Envy, hvala na savjetu ali bojim se da to u mom malom akvariju (50 L) nije baš najbolje riješenje.
Što se tiče protoka pročitao sam o Fluvalu sve kaj sam našao a i postavio pitanja ovdje da mi ljudi daju savjet.
Kad sam pročitao da mu se može regulirati protok, odluka je pala. Na uputama piše da je 104 za akvarij do 100L. Smanjio sam protok na pola, dakle to bi trebalo biti za 50 L po toj računici.
Ipak je protok bio previše koncentriran u jednoj točki pa je to stvaralo jaku struju (pokušavao sam okretati mlaznicu na razne strane ali nije pomoglo).
Za "rekonstrukciju" izlaza sam se odlučio kada sam definitvno vidio da se taj tok ne svidja rasborama, dapace bojim se da su mi tri koje su jucer uginule posljedica upravo toga.
Naime, kada sam ukljucio filter rasbore su se ponasale vrlo cudno:
prvo su plivale upravo prema izlazu pa ih je struja bacala nazad, i to su stalno ponavljale valjda dok se nisu umorile. Ja sam mislio da ih to zabavlja ili tak' nekaj, ali bojim se da su se zapravo uplasile i prehladile ili nekaj slicno.
Nakon toga su se povukle u drugi kraj akvarija i bile prilicno rezervirane, a ni za hranu nisu bile zainteresirane.
Kada sam to vidio odlucio sam preurediti izlaz i to tako da sam usisnu cijev koja mi je ostala (prilicno je dugacka a meni je trebao samo mali komad) izbusio na jedno 10 mjestai stavio vodoravno, kraj sam isto zatvorio i probusio tako da se pritisak rasporedi na sto vise rupa.
Po ponasanju sam odmah vidio da im se takav protok koji ide ravnomjerno po polovici akvarija svidja i malo su zivnule.
Budem vidio kaj ce biti ...