Pčelo sa guppyem "prešlo" na neonku mislim tema, ne ista bolest
AKVARIJ:
- dimenzije / litraža, oko 72 litre bruto
- temperatura, 25C
- parametri vode (ako se znaju), Danas mjerila sa 5 in 1, sve u normali
- vrijeme od pokretanja akvarija, pa barem dvije godine od generalke
- kad su useljene prve ribice, isto kao i gore ili više
- period i količina mijenjanja vode tjedno jedno do 20 litara
FILTER:
- tip i marka filtera unutrašnji serafil120 (600 l/h)
- način i periodi čišćenja još nisam jer radi paralelno sa starim (350 l/h)
- filter materijal (ima li aktivni ugljen) spužve, keramika, siporax, stavim nešto sa zeolithom od fluvala za redukciju amonijaka i algi povremeno,
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje 1 drvce sa mahovinom, pristojno zasađen
- grijač da
- pumpa za zrak samo po ljeti
- CO2 sustav – kakav ne
- kemija? FFM, nisam već dugo gnojila
- hranjenje – koliko i što 1-2 dnevno, malo koliko smažu u 3 minute, sera vipan, spirulina tablete, suhi shrimp, sera san, sera menu, uglavnom kombiniram, i vitamini
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) nema promjena već barem godinu dana
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ista kao i obično
SIMPTOMI:
svakih cca mjesec dana po jedan gupy ode. Imam tri uzorka bolesti:
1. nema vanjskih promjena, samo leži, čak niti peraje nisu skupljene, ubrzano diše, na podražaj se digne i pliva pa ubrz opet oda na dno u prednjem dijelu akvarija. To je danas slučaj, 1 riba bolesna
2. razvije očigledan dropsy 1 riba bolesna prije desetak dana
3. dobije bijele fleke koje se vide samo kao lagani film po određenim kutem (mislim da je riječ od columnaris flexibacter) bude po jedno 2-3 ribe bolesno. liječene su prije antibioticima i ectopurom, prije toga general tonicom...i sve to davalo rezultate dok su bile u karanteni, nakon prestanka lječenja 10 dana bolest se vratila. Zadnji takav slučaj bio prije 2 mjeseca.
- stanje ostalih stanovnika: neonke su sve tu već barem dvije godine, od početnih 5 pepper corya ostao par koji se u proteklih mjesec dana dva puta mrijestio, pologao jaja. Imala sam prije i platije, ali su se ili izrodili ili uginuli od istoga kao i gupiji. Također sam imala i pigmejce corya, ali su i oni uginuli. Sve to još prošle godine. Gupiji i platiji su od akvariste s foruma. Coryići kupljeni, neonke isto kao skroz male kupljene.