Lipanj 27, 2025, 10:49:41 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Proces Presvlacenja Pauka.  (Posjeta: 5743 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Leo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
Proces Presvlacenja Pauka.
« u: Svibanj 17, 2010, 12:36:18 poslijepodne »
                                                       Proces Presvlaćenje Pauka

- Kako prepoznati da se pauk sprema presvlaciti?
  ( Ovo se tice Grammostole Rose, kod nekih drugih pauka proces je drugaciji )
  Na dva nacina se moze prepoznati da se pauk ide presvlaciti.

- Prvi:
Ako je  pauk bacao dlake sa abdomena pa se vidi da je malo celav na tom djelu
  i taj dio je odprilike skoro boje nase koze.
  Taj dio pocrni kada se pauk ide presvlaciti.
  Kod jako malih paukova je malo drugacije,
  kada pauk malo potamni onda ce ubrzo biti spreman za presvlacenje.
  ( Ijako imam Grammostolu Rose vec vise od 11 godina nikada nisam dozivio da baca dlake, ali bilo je slucajeva da se i to dogodi )

- Drugi:
  Pauk napravi postelju od mreze na koju ce se okrenuti.
  Napravi ju u jednome kutu ili brlogu a prepoznaje se lako.
  Ima nekih vrsta koje se potpuno zatvore u brlog i tamo se presvuku i ostano po 10 - 15 dana unutra.

VAŽNO: Kada prepoznate da se pauk treba presvuci nikako nesmje u terariju sa paukom biti
             cvrcak ili bilo koji drugi kukac koji koristi za hranu pauku.
             Razlog toga je ako pauk zna da je neka od tih kukaca unutra odgodit ce proces presvlacenja.
             Kada pauk pocne sa presvlacenjem i kada je na ledima on je potpuno bespomocan,
             i tako hrana koja je unutra sa njim moze pojesti njega.
             Niti slucajno pauka uznemiravati dok se presvlaci niti pauka nikako prije i poslje  presvlacenja drzati u rukama osim ako je stvarno potrebno.

- Pauk kada se presvlaci u tom momentu on se regenerira ako je potrebno.
  Moze si regenerirati polomljeni ili strgani zub,
  strganu ili na pola otkinutu nogu ( Ako je noga skroz odkinuta kroz dva presvlacenja ce obnoviti nogu.
  Prvo presvlacenje noga ce biti manja i izgledat ce malo zakrzljalom ali na drugom presvlacenji ce
  noga biti kao stara )

- Nekim paucima je potrebna vlaga da bi se lakse presvukli,
  ako nemaju dovoljo vlage exoskeleton se moze brze stvrdnuti i pauk nece moci izaci van.
  Starirji pauci imaju problema sa presvlacenjem i najcesce uginu zato sto na vrijeme ne stigu izaci iz exoskeletona.

- To bi bilo ukratko to,
  nazalost nemam slike jer kada se pauk presvlacio nisam imao fotic.
  Kada mi se bude drugi pauk presvlacio slikat cu pa ponovo urediti temu.
  Ako imate jos kakvih pitanja samo pitajte.

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: Proces Presvlacenja Pauka.
« Odgovori #1 u: Svibanj 17, 2010, 12:58:54 poslijepodne »
Mislim da je vecina nas ovo vec znala,ali je dobrodoslo za pocetnike i mislim da ce im veoma pomoci ako budu videli temu :)  :up:

Offline Leo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Svibanj 17, 2010, 13:01:41 poslijepodne »
To je i je cilj ove teme  ;)

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #3 u: Svibanj 17, 2010, 13:18:06 poslijepodne »
Da,lijepo si ovo napisao...ja bi još nadodao da kod regenriranja polomljenih udova ovisi sve o veličini paukova...regeneracija i oporavak će trajati kraće kod malih paukova nego kod velikih...imao sam slučaj i sa malim i većim paukom..ako se noga polomi neposredno prije presvlačenja cca 2 tjedna,na prvom presvlačenju neče narasti ništa,tek nakon 2.presvlačenja od ozljede biti ce nogica i to znatno drukčija od ostalih,bez boje i skroz tanka i kržljava,nakon 3.pres.noga će biti skoro ista kao ostale..tek nakon 4.presv.od ozljede noga će biti ista kao ostale...meni se to desilo sa 2 različita pauka B.smithi i P.cambridgei koji su bili sličnih veličina oko 6cm u rasponu,dok kod pauka (B.vagans) koji je bio 2cm u rasponu noga se skroz regenerirala kroz 3 presvlačenja tako da ni malo nije bilo razlike od ostalih nogu-udova :)

i još sam nešto pronašao,šta mislim da je drukčije...mali pauci neposredno prije presvlačenja skroz potamne i po tome se zna da uskoro slijedi presvlačenje...kod malih Brachypelmi je to posebno uočljivo..posebno promjene na abdomenu..prvo su normalno svijetli,pa potamne,pa posvjetle i slijedi presvlačenje,kada je pauk cca 1-1,5cm u rasponu to se desi u roku 5 dana ;)

Offline mala_balava

• Punopravni član
  • **
  • Dob: 48 Lokacija: Zagreb
« Odgovori #4 u: Svibanj 17, 2010, 13:19:27 poslijepodne »
Možeš još objasniti i hranjenje prije i poslije presvlačenja?
Zaustavi vlak kad vidiš cvjetne livade..

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 17, 2010, 13:23:15 poslijepodne »

Pauka hraniš sve dok on želi jesti,znači kada ti odbije hranu 1-2 puta najvjerojatnije slijedi presvlačenje..sad opet sve ovisi o veličini paukova,kod manjih če presvlačenje uslijediti prije nego kod večih...kada se pauk presvuče,nesmiješ ga previše uznemiravati,vlažiš mu po potrebi,a hraniš ga cca 10-tak ili više dana nakon presv.bolje ga je pustiti više na miru da mu se exoskelet skroz posuši

Leo-neznam da li si ovu temu otvorio da bi svi mogli podijeliti svoja iskustva ili kako? nadam se da nesmeta ako i mi drugi napišemo pokoju rečenicu?  :-[
« Zadnja izmjena: Svibanj 17, 2010, 13:28:18 poslijepodne od toncek12 »

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
« Odgovori #6 u: Svibanj 17, 2010, 13:25:42 poslijepodne »

Pauka hraniš sve dok on želi jesti,znači kada ti odbije hranu 1-2 puta najvjerojatnije slijedi presvlačenje..sad opet sve ovisi o veličini paukova,kod manjih če presvlačenje uslijediti prije nego kod večih...
Zaboravio si da dodas sta posle presvlacenja :)
Posle presvlacenja se isto saceka da tarantuli stvrdnu zubi pa se tek onda daje hrana..Kod malih tarantula se saceka 2-3 dana pa se daje hrana,dok kod vecih treba nesto duze,recimo nedelju dana minimum pa i vise ;)

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 17, 2010, 14:35:55 poslijepodne »
ovo je tema o kojoj bi se moglo raspravljat tjednima i svatko bi bio u pravu a nebi izvukli nikakav poucak...

kaj se tice hranjenja, pauke je dovoljno hranit jednom tjedno...ubacis mu žohara i ako odbije izvadis ga van, meni su se pauki znali presvuc 2 dana nakon kaj su jeli...a primjera radi G. rozea nije jela jedno 17 mjeseci i onda se presvukla....dakle koja je poanta?

proci ce otprilike tjedan dana prije presvlacenja da ne jede (kod nekih paukova i osjetno duže) a proći će i tjedan dana nakon presvlacenja ( iako vec nakon 3 mozete ponudit hranu, ali netrebate)...samo je bitno da bube koje ne pojedu izvadite van

i paukovi su pravi strojevi za preživljavanje...i s hranom nemojte pretjerivat...mislim da u teraristici ni jedan pauk nije umro od gladi...

eto, jedino pravilo ej da nema pravila....jer ovo sve ne da varira od vrste do vrste nego doslovce od jedinke do jedinke...
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Leo

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Svibanj 17, 2010, 15:49:02 poslijepodne »
Slazem se sa Ivoborosom,
prvo treba recu u kojem se pauku radi onda postaviti pitanje da se laksi odgovor dobije  ;)

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #9 u: Svibanj 17, 2010, 22:14:59 poslijepodne »
super, ali rađe napiši članak koji će se šibnut na naslovnu jer ovo s temama je ludnica. svatk otvara za sve i nered je....
"pitnje o pauku" "koji pauk", "koja vrsta", "da li je ovo kukac", "hranjeje rosea", "hranjenje i presvlačenje smithi"...................... :nuclear:

Offline RuffyThePirate

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #10 u: Svibanj 17, 2010, 22:39:13 poslijepodne »
Zašto radije ne spajate teme koje su istog sadržaja? Ovako ako nema već napisan članak, početnik mora pretraživat mali miljun tema, a u večini se već ponavljaju ista pitanja. Bilo bi preglednije.

Offline Sendy_CTc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #11 u: Svibanj 17, 2010, 22:48:13 poslijepodne »
Da,lijepo si ovo napisao...ja bi još nadodao da kod regenriranja polomljenih udova ovisi sve o veličini paukova...regeneracija i oporavak će trajati kraće kod malih paukova nego kod velikih...imao sam slučaj i sa malim i većim paukom..ako se noga polomi neposredno prije presvlačenja cca 2 tjedna,na prvom presvlačenju neče narasti ništa,tek nakon 2.presvlačenja od ozljede biti ce nogica i to znatno drukčija od ostalih,bez boje i skroz tanka i kržljava,nakon 3.pres.noga će biti skoro ista kao ostale..tek nakon 4.presv.od ozljede noga će biti ista kao ostale...meni se to desilo sa 2 različita pauka B.smithi i P.cambridgei koji su bili sličnih veličina oko 6cm u rasponu,dok kod pauka (B.vagans) koji je bio 2cm u rasponu noga se skroz regenerirala kroz 3 presvlačenja tako da ni malo nije bilo razlike od ostalih nogu-udova :)

evo potvrđujem kai toncek veli....ja sam imal nezgodan slučaj s svojom A. Geniculatom, i na žalost joj slomljena prva desna noga, i nakon 2 presvlačenja joj narasla nova (danas) i vidi se velka razlika između prve ljeve i desne noge...kad izađe is kučice ju budem poslikal pa stavil sliku da se vidi razlika.
Živi svaki dan, kao da je posljednji.

Offline BMF

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Listopad 05, 2010, 14:31:01 poslijepodne »
Pozdrav,

imam pauka psalmopoeus cambridgei,
star je oko 2 i pol godine,

presvukao se par puta...ali sada imam nekih problema..

Imam terarij i u njemu zemlju i ostalo i jedno drvo kod kojeg je on uvijek iskopao rupu i zatvorio sa paučinom i kada se trebao presvući tamo je to radio.
E, jednom sam u išao očistiti terarij jer je bio već lagano u katastrofa stanju i uvhvatio sam pauka i očistio terarij,
znači izvadio sve van, očistio stavio novu zemlju i sve ostalo i samim time stragao mu njegovu nastambu.

Od tada je prošlo već pola godine i on još uvijek nije napravio novu iako sam to radio već par puta i vrlo brzo je napravio novu..

Problem je u tome što već duže vrijeme koliko ja kužim pokušava se presvući, skroz je smršavio (znam da smiješno zvući),
nekak se olinjao, i skroz izgleda slabo, skoro se i ne kreće, već sam par puta pomislio da je umro.

Jedan dan sam vidio da si je strgao jednu nogu, pa sam zaključio da se pokušava presvući ali mu ne ide, a ja ne znam šta da napravim...
Neki dan je strago još jednu nogu pa sam se stvarno zabrinuo..

Još jedna stvar koju radi a nikada prije nije..

moram mu svaki drugi dan stavljati novu vodu, jer on valjda konstantno ulazi u vodu i vuće je van, vijeli terarij je skroz mokar i stalno to radi...

Pa eto ako itko može ikako pomoći sa nekim savjetom bio bih mu jako zahvalan.

Hvala

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 05, 2010, 14:45:44 poslijepodne »
hmm ovo je baš čudno...imao sam situaciju kad je pauku ostala noga u starom exoskeletu prilikom presvlačenja..i to baš kod odrasle ženke P.cambridgei..kažeš da se presvukao par puta pauk kod tebe..koliko je bio kad je došao tebi? možda imaš mužjaka pa je to sad već stari dečko...

Offline BMF

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Listopad 05, 2010, 14:49:32 poslijepodne »
Ma ja kad sam ga dobio bio je skroz mali, 2-3 cm...

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 05, 2010, 14:52:51 poslijepodne »
jesu mu prednje dvije nogice zaobljene? ako jesu onda je mužjak...da li možeš poslikat molim te..baš me zanima..

Offline BMF

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Listopad 05, 2010, 15:10:16 poslijepodne »
evo slike od danas + jedna umjetnička od prije (ipak se malo bavim fotografijom) :D

uostalom na prve dvije fotke možeš vidjet koliko mu je terarij mokar, to sam radi...

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Listopad 05, 2010, 17:06:17 poslijepodne »
ova umjetnička je lijepa :up: pauk ti je mužjak,i neće još dugo poživjeti..to je tako kod njih :rolleyes: