Kolovoz 17, 2025, 23:11:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: sijamski borac  (Posjeta: 2583 vremena)

0 Članova i 4 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline leon v

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
sijamski borac
« u: Svibanj 22, 2010, 23:03:21 poslijepodne »
želim pokušati razmnožavati ove prekrasni ribice
da li u mrijesnom akvariju mora biti samo par (mužjak i ženka)
ili može bitiviše ženki kad se mrijeste
od hrane - koju preporučujete (za odrasle i za mlade)
svaka pomoć je dobro došla
hvala

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: sijamski borac
« Odgovori #1 u: Svibanj 22, 2010, 23:08:55 poslijepodne »
mrijest sijamskih boraca nije ni lagan ni jednostavan... isto tako, ni briga za mlade, tj. kad dođe vrijeme za odvajanje zahtjeva određeno iskustvo ali i prostor...

što se mrijesta tiče, ali i držanja Betta općenito, preporučio bih ti da posjetiš stranicu www.bettasvijet.com te da se malo više informiraš o ovim ribama... držanje dvije ili više jedinki ove vrste može završiti smrću barem jedne od njih (a pogotvo u vrijeme mrijesta kad mužjak osim teritorija brani i gnijezdo)...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline NoAir

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • La Usurpadora
« Odgovori #2 u: Svibanj 22, 2010, 23:26:39 poslijepodne »
Kao sto je Smiley vec rekao, mrijest ovih riba nije nimalo jednostavan (i posjeti bettasvijet.com/smf). Treba ti akvarij (oko 10l optim.) koji samo jednu trecinu punis vodom (kako bi tata betti olaksao posao podizanja prvo jaja, a onda i mladaca), puno plutajuceg bilja gdje ce se zenka skrivati, stirpopr, pola plasticne case ili nesto ispod cega ce muzjak napuhati gnjezdo, sve bez filtera i temp oko 27C. Sam mrijest traje od 1 do vise dana. Zenka se stavlja u casi u akvarij dok je muzjak slobodan. Zenka se pusta muzjaku tek kad je dobila vertikalne pruge (koje znace da je spremna za mrijest), poprecne pruge znaci da je u stresu i nikako pustati van. Sam mrijest je cesto vrlo agresivan (nekad zna trajati i par dana), pa se moze dogoditi cak da muzjak zatuce zenku, ali to se ne događa tako cesto. Naravno, i jedno i drugo iz mrijesta obicno izlazi pocupanih peraja. Nakon sto je mrijest zavrsen (muzjak tjera zenku od gnjezda i cuva jaja, a ona se skriva u bilju), zenku vadis van, a muzjak ostaje unutra i cuva gnjezdo (cinit ce ti se da jede jaja (i to se zna dogoditi), ali zapravo ih dize sa poda (zato ne smije biti podloge nego samo cisto staklo) i ponovno dize u gnjezdo. Isto radi i pravih par dana dok mladci ne pređu u free swim fazu. Uzasno je bitno da mrijesni akvarij ima poklopac jer se prvih 4 tjedna (dok se razvija labirint u mladaca) mora odrzavati konstantna temperatura i parametri vode.

Kad mladci pocnu sami plivati vadis i tatu koji ce vjerojatno pasti u depru, pa nece jesti neko vrijeme, ali to nek te ne brine. Isto je tako bitno da nakon mrijesta i on i zenka budu malo izlolirani, po mogucnosti na catappi ili vitaminima da se "dobiju" natrag.

Za hranjenje klinaca ti treba prvih tjedan dana infuzorij (dobivas truljenjem bilja), i nakon toga artemija na kapaljku.

Dakle, kraci odgovor na tvoje pitanje je: NIKAKO staviti vise zenki sa jednim muzjakom u mrijest, jer on odabere jednu, a druge smatra uljezima i obicno zavrse neslavno. isto tako, par koji zelis mrijestiti trebas neka 2 tjedna prije mrijesta kondicionirati, sto znaci malo vise hraniti, vitamini i to, jer niti on niti ona za vrijeme mrijesta ne jedu i to je vrlo iscrpljujuce za njih.

Najbitnije od svega je da moras znati kamo ces poslije sa mladcima. Naime, bette znaju imati mrijest do 300 mladaca, a svaki muzjak mora u dobi od neka 2-3 mjeseca dobiti vlastiti prostor. Prvo razmisli o tome.

S obzirom da sam sigurno nesto zaboravila, slobodno pitaj......

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Svibanj 23, 2010, 10:02:26 prijepodne »
bok!
evo, pitam ja :)
ne kontam ovo s poprečnim i vertikalnim prugama. koje su poprečne, a koje vertikalne?
shvaćam da neke od tih pruga idu od glave do repa a neke okomito na to, ali ne kontam koje su koje.  :-[

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Svibanj 23, 2010, 10:38:55 prijepodne »
poprečne pruge su one koje idu od glave do repa - javljaju se kad je riba pod stresom (i kod mužjaka i kod ženki, a popračeno je i gubitkom boje)
vertikalne pruge su one koje idu "gore-dolje" i javljaju se kad je ženka spremna za mrijest (osim diskoloracije na mjestu pruga, nema gubitka boje!)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 23, 2010, 13:07:28 poslijepodne »
poprečne pruge su one koje idu od glave do repa - javljaju se kad je riba pod stresom (i kod mužjaka i kod ženki, a popračeno je i gubitkom boje)
vertikalne pruge su one koje idu "gore-dolje" i javljaju se kad je ženka spremna za mrijest (osim diskoloracije na mjestu pruga, nema gubitka boje!)

hvala :up:

Offline leon v

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Svibanj 23, 2010, 18:36:38 poslijepodne »
zahvaljujem se NoAir i smileyzg na odgovorima  :up:
do sada sam uspješno uzgajao živorotke, a volio bih pokušati
i sa ikrašicama (koje mi Vi preporučujete za početak?)
napravio sam akvarije za crne udovice, guramije i sijamske borce
a volio bih nabaviti kirbenzise

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Svibanj 23, 2010, 22:18:05 poslijepodne »
Racunaj da ces nakon 2-2.5 mjeseca pocinjes odvajati muzjake ako se odlucis na bette. Ako budes imao srece pa dobijes pristojan broj malih (100-tinjak) trebat ce ti cca 50 odvojenih akvarija da odvojis muzjake... mozes li si to priustiti?
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 23, 2010, 22:28:42 poslijepodne »
Racunaj da ces nakon 2-2.5 mjeseca pocinjes odvajati muzjake ako se odlucis na bette. Ako budes imao srece pa dobijes pristojan broj malih (100-tinjak) trebat ce ti cca 50 odvojenih akvarija da odvojis muzjake... mozes li si to priustiti?

čekaj... pa zar ih ne može podijeliti/prodati kada počnu dosezati dob u kojoj im se spolovi počinju razlikovati?
meni su onomad davno u nekom pet shopu pokazivali cijelo jato relativno mladih beta (znači, nisi mogao sa sigurnošću reći koji su muški a koji ženski, makar se na nekima već dalo pogoditi), i objašnjavali da oni smiju odrastati zajedno, ali da nevolje nastanu kada ih odvojiš da budu sami, pa makar i na 10 minuta. da ih nakon toga više ne smiješ staviti skupa.
doduše, svašta ljudi pričaju po pet šopovima...  -?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Svibanj 23, 2010, 23:04:54 poslijepodne »
Moze naravno, ali to je daleko od profesionalnog pristupa. Tako mladu bettu dati dalje nije u redu, neznas sto ce nastati iz nje, oce li biti muzjak/zenka... Bette se nebi smjele davati u nove domove prije nego sazriju spolno i tjelesno.
...Pula...

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 24, 2010, 08:57:25 prijepodne »
Moze naravno, ali to je daleko od profesionalnog pristupa. Tako mladu bettu dati dalje nije u redu, neznas sto ce nastati iz nje, oce li biti muzjak/zenka... Bette se nebi smjele davati u nove domove prije nego sazriju spolno i tjelesno.

da, to ima smisla. tako bi netko na kraju mogao uzeti dva muška, pa onda ribe nastradaju.
al daj mi reci, jer sad me baš zanima, dal stoji ono što su mi rekli da mogu biti zajedno kao jato čak i kad im se spolovi počnu razlikovati? odnosno, da se boriti počnu tek ako ih odvojiš pa opet vratiš zajedno ili ubaciš stranu betu među njih?

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #11 u: Svibanj 24, 2010, 13:47:00 poslijepodne »
Nije istina. Odvajaju se upravo zbog toga sto zelimo sacuvati njihove peraje i zdravlje. Oni mogu teoretski ostati duze zajedno u VEEEELIKOM akvariju, svaki muzjak bi zauzeo svoj dio teritorija - ali uz konstantne borbe. One ne bi bile borbe do smrti ali bi svakako bilo pobjednika i gubitnika i peraje im nikad nebi bile cijele sto znaci da bi bili podlozniji infekcijama zbog ozljeda.

Eto toliko ukratko :)
...Pula...

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 24, 2010, 13:48:52 poslijepodne »
Nije istina. Odvajaju se upravo zbog toga sto zelimo sacuvati njihove peraje i zdravlje. Oni mogu teoretski ostati duze zajedno u VEEEELIKOM akvariju, svaki muzjak bi zauzeo svoj dio teritorija - ali uz konstantne borbe. One ne bi bile borbe do smrti ali bi svakako bilo pobjednika i gubitnika i peraje im nikad nebi bile cijele sto znaci da bi bili podlozniji infekcijama zbog ozljeda.

Eto toliko ukratko :)

Hvala :up:

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #13 u: Svibanj 24, 2010, 16:09:51 poslijepodne »
trebat ce ti cca 50 odvojenih akvarija da odvojis muzjake...

pa di ti to držiš doma :D

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Svibanj 24, 2010, 16:14:04 poslijepodne »
Srecom nemam nikad toliko velike mrijestove :) U prosjeku imam 20 odraslih odvojenih, 30 najvise a to ukljucuje i odvojene malce tako da.. nije strasno :) Ali najbolji nacin kako to drzati se mogao vidjeti na Akteru, moguce je napraviti boxove za odvajanje koji imaju svoju filtraciju i grijanje ;)
...Pula...

Offline leon v

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Svibanj 24, 2010, 20:43:52 poslijepodne »

:klap:bravo ti si genijalac
meni kažeš da će mi trebati 50 odvojenih akvarija, a tebi je dovoljno 20 ???? :klap: :klap: :klap:
imam jednu sobu 4x2m i od nje ču napraviti sobu za ribice (možda će biti dovoljno) :roll:
hvala ti na odgovoru i savjetu, svaki savjet je dobro došao :)
spominješ bokseve za odvajanje, pa me zanima kojih dimenzija trebaju biti?
« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2010, 21:01:19 poslijepodne od leon v »