Srpanj 21, 2025, 17:27:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Repti glo i sun glo  (Posjeta: 1880 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bimbo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Repti glo i sun glo
« u: Svibanj 18, 2010, 12:44:14 poslijepodne »
dakle u svom akvariju imam dvije lampe reptiglo 5.0 26 w i sun glo 5.0 15 w  ali primjetio sam da mojoj egeria densi nesto fali i pojavile su se žute alge .. je li to povezano sa rasvjetom ?

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Repti glo i sun glo
« Odgovori #1 u: Svibanj 18, 2010, 12:57:40 poslijepodne »
reptiglo je kolko ja znam za teraristiku i vjerojatno grije, ali nisam ju imao tako da neznam. Sun glo nemam pojma što je. Što se tiće algi, to si dao puno premalo podataka.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Svibanj 18, 2010, 14:39:29 poslijepodne »
Sun glo je također lampa za teraristiku i grije. Ja ju koristim za kornjaču.

Kupi obične štedne žarulje sa temperaturom od 6700K. Te su dobre za akvarije

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 18, 2010, 15:12:45 poslijepodne »
znam da su za terarije, zar je problem ako griju , da se razumijemo nije to neka visoka temperatura

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #4 u: Svibanj 18, 2010, 16:09:52 poslijepodne »
ove ti lampe jako griju i to toliko da temoperatura zraka iznad vode bude 35 stupnjeva i više..to je za kornjače super ali za akvarij sa ribicama mislim daje previsoka temperatura i da bespotrbno vrši isparavanje vode a ribice se kuhaju...
;)
sjeti se da ljeti svi palimo klima uređaje baš iz razloga da spustimo temperaturu vode....
:AkTer:

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 18, 2010, 19:47:17 poslijepodne »
repti glo je štedna žarulja, tako da to što grije je stvarno zanemarivo .. ova sun glo grije ali isto tako zanemarivo, pogotovo u otvorenom akvariju. Više me zanimalo neko vaše iskustvo sa spektrom svijetla i sličnim stvarima.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 18, 2010, 20:04:59 poslijepodne »
To nisu žarulje pogodne za biljne akvarije. To su žarulje koje su namjenjene grijanju više nego osvjetljavanju, Tebi treba žarulja (štedna ili fluo cijev) koja puno energije pretvara u svijetlost, a ne u  temperaturu. Još jednom ti ponavljam, to nisu žarulje za biljne akvarije, čak nisam siguran dali bi bilje adekvarno raslo uz takvu rasvjetu.

Štedne žarulje od 6700K kupi i to je to.
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2010, 23:14:17 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 18, 2010, 21:11:01 poslijepodne »
jesi barem pogledao specifikacije ovakve lampe ? ili tvrdiš da to mora biti lampa baš kakvu si ti zamislio ?

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 18, 2010, 22:20:03 poslijepodne »
Ma ne tvrdim da mora biti onakva kakvu sam si ja zamislio, nego se terarijske lampe inače ne koriste za akvarije.. Ja imam lampu Sun Glo za kornjaču i lampa ne daje baš ne znam koliko svijetla i grije jako a to kornjača voli i sunča se ispod.

Ne znam kak bi se ponašalo akvarijsko bilje pod takvom lampom. A i zašto kupovati te skupe žarulje kad možeš za malo para naći dobru štednu koja sigurno paše za bilje.

Al evo sad gledam da je reptiglo nekakva štedna žarulja. Nije sa žarnom niti, ta bi možda čak i pasala za akvarij...

Ja imam SunGlo sa žarnom niti od 40W, a ne štednu, ovo su izgleda neke nove.
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2010, 22:26:11 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 18, 2010, 22:34:04 poslijepodne »
Ostale su mi od terarija, a evo prije 10 minuta sam izbacio sun glo i ubacio philips tornado od 20 W. Inače spektar svijetlosti koju daje repti glo 5,0 je skoro pa potpun .. A za philips tornado boja svjetlosti je 6700 K.. akvarij mi inače nije pretjerano popunjen biljem.. imam tu vodenu kugu koju želim razmnožiti ali ne raste baš tako brzo kako sam očekivao.

Inače ove repti glo lampe gotovo uopće ne griju pa sam ih morao koristiti u paru sa sunglo lampama da bi mi kornjače uopće izašle na basking spot

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 18, 2010, 23:08:51 poslijepodne »
Da. ReptiGlo po specifikacijama izgleda paše. Ali SunGlo sa žarnom niti  ne jer je ona namjenjena grijanju.
« Zadnja izmjena: Svibanj 18, 2010, 23:38:36 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 19, 2010, 12:13:10 poslijepodne »
Bilje ti neće rast brže ako zamjeniš lampe, prije svega ti treba co2. Pročitaj malo članak na početnoj o tome.

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 19, 2010, 12:33:47 poslijepodne »
dodajem CO2 iz reaktora na bazi  kvasca, kao što je prikazan u DIY rubrici . Podloga je zemlja za cviječe i preko nje riječni šljunak. Test mi pokazuje nitrate 100 mg/l , razina nitrita ok,  dGH više od 14° manje od 21° dKH između 10° i 15° i pH oko 8

Offline Rossi

• Punopravni član
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #13 u: Svibanj 19, 2010, 17:25:54 poslijepodne »
sto se tice repti glo i sun glo lampi, ne griju nis vise od obicnih lampi nego je stvar u UVA i UVB spektru koji imitira suncevu svijetlost i koji je potreban gmazovima za probavu, kosti, apetit, etc. jedino sto bi ti mogle abnormalno alge krenut, ko da ti je akvarij u doticaju sa suncem.
R-46

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 19, 2010, 19:49:12 poslijepodne »
sto se tice repti glo i sun glo lampi, ne griju nis vise od obicnih lampi nego je stvar u UVA i UVB spektru koji imitira suncevu svijetlost i koji je potreban gmazovima za probavu, kosti, apetit, etc. jedino sto bi ti mogle abnormalno alge krenut, ko da ti je akvarij u doticaju sa suncem.

Pa SunGlo ne grije niš više od obične žarulje sa žarnom niti. Al ne znam tko koristi takvu žarulju za akvarij... Daje premalo svijetla a previše topline

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #15 u: Svibanj 19, 2010, 21:49:38 poslijepodne »
dodajem CO2 iz reaktora na bazi  kvasca, kao što je prikazan u DIY rubrici . Podloga je zemlja za cviječe i preko nje riječni šljunak. Test mi pokazuje nitrate 100 mg/l , razina nitrita ok,  dGH više od 14° manje od 21° dKH između 10° i 15° i pH oko 8
Ako ti je ph oko 8, s obzirom na tvrdoću vode , to bi značilo da ti je razina CO2 u akvariju oko 4ppm što je malo.
Kad ti se ph bude kretao oko 7,0     7,2   onda to znači da si sa CO2 između 20-30ppm.
Očito ti taj diy co2 reaktor nije dovoljan za tvoj akvarij.

Offline bimbo

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 19, 2010, 22:22:25 poslijepodne »
akvarij je oko 150 litara, napunjen na cca 140 litara. A koristim bocu od 1 l kao reaktor za co2. Možda stvarno nije dovoljno, ali nisam još spreman riskirati sa bocom . ( zbog manjka iskustva prvenstveno)

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 19, 2010, 23:31:39 poslijepodne »
akvarij je oko 150 litara, napunjen na cca 140 litara. A koristim bocu od 1 l kao reaktor za co2. Možda stvarno nije dovoljno, ali nisam još spreman riskirati sa bocom . ( zbog manjka iskustva prvenstveno)

Ja za svoj 180L (efektivno 150L) imam 2 CO2 reaktora sa šećerom i kvascem. Svaki tjedan mijenjam jedan i imam uvijek dovoljno CO2. Al boca je naravno najbolje rješenje, ako imaš mogućnosti instaliraj ju što prije