom razredu nema velike razlike u fotićima.Tu je više stvar ukusa nego tehnike.U tom kontekstu DSLR, RAW i td.ne treba ni spominjati (košta).
Pozdrav

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #5 u: Svibanj 29, 2010, 13:28:02 poslijepodne »
Ovo imam i zadovoljan sam:
http://www.njuskalo.hr/digitalni-fotoaparati/canon-g9-oglas-1301987

Jest da je rizik jer je polovni, ali prije bih to kupio nego ixus :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #6 u: Svibanj 29, 2010, 15:07:59 poslijepodne »
Ovo imam i zadovoljan sam:
http://www.njuskalo.hr/digitalni-fotoaparati/canon-g9-oglas-1301987

Jest da je rizik jer je polovni, ali prije bih to kupio nego ixus :)
Ruki, hvala na savjetu :)
FILIP (Valpovo)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #7 u: Lipanj 01, 2010, 17:06:10 poslijepodne »
Evo jos jedan super aparat za super novce:
http://www.fotozine.org/?knjiga=oglasnik&poglavlje=11&list=8090
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #8 u: Lipanj 01, 2010, 19:38:45 poslijepodne »
Evo jos jedan super aparat za super novce:
http://www.fotozine.org/?knjiga=oglasnik&poglavlje=11&list=8090

Hvala ti puno na prijedlozima.
Ajde, može jedno pitanje?
Zanima me vaše mišljenje o Nikonu. Mislim, stvarno - Nikone ima malo tko, i ne čujem često mišljenja o tom fotoaparatu, a ni oni malo bolji kompakti (barem mi se tako čine po većem objektivu :D i općenito karakteristikama) nisu uopće skupi, dapače.
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru....
FILIP (Valpovo)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #9 u: Lipanj 01, 2010, 20:35:27 poslijepodne »
Ne pratim to bas. Dok sam uzimao kompakt, Nikonovi modeli su dosta lose prolazili na testovima pa sam uzeo Canon. Inace, puno ljudi ima Nikon i da danas kupujem SLR, kupio bih Nikon.  :)

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #10 u: Lipanj 01, 2010, 20:38:31 poslijepodne »
Ne pratim to bas. Dok sam uzimao kompakt, Nikonovi modeli su dosta lose prolazili na testovima pa sam uzeo Canon. Inace, puno ljudi ima Nikon i da danas kupujem SLR, kupio bih Nikon.  :)
Ma da, i ja nekako najviše vjerujem Canonima :up:
Hvala ti ..
FILIP (Valpovo)

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #11 u: Lipanj 01, 2010, 20:44:28 poslijepodne »
pita što uzeti..isto sam pital i ja..i sad bi trebalo kaj, linčovat ga javno zato što stavlja linkove fotića na forum, od onih na koje je suzio izbor?
...nije da se kužim, ja kad sam kupovao, otišao sam na dslr, i sada vidim ogromnu razliku između dslr-a i starog olympusa..
sorry puffy, al za ostalo ne znam..dragon koristi canonov kompakt, mi se čini i ruki..pa čekaj da ti se jave, i skorpac isto tak  :up:

Cann ajde pliz jel može bez komentiranja komentara korisnika?? Ako tko treba uvoditi reda onda su tu moderatori. Tema je postavljena i neka se odgovara na pitanja korisnika.

Hvala

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Lipanj 01, 2010, 20:47:35 poslijepodne »
sorry puffy, al za ostalo ne znam..dragon koristi canonov kompakt, mi se čini i ruki..pa čekaj da ti se jave, i skorpac isto tak  :up:

Cann ajde pliz jel može bez komentiranja komentara korisnika?? Ako tko treba uvoditi reda onda su tu moderatori. Tema je postavljena i neka se odgovara na pitanja korisnika.

Hvala

renta..gle..ja sam to odgovoril prije 4 dana..kaj nisi onda reagiral i to napisal?..
u biti pročitaj post od penzića i onda mi reci kak si ga shvatil..ja sam ga shvatil ko napad i tak sam reagiral..nit sam koga vrijeđal niti tome slično..samo sam ga pital gdje je problem..a mislim da ga to mogu pitat isto ko i svi drugi?..il su se pravila promjenila?

EDIT: da neka se odgovara ne da se filozofira o onome što nije bila tema il konkretnije upit korisnika da mu se odgovori
« Zadnja izmjena: Lipanj 01, 2010, 20:58:14 poslijepodne od cannibal »

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #13 u: Lipanj 01, 2010, 21:28:28 poslijepodne »
Ajde pliz Cann kad mi već pišeš na PP zašto onda istu stvar postaš ovdje?? :poguzi: Kao što sam ti napisao u PP a vrijedi za sve korisnike pa ću ponoviti ovdje da se zna.. Nije na tebi i na bilo kome drugom da komentira ostale korisnike koji postaju. Ako tko ima uvoditi red i upozoravati korisnike na neprimjerene postove to su valjda moderatori, zar ne? Eto samo to, o tome se radi.. i nema nikakve osobne veze s tobom ili s bilo kim drugim. Samo sam to malo češće kod tebe primjetio da voliš tako nastupati...Mislim da to nije u redu i moderatori su tu da ti ukažu na to.. Ako to ne razumiješ neznam, pitaj ženu! :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Lipanj 01, 2010, 21:47:39 poslijepodne »
Ajde pliz Cann kad mi već pišeš na PP zašto onda istu stvar postaš ovdje?? :poguzi:  Samo sam to malo češće kod tebe primjetio da voliš tako nastupati...Ako to ne razumiješ neznam, pitaj ženu! :)
pp nema veze sa ovime ovdje..isto si mogo poslat meni na pp nakon 4 dana kaj nisi vidio il ti il netko odrugi..nisam idiot da se neću usudit odgovorit moderatorima..
možda uljećem ali neznam gdje..pošalji mi na pp link gdje sam ja to napadao druge, a isto tako gdje su drugi imali isti takav stav ko i ja..i da su isto imali ponašanje slično mojem..
moja žena nema veze sa ovime..mogo bi svašta reč na ovo al neću se spuštat ko ti..
mislim da bi rađe trebalo obrfatit pozornost na Ot nego ovo..al ok..igramo po vašim pravilima..

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #15 u: Lipanj 02, 2010, 08:43:05 prijepodne »
ja bih radije izabrao Nikon. Canon mi je isfurana stvar.  8)

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #16 u: Lipanj 04, 2010, 21:47:09 poslijepodne »
Evo par linkova fotica, pa sad, koji uzeti iz te more... nemam pojma. Molim iskusne s fotićima da se jave.

Ako imaš aq. rasvjetu normalne jačine i nisu neke skroz flegmatične ribe nego stalno plivaju simo-tamo po mom iskustvu trebala bi ti kamera koja ima veliku upotrebljivu osjetljivost više od ISO800 i mogućnost manuelne kontrole blende i/ili ekspozicije. Neki super zoom ti nije neophodan također ni sposobnost prepoznavanja lica. Ne znam o ovim novim kamerama, no znam da kamera mora imati veći senzor nego što je normalno za "kompakte" da bi zadovoljila što se tiče osjetljivosti. Stabilizacija slike će doduše pomoći stabilizirati kameru od podrhtavanja ali neće stabilizirati ribe koje se mrdaju. Koliko znam Cannoni G9 G10 itd. bi bili dobri samo pitanje je možeš li naći dobrog rabljenog za te novce.

Offline Tomica28

• Punopravni član
  • Algae is 90% of all life in the ocean
« Odgovori #17 u: Lipanj 06, 2010, 11:58:43 prijepodne »
Sony rules to je sve kaj bum ja vama rekel :up: :zagrljaj:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #18 u: Lipanj 06, 2010, 12:20:49 poslijepodne »
Sony rules to je sve kaj bum ja vama rekel :up: :zagrljaj:
Ne volim ga i šlus. Ne znam zašto....
FILIP (Valpovo)

Offline penzic

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Lipanj 07, 2010, 16:42:15 poslijepodne »
Osjećam potrebu da se opet oglasim.Ispričavam se ako je moje pisanje izgledalo kao agresivno, to mi nije bila namjera.Jednostavno sam pomislio da će čovjek imati novi hobi-fotkanje.Pa nebi trebao gledati na reklame,tuđe fotke,marke itd. već na tehničke karakteristike i ukupne potrebe za fotkanjem.Ali dobro....

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #20 u: Lipanj 07, 2010, 20:13:34 poslijepodne »
Osjećam potrebu da se opet oglasim.Ispričavam se ako je moje pisanje izgledalo kao agresivno, to mi nije bila namjera.Jednostavno sam pomislio da će čovjek imati novi hobi-fotkanje.Pa nebi trebao gledati na reklame,tuđe fotke,marke itd. već na tehničke karakteristike i ukupne potrebe za fotkanjem.Ali dobro....
Nemaš nikakvih problema :up:
Prihvaćam ispriku i cijenim ju ;)
FILIP (Valpovo)

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #21 u: Lipanj 17, 2010, 10:44:50 prijepodne »
Drage kolege,
odlučio sam se za Canon PowerShoot SX120 IS po vrlo prihvatljivoj cijeni za novi novcati aparat.
Slijedeći tjedan naručujem, pa kad dođe - dođe.
Hvala još jednom svima...... :zagrljaj:
FILIP (Valpovo)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #22 u: Lipanj 17, 2010, 13:12:42 poslijepodne »
Ja ti imam SX110 IS i samo riječi hvale imam za taj fotoaparat...ovaj tvoj može biti samo bolji.  :up:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #23 u: Lipanj 17, 2010, 15:42:16 poslijepodne »
Ja ti imam SX110 IS i samo riječi hvale imam za taj fotoaparat...ovaj tvoj može biti samo bolji.  :up:
Ajde napokon netko tko ima nešto slično mome. Hvala ti na ovome, sad sam još zadovoljniji i mirniji :up:
Usporedio sam ih i nema neke razlike. :up:

FILIP (Valpovo)

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #24 u: Lipanj 23, 2010, 22:22:02 poslijepodne »
Pozdrav kolege.
Evo, ipak je odluka defintivino pala na Canon Powershot SX 120 is...
Tek ga prokužavam, mrdam po njemu, istražujem... i okinuo sam danas par bezveznih fotki, pa evo pogledajte.

« Zadnja izmjena: Lipanj 24, 2010, 00:05:01 prijepodne od Puffy »
FILIP (Valpovo)