Lipanj 29, 2025, 22:01:30 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: početak početaka -.-"  (Posjeta: 3845 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline nemo123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 30
    • moja priča na blogu :)
početak početaka -.-"
« u: Svibanj 04, 2010, 17:39:59 poslijepodne »
Dakle ovako... nova sam u teraristici i svemu tome (do sad su mi najveći doseg bile ribice), ali jako bih voljela imati guštera. MAlo sam pretraživala po netu i tako, i došla do zaključka da mi se najviše sviđaju pictus gekon, leopard gekon, zeleni anolis i bradata agama.
E sad da prvo kažem što znam, pa me ispravite ako sam nešto fulala :)
Za pictusa i leoparda je terarij 70-40-40 dovoljan za jednog muškog i dvije ženke, a tako je nekako i za anolisa (?) Za bradatu agamu treba biti 120-60-60 najmanje, i to za jednog.
Za pictusa piše da je noćni gušter, ali pronašla sam i par stranica gdje piše da to i nije toliko bitno jer su oni i tako aktivni i po danu. Je li to točno? Nigdje ne piše smeta li njima kad ih se primi, a za leoparda i agamu piše da im ne smeta... pa sad ne znam...
Koji od tih bi bio najprikladniji za mene, smeta li pictusima i anolisima dodir, koliko koštaju terariji i oprema, koliko koštaju same životinje, jel se može u istom terariju držati dvije vrste (npr. pictus i leopard)...?
Jedino o čemu sve znam je hranjenje, tako da mi nemojte zamjeriti na vjerojatno glupim pitanjima... i je li istina da se agamu može izvaditi iz terarija ponekad, imati ju na ramenu i to (pronašla sam negdje neki tekst, pa me zanima je li istina)...
Samo mi nemojte reči da se informiram još na internetu, jer sam pronašla puno tekstova koji su dosta proturrječni, pa bi me zanimalo iskustvo...
Hvala unaprijed :)
« Zadnja izmjena: Svibanj 04, 2010, 18:08:10 poslijepodne od nemo123 »

Offline KLOKI95

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
Odg: početak početaka -.-"
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2010, 18:54:37 poslijepodne »
Ja bih ti preporucio leopard gekona :) Ako hoces jednog ne treba ti veliki terarij,dovoljno 50x40x30
Jesu nocni gusteri,ali se vidjaju i danju,tako da mozes da ga uzmes na ruke,brzo se prepitome :)
Sad ne znam kolike su cene terarijuma i gustera u Hrvatskoj,ali ovde u Srbiji mozes naci gekona od 15e pa na gore..Terarijum 50x40x30 ovde bi bio negde 20-25e,neka ti to bude orijentir,verovatno su i tamo cene slicne
Nisu ni ovi drugi gusteri losi,daleko od toga da su losi,extra su svi,ali eto moja preporuka je leopard ;)
Pozdrav!
E da,ne mozes cuvati 2 razlicite vrste u jednom terarijumu :)

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2010, 19:07:42 poslijepodne »
Malo si pogriješila za anolisa,njemu ti više treba visina. Kolko je meni poznto nemožeš navedene vrste držati zajedno u terariju. Za odabir guštera ti je bitno i koliko prostor ti njemu možeš osigurati. Moja preporuka je bradonja. Lako je s njim i super je za početnika. Isto kao i leopard gekkoni. Zanimljivi su svi koje si navela. Sama moraš odlučiti koji bi za tebe bio pravi i kojemu možeš pružiti prostora i dobre uvjete.Što se rasvjete tiće za pojedine guštere imaš na naslovnoj strani.

Offline vzlosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2010, 19:54:43 poslijepodne »
...definitivno bradonja... :D ;) :)

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2010, 20:08:09 poslijepodne »
Hvala na odgovorima :)
Evo pronašla sam baš ovdje na forumu terarij (na oglasima, valjda je oglašivač dobio pp) koji je dovoljno veliki za bradonju :) Pa se nadam da je još u prodaji jer sam vidjela da su u pet-shopovima koji su mi dostupni cijene dosta visoke... tako da mislim da ću odabrati bradatu agamu. Samo pitanjce; oće on/ona biti jako  :'( ako nema prijatelja? JEr ipak nemam mjesta za terarij u kojeg bi dvije stale...

Offline BoO

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2010, 20:15:32 poslijepodne »
Hehe, ma neće biti tužna. Evo moji mulac je samnom preko godinu dana pa je sretan i ništ mu ne fali.

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2010, 20:20:03 poslijepodne »
A onda dobro :)
Za sad je to samo u stadiju planiranja, ali kad jednom dečko / cura dođe doma, stavit ću slikice... ali vjerojatno ću prije toga još malo ispitivati :)

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #7 u: Svibanj 05, 2010, 00:07:53 prijepodne »
bradonja  :heart: imam i leopard gekona i naspram bradonje je dosadan, noćna životinja koju ponekad ne vidim danima.

Offline 100ka

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Svibanj 05, 2010, 08:59:08 prijepodne »
Moj prvi izbor je kameleon, al i bradonja mi je  :zagrljaj:  :)

I jednog i drugog bi htio imat...  -?
I'm here to kick ass and chew bubble gum... and I'm all out of gum...

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 05, 2010, 14:32:44 poslijepodne »
Evo mene sa pitanjima :)
Prije nego što zaključim prodaju moje agamice i terarija, želim znati sve o bolestima koje eventualno mogu zadesiti tog mog ljubimca. MOlim vas da mi netko napiše ime i adresu veterinara u Zagrebu koji se bavi gušterima, koliko koštaju eventualna cijepljenja/lijekovi/pregledi.. ako zna netko... može i web stranica, bilo što... hvala unaprijed :)

Druga stvar koja me zanima je kakvi su sve papiri potrebni za držanje bradate agame, kako ih se dobije, koliko košta itd itd itd...

A evo i trećeg: jednom kad agamica dođe k meni (uskoro, uskoro), što se s njom događa preko ljeta? Mislim, jel može ostati sama ili...? Bojim se da će mi umrijeti od gladi, a nitko tko ostaje nema neku želju hraniti mog guštera živom hranom... :(

Računam na brzi odgovor kao i uvijek do sad, hvala! :)
« Zadnja izmjena: Svibanj 05, 2010, 15:52:47 poslijepodne od nemo123 »

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 05, 2010, 15:51:02 poslijepodne »
od veterinara- dr. Maja Lukač, na Veterinarskom Fakultetu u Zagrebu.

Cijepljenja i lijekovi.. redovitih cijepljenja nema.. lijekovi ovise o bolesti... ako je životinja zdrava i dobro je držiš veterinar neće biti ni potreban...

bradate agame nisu ni na jednom popisu zaštićenih vrsta, i netrebaju nikakvi papiri za njeno držanje...

Offline BoO

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 05, 2010, 22:29:35 poslijepodne »

A evo i trećeg: jednom kad agamica dođe k meni (uskoro, uskoro), što se s njom događa preko ljeta? Mislim, jel može ostati sama ili...? Bojim se da će mi umrijeti od gladi, a nitko tko ostaje nema neku želju hraniti mog guštera živom hranom... :(

Računam na brzi odgovor kao i uvijek do sad, hvala! :)
Preko ljeta ili ide s tobom ili moraš nekoga angažirati da joj svakodnevno ponudi hranu i vodu(manje bitno). Nebi ti preporučio da ostavljaš bilo kojeg guštera bez nadzora više dana.

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 05, 2010, 22:59:36 poslijepodne »
Hm, ai ja bi da ide sa mnom, ali mislim da nemogu baš terarij 120*70*70 furat u hotelsku sobu ili u bus, ni u auto ne stane! Jel ima neka alternativa, kako da ju/ga povedem a da je to...hm... moguće?

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #13 u: Svibanj 06, 2010, 00:27:40 prijepodne »
Moja će putovati samnom u Dubrovnik. To dole ide u prenosniku a tamo je čeka veliki fleksarij da što više uživa vani na suncu. Veliki drveni terarij ostaje doma u zg-u.

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 06, 2010, 23:15:25 poslijepodne »
Opet ja :)
Ovoga puta samo jedno pitanje... Što se bradonja tiče, koja je razlika između muških i ženskih? Ne mislim na prepoznavanje, to znam, nego jel ima nekih posebnih potreba, različitosti, osobnosti svojstvenih samo za jedan spol...? Hvala :)

EDIT: Izgleda da sam lagala, imam još jedno pitanje :-[
Ja idem spavati uglavnom oko 11, 12, nekad malo kasnije, ali uglavnom tako jer imam školu ujutro... i tad gasim svijetlo Jel njemu to ok ili...? Budim se oko šest, dakle dan bi mu trajao oko 13 sati, jel mu to paše?

Sad mi se neda više ispitivati, ali sutra... :P

Offline BoO

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 07, 2010, 10:02:54 prijepodne »
Hm, ai ja bi da ide sa mnom, ali mislim da nemogu baš terarij 120*70*70 furat u hotelsku sobu ili u bus, ni u auto ne stane! Jel ima neka alternativa, kako da ju/ga povedem a da je to...hm... moguće?
Imaš fleksarij. Poneseš ga u transporteru do tamo i urediš mu fleksarij i staviš ga negdje van,na sunce. Opet treba paziti da je jedan dio fleksarija u sjeni.

Opet ja :)
Ovoga puta samo jedno pitanje... Što se bradonja tiče, koja je razlika između muških i ženskih? Ne mislim na prepoznavanje, to znam, nego jel ima nekih posebnih potreba, različitosti, osobnosti svojstvenih samo za jedan spol...? Hvala :)

EDIT: Izgleda da sam lagala, imam još jedno pitanje :-[
Ja idem spavati uglavnom oko 11, 12, nekad malo kasnije, ali uglavnom tako jer imam školu ujutro... i tad gasim svijetlo Jel njemu to ok ili...? Budim se oko šest, dakle dan bi mu trajao oko 13 sati, jel mu to paše?

Sad mi se neda više ispitivati, ali sutra... :P
Razlika je da su muški malo veći... Što se rasvjete tiće bitno je da imaju razliku dana i noći. Ne moraš ti njemu gasiti svijetlo kad ti ideš spavati. Najpraktičnije ti je da kupiš timer i odrediš si vrijeme kad hoćeš da ti se uključe i isključe svijetla u terariju.

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 07, 2010, 22:00:27 poslijepodne »
Ispričavam se ako se ovo broji pod oglase (koje ja još ne smijem postavljati), ali ako neka dobra duša poklanja/prodaje phobase, brašnare i cvrčke, bila bih zahvalna... Pitala sam u pet shopu, cura me gledala ko da sam rekla da mi proda zmaja... -.-"  :(

Offline irudije

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Svibanj 07, 2010, 23:07:58 poslijepodne »
Ispričavam se ako se ovo broji pod oglase (koje ja još ne smijem postavljati), ali ako neka dobra duša poklanja/prodaje phobase, brašnare i cvrčke, bila bih zahvalna... Pitala sam u pet shopu, cura me gledala ko da sam rekla da mi proda zmaja... -.-"  :(

ma pusti tim ljudima po petšopovima je domet egzoticnijih zvina perzijska macka.

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 07, 2010, 23:36:44 poslijepodne »

ma pusti tim ljudima po petšopovima je domet egzoticnijih zvina perzijska macka.

:D :D :D Istina. Ako i to.

Ajme ja se već toliko brinem, još mi bradonja nije ni stigao/la, a ja si već mkislim hoće li njemu bit ok, hoće li on mene voljeti, hoće li mu hrana biti fina, hoće mu terarij biti dobar... ufff...
btw kolko često mu treba čistiti terarij?
I jel mu paše ako ja njemu svaki dan dajem hranu po istom "jelovniku", npr. ujutro par phobasa, dva cvrčka i voće, popodne malo povrća, 3-4 cvrčka, 2 dubija, a navečer par latoralisa, voće i povrće i cvrčak... sad sam to na brzinu smislila, ali kužite šta mislim? Naravno mijenjala bi vrste voća i povrća, ali u osnovi bi to tako nekako bilo...  Ne znam, možda ova metoda nije dobra...
I još:
Kad ga kupam (jednom mjesečno), jel treba ta posuda biti napunjena ili samo malo na dnu, koliko otprilike cm? Da mi se još ne utopi O.o
KOliko otprilike koštaju oni vitamini koje se treba pomiješati s hranom i koji su najbolji (ako ima više vrsta)?
Jel mu smijem dati pauka kojeg ulovim u kadi :) ? Ili npr. ako mu uleti muha pa ju pojede, to je ok, nadam se :S
I čitala sam nešto o puževima... ako ga ulovim vani, to ne valja dati bradonji, jelda?
Jesam li ja najdosadnija u povijesti foruma?
:)
« Zadnja izmjena: Svibanj 10, 2010, 18:26:20 poslijepodne od nemo123 »

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 10, 2010, 18:28:30 poslijepodne »
Vidim nitko mi nije odgovorio :( To možda znači da je odgovor na ono zadnje pitanje pozitivan...
Ali ja se ne predajem, hehe...
Evo me već s novim pitanjem: jel mogu dvije vrste buba biti u istoj kutiji/malom terariju? ako da, koje vrste...? Kad uređujem stanište za phobase, jel njima ok na podu samo ona piljevina za glodavce ili baš mora biti i posije (to sam našla na akvarij.netu pod uzgojem hrane...)? A što se tiče podloge kod cvrčaka npr. i još nekih buba, jel njima baš zbog nečega dolje mora biti ono kao za jaja ili može i običan karton ili stiropor ili tako nešto?
Ljudi, pleeeeeaaaaasseeee odgovorite mi na ova pitanja i na ona otprije pitanja ^^ to mi je jako važno znati... tnq ...
« Zadnja izmjena: Svibanj 10, 2010, 18:32:45 poslijepodne od nemo123 »

Offline irudije

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Svibanj 10, 2010, 18:47:01 poslijepodne »
najdosadnjia osoba... vjerojatno ne, na ostala pitanja ti neznam odgovor, i ja ssam novi terarist.

btw, koliko sam ja shvatil, svi gmazovi znaju plivat pa ti se nebu utopil..
al cekaj odgovor nekog strucnijeg..
eda. kopi/pejstaj svoja pitanja na podforum "gusteri" tam ce ti vjerojatnije odgovorit.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #21 u: Svibanj 10, 2010, 19:33:20 poslijepodne »
Vidim nitko mi nije odgovorio :( To možda znači da je odgovor na ono zadnje pitanje pozitivan...
Ali ja se ne predajem, hehe...
Evo me već s novim pitanjem: jel mogu dvije vrste buba biti u istoj kutiji/malom terariju? ako da, koje vrste...? Kad uređujem stanište za phobase, jel njima ok na podu samo ona piljevina za glodavce ili baš mora biti i posije (to sam našla na akvarij.netu pod uzgojem hrane...)?

Dvije vrste buba nije i najsretnije riješenje.
Za Phobase može samo piljevina (nisu nužne posije), važno je da imaju uvijek vatu sa natopljenom vodom

A što se tiče podloge kod cvrčaka npr. i još nekih buba, jel njima baš zbog nečega dolje mora biti ono kao za jaja ili može i običan karton ili stiropor ili tako nešto?
Ljudi, pleeeeeaaaaasseeee odgovorite mi na ova pitanja i na ona otprije pitanja ^^ to mi je jako važno znati... tnq ...

Može i običan karton, ali, kartoni od jaja su bolja opcija iz nekoliko razloga:
1. povečava im korisnu površinu
2. priža i odlično mjesto za skrivanje...i daje im sigurnost

:D :D :D Istina. Ako i to.

Ajme ja se već toliko brinem, još mi bradonja nije ni stigao/la, a ja si već mkislim hoće li njemu bit ok, hoće li on mene voljeti, hoće li mu hrana biti fina, hoće mu terarij biti dobar... ufff...
btw kolko često mu treba čistiti terarij?
I jel mu paše ako ja njemu svaki dan dajem hranu po istom "jelovniku", npr. ujutro par phobasa, dva cvrčka i voće, popodne malo povrća, 3-4 cvrčka, 2 dubija, a navečer par latoralisa, voće i povrće i cvrčak... sad sam to na brzinu smislila, ali kužite šta mislim? Naravno mijenjala bi vrste voća i povrća, ali u osnovi bi to tako nekako bilo...  Ne znam, možda ova metoda nije dobra...
I još:
Kad ga kupam (jednom mjesečno), jel treba ta posuda biti napunjena ili samo malo na dnu, koliko otprilike cm? Da mi se još ne utopi O.o
KOliko otprilike koštaju oni vitamini koje se treba pomiješati s hranom i koji su najbolji (ako ima više vrsta)?
Jel mu smijem dati pauka kojeg ulovim u kadi :) ? Ili npr. ako mu uleti muha pa ju pojede, to je ok, nadam se :S
I čitala sam nešto o puževima... ako ga ulovim vani, to ne valja dati bradonji, jelda?
Jesam li ja najdosadnija u povijesti foruma?
paše mu takav jelovnik, samo vodi računa da kada su mali, 80% je mesne prehrane...20% voće i povrća.
Pogona Vitticeps(bradonja) je pustinjska životinja i, nekako ...mislim da se u pustinji ne kupa jednom mjesečno...iako, čitao sam od znalaca da neki i to savjtuju....tu se nebim štel miješati  :D, ja svoga (mislim na bradonju!) ne kupam.
Ja se nebih nikako igrao sa paukovima i bubama ulovljenim u kadi i time hranio. Puževe? to nisam nikada čuo te isto nebih savjetovao.
Ulovljeno vani da...ali, skakavce za koje si sigurna da su ulovljeni na livadi koja nije blizu nečega što se šprica kemikalijama(blizu njive...vinograda)
Hm...mislim da sam odgovorio na sva pitanja...ili nisam??? :D :D
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 10, 2010, 21:51:05 poslijepodne »
Jesi :) na sve si odgovorio...
Ja sam pročitala na akvarij.net - u i ono o kupanju i o puževima... ali kako ti imaš bradonju i ne pereš ga :D valjda će i mom (bradonji O.o) tako bit ok...

Offline BoO

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 10, 2010, 22:42:40 poslijepodne »
Bradonje se mogu kupati. Samo je bitno da to nije prečesto. Ako imaš razloga okupaj ga,više radi higijenskih uvijeta. Ja se iskreno ne sjećam kad sam svog kupao zadnji put....

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Svibanj 20, 2010, 18:15:35 poslijepodne »
Evo terarij stigao  :up: veličina je 140*70*70, jel to preveliko za malog bradonju? Ima oko 1 mj. (jel tako, skorpac?), a negdje sam pročitala da mu preveliki prostor može biti malo stresan... pa neznam, da mu ga pregradim nekako? Budem slikala ter još kad sve stavim u njega, samo još jedno (do dva) pitanja... još nisam kupila pijesak ni ništa za podlogu, a pronašla sam par textova kako oni znaju progutati pijesak i tako... pa neznam je li to dobro ili ima nešto šta će mu isto biti dobro, ai je manje riskantno...? Ako je jedina opcija pijesak, please da mi netko kaže koliko to otprilike košta i koliko mi ga treba...?
Tenq :P