pozdrav ljudi,
zamolio bih vas za malu pomoc oko konstrukcije terarija za mljecnu zmiju, tocnije Lampropeltis triangulum (sinaloe (u planu, ali mozda bude i nesto drugo ako sinaloe ne bude dostupna)).
Citao sam dosta, u planu mi je to od prosle godine jos, ali nikako da dodje na red, pa u ponedjeljak dolazi staklar koji mi je radio terarije do sada premjeriti i pogledati kako sta zasto ocu...uglavnom ideja je napraviti terarij u sklopu jednog stola (ajmo reci klasicni uredski stol s ladicama (na desnoj strani)). Stol se naravno ne koristi u uredske svrhe niti iko sjedi za njim...glavni dio terarija bio bi naravno u rupi gdje idu noge, dimenzija Š-70 x D-55 x V-60 do 70cm. Drugi dio terarija bi se nalazio ispod ladica, visina bi mu bila tek nesto vise od 20ak cm, ali bi time dodao terariju još 40-50 cm širine koji ce zmiji itekako znaciti, dok ovoj vrsti koliko znam visina nije tako bitna stvar. Prednja stranica bila bi klizno staklo s bravicom.
Mislio sam ostaviti cca 1cm lufta od poda ispod cijelog terarija za postavljanje grijaca, iako mi taj segment predstavlja najveci problem tj. bojim se da ce ispravna regulacija temperature predstavljati najveci problem...plan mi je cijeli sustav grijanja spojiti na termostat. Kakve vrste grijaca predlazete? meni se iskreno ti podni nisu pokazali kao najbolji iako ovi sto ja imam su slabije snage. Znam da postoje jos razni kabeli, kameni i gluposti koji ne bi smjeli ici unutar terarija da zmija moze doci u direktan kontakt s njima, eventualno da ih se zastiti s necim...treca varijanta su lampe, a znam da ovoj vrsti buduci da je nocna ne treba UV zracenje, iako bi danju moglo sluziti kao grijac, opet kako kazem zasticen...
Jos jedan upitnik mi je ventilacija, jer sto je terarij bolje ventiliran to je teze odrzati temperaturu...u planu mi je bilo gornji dio ili staviti u obliku metalne mrezice ili sitno perforirano staklo, mozda cak ni cijelom povrsinom (zbog gubitka temperature), i mozda jos koja rupica sa strane za bolji protok zraka, ali neznam hoce li to biti dovoljno, iako mislim da hoce.
znam da ima tu jos milijun sitnica, mozda sam zaboravio nesto bitno? pa ako neko ima kakav savjet, ideju ili vidi nesto krivo u ovome sto sam napisao molim vas ispravite me...