Srpanj 21, 2025, 01:52:29 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: okidanje makro fotki  (Posjeta: 3740 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cann

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
okidanje makro fotki
« u: Svibanj 04, 2010, 15:32:32 poslijepodne »
znači kako okinut makro fotku sa canonom eosom 300d, al da mi pri tome ne upali blic?
blic pali samo kad on misli da nema dosta svijetla..sad sam na poslu i ne mogu prčkat po njemu i ne znam dal je moguće isključit mu blic

Offline croreef

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Odg: okidanje makro fotki
« Odgovori #1 u: Svibanj 04, 2010, 15:47:22 poslijepodne »
znači kako okinut makro fotku sa canonom eosom 300d, al da mi pri tome ne upali blic?
blic pali samo kad on misli da nema dosta svijetla..sad sam na poslu i ne mogu prčkat po njemu i ne znam dal je moguće isključit mu blic

Svaki donekle moderni aparat može isključiti blic.
Uobičajeno je da svakim pritiskom na gumb blica ( oznaka groma ) mjenjaš njegove postavke ( na primjer : red eye, max power, no flash).

Nadam se da sam bio od pomoći !

Pozdrav, Mirko

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2010, 15:50:27 poslijepodne »
nemamo isti canon ali vjerujem da su neke stvari slicne
kod mene se blic rucno dize i ja ga ne digne pa nemre blicnuti ali kod tebe pretpostavljam nije tak...
takoder imam gumbic za podesenje blica di ga takoder mogu ugasiti
pa imas inda custom-manual  slikanje i blic iskljucis ili podesis na razinu koja tebi pase i u tom modu imam makro i super makro a inace samo makro u ostalim modovima ....
ak je kaj pomoglo
sad sam skicnul slike tvog i imas M pa u tom modu mozes iskljuciti blic
stavis na M i stisnes srednji gumb na "jojstiku" i onda izaberes blic ili bez...tak je kod mene pa ...
« Zadnja izmjena: Svibanj 04, 2010, 15:54:11 poslijepodne od maliapostol »
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2010, 16:11:44 poslijepodne »
jep maliapostol..kad je na manual postavkama onda blic dižem ručno..kad meni odgovara, unutar kuće npr.., al danas sam probao baš stavit na makro opciju (onaj cvijet) i onda mi vani npr.ne diže blic, a kad sam htio okinut ribe u tanku onda mi diže blic..a nema vani tipku koja bi ga isključila

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2010, 16:15:33 poslijepodne »
a tebi je paljenje makra na gornjem kolutu.... :o
meni se makro pali na "jojstiku"pa je sve jedno u kojem sam modu
a kaj ces tak je kak je dok se ne javi neki baja sa vecim znanjem

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2010, 16:18:38 poslijepodne »
Stavi na rucne postavke, bilo potpuno manualno bilo Av. Stavi mali otvor blende (f11-f22... mozes i vise probati, ali ne znam koliko ces biti zadovoljan, ne znam koji objektiv), stavi iso 100 ili 200. Stavi aparat na stativ ili nesto drugo fiksno, rucno izostri, ako ima u opcijama ukljuci da zakljuca ogledalo da ne klapara, ukljuci da sam aparat okine za 10 sekundi i voila! :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2010, 16:21:34 poslijepodne »
focus, flash pops up, hold sutter relase 1/2 down, put flash down, take pic
naso na canon forumu
po domaci zaj...i ga

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2010, 16:31:59 poslijepodne »
Savjetujem ti da ipak ne ides zeznuti fotic nego da suradjes s njim na nacin na koji sam ti napisao. :) Kao sto si do sad naucio, pri malim otvorima blende potrebna je duza ekspozicija tako da ti je stativ skoro po neophodan.... a buduci da se tvoj aparat ne nosi s visokim ISO vrijednostima kao sto se to nose danasnji najnoviji aparati - definitivno ti je stativ neophodan! :) Mozes vani kad ima puno svjetla i bez stativa, ali onda zaboravi na veliku dubinu polja koja je kod makrofotografije skoro pa presudna :)
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2010, 16:32:55 poslijepodne »
Stavi na rucne postavke, bilo potpuno manualno bilo Av. Stavi mali otvor blende (f11-f22... mozes i vise probati, ali ne znam koliko ces biti zadovoljan, ne znam koji objektiv), stavi iso 100 ili 200. Stavi aparat na stativ ili nesto drugo fiksno, rucno izostri, ako ima u opcijama ukljuci da zakljuca ogledalo da ne klapara, ukljuci da sam aparat okine za 10 sekundi i voila! :)

objektiv normalan 18-55
otvor blende tako malen (kad mu stisnem na pola onda mi pokaže da mi je ekspozicija premala, zapravo da nema dovoljno svijetla)..
zar bi stvarno mog'o tak poslikat tank i dobit ok fotku, ane da ju skurim sa visokim iso-om, jer sam probal stavit iso na 800, al mi je onda veliki šum..

focus, flash pops up, hold sutter relase 1/2 down, put flash down, take pic
naso na canon forumu
po domaci zaj...i ga
:D :D
dobra fora, baš ću probat

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2010, 16:37:34 poslijepodne »
A to ti nesto u akvariju mislis fotkati? Probaj onda otvoriti blendu jer ces tako naustrb malo plice dubine polja dobiti ipak dosta ostriju sliku, a i ekspozicija ce ti se skratiti.
Probaj okinuti koju, dosta je i do nacina na koji fotic mjeri svjetlost, probaj s centralnim mjerenjem ili cak spot mjerenjem i onda okini i rucno kompenziraj ako je pretamno/presvijetlo.
ISO drzi najmanji moguci s kojim mozes dobiti ispravnu ekspoziciju.
I reci ribama da se ne micu. ;D

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 04, 2010, 16:39:33 poslijepodne »
rezime svega..molim te ruki potvrdi..makro fotke ne moram stavljat sam fotić na makro već mogu okidat na manual postavkama, samo zatvaram blendu?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #11 u: Svibanj 04, 2010, 16:46:26 poslijepodne »
A kaj cu ti ja potvrditi, pocetnik sam skoro kao i ti...  :D ali da, taj cvjetic na kotacicu nije za ljude koji su clanovi akvarij.net foruma i rado pisu po podforumu 'fotografija' nego za, ne znam, Modnog Macka.  :D
Osim blende, bitan ti je fokus... da je na pravom mjestu i da si maksimalno blizu koliko taj objektiv moze isfokusirati. Jos je jedna bitna stvar koju sam zaboravio, ako imas 18-55is onda kad fotkas sa stativa ili kad je aparat nekako fiksiran nepomicno onda iskljuci stabilizaciju!

P.s. Ispricavam se ako sam svojim podsmijehom mozda nanio bol nekom ljubitelju lika i djela Modnog Macka, ali cesto se zaboravim kad pisem o tom glupavom bicu.

Offline Fuji

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #12 u: Svibanj 07, 2010, 23:01:47 poslijepodne »
Kod dslr aparata taj ti gumbić baš i ne znači puno s tim objektivom,imam drugi brand,ali ako se ne varam s tim objektivom ne možeš izoštriti na udaljenosti manjoj od
nekih 28-30 cm od objekta koji fotkaš,tako da ti je najbolje fotkati na manualnom modu i sa stativa,ako fotkaš nešto što je dalje u akvariju,tipa kamen neki list onda možeš nasloniti objektiv na staklo i možeš slobodno dignuti blic i opaliti,tad nećeš dobiti skurenu fotku i odbljesak na staklu.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 07, 2010, 23:03:27 poslijepodne »
Kod dslr aparata taj ti gumbić baš i ne znači puno s tim objektivom,imam drugi brand,ali ako se ne varam s tim objektivom ne možeš izoštriti na udaljenosti manjoj od
nekih 28-30 cm od objekta koji fotkaš,tako da ti je najbolje fotkati na manualnom modu i sa stativa,ako fotkaš nešto što je dalje u akvariju,tipa kamen neki list onda možeš nasloniti objektiv na staklo i možeš slobodno dignuti blic i opaliti,tad nećeš dobiti skurenu fotku i odbljesak na staklu.

istina, kad je bliže od spomenute dužine koje si spomenuo nema šanse da ju izoštri..
a za ovo hvala ti za savjet za manual postavke i za staklo i onda okidanje  ;)

Offline Fuji

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 07, 2010, 23:07:03 poslijepodne »
Primjer su ti moje fotke,na linku ispod mog potpisa ili kako se to zove,zadnje koje sam stavio rađene su sa makro prstenovima+70-200 objektiv i svaka je opaljena blicem :)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 07, 2010, 23:11:23 poslijepodne »
jep..al bez makro ringova ništa..evo sutra ću stavit dvije fotke kakti "makro" jedna na makro opciji a jedna sa f 20, na manual..al po mojem skromnom mišljenju kuži se razlika makro opcija je po meni bolja..al do sutra, jer sam na poslu sad

Offline gmatanic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶ ٩(̾●̮̮̃̾•̃̾)۶
« Odgovori #16 u: Svibanj 07, 2010, 23:35:16 poslijepodne »
kad pisem o tom glupavom bicu.
:lol:
e svaka ti dala
ovo je definitivno najbolji opis ikada. "bice"
Give a man a gun, and he can rob a bank. Give a man a bank, and he can rob the world

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #17 u: Svibanj 08, 2010, 03:18:01 prijepodne »
Mozda cak malo i pretenciozno :D
Cannibal, svaki objektiv ima najmanju udaljenost na koju moze isfokusirati... isto kao i ljudsko ok... za tvoj objektiv ti je to 28cm... gleda se od senzora, ne od prednje lece objektiva! ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 08, 2010, 15:24:46 poslijepodne »
kak sam obećo jučer..prva fotka je na makro opciji, a druga manual, f 20, brzina koidača na 40, iso 100

iskreo meni je na makro opciji puno bolje  -?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #19 u: Svibanj 08, 2010, 17:27:05 poslijepodne »
Objektivno, druga je bolja u svakom pogledu! A sad ako si me zeznuo i druga je na "cvjetic postavci" onda sve sto mogu reci je - jesi me! ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 08, 2010, 17:29:56 poslijepodne »
ne nisam te zeznul, zašto bi? onda lažem sam sebe  ;)
zašto druga po tebi? boje su mi puno bolje na prvoj fotki..a druga mi je nekak ne znam..nedorečena

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #21 u: Svibanj 08, 2010, 17:40:19 poslijepodne »
Na prvoj je bolje svjetlo, to stoji. Da vidis koji je mod bolji trebao si isti kadar staviti. Prva ima plitku dubinu polja, nema srediste interesa, mozda bi bilo bolje da se barem jedan tucak jasno vidi. Jedini cvijetic u cvatu koji je fokusiran je zaklonjen drugim cvijeticima koji su van fokusa. Sto se boja tice, to nije do postavki osim ako si drugu radio sam u rawu pa moguce da je fotic dok je radio jpeg napravio da su boje nesto zasicenije nego sto si ti sam napravio. :)

Da vidis koji je mod bolji, stavi aparat na jedno mjesto i nesto ispred njega i jedina varijabla koju ces koristiti nek budu cvijetic i ne-cvijetic ;)

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 08, 2010, 17:55:54 poslijepodne »
sutra  ;)

Offline Fuji

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 08, 2010, 22:30:05 poslijepodne »
Da i po meni je druga bolja,imaš fokus na cvijetu u sredini i dublji dof,dok ti je na drugoj,fokus na latici drugog cvijeta odnosno ne vidi se prednji plan.
Prva fotka ti je i dobar primjer polja dofa sa tim tvojim objektivom,Odnosno po njemu sad vidiš koliko radi dof ipred i iza izoštrene latice.
Ruki ti je dobro rekao,slikaj isti motiv sa iste udaljenasti,sa različitim postavkama.

Offline Brancinko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • From the beginning !!!
    • Čarolija balona
« Odgovori #24 u: Lipanj 22, 2010, 22:53:11 poslijepodne »
Da i po meni je druga bolja,imaš fokus na cvijetu u sredini i dublji dof,dok ti je na drugoj,fokus na latici drugog cvijeta odnosno ne vidi se prednji plan.
Prva fotka ti je i dobar primjer polja dofa sa tim tvojim objektivom,Odnosno po njemu sad vidiš koliko radi dof ipred i iza izoštrene latice.
Ruki ti je dobro rekao,slikaj isti motiv sa iste udaljenasti,sa različitim postavkama.
Potpisujem :up:
I ja sam sa svojim finepix-om isto tako radio. Isti kadar sa vrlo različitim postavkama. ;)
Ovako je sve džaba ali je druga slika puno dorečenika kako kolege kažu. :up: