Srpanj 21, 2025, 14:52:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Another one bites the dust... Novi Malawi :)  (Posjeta: 12345 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ascar

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Another one bites the dust... Novi Malawi :)
« u: Svibanj 27, 2010, 09:01:36 prijepodne »
Nakon dužeg vremena u vodama Amzone i koraljnih grebena, selim se u afričke vode...  8)

Odlučio sam presložiti svoj Rio 300 u Malawi ciklidarij i zato molim malo pomoći i savjeta...

Dakle, akvarij je standardni Rio 300, filter je Fluval FX5, lampe sam mislio staviti jednu plavu, jednu bijelu T8, a pozadinu već radi gospodin Kovač i bit će nešto nalik ovoj sa slike samo zrcalno okrenuta...

Eh sad, pitanja:

1. Koji pijesak je najbolje uzeti? Čitam da dosta ljudi koristi kvarcni, ali nisam ziher koju granulaciju uzeti? Jel' to onaj isti kao za bazenske filtere? Gdje ga je najbolje kupiti i koja boja? Ili je standardno sivi?

2. Budući sam bacio sav stari filter materijal, ima li kakvih preporuka što se tiče punjenja za Malawi? Unutra su tri velike komore, pa je li to najbolje samo napuniti s nekakvom keramikom ili ima nekaj bolje i zanimljivije?  ;)

3. Htio bih da riblja populacija bude što šarenija... Koje vrste i koliko riba bih mogao natrpati unutra? Mislio sam si o Mbunama...

Eto, toliko za start. Ako netko ima kakav prijedlog ili nešto što zaboravljam... Budući idem opet from square one, htio bih da bude sve 5 od početka  :nerd:

Unaprijed hvala! ;)

Offline Ascar

• Punopravni član
Odg: Another one bites the dust... Novi Malawi :)
« Odgovori #1 u: Svibanj 27, 2010, 09:02:33 prijepodne »
Eh da... Evo i slike buduće pozadine... Skoro pa takve  :)

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Svibanj 27, 2010, 11:10:10 prijepodne »
Pozdrav i dobrodošao u malawi a i ciklidni svijet :up:

ad.1-sivi kvarcni piijesak,građevinski...meni a i drugima se pokazao kao najbolji i najjeftiniji...imaš u građavinskim trgovačkim centrima(bauhaus,pevec...)
ad2.-filter materijal-keramika, spužva(2),bioballs-i...ili nešto drugo...kod mene je ovako
ad3.-šareni malawci...tu su po meni bez konkurecije u ciklidnom svijetu ;)(ajde..amerikanci se mogu nositi sa obojenosti :))...e, pošto i ja imam 300l malawija...iz svog iskustva govorim-stvio bi do 40 riba....7-8 vrsta... mužijak i 3,4 ženke po vrsti....prijedlog vrsta(što po kompatibilnosti što s obzirom na koloritet):
Pseudotropheus demason,Labidochromis caeruleus,Melanochromis interuptus ili maignano,Maylandia estherae,Pseudotropheus socolofi, Labidochromis chisimulae,Pseudotropheus saulosi....ma vrsta je jako punu...malo proguglaj ili pogledaj na forumu  vidi što ti se sviđa :)...sretno u slaganju!
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 27, 2010, 12:36:09 poslijepodne »
Hvala na pomoći!  :up:

Ma googlao sam već i ogooglao  :D Gotovo da nisam našao vrstu za koju bih rekao da je ono, baš bezveze. Toliko je prekrasnih riba da je zaista teško odlučiti. Nekako bih jedinoi preferirao ribe kod kojih su i ženke atraktivno obojene. Od vrsta koje si nabrojao, ma najrađe bih od svih imao po grupicu. Najveći mi je bad da ne fulam i uzmem nekompatiblne vrste, pa kasnije imam probleme koje se moglo bar pokušati izbjeći u startu. Da li bi u tu grupu išli i: labidochromis hongi kimpumpa super, pseudotr. elongatus mpanga... Vidio sam da ih netko prodaje na forumu, a izgledaju prekrasno. Mislio sam ići na grupe od 1 mužjaka s 2-3 ženke. Negdje oko 30 riba, ali sad si mi dao misliti... Misliš da bi taj setup podnio više bez problema? Znam da se često overstockaju, ali sam si mislio možda ići skromnije u startu, pa imati jednostavnije održavanje... Recimo 8 vrsta mužjaka plus 24 ženke je taman 32 ribe u akvariju.

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 27, 2010, 12:43:10 poslijepodne »
ovo što sam nabrojao...sve ide zajedno :up:...provjereno :),,,bez beda možeš overstockirat...imaš mrak filter ;)...i kod većine ovih riba što sam nabrojao, su i ženke obojene i lijepe(kod labidochromisa caruleasa gotovo da i nema razlike između m i ž)...samo naprijed :up:...p.s . i ja koristim u malawiju  jednu plavu, marine i grolox običnu rasvijetu...mrak su boje i dojam dubine se dobije ;)

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 27, 2010, 13:03:15 poslijepodne »
Znam, pogledao sam... Zato i velim da ih hoću sve hehehehehehe

Koliki omjer bi trebao biti? Ide li i više mužjaka na dvije-tri ženke?

Sad je još samo pitanje gdje sve to nabaviti?  ;) Mislim, ima vremena jer pozadina ne bude prije druge polovice lipnja, pa cca mjesec dana da sve zaciklira... Taman u kolovozu mogu početi puniti. Valjda bude malaca za kupiti na forumu  8)

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 27, 2010, 13:12:33 poslijepodne »
BTW, koliko pijeska na te dimenzije? Jel' stiropor obavezan ispod... Nekak mi se ne sviđa, pa bih možda išao na to da stavim veće kamene drito na staklo. Tak sam imao do sada i preživjelo je čak i jako nadobudnog Oskara  :)

Offline tomo147

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • haj
« Odgovori #7 u: Svibanj 27, 2010, 14:31:54 poslijepodne »
BTW, koliko pijeska na te dimenzije? Jel' stiropor obavezan ispod... Nekak mi se ne sviđa, pa bih možda išao na to da stavim veće kamene drito na staklo. Tak sam imao do sada i preživjelo je čak i jako nadobudnog Oskara  :)
kaj se tice omjera ja uvijek gledam da bu jedno 5 zenki i 2 muska jel tad dolaze do pravog izrazaja a pjesak ... vreca od 25 kg ( mislim da je tak pakiran ) bi bila sasvim dovoljna ...
 kaj se nabavke riba tice to ces svee nac tu na forumu ...
 kaj se stiropora tice bilo bi dobro da ga stavis jel oni kopaju opako i skoro pa svaki drugi dan ti je drugaciji postav akvaria ( pjeska ) ... pomeni bi bio jako pozeljan stiropor radi pomicanja kamena iako nije nuzan
« Zadnja izmjena: Svibanj 27, 2010, 14:35:06 poslijepodne od tomo147 »

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 27, 2010, 14:40:35 poslijepodne »
BTW, koliko pijeska na te dimenzije? Jel' stiropor obavezan ispod... Nekak mi se ne sviđa, pa bih možda išao na to da stavim veće kamene drito na staklo. Tak sam imao do sada i preživjelo je čak i jako nadobudnog Oskara  :)
kaj se tice omjera ja uvijek gledam da bu jedno 5 zenki i 2 muska jel tad dolaze do pravog izrazaja a pjesak ... vreca od 25 kg ( mislim da je tak pakiran ) bi bila sasvim dovoljna ...
 kaj se nabavke riba tice to ces svee nac tu na forumu ...
 kaj se stiropora tice bilo bi dobro da ga stavis jel oni kopaju opako i skoro pa svaki drugi dan ti je drugaciji postav akvaria ( pjeska ) ... pomeni bi bio jako pozeljan stiropor radi pomicanja kamena iako nije nuzan

potpisujem :up:...vreća pijeska,stiropor pod obavezno...malawci kopaju...vrijedni su :).. a omjer m+ž...ja bi stavio..1 muškog(kad su dva...jedan uvijek natjerava drugog...pa drugi nema boje...jadan je subdominantan  -?)...i 2,3,4 ženke :)...

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #9 u: Svibanj 27, 2010, 15:11:06 poslijepodne »
Ja bi stavio od svega po 10kom i kasnije napravio selekciju. Najljepše ostavio, a višak u oglasnik. Tek nakon 4-5mjeseci češ vidjeti šta si kupio (mislim na m i ž).
Inače sa svime ostalim se slažem.
Pozz
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 27, 2010, 15:32:16 poslijepodne »
Ok... Ma malo sam skeptičan u vezi stiropora jer kad prokopaju, vidjet će se, ne? A i uz pozadinu dolaze moduli koje bi trebalo prikeljiti za staklo, ali oko toga se stiropor može izrezati  :-[

I da, taj dio oko raspoznavanja me je i mučio, ali sam to mislio ostaviti do trenutka kad krenem u nabavu. Sumnjam da ću sve ribe nabaviti u veličini gdje se kuži. BTW, s obzirom na to da SIGURNO ne budem mogao nabavljati sve ribe odjednom, u kolikim grupama je najbolje? Znam da je u biti bedast pitanje jer je više ziher bolje, ali ono, minimum. Logika mi kaže da dodati jednu ribu u agresivnu sredinu i definirane teritorije i nije baš smart  -?

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #11 u: Svibanj 27, 2010, 15:43:20 poslijepodne »
to nikako ... u formirani akvari umetat odraslu ribu izbjegavaj jel ja sam imo par iskustva i cak je i pogubno zavrsilo ...
 malu ribu do kakvih 5 cm bez beda al odraslu nikako ...
inace sve potpisujem sto su kolege sa foruma rekle ...

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #12 u: Svibanj 27, 2010, 22:24:13 poslijepodne »
Prije nego počneš sa nabavom raspitaj se malo ko kaj ima.
Znam da zeljkoc (naš član) ima puuuno različitih vrsta malaca koji su iste velićine. Kod njega bi mogao nabaviti većinu, a ima ih po oglasniku, a i mastino uvijek ima nekaj, a i Tomo i Ja Boro uvijek nekaj imaju. Pa malo se raspitaj i ubaci ih sve odjednom. To bi ti bilo najpametnije što se tiče riba.
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 28, 2010, 08:41:24 prijepodne »
Tnx! Već sam se i dogovorio s Borom  ;) Ima vremena do cca kolovoza da ribe krenu unutra. Možda testno malo jato da vidim jel' se akvarij ustabilio, pa onda ubacim full load. Imao sam jednom situaciju s reefom da sam u nestrpljenju stavio previše odjednom i loše je prošlo  :roll:

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #14 u: Svibanj 28, 2010, 18:38:08 poslijepodne »
Slatkovodni sistem ti nije toliko osjetljiv kao morski, tako da posto ces nabavljati manje ribe nije bad ako ih ubacis vise odjedanput, naravno u zaciklirani akvarij. Neko pravilo bi ti bilo da uzimas 6-8 kom po vrsti, mada neke osjetljivije vrste sta malawi sta centroamera sam uzimao i vise.

U zadnje vrijeme se pokazao polikarbonat (lexan) kao idealno rjesenje za dno akvarija, imas prozirni i nesto tamniji smedjkasti, nesto je skuplji od stiropora, ali ti je maltene za citav zivot.  ;)

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 30, 2010, 15:18:08 poslijepodne »
Puno hvala na savjetima! Za sad je plan ubaciti ove vrste:

Labidochromis hongi kimpumpa
Labidochromis mbamba
Labidochromis careleus
Pseudotropheus demasoni
Pseudotropheus flavus
Pseudotropheus sp polit Lion's Cove
Maylandia estherae
Melanochromis maingano

Ovak odoka, mislim da se to sve da nabaviti kod nas i da mi daje široki spektar boja i varijacija  :)

Jel' bi to sve skupa išlo? Mislim si kombinirati 1xdečko 3-4xcura. Kaj mislite? 8) 

Offline tomo147

• Punopravni član
  • haj
« Odgovori #16 u: Svibanj 30, 2010, 17:43:08 poslijepodne »
Puno hvala na savjetima! Za sad je plan ubaciti ove vrste:

Labidochromis hongi kimpumpa
Labidochromis mbamba
Labidochromis careleus
Pseudotropheus demasoni
Pseudotropheus flavus
Pseudotropheus sp polit Lion's Cove
Maylandia estherae
Melanochromis maingano

Ovak odoka, mislim da se to sve da nabaviti kod nas i da mi daje široki spektar boja i varijacija  :)

Jel' bi to sve skupa išlo? Mislim si kombinirati 1xdečko 3-4xcura. Kaj mislite? 8) 

ide nije bed ...mozes kod nas nac sve te ribeke ...

Offline Ja,Boro

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 30, 2010, 19:15:25 poslijepodne »
Pozdrav!!ovo što s napisao sve bez beda ide :up:...jedino ćeš malo teže nabaviti polit-a...prekrasan je...živio!!

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #18 u: Svibanj 30, 2010, 20:27:31 poslijepodne »
Pozdrav!!ovo što s napisao sve bez beda ide :up:...jedino ćeš malo teže nabaviti polit-a...prekrasan je...živio!!
Mastino ga je imo prije, treba viditi s njim dali ga još ima
Virovitica - Brezovica

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #19 u: Svibanj 30, 2010, 20:58:49 poslijepodne »

Imam ih ja samo treba da jos odrastu  ;)

samo neznam da ce ti taj plan 1m i 3-4 z uspijeti,malo tesko  :D

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 30, 2010, 22:10:15 poslijepodne »
Zašto? Misliš premalo ženki je ili zato kaj ne znaš što dobiješ dok ne odrastu, pa bude priroda smutila omjer?  ;)

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #21 u: Svibanj 31, 2010, 07:40:37 prijepodne »
Zbog toga jel nemozes znati spol dok ne odrastu......zato ti je mozda bolje smanjit broj vrsta a stavit vise kom od svake vrste 6-10 kom

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #22 u: Svibanj 31, 2010, 08:09:35 prijepodne »
ja sam uzimo od svake vrste 8 komada i sada sam se več lagano kao raspoznajem spolove počeo selektirati samo najljepše i da si napravim omjer 1 m - 2 do 3 ž
Virovitica - Brezovica

Offline Ascar

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 31, 2010, 08:40:22 prijepodne »
Ma tak sam si i ja mislio... Ionako sigurno ne budem mogao nabaviti sve odjednom, pa možda stignem selektirati, pa napraviti mjesta. Omjer sam mislio držati u konačnoj verziji... Brijem da bude se sve to skupa u hodu mijenjalo. Iako bih mogao živjeti bez lab. mbamba. Ionako je jako sličan hongiju. Možda ubaciti kakvu jako šarenu aulonocaru? Htio bih nekako da ima svega pomalo, boja i oblika. Da nije žuto plavi akvarij  ;) Polit i flavus imaju neugledne ženke, ali su tako lijepi mužjaci da bih ih stvarno htio imati unutra. Ima kakvih prijedloga za dopune i izmjene liste?   -? ;) :D

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #24 u: Svibanj 31, 2010, 08:46:39 prijepodne »
polite i flavuse osobno nebi drzao skupa jer su im zenke dosta slicne pa da ne dodje do krizanja...