Srpanj 23, 2025, 21:37:15 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nadam se da je microrasbora...  (Posjeta: 90073 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline pravda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Nadam se da je microrasbora...
« Odgovori #250 u: Srpanj 09, 2010, 14:08:34 poslijepodne »
Ja se veselim svakom novom stanovniku u akvariju,osim pužića što buše listove,ali će doći pužo ubojica uskoro  :devil:

Offline Smilas

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #251 u: Srpanj 10, 2010, 00:58:54 prijepodne »
Ajme predivne su, ako ćeš prodavati ja sam zainteresiran za jednu dvije. Stvarno super, drago mi je da se nekom mrijeste jer kod mene ništa... Možda bi se to promijenilo sa svjezom krvi domaćeg uzgoja..

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #252 u: Srpanj 10, 2010, 01:53:05 prijepodne »
Jos su ti one premlade za mrijest,mogu za sad dobro samo jesti jaja :D
Smilas opisi svoj postav i kakva ti je voda,mozda skuzimo di je problem

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #253 u: Srpanj 10, 2010, 12:00:36 poslijepodne »
Ma znam, ali naraste ce one.. evo trenun to ih drzim u 47 litarskom ali im uvijeti za mrijest i nisu baš neki jer nema dosta mjesta za skrivanje, prejaka je filtracija i pretvrda je voda.  Fotke cu staviti ui temu iz potpisa za koji dan. Inace imao sam ih u 13 L ari se nisuu mmrijestile jer im je valjda premalo, te sa ovaj princip iz malog 13 litarca  idem napraviti u velikom, dakle miccem mangrovo drvo i stavljam par grana vrbe i puno mahovine i kuge, a bacopu i kozice (sve osim jednog amano shrimpa) prebacujem u mali akvarij.

Inace u akvariju uz 4 micre imam 3 cory-a, brdo chery shrimpova, amano shhrimpa, ancistrusa i sijamca.. i sad razmisljam kog dda maknem van jer mislim da imam previse opstruktivnih elemenata da bi mi jajašca preživijela....

Inace pogledaj slike 13L i zamisli istu stvar u 50 L samo još sa travnjakom od jave prirasle na plastićnu mrežu, podloga isti šljunak kao i do sad radi kuge, Inace odlucio sam u velikom imati kugu i javu, a u malom u kozicnjaku bacopu i cladophoru (volim  krcati puno bilja iste vrste)

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #254 u: Srpanj 10, 2010, 14:20:05 poslijepodne »
Pa filtraciju za mrijest možeš lagano riješiti zračnim kamenom i spužvom koju omotaš oko njega - to je diy jeftina varijanta, ali je princip isti kao i kod filtera kojeg sam ja kupio, a koji je opisan već u ovoj temi. Neki protok vode nije potreban kod mikri jer one u prirodi praktično žive u bari, stajačim vodama i to do 30 cm dubine. S tim da bi bilo dobro da ne miješaš mrijesni par uopće sa čistačima jer mi se čini da i kozice i coriji popapaju jaja ako naiđu na njih. Ja sam nabavio otiće za koje kažu da ne papaju jaja, ali prvi mrijest je bio bez 'staklolizača' i bio je uspješan. Opcija sa zajedničkim aq za mrijest mikri čini mi se nije dobra ako ih želiš više, možda preživi gdje koja ali kad ih već želiš mrijestiti onda je bolje da imaju aq samo za to. Mrijest najbolje možeš potaknuti dobrom ishranom, najbolje živom hranom - artemia, vodene buhe, larve komaraca... Moje su papale artemiu i vodene buhe (kojih više nemam jer mi je još uvijek neidetificirana osoba zalila cvijeće na terasi s njima iako sam na posudu napisao NE DIRAJ!) Tjedan dana dobre, žive papice i onda par mikra staviš u mrijesni... Dobro bi bilo i da je voda u mrijesnom malo hladnija jer i to potiče mrijest. S tim da se nisam zamarao s tvrdoćom vode pa su se ipak mrijestile. To je moje iskustvo, no eto svako ima različite postupke, ali u principu iste.
live long and prosper

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #255 u: Srpanj 11, 2010, 04:43:54 prijepodne »
Ehej, da na taj sam set problema nekako mislio, iskreno mi je od toga najveći problem ne imati algojede ili corye unutra te amano shrimps jer mi njih 6 (3corya, anci, sijamac i amano) sredjuje ostatke i alge pa se bojim kako bi sve izgledalo da njih maknem ..

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #256 u: Srpanj 11, 2010, 09:58:50 prijepodne »
Ehej, da na taj sam set problema nekako mislio, iskreno mi je od toga najveći problem ne imati algojede ili corye unutra te amano shrimps jer mi njih 6 (3corya, anci, sijamac i amano) sredjuje ostatke i alge pa se bojim kako bi sve izgledalo da njih maknem ..

kad nabavim fotić pošaljem ti fotku svog akvarija koji je tek jučer dobio male algojede, a formiran je valjda pred dva ili tri mjeseca, pa ćeš vidjet kako bi izgledalo.
grozno.  :D :-[

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #257 u: Srpanj 11, 2010, 10:57:45 prijepodne »
Ajme,koliko će biti mrijestova,pa kud ću sa tolikim ribicama  :D :D :D

Offline Smilas

• Punopravni član
« Odgovori #258 u: Srpanj 11, 2010, 11:26:43 prijepodne »
Pa cuj sve sam algare nabavio iz potrebe, sijamca zbog crne, amanicuu zbog zelene koncaste, ancistrusa zbog ostalih, ali sad mi se čini da su možda coryjima malo suvisni jer njihov posao odradi amanica... Joj ne znam ni sam, samo mi je jasno da će nešto morat van... Jel znate dal sijamac jede onu sluz iz potopljenih grana koju jede ancy? Jeste razmišljam o tome da ako da, maknem ancia, trenutnog sijamca koji je velik dosta te corye, a ostavim amano shrimpa i malog sijamca.

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #259 u: Srpanj 11, 2010, 14:29:33 poslijepodne »
Kod mene je puž jabučar skinuo dosta čupave sa anubiasa,anci iso tako čupka pomalo,ali je pužonja pobrstio dosta,više ga nemoram ribati ručno,kod mene je zajednički akvarij sa ghost i red cherry kozama,anci,guppyi,mollyi,puž jabučar i nebrojeno malih nametnika od puževa.Neznam da li bi jabučar pojeo jaja,tek sam ga nabavio,a i nemam ribe koje izbacju ikru,osim koza.

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #260 u: Srpanj 11, 2010, 14:33:27 poslijepodne »
Pa cuj sve sam algare nabavio iz potrebe, sijamca zbog crne, amanicuu zbog zelene koncaste, ancistrusa zbog ostalih, ali sad mi se čini da su možda coryjima malo suvisni jer njihov posao odradi amanica... Joj ne znam ni sam, samo mi je jasno da će nešto morat van... Jel znate dal sijamac jede onu sluz iz potopljenih grana koju jede ancy? Jeste razmišljam o tome da ako da, maknem ancia, trenutnog sijamca koji je velik dosta te corye, a ostavim amano shrimpa i malog sijamca.

a sve ove somate ribe su samo logistika  :icon_eyes:

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #261 u: Srpanj 11, 2010, 14:35:22 poslijepodne »
Kod mene je puž jabučar skinuo dosta čupave sa anubiasa,anci iso tako čupka pomalo,ali je pužonja pobrstio dosta,više ga nemoram ribati ručno,kod mene je zajednički akvarij sa ghost i red cherry kozama,anci,guppyi,mollyi,puž jabučar i nebrojeno malih nametnika od puževa.Neznam da li bi jabučar pojeo jaja,tek sam ga nabavio,a i nemam ribe koje izbacju ikru,osim koza.

ja uzela od Kekea neke male ancitrusiće, ma prekrasni su  :zagrljaj: nikad ne bi rekao čovjek da nešto somato može bit tako slatko  :zagrljaj:
al ako ne posaugaju sve kak treba, slijedim tvoj svijetli primjer i bacam se u nabavku jabučara  :up:

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #262 u: Srpanj 11, 2010, 14:40:11 poslijepodne »
Dakle ja pričam o mrijesnom aq, znači odrasle ribe će u njemu provesti samo tjedan dana - neće biti puno smeća od hrane ako znaš koliko im treba davati jesti. Ja sam malo pretjero sa hranom pa mi je bio dosta prljav, ali i unatoč tome mrijest je uspio. Mrijesni nemora biti lijep da bi ispunio svoju funkciju, od algi se zna pojaviti smeđa na staklu, ali ja sam je sastrugao i više se nije pojavila. U ostalim slučajevima naravno da ti treba pravi filter, i naravno govorim o aq bez podloge sa hrpom prirodnog filtera - mahovinom.
live long and prosper

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #263 u: Srpanj 11, 2010, 20:43:11 poslijepodne »
Ako imate problema sa algama,onda imate problem i sa vodom
Znaci nesto ne pase,ili previse svijetla,previse necistoce,prerijetke izmjene vode
Kad to rijesite shvat cete da nema potrebe za cistacima,ja nemam niti jednog u akvarijima sa galaxycama,sve je stvar odrzavanja akvarija

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #264 u: Srpanj 13, 2010, 13:31:59 poslijepodne »
Ako imate problema sa algama,onda imate problem i sa vodom
Znaci nesto ne pase,ili previse svijetla,previse necistoce,prerijetke izmjene vode
Kad to rijesite shvat cete da nema potrebe za cistacima,ja nemam niti jednog u akvarijima sa galaxycama,sve je stvar odrzavanja akvarija

pravo zboriš.  :up:
trebaš vidjet gdje stoji moj akvarij... na zidu između dva prozora, a preko puta 5 metara dalje je drugi zid sa prozorima. cijeli stan mi je takav (izuzev kupaone i špajze, al tamo pak ne kanim držat akvarij), bilje raste i bez rasvjete.
s gnojenjem mi se ne da zezat, a ne smijem podić ništa teže od 3 kg, pa ti sad računaj kako izgledaju izmjene vode kod mene  :D

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #265 u: Srpanj 13, 2010, 13:42:04 poslijepodne »
Ako imas tako puno svijetla,onda sakrijes akvarij iza ormara
Ja imam sobu od 25m2,i 3 prozora,na dva zida,a akvarij se nalazi skroz suprotno od njih u kutu di je najtamnije,i zaklonjen je ormarom
Ako nemozes tako sloziti onda pokusas najbolje sto mozes i zalijepis tamne folije izvana,pa ako treba i sa 3 strane akvarija
Sto se tice izmjene i nosenja 3kg max,mislim da je to dosta,svaki dan napunis bocu od 2.5 litre i izbacis van,i toliko nove dodas
Racunajuci malo dobijas da ces tjedno promijeniti 17.5litara vode,sa tim da uvijek usisavas po dnu,akvarij ce biti kristalan
Mjesecno ces u akvariju od 50 litara promijeniti i vise nego cijelu vodu,a ribe i kvaliteta vode ce biti bajkoviti :D

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #266 u: Srpanj 13, 2010, 13:50:45 poslijepodne »
Ako imas tako puno svijetla,onda sakrijes akvarij iza ormara
Ja imam sobu od 25m2,i 3 prozora,na dva zida,a akvarij se nalazi skroz suprotno od njih u kutu di je najtamnije,i zaklonjen je ormarom
Ako nemozes tako sloziti onda pokusas najbolje sto mozes i zalijepis tamne folije izvana,pa ako treba i sa 3 strane akvarija
Sto se tice izmjene i nosenja 3kg max,mislim da je to dosta,svaki dan napunis bocu od 2.5 litre i izbacis van,i toliko nove dodas
Racunajuci malo dobijas da ces tjedno promijeniti 17.5litara vode,sa tim da uvijek usisavas po dnu,akvarij ce biti kristalan
Mjesecno ces u akvariju od 50 litara promijeniti i vise nego cijelu vodu,a ribe i kvaliteta vode ce biti bajkoviti :D

pa tako i mijenjam vodu  :D
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=47297.msg514573#msg514573
ali ne usisavam stalno, samo povremeno. vidiš vraga, baš bih mogla svako jutro po malo :up:

inače, radije bih se borila s algama nego da si zbuksam akvarij u folije, ne bi se vidio onda a to mi se ne sviđa  -?
zasad funkcionira dobro.
a ormara nigdje - samo ogroman boravak  :zagrljaj: sa puno svjetla i prostora, regal na jednom kraju uza zid, prostor za sjedenje na drugom. savršena za stanare, noćna mora za akvaristku :D
danima gurkala okolo prazan akvarij na stalku dok nisam zaključila da ovo mjesto gdje je sad jedino dolazi u obzir. zato imam veeeeliki magnet za alge  :-[ :D

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #267 u: Srpanj 13, 2010, 14:25:57 poslijepodne »
Magnet za staklo je super stvar,samo problem je kad izribas alge,one popadaju po dnu ili se prime za biljku,ako su na dnu uglavnom pocinju trunuti sto nije dobro,ako pak padnu na biljku pocinju rasti i opet se siriti i jos ti i biljku zajebu
Izmjena vode je manje vazna od usisavanja podloge jer i kad zamijenis samo vodu,ona govna i dalje se razgrađuju u vodi
Kod malih ribica bi trebalo svaki dan usisati sa dna da im ne zagadi vodu,ovima velikima mozes svaka dva tri dana
I molim te kupi jos jedan akvarij od neki 15 litara,i unutra ubacuj sve malce koji ti se okote,da ih veliki ne pojedu,kad dođu do 1cm,onda ih bez briga mozes pustiti u zajednici akvarij,a u taj ubaciti opet malce,te kotilice nisu nizasta

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #268 u: Srpanj 13, 2010, 17:53:41 poslijepodne »
Magnet za staklo je super stvar,samo problem je kad izribas alge,one popadaju po dnu ili se prime za biljku,ako su na dnu uglavnom pocinju trunuti sto nije dobro,ako pak padnu na biljku pocinju rasti i opet se siriti i jos ti i biljku zajebu
Izmjena vode je manje vazna od usisavanja podloge jer i kad zamijenis samo vodu,ona govna i dalje se razgrađuju u vodi
Kod malih ribica bi trebalo svaki dan usisati sa dna da im ne zagadi vodu,ovima velikima mozes svaka dva tri dana
I molim te kupi jos jedan akvarij od neki 15 litara,i unutra ubacuj sve malce koji ti se okote,da ih veliki ne pojedu,kad dođu do 1cm,onda ih bez briga mozes pustiti u zajednici akvarij,a u taj ubaciti opet malce,te kotilice nisu nizasta

evo vratila se od doktora, neću skoro ništ kupovat.
a ni usisavat.
iduća 4 mjeseca smijem samo do wca i natrag u krevet.  :punch:
ni ručat za stolom ne smijem, tak da...

moš doć k meni usisavat akvarij (i ostatak stana :D), a i micre mrijestit.
ja ću gledat s kauča i navijat  :pompon:

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #269 u: Srpanj 13, 2010, 18:15:32 poslijepodne »
Joj pa zar je tako gadno?

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #270 u: Srpanj 13, 2010, 18:20:27 poslijepodne »
Joj pa zar je tako gadno?

ha ne znam. mislim, osjećam se dobro, al ne smijem mrdat preventivno.  -?
uglavnom, neću mrijestit ništa skoro, prvo da svoj vlastiti podmladak donesem na svijet, a onda ćemo o ribama.
ili nećemo.
ne, tek tad neće bit vremena za ribe.
mislim da ću još bit prva tu koja će mikre prodavat  :D
ili mijenjat za neonke, pa nek mikre mrijesti netko s više vremena/gabarita :)
Pravda, oš tržit osam mikri za osam malih neonki, mislim da je poštena cijena :D

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #271 u: Srpanj 13, 2010, 19:42:08 poslijepodne »
Joj,pa tebe ce uskoro mucit slatke brige :D
Ajde samo se odmaraj i uzivaj,bice za sve vremena,osobito kad ti bebac ne bude dao po noci da spavas,pa onda krenes umakati ruke u akvarij da se malo opustis :D

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #272 u: Srpanj 13, 2010, 20:49:35 poslijepodne »
Joj,pa tebe ce uskoro mucit slatke brige :D
Ajde samo se odmaraj i uzivaj,bice za sve vremena,osobito kad ti bebac ne bude dao po noci da spavas,pa onda krenes umakati ruke u akvarij da se malo opustis :D

mada ne bi bilo poželjno da zaspim s rukama do lakta u akvariju :D

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #273 u: Srpanj 13, 2010, 21:40:56 poslijepodne »
Čestitam,nekako sam si mislio da je to u pitanju,samo ima jedna stvar...Iskreno se nadam da se nećeš odlučiti na prodaju akvarija zbog nedostatka vremena,ja sam dva puta bio na porodiljnom po 8 mjeseci i nisam imao vremena nizašta,osim za bebu.Što se tiče razmijene,teško izvedivo do sredine kolovoza,dok naš kombi ne krene razvoziti robu po Zagrebu,a i skladište na Klari je na kolektivnom ako se nevaram.

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #274 u: Srpanj 13, 2010, 21:45:56 poslijepodne »
Necu joj ja dati da proda akvarij,ona ce malo pauzirati,mikre cu joj ja pricuvati,ako bude za
A tebi cemo Pravda vec naci neke malce ili od Dode ili od mene