Kolovoz 19, 2025, 13:51:56 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: pomoć kod akvarija  (Posjeta: 1567 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kmijat

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
pomoć kod akvarija
« u: Svibanj 12, 2010, 07:47:27 prijepodne »
 Dobro jutro svima.

Nov sam u akvaristici pa bi me zanimale neke stvari oko toga.Jučer sam kupio akvarij JUWEL RIO 180l pa me sada interesira što sve staviti u njega.Pošto sam nov u akvaristici ne bi htio ništa prezahtjevno za sada.Stavio bih  par biljaka a od riba sam vidio skalare pa bi me zanimalo što se s njima može držati i koliko riba može stati u akvarij.Da li bih trebao kupiti pumpu za dodatni kisik i kolika bi trebala biti ?
Unaprijed zahvaljujem na svim prijedlozima.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: pomoć kod akvarija
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2010, 08:06:27 prijepodne »
dobrodošao!
prouči vodič za početnike, tu ćeš nać odgovore na mnoga tvoja pitanja pa onda ako šta nije jasno pitaj ;)

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2010, 09:06:09 prijepodne »
dobrodošao..kako ti je kolega već rekao pročitaj ili još bolje isprintaj si vodič.inače skalari ti spadaju u skupinu južnoameričkih ciklida i dosta su osjetljivi. vole ti dosta zelenila pogotovo biljki širokih listova gdje inače znaju polagati jajašca. s njima ti najbolje idu razne vrsta neonkica i tetrica plus naravno ribe dna.ali,prije svega sve tri skupine ribica traže ti jako zrelu i stabilnu vodu a to znači da nema nakon 2-3 tjedna cikliranja ubacivanja u akvarij.kod ubacivanja prvo ti ide sitna riba a skalari ti dolaze kao zadnji radi mogućeg pokolja u akvariju i ti možeš imati max 4 skalara.filter ti mora biti dosta jak radi čistoće vode.zračnu pumpicu možeš uzeti bilo koju radi prozračivanja akvarija (ako se ribice skupljaju na površini vode) ili ako nedaj bože treba naglo reagirati u slučaju kakvih katastrovfa...kreni korak po korak,šta te zanima pitaj..

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2010, 11:09:38 prijepodne »
Nebi se baš složio...

Ja sam prvo ubacio corydorase nakon 3 tjedna, zatim skalare nakon 4 tjedna, koji inače i nisu toliko osjetljive ribe... Mali skalari također ne mogu pojesti neonke tako da neće doći do nikakvog  pokolja. A zadnje se ubacuju neonke nakon jedno mjesec i pol do 2 jer su one osjetljive i traže zaciklirani akvarij. Ja sam ih stavio nakon mjesec dana i nije bilo problema, ali ipak vidim da dosta ljudi preporučuje čak 2 mjeseca prije njihovog ubacivanja.

Zatim, ne treba ti nikakva zračna pumpa jer se izlaz filtera namjesti da jako lagano mreška površinu vode, to ti piše u uputama od akvarija. Ako ćeš ubacivati CO2 onda filter naštimaš da jako jako jako lagano mreška, skoro neprimjetno tako da ne izbacije CO2 van.

Na akvarij ti preporučujem da staviš reflektore. Ili napravi sam, ili kupi originalne. I s tom rasvjetom (i sa reflektorima) možeš uzgajati većinu bilja, čak i neke zahtjevnije vrste. Preporučam ti puno bilja, ubacivanje CO2 i gnojenje jer je rasvjeta stvarno jaka i rješit ćeš se  algi na taj način. Ali o tome sam odluči kad pročitaš vodič. :up:

Filter koji si dobio s akvarijem će ti za početak biti OK. Ja ga koristim već 3 mjeseca i zadovoljavajuća je filtracija, a u planu imam uzeti neki vanjski. Također ako planiraš biljni akvarij onda izbaci aktivni ugljen i umjesto njega kupi neku drugu spužvu, a iz zelene Nitrax spužve izbaci tablete.

« Zadnja izmjena: Svibanj 14, 2010, 15:41:46 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline amon-ra

• Trade Count: (-2)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Svibanj 14, 2010, 15:17:00 poslijepodne »
dobrodosao :D :D

Offline mali_gad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #5 u: Svibanj 16, 2010, 00:25:31 prijepodne »
ovo kad sve slozis to ce bit vrh vrhova.. :)