Kolovoz 18, 2025, 15:29:05 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: umiru mi Corridorasi...  (Posjeta: 3181 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline domaći

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sl.Brod
Odg: umiru mi Corridorasi...
« Odgovori #25 u: Lipanj 04, 2010, 10:30:14 prijepodne »
koriji ne podnose,povišene nitrate,sol, ni ljekove na bazi bakra

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #26 u: Lipanj 04, 2010, 20:48:46 poslijepodne »
Timi da su ribe tako osijetljive na promjene parametara vode, onda bi ti uginule prvu večer kad si ih unio u akvarij zbog promjene Ph iz dnevnog u noćni. Pogotovo ako spuštaš tvrdoću vode i time smanjuješ pufer tako da opet ne vjerujem da je razlog Ph. Ribe jesu osijetljive, ali danas u našim dučanima 90% riba je iz Češke gdje su ribu priviknuli na nešto tvrđu vodu, jer večina ribe dolazi iz krajeva gdje je voda znatno mekša nego naša. Evo dati ću ti primjer svog akvarija budući da imam Ph metar i u svakom trenutku mogu pogledati koliki mi je Ph. Preko dana mi je konstantan oko 6.5 a preko noći se diže na skoro 8 i ribama nikad ništa, tako da to opet velim da je to malo prenapuhano u vezi Ph. Ne velim da neke ribe nisu osijetljive, ali većina će biti ok u našim uvijetima i to čak i u Zg tvrdoj pipovači. Govorim i iz osobnog iskustav.  Što se tiće dušikovog ciklusa tu se slažem da se on odvija večinom u filteru, ali opet je i veliki dio u podlozi. Prije su u Nizozemskoj akvariji funkcionirali s puno manjim filterima, a neki i bez njih samo s protočnim pumpama, pa pogledaj kakve su akvarije radili. Nemojmo zaboraviti da isto tako se u dijelovima podloge stvaraju anaerobni uvijeti u kojima nastaje  H2S i CH4 ili koji su ekstra opasani, a ti prevrtanjem podloge upravo njih puštaš u vodu. Čišćenje podloge je dobro, ali ne treba pretjerivati. Ja u svojim biljnim akvarijim kad se dobro zarastu niti nemogu posisati podlogu, a ribe su žive i veselo plivaju. Ljudi se jako boje nitrata, pogotovo su alergični na njih kad drže discuse i ramireze. Ja sam gledao što se dešava s tim ribama pri povišenim nitratima i nisam vidio nikakvu razliku. U akvariju s ramirezima je znalo biti i po 50-60 ppm KNO3 i dalje je sve bilo ok.  Velim to su ramirezi, nisu coryji, ali opet...  Kolege forumaši imaju strašne biljne akvarije s discusima i sigurno isto tako dodaju dosta nitrata jer inaće ne bi imali tako buju vegetaciju. Nisu nitrati krivi, već eventualno nitriti i amonijak, no po meni bi glavni krivac u ovom slučaju bio metan i H2S.

Offline Mins

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
  • I mala riba je - riba.
« Odgovori #27 u: Lipanj 04, 2010, 23:19:13 poslijepodne »
Nisam kemičar, ali koliko sam pročitala preporuča se svaki tjedan (tj. koliko se već često mjenja voda) čišćenje dijela površine podloge. Posebno mjesta gdje se hrane tj. ispod mjesta gdje pada najviše hrane. Uglavnom, nikad po istom djelu (nešto ako pranje filter materijala...svai puta druga spužva) i to nikako ne PREDUBOKO kopati i izvrtiti kamenčiće, već samo oko 1-2 cm u dubinu tj. nikako ne u dio sa hranjivom podlogom (zemlja i ostalo što ide prije završnog sloja pijeska). Ja uvijek čistim prednju tratinu jer tamo stavljam hranu, a povremeno u dublje kutke, oko otvora filtera pri podu i gdje je bilje gusto.
Istina je da u dubini ima nekih plinova koji se ne smiju naglo puštati van, nego ih bilje polako troši i oslobađa tj. korijenje. A i ta količina spojeva zavisi od same hranjive podloge.
Meni su isto coryiji ugibali u jednom akvariju, a u drugom se razmnožavaju ko blesavi...i uvijek mi se u tom manjem akvariju od kojih 5 na kraju svede na jedan par.  :o
I sad taj par šljaka već poduže...čak se i on mrijestio.
I mislim da što je kolega gore napisao...oni duguljasti vitičasti puževi (mislim malajski ili nešto takvoga  :-[) što se penju po staklu kad padne mrak super...oni stvarno rahle i čiste podlogu...a i imaju lijepu boju i pašu na dnu kao ukrasni kamenčići ;)
Pet ribljih sloboda: site i kvalitetno hranjene, u ugodnom okruženju, bez ozljeda, boli i bolesti, sa slobodom prirodnog ponašanja i izostankom stresa i strahova.

Offline Timi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #28 u: Lipanj 05, 2010, 01:17:39 prijepodne »
Pa ja ne znam je li itko prekopava kompletnu podlogu kad čisti. :roll: Ne znam po čemu ste to zaključili.
Što se kemije tiče, zagrebačka pipovača je mekana naspram osječke. Osijek ima vodu koja je većinom iz arteških bunara, dakle izuzetno tvrda (kamenca toliko da Obami možeš novu Bijelu kuću sagraditi). Zbog toga je meni pH daleko stabilniji nego tvoj (zbog puffera) i nemam tolike fluktacije.
Što se tiče nitrita/nitrata, kod mene ih nema, barem prema testeru. Odnosno ima ih toliko malo da tester i ne reagira. Akvarij mi je bogat biljem koje održava ravnotežu.
Na kraju, svi ti štetni elementi koje smo spominjali štetni su za sve ribe, ne samo za corydorase. Pa sad, ako je neki akvarij neodržavan a biokemijska ravnoteža vode poremećena, onda će to utjecati uglavnom na sve ribe, ovisno o trajanju takvog stanja. No, ako su svi stanovnici akvarija zdravi, sretni i veseli i ako je testiranje pokazalo da je voda uredna, onda razloge uginuća samo jedne vrste riba treba tražiti dalje.
Riboobavještajci :ninja::ninja:
FBI - Fish Bureau of Investigation, Odjel za transport i specijalna vozila  :biker:

Offline aQ field

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #29 u: Lipanj 07, 2010, 23:01:07 poslijepodne »
aq field kako si zadovoljan sa caymanom kao akvarijem?
Meni je ok, ali čim sam skupio nekaj love otišao sam kupiti vanjski filter jer je ovaj u njemu preglomazan i uzima mjesta...inače OK
U utrci s prirodom, čovjek će prvi pasti!
Utrkujmo se onda s drugim čovjekom...