Srpanj 19, 2025, 01:52:21 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gupy, update o bolesnoj neonki  (Posjeta: 3776 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mins

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
Gupy, update o bolesnoj neonki
« u: Svibanj 11, 2010, 18:44:42 poslijepodne »
Pčelo sa guppyem "prešlo" na neonku mislim tema, ne ista bolest

AKVARIJ:
-   dimenzije / litraža, oko 72 litre bruto
-   temperatura, 25C
-   parametri vode (ako se znaju), Danas mjerila sa 5 in 1, sve u normali
-   vrijeme od pokretanja akvarija,  pa barem dvije godine od generalke
-   kad su useljene prve ribice, isto kao i gore ili više
-   period i količina mijenjanja vode tjedno jedno do 20 litara

FILTER:
-   tip i marka filtera  unutrašnji serafil120 (600 l/h)
-   način i periodi čišćenja  još nisam jer radi paralelno sa starim (350 l/h)
-   filter materijal (ima li aktivni ugljen)  spužve, keramika, siporax, stavim nešto sa zeolithom od fluvala za redukciju amonijaka i algi povremeno,

OSTALA OPREMA:
-   panjevi i kamenje 1 drvce sa mahovinom, pristojno zasađen
-   grijač da
-   pumpa za zrak samo po ljeti
-   CO2 sustav – kakav ne
-   kemija? FFM, nisam već dugo gnojila

-   hranjenje – koliko i što 1-2 dnevno, malo koliko smažu u 3 minute, sera vipan, spirulina tablete, suhi shrimp, sera san, sera menu, uglavnom kombiniram, i vitamini

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) nema promjena već barem godinu dana
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) ista kao i obično

SIMPTOMI:
svakih cca mjesec dana po jedan gupy ode. Imam tri uzorka bolesti:
1. nema vanjskih promjena, samo leži, čak niti peraje nisu skupljene, ubrzano diše, na podražaj se digne i pliva pa ubrz opet oda na dno u prednjem dijelu akvarija. To je danas slučaj, 1 riba bolesna
2. razvije očigledan dropsy 1 riba bolesna prije desetak dana
3. dobije bijele fleke koje se vide samo kao lagani film po određenim kutem (mislim da je riječ od columnaris flexibacter) bude po jedno 2-3 ribe bolesno. liječene su prije antibioticima i ectopurom, prije toga general tonicom...i sve to davalo rezultate dok su bile u karanteni, nakon prestanka lječenja 10 dana bolest se vratila. Zadnji takav slučaj bio prije 2 mjeseca.

-   stanje ostalih stanovnika: neonke su sve tu već barem dvije godine, od početnih 5 pepper corya ostao par koji se u proteklih mjesec dana dva puta mrijestio, pologao jaja. Imala sam prije i platije, ali su se ili izrodili ili uginuli od istoga kao i gupiji. Također sam imala i pigmejce corya, ali su i oni uginuli. Sve to još prošle godine. Gupiji i platiji su od akvariste s foruma. Coryići kupljeni, neonke isto kao skroz male kupljene.
« Zadnja izmjena: Svibanj 15, 2010, 21:07:42 poslijepodne od Mins »
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: Gupy leži i diše ubrzano
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2010, 09:26:07 prijepodne »
Pozdrav Mins,

Mislim da gupy žive oko 2 godine pa postoji mogučnost da mu je došlo vrijeme za odlazak u vječna plivališta.

Citat:
svakih cca mjesec dana po jedan gupy ode. Imam tri uzorka bolesti:

Citat:
1. nema vanjskih promjena, samo leži, čak niti peraje nisu skupljene, ubrzano diše, na podražaj se digne i pliva pa ubrz opet oda na dno u prednjem dijelu akvarija. To je danas slučaj, 1 riba bolesna

U prvom slučaju riba ugiba od starosti ili od trovanja ili od unutarnje bakterijske infekcije

Citat:
2. razvije očigledan dropsy 1 riba bolesna prije desetak dana

Bakterija Aeromonas i Pseudomonas inače normalno živi u akvarijskoj vodi a oboljevaju ribe oslabljenog imuniteta...
Radi se ili o zastoju probave (riba se prejede) a posljedično dolazi do zatajenja bubreba ili o unutarnjoj bakterijskoj infekciji bubrega ili nekih drugih organa koji izazivaju zastoj rada bubrega

Citat:
3. dobije bijele fleke koje se vide samo kao lagani film po određenim kutem (mislim da je riječ od columnaris flexibacter) bude po jedno 2-3 ribe bolesno. liječene su prije antibioticima i ectopurom, prije toga general tonicom...i sve to davalo rezultate dok su bile u karanteni, nakon prestanka lječenja 10 dana bolest se vratila. Zadnji takav slučaj bio prije 2 mjeseca.

Da u ovom slučaju je u pitanju Columnaris koji je uzrokovala bakterija columnaris a koja normalno živi u akvarijskoj vodi a uzima dnak na ribama kada se pokvari kvaliteta vode a oboljevaju ribe oslabljenog imuniteta a pošto je ovo i zarazna bolest trebala si liječiti cijeli akvarij...

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2010, 20:11:28 poslijepodne »
Pozdrav... imam novi problem u istom akvariju...no prvo da riješim ovo pitanje:

Citat:

Da u ovom slučaju je u pitanju Columnaris koji je uzrokovala bakterija columnaris a koja normalno živi u akvarijskoj vodi a uzima dnak na ribama kada se pokvari kvaliteta vode a oboljevaju ribe oslabljenog imuniteta a pošto je ovo i zarazna bolest trebala si liječiti cijeli akvarij...

[/quote]

To, ako je bio columnaris (mislim ako, budem probala naći slike jer nije izgledao kao standardni "vuneni", pojedena usta i slično columnaris, već tek u začetku sa super prozirnim i blagim filmom, zamućenjem koje valjda samo netko tko promatra svaki dan i godinama može skužiti. Bila sam našla na netu jako slične slike za koje je pisalo da su columnaris pa sam zaključila da je to bilo u pitanju. Inače ili se guppy oporavio ili ima brata blizanca koji danas normalno pliva.
Sad, zanima me jel onda ta bakterija uvijek prisutna u smislu da će mi raditi prikrivene probleme? Da li bi trebala "opaliti" tretman antibiotikom u cijelom akvariju? Pitam zato jer, sad dolazimo do današnjeg stanja...Neonkica mala plava mi je dobila bijelu točkicu, kao utisnutu kvržicu (nešto kao limfom, ali u ravnini kože, kao ljudski bijeli komedom iz pore). Promjera je oko mm, izvadila sam je i pogledala na suho i ne izgleda upaljeno oko toga niti je koža uzdignuta kao prištić već utisnuta bijela mrvica kao griz (pšenična krupica). To je na području bočnog donjeg dijela trbuha. Budem obilježila na slici sa neta dok ne uspijem poslikati jer mala biježi kao luda.
Ribicu sam izvadila i stavila i novu karantenu (dobro da sam sačuvala sve moje akvarije po sadijim prelaska u veće litraže hehehehehe). 1/3 odstajale vode sa FFM (dodan je prekjučer), 2/3 iz akvarija, mali kutni filter na zračnu pumpu, grijač (ako padne temp po noći)...dodala ectopur i prema uputi furanol...(za slučaj da je bakterijska infekcija bolje da odmah reagiram dok nije kasno jer na ništa drugo ne vidim da sliči).
Sve me to muči jer nisam tretirala glavni akvarij kad su bili gupići bolesni, a sad više ne znam što da radim. Neonke su sve žive i dobro minimum 1,5 godinu osim jedne koja ima bijelo oko kao oštećeno, ali takva je već jako dugo.
Održavam akvarij redovito, pazim da ne prehranim (jedu 1-2 puta na dan, više jedanput), redovito ususavam dno, nema algi...stvarno ne znam što im je.
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2010, 20:15:22 poslijepodne »
Ovako su izgledali guppyići, bez bijele izrasline
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2010, 20:29:04 poslijepodne od Mins »

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #4 u: Svibanj 12, 2010, 20:31:02 poslijepodne »
Ovo je neonka sa neta kakvu ja imam. Točkica koja izgleda kao ljudski komedon bijele boje se nalazi na obilježenom mjestu.
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2010, 21:03:16 poslijepodne od Mins »

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #5 u: Svibanj 12, 2010, 21:08:56 poslijepodne »
Hm...još jedna obzervacija... -?  Od kada sam dobila živorotke (prvo platiji, pa gupići) imam probleme...ne odmah nakon što su došli, ali kao da su jedino oni "izumrli"...u drugim akvarijima da pokucam nemam problema...zlatne su mi umrle od ne tipičnih bolesti - jedna je imala iskrivljenu kralježnicu (be znakova riblje tuberkuloze, nenske bolesti ili bilo kojih manjka vitamina ili još nekih simptoma), druga vanjski tumor s kojim je dugo živjela, ugl ništa što bi obuhvatilo više riba...već samo pojedince. Izgleda da sa živorotkama nemam sreće  :'(  Kao da imaju neku manu...mažda su se preiskrižali pa u slabije genetski građeni  -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #6 u: Svibanj 13, 2010, 11:24:15 prijepodne »
Ovako su izgledali guppyići, bez bijele izrasline

Ovo na gupyu je klasično obilježje columnarisa tkz.:„Sedlasta leđa“ .

Na doljnjoj oznaci vidi se uvečani spolni otvor ženke nakon parenja sa mužjakom (pretpostavljam da se radi o tome).

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Svibanj 13, 2010, 11:41:25 prijepodne »
Ova mi neonkica izgleda potpuno zdrava... To bijelo vjerojatno je bio neki mali apsces na mjestu gdje se malo ozlijedila tako da mislim da nema potrebe za karantenom i liječenjem.

Ove bakterije koje sam gore spomenuo normalno žive u akvarijskoj vodi a izazvat će upale na oštečenim dijelovima sluznice  i tijela riba ili će izazvati opču infekciju svih riba ukoliko se drastično pokvari kvaliteta vode što se kod tebe s obzirom da si jako pedantna glede izmjena vode, čišćenja i dr., ne može dogoditi.

Čuj ako bi cijeli akvarij tretirala antibiotikom poubijala bi sve i štetne i korisne bakterije a za 15 dana bi opet i dobre i zločeste bakterije bile u akvariju tako da ne bi napravila nešto posebno jer bakterija ima u zraku, na tvojim rukama, na mrežici, na lampi i dr.

Redovito mijenjaj vodu i održavaj ju čistom i nečeš imati problema sa bakterijama.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #8 u: Svibanj 13, 2010, 12:09:07 poslijepodne »
Evo uslikala sam danas neonku

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #9 u: Svibanj 13, 2010, 12:31:44 poslijepodne »
Da, ovdje se radi o potkožnom gnojnom čiru "Furunkulozi" što nije nimalo bezazleno a kod ovako male ribice najčešće završava smrču zbog sepse ili srčanog udara ili zastoja bubrega.

Liječenje ide sa antibiotikom u pojačanoj dozi: Furanol - 2 ili Bactopur Direct.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #10 u: Svibanj 13, 2010, 13:19:36 poslijepodne »
Ubacila sam jučer  furanol (stari) koji je u biti nifurpirinol, ali u pojačanoj dozi i ectopur za osmozu/sluzokožu.  Riba se zasad drži drži, s obzirom daje bila bez papice sada sam joj dala sićušnu mrvicu baktotabsa ako bude htjela pojesti. Te male nikad ne jedu  >:(...zlatne lijek skoro uvijek prihvaćaju odmah. Do tipkanja novosti pozdrav.

Btw, jel bi se moglo organizirati kod moderatora da kvalitetnije slike bolesnih riba sa mogućom dijagnozom koje su postali  ljudi sa foruma budu u zakeljenoj temi na vrhu?
Ovako sa tekstom ili sličnim slikama nije baš uvijek produktivno. Naravno bez rasprava, već preglednik.  Najviše sam i sama shvatila uz kvalitetne slike + simptomi.
 :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #11 u: Svibanj 13, 2010, 13:33:34 poslijepodne »
Ja pišem tekstove o bolesti akvarijskih riba u kojima će biti puno fotografija a nadam se da će nakon ljeta tekstovi biti postavljeni i na našoj stranici.

Ps. Mins, radiš izvrsne fotografije, smijem li neke ukonponirati u tekstove kao slikovni opis bolesti?

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #12 u: Svibanj 13, 2010, 16:06:04 poslijepodne »
Naravno.  ;) Osim svojih imam i neke koje sam pokupila sa neta...čak su neki sajtovi sa neengleskog govornog područja bolji sa fotkama. Pitanje je da li smijemo to objaviti  -? radi zaštite eutorskih prava tj. možda je dosta napisati izvor? Mogu ti na mail poslati pa ti vidi ako ti se što svidi. Također ima i dobrih linkova sa dijagnostičkim stranicama. I to sam posebno našla za hladnovodne kod kojih bolesti malo drugačije izgledaju nego kod toplovodnih.
 :)

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2010, 16:10:42 poslijepodne »
Zahvaljujem na fotkama  ;)  :zagrljaj:

U pravilu se treba ispod fotografije a u cilju zaštite autorskih prava napisati izvor i autor.

Može, pošalji mi mail jer iako već imam većinu fotki za skoro sve bolesti, ako imaš kvalitetnije dobro će doči.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #14 u: Svibanj 14, 2010, 15:17:14 poslijepodne »
Točkica se povećala, ali nije naotekla. Riba se drži ok. Još ću odraditi terapiju nakon ove...možda se mala i izvuče. -?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #15 u: Svibanj 14, 2010, 15:18:24 poslijepodne »
Točkica se povećala, ali nije naotekla. Riba se drži ok. Još ću odraditi terapiju nakon ove...možda se mala i izvuče. -?

Nadam se, iako mi izgleda jako grdo, sretno

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #16 u: Svibanj 14, 2010, 15:25:19 poslijepodne »
Hvala.  :zagrljaj:

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #17 u: Svibanj 14, 2010, 15:36:20 poslijepodne »
Ipak mi nekako jako liči na Ichthyosporidium, Glugea, Henneguya ili nešto sa sporama, a cistično. Samo je to jako rijetko...ali opet kaže se da to mogu nositi i godinama. A baš i ti čirevi izgledaju skroz drugačije na određenim vrstama...kod zlatne prije par godina je isto izgledalo tako bijelo...i ja sam to jako lagano prošla sa vatom na štapiću gdje je to puklo (dok bila u slanoj kupci) i riba je istantno bila zadovoljnija...još je namješteno čekala da je "počeškam". Kod malih je to problem, a i preveliki pritisak može infekciju potjerati nazad u krvotok i tkivo, a to je jako loše jer se infekcija reversirala nazad.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
Odg: Gupy, update o bolesnoj neonki
« Odgovori #18 u: Svibanj 18, 2010, 12:01:11 poslijepodne »
Otišla neonka  :'(
Ona bijela točka je zapravo nešto jako kompaktno i tvrdo, gotovo okamenjeno :rolleyes: utisnuto u tkivo! Anybody?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #19 u: Svibanj 18, 2010, 12:13:01 poslijepodne »
Otišla neonka  :'(
Ona bijela točka je zapravo nešto jako kompaktno i tvrdo, gotovo okamenjeno :rolleyes: utisnuto u tkivo! Anybody?

Da to je klasična Furunkula (gnojni čir), odnosno apsces ispunjen gnojem. Organizam u cilju sprječavanja širenja bakterijske infekcije oko gnojnog apscesa stvara vezivno - tkivnu ovojnicu.
Zatim slijedi faza resorpcije tekučine iz apscesa i taj gnoj na kraju bude tvrdo-siraste konzistencije.

U slučaju da vezivno tkivna ovojnica pukne bakterije ulaze u krv i izazivaju sepsu (otrovanje krvi) i smrt nastupa vrlo brzo.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #20 u: Svibanj 18, 2010, 23:59:13 poslijepodne »
Hvala Plavi...a razlog? Klasična bakterijska infekcija koja je našla put prema čiru ili nešto vanjsko kao ozljeda?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #21 u: Svibanj 19, 2010, 10:06:36 prijepodne »
Nakon ulaska bakterije u mikro ili makro leziju (oštečeno mjesto na koži), koža u procesu zaraštanja zatvara oštečenje (zaraštanje rane) te tek tada nastupaju anaerobni uvjeti u kojima se bakterija počinje ubrzano razmnažati.

Bolest počinje kao folikulitis s uočljivim eritematoznim rubom (crvenkasti kručni rub) i edemom. Organizam ribe oko mjesta gdje se umnažaju bakterije stvara zaštitnu vezivno-tkivnu čahuru a s ciljem izolacije zaraženog područja i sprječavanja širenja upale u okolna tkiva te tako nastaju apscesi koji su u početku ispunjeni prozirnom do zamučeno bjelkastim sadržajem a kasnije su sve mutniji i tamniji (gnojni čep).

Ovaj gnojni čir ostat će izoliran u apscesu (u kapsuli) ukoliko riba ima dobar imunitet te će se vremenom resorbirati i nestati a na njegovom će mjestu ostati ožiljak. Međutim, ako riba ima oslabljeni imunitet, gnojni će se apsces širiti u dublje slojeve, odnosno, penetrirat će kroz potkožno i mišićno tkivo sve do kosti a ukoliko kapsula sa gnojem pukne u potkožnom tkivu, bakterije će uči u krvotok, nastat će sepsa (otrovanje krvi) i riba će vrlo brzo uginuti.

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #22 u: Svibanj 19, 2010, 13:13:05 poslijepodne »
Hvala na iscrpnom objašnjenju   :)
Već vidim da će članci-knjiga biti pravi hit  ;)
Trebaš tražiti izdavača  ;)

Offline Mins

• Punopravni član
  • I mala riba je - riba.
PONOVO ista stvar...update o bolesnoj neonki
« Odgovori #23 u: Listopad 20, 2010, 10:57:06 prijepodne »
Pozdrav...taman sam mislila kako sam na zelenoj grani...kad ono opet ista stvar na joj jednoj neonki...u međuvremenu od promjena je da su sve neonke dobile novi dom...sada već uhodan rio sa vanjskom filtracijom...niti jedna nije uginula niti bila bolesna...mjerenje amonijaka pokazuje da ga nema (prema testu na kapaljku od sere...uvijek je lijepe svijetlo žute boje prije na uzorku vode prije tjednog mjenjanja vode)...opet ista strana trbuha sa bijelom "cistom kuglicom"...ovaj puta sam je samo izdvojila nisam ništa stavila...počinjem sumnjati na neku sporozou ili slično...jer baš ozljeda pretvorena u čir a istom mjestu kako mi se činilo logično što je Plavi rekao u prvoj dijagnozi sada izaziva sumnju....
Ima li još kakva ideja?

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #24 u: Listopad 20, 2010, 11:34:46 prijepodne »
Pozdrav prijateljice.

Čuj i moje su neonke ponekad imale baš takve malene bijele furunkule, neke su se izvukle a neke su uginule.
Kada je malac već u karanteni i kada znamo da se radi o gnojnoj upali, tada ipak razmisli da provedeš turu liječenja...

Ako misliš da to nije to prosurfaj po internetu pa ako nađeš nešto zanimljivo podijeli informaciju sa nama, sretno.