Srpanj 27, 2025, 15:47:50 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomor  (Posjeta: 1965 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Amfor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
Pomor
« u: Svibanj 25, 2010, 19:33:42 poslijepodne »
Da.. dogodilo se :S
nemam pojma kako ni zasto, al sve su mi ribe uginule.. akvarij ima 15L, filter sa spuzvicom, grijac na 26 i zracnu pumpu.
od biljaka tu je hc  i nekakvo bilje sto djelomicno pluta na vodi..
od stanovnika tu su bili 3 gupija i 1 molly, a sve je pocelo nakon sto sam ubacio cistaca. jedno jutro nasao sam ga mrtvoga, onako, zbunilo me, nisu prosla ni 3 dana da sam ga kupio.
Sutradan sam primjetio da mi ostale ribice imaju nekakav cudan bijeli osip, da miruju na tlu vecinom.. i poceo je pomor.. mijenjao sam vodu, ocistio filter.. nije pomoglo nista.. pitanje je dal da kupujem nove ribice kad se ovako sto dogodi, koliko da cekam da akvarij jos stoji ovako, dal moram mijenjat svu vodu i ciklirat ga opet?
ne znam kako.. hranio sam ih 2 puta dnevno po malo, rasvjeta 10-ak sati dnevno...
jel mozda kriv cistac??

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Pomor
« Odgovori #1 u: Svibanj 25, 2010, 19:39:21 poslijepodne »
cistac je najvjerojatnije kriv-bio je zarazen kad si ga stavio unutra
kad si vidio osip po ribama trebao si odma javiti i mozda bi ih spasili a vjerojatno je rijec o ichy-u koji se relativno lako lijeci
nazalost sad je kak je.
ako mislis opet stavljati nekaj unutra prvo sve dobro isperi i prokuhaj jer ichy je jos uvijek unutra i ceka nove ribe da opet napadne
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Svibanj 25, 2010, 20:36:43 poslijepodne »

nevjerujem da bi pokrepale od  icha  za tako kratko vrijeme  naime za   to treba veoma teška infekcija ,, bijeli osip more da bude ich  al  zašto su onda ribe mirovale na dnu  obićno se ćešu i plivaju oklo

pomeni ako je  ćistač  bio   ancitrus  ili nekidrugi  somić  a veliš da je prvi  krepo    najčešči uzroćnik je  Amonijak   kažem najćešči  al nemora biti  znači ako je amonijak   loša kvaliteta vode pad imuniteta ribe pa onda bolest 
iako   lići na ich po opisu...iskreno bi i sam pomislio da je ich da tako što vidim  kod sebe al  su prebrzo pokrepale i premirne za ich
 ja bi sačeko da  plavi odgovori  on ti  zana sve te bolesti 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Svibanj 25, 2010, 20:48:59 poslijepodne »
mislim da je  kolega ceh u pravu. ich je  bio prisutan , ali od njega  ribice ne ugibaju tako  brzo. po meni je to  trovanje amonijakom, povišena koncentracija nit., mali je to  aq za tako često  hranjenje i bez čistača, jer ribice koje si imao  ne pojedu svu hranu i dosta hrane je padalo na podlogu i tu trulilo i zagađivalo vodu, vrlo vjerojatno da ni filter nije bio spreman za toliki šok, jer sam kažeš da je čistač prvi uginuo, on je  bio na dnu gdje je koncentracija bila najveća, a ostale su se ribice po tvom ponašanju ponašale kao  ošamućene, jer tako se ne ponašaju ribice  zaražene ichom...žao mi je što ti se to dogodilo..ali mogle su se spasiti poslije prvog uginuća promjenom vode, nadam se da filter nisi  prao u vodovodnoj vodi i ono bakterija što je bilo  time bi  pobio...
na greškama se uči..
samo polako i kreći ispočetka, ovaj put pažljivije.

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Svibanj 25, 2010, 20:53:21 poslijepodne »
ne znam, meni se čini da je broj litara kriv... sumnjam da se u tako malenom akvariju može držati stabilnom kvaliteta vode i još toliko ribica. nek se samo malo nešto poremeti - možda u ovom slučaju dovede ribica koja malo jače zaprlja vodu - i ode sve kvragu.
daj probaj barem malo veći akvarij nabaviti, bit će ti ih puno lakše držati unutra.

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 25, 2010, 22:29:49 poslijepodne »
tri gupija i jedan moly u 15lit i da je to previse hm..
ne slazem se sa vama jer po svemu bi ja reko da su to vrlo mlade ribice pa stoga i jako male
sto se tice hranjenja covjek veli dva puta po malo-pa to je najispravnije moguce i taklo se i treba hraniti-sam pitanje kolko je to za njega malo ali ako je citao malo postove i literaturu a je jer pita o cikliranju nadam se da je i bilo malo..
ichy vrlo brzo moze ubiti ribe ako se radi o vec oslabljenim ribama pa mene nebi cudilo da je ancistrus ubrzao cijlu pricu ali i da je ichy kriv....slazem se da je i kvaliteta vode upitna pa je sve zajedno rezultat pomora

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 25, 2010, 22:42:24 poslijepodne »
na 15 litara nije problem uz pravilnu filtraciju i dobro ustabiljen sistem imati  tih nekoliko ribica..ali mislim da je kolega napravio  ipak  par grešaka koje su rezultirale ovim događajem..još jednom žao mi je  zbog  gubitka..ali samo naprijed..

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 25, 2010, 22:42:57 poslijepodne »
na 15 litara nije problem uz pravilnu filtraciju i dobro ustabiljen sistem imati  tih nekoliko ribica..ali mislim da je kolega napravio  ipak  par grešaka koje su rezultirale ovim događajem..još jednom žao mi je  zbog  gubitka..ali samo naprijed..
slazem se ...

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 25, 2010, 22:46:33 poslijepodne »
slazem se ...

a ne znam, tri gupija, moli i čistač - 5 ribica na 15 l...
ma možda pretjerujem. ali stvarno sam skeptična spram tih malih akvarija, djeluju mi užasno nestabilno.  -?

Offline zeki972

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 25, 2010, 22:49:20 poslijepodne »
u pravu si.. zato i kažem ako je  aq ustabiljen jer je lakše nekako održati   stabilan veći aq nego manji..ali dolazi i to  iskustvom.. ;)

Offline Amfor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #10 u: Svibanj 25, 2010, 23:54:24 poslijepodne »
ljudi hvala vam na podrsci  :(
no, dogodilo se nesto interesatno, jedna riba je prezivjela, iako znatno oslabljena, lezala je na tlu. kako uvijek imam vode u pripravi (odstajale) odmah sam dio vode odlio i stavio nove, filter uperio malo vise prema tlu, zracna pumpa nalazi se na drugom mjestu. nakon 15-ak minuta ribica tj gupica je zivnula i propivala, evo pliva vec pola sata, dosta zivahno, doima se vesela, iako je upitno njeno zdravlje. osipa nema, peraja izgleda solidno. posjekao sam dio bilja sto je smetao, dio mahovine sto je pozutjela sam pocupao van odmah-da ne trune u vodi.
ubacio sam malo hrane, jedan listic izmrvio i ubacio, pojela je
reply: dvaput po malo:3-4 listica izmrvljena

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 26, 2010, 00:50:14 prijepodne »
u pravu si.. zato i kažem ako je  aq ustabiljen jer je lakše nekako održati   stabilan veći aq nego manji..ali dolazi i to  iskustvom.. ;)

dobro, na iskustvu još radim  :)

ljudi hvala vam na podrsci  :(
no, dogodilo se nesto interesatno, jedna riba je prezivjela, iako znatno oslabljena, lezala je na tlu. kako uvijek imam vode u pripravi (odstajale) odmah sam dio vode odlio i stavio nove, filter uperio malo vise prema tlu, zracna pumpa nalazi se na drugom mjestu. nakon 15-ak minuta ribica tj gupica je zivnula i propivala, evo pliva vec pola sata, dosta zivahno, doima se vesela, iako je upitno njeno zdravlje. osipa nema, peraja izgleda solidno. posjekao sam dio bilja sto je smetao, dio mahovine sto je pozutjela sam pocupao van odmah-da ne trune u vodi.
ubacio sam malo hrane, jedan listic izmrvio i ubacio, pojela je
reply: dvaput po malo:3-4 listica izmrvljena

dobro si napravio - dakle ipak izgleda da je bila stvar i u kvaliteti vode.
samo pazi kod hranjenja. hraniti ih treba tako da hrana ne popada na tlo - dakle, ako padaju mrvice hrane po tlu, hraniš ih previše. s tim budi sada oprezan, jer bi to moglo srušiti kvalitetu vode. i jako je dobro što si izbacio sve komade bilja koji pokazuju namjeru da strunu.  sretno s preostalim gupijem, ako je živnuo i jeo, mislim da se izvukao :up:
ostale ribice, ako vidiš da su krepnule, izbaci van.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #12 u: Svibanj 26, 2010, 07:40:42 prijepodne »
sad sam nešto primjetio   veliš imaš mahovinu   za tako mal akvarijum nikad nebi preporućio  razlog mahovina skuplja smeće
koje trune a ti ga nevidiš  i amonijak  raste
savejt izbaci makovinu   ili je svaki 3 dan izvuci van i operi od smeća
mahovinu je teško držat  ćistom ako nemaš puno iskustva specijalno u malim akvarijumima   zato sam ja povadio svu  iz  svojih 
naime  nisam baš vještu u gajenju biljki    :-[
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Svibanj 26, 2010, 08:39:39 prijepodne »
Nebi se baš potpuno složil s kolegom cehom glede mahovine, jer mahovina osim kaj skuplja smeće je ujedno i vrlo dobar biološki filter i pošto ima živorotke - najbolja kotilica. Je, treba ju redovito ispirati, recimo svakih 2-3 tjedna u akvarijskoj vodi, naravno ak nisu malci nutra  :)

Nego kolega Amfor, kakvo imaš svijetlo nad tim akvarijem i kakve biljke unutra? Vidim da si napisal da imaš zračnu pumpicu a ona skupa s biljem nije potrebna jer bilje je najbolja zračna pumpica kaj moreš nabavit, a filter samo namjestiš da ti blago mreška površinu i to je to :D Sad kad unutra imaš samo jednu ribicu ja bi se na tvojem mjestu posvetil biljkama koje su tu i probal čim više zabiljiti to jer ti budu jako pomogle u držanju konstantnijih parametara vode.  ;)
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #14 u: Svibanj 26, 2010, 09:12:41 prijepodne »
ako iti treba koji novi guppy, javi se imam par lijepih primjeraka
 :up:
:AkTer: