Cigo, mislim da griješiš, ali evo provjerit ću u pet shopu koji su parametri vode u kojima ih oni drže. Drugo, dušične bakterije ne nalaze se samo u podlozi, nalaze se svugdje u akvariju, a posebno u filteru, te rastvaraju amonijak i nitrite ne samo u podlozi. Amonijak i nitriti su svakako prisutni, što je više otpada (ribljeg izmeta, truljenje biljaka...) i to ne samo u podlozi, dakle ponavljam, dušični ciklus ne događa se isključivo u podlozi.
Što se čišćenja tiče, usisavanjem treba ukloniti što je više moguće otpada, a kojeg najviše ima upravo u podlozi. To se mora vaditi van. Dakle, kad počistiš podlogu i izvadiš dio vode van, unutra ide friška voda, čime se smanjuje postotak amonijaka, nitrita, nitrata itd u ukupnoj količini vode. Imam testere i redovito testiram vodu. Kod mene ih ima možda u tragovima, jer tester uopće ne reagira, odnosno ne vidljivo.
Nadalje, to o navikavanju na "našu vodu" može a i ne mora biti. To je često zabluda koja onda dovede do pomora riba u akvariju. Jer vidiš, ako neki pet shop nabavlja ribe od uzgajivača koji poštuje prirodne parametre vode i drži ih što bliže prirodnim uvjetima (što i nije tako teško), pa cory-je uzgaja u mekoj vodi pri pH7, a u takvim uvjetima ih drži i pet shop, pa ih onda ti kupiš i doma ih gurneš u tvrdu vodu s pH8, onda si napravio masakr. Zato se treba raspitati o parametrima vode u kojima ih oni drže prije nego se ribe kupe.
Osim toga, cory-ji su ribe dna. Oni sami kopaju po podlozi. Da je tako kako kažeš, pokrepali bi neovisno i čišćenju, jer bi kao takvi stalno bili izloženi amonijaku i nitritima.
Stoga ja ipak mislim da su u pitanju parametri vode. Njih uvijek treba poštivati i držati u granicama. Nisu sve ribe iste i ne mogu sve ribe ići zajedno u istu vodu.