Lipanj 25, 2025, 11:22:49 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Noževi  (Posjeta: 151794 vremena)

0 Članova i 9 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline veljo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
Odg: Kolekcionarsko hladno oružje
« Odgovori #125 u: Svibanj 05, 2010, 09:24:36 prijepodne »
taj kamen je preskup tu se previše plaća ime, može se dosta jeftinije proć.
Ja oštrim kao u zadnjem linku ajd stavi neki link kako ti oštriš poslije na finijim kamenima.
Odustao sam od Tajvanaca i prešao na made in Japan evo još par kandidata za kupnju

http://cgi.ebay.com/VG-stainless-small-Santoku-knife-140mm-mahogany-handle-/360214063736?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53de6e6a78
http://cgi.ebay.com/JAPANESE-petty-knife-Damascus-VG-10-steel-150mm-/250620327723?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a5a22b72b
http://cgi.ebay.com/Japanese-petty-knife-Damascus-VG10-steel-150mm-/260595644584?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cacb5f8a8
http://cgi.ebay.com/VG-stainless-small-Santoku-knife-140mm-mahogany-handle-/360214063736?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53de6e6a78

ovaj zadnji će vjerovatno bit kupljen to će sa carinom izać negde malo manje od 500kn, čini mi se kao dobra cijena

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #126 u: Svibanj 05, 2010, 11:26:12 prijepodne »
taj kamen je preskup tu se previše plaća ime, može se dosta jeftinije proć.
Ja oštrim kao u zadnjem linku ajd stavi neki link kako ti oštriš poslije na finijim kamenima.
Odustao sam od Tajvanaca i prešao na made in Japan evo još par kandidata za kupnju

http://cgi.ebay.com/JAPANESE-petty-knife-Damascus-VG-10-steel-150mm-/250620327723?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a5a22b72b
http://cgi.ebay.com/Japanese-petty-knife-Damascus-VG10-steel-150mm-/260595644584?cmd=ViewItem&pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cacb5f8a8

ovaj zadnji će vjerovatno bit kupljen to će sa carinom izać negde malo manje od 500kn, čini mi se kao dobra cijena

Što se tiče cijene apsolutno si u pravu. To stvarno jest odličan kamen ali cijena je debelo pretjerana (mislim da se kamen iste ili slične kvalitete može u Japanu ili USA nabaviti za 70-100$). Ali sad - šta je tu je. Prežalio sam te novce i sada uživam u oštrenju  :).

Evo jedan filmić s Youtube-a od Cartera (frajer je inače genijalni kovač koji se školovao u Japanu). Oštrenje počinje na 2:07

Inače koristim još jednu tehniku (pogotovo u završnoj fazi oštrenja na najfinijem kamen) sličnim pokretima ali u smjeru oštrice (kao da pokušavam "odrezati" tanku plošku s brusnog kamena). U tom slučaju krećem od drške prema vrhu (heel-to-tip). Kod ove tehnike pritisak na površinu kamena mora biti vrlo nježan, često je težina same oštrice dovoljna.

Preporučam da pogledaš i nastavak gornjeg filmića  :D:

http://www.youtube.com/watch?v=Ksn0tjpH5_8&feature=related

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #127 u: Svibanj 05, 2010, 11:33:20 prijepodne »
pratim ovo malo i fakat je ovo živa nauka.. a mene pak zanima jedino koji bi bio dobar kuhinjski nož za nabaviti , jer sam ispixxx upravo dok sam špek rezao...  8)

Nino?

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #128 u: Svibanj 05, 2010, 12:21:34 poslijepodne »
vedrane, zmesoreznica na struju  ;)

nego btw, imam jednu M56 čakiju, bajonetnu, a vidim da ste tu stručnjaci, pa sam se je sjetio. čakija je nikad korištena. jel se to isplati ili uopće može lijepo nabrusit, a da se ne shebe?  :)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #129 u: Svibanj 05, 2010, 12:28:50 poslijepodne »
pratim ovo malo i fakat je ovo živa nauka.. a mene pak zanima jedino koji bi bio dobar kuhinjski nož za nabaviti , jer sam ispixxx upravo dok sam špek rezao...  8)

Nino?

ako izaberes noz za kuhinju onda dolazi u obzir samo F. DICK, s tim nozevima nemozes pogrijesit, vjeruj meni kod mene su poklali cudo svinja i jos rezu :D :D :D

al ozbiljno ako uzmes taj noz nemoj skrtarit pogotovo ako ti treba samo jedan noz, cifre ispod 150kn za takav noz zaboravi. imas dickove s plasticnom plavom drskom to su ti pravi mesarski

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #130 u: Svibanj 05, 2010, 12:29:56 poslijepodne »

Nino?

Koliko novaca misliš potrošiti?

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #131 u: Svibanj 05, 2010, 12:35:20 poslijepodne »
vedrane, zmesoreznica na struju  ;)

nego btw, imam jednu M56 čakiju, bajonetnu, a vidim da ste tu stručnjaci, pa sam se je sjetio. čakija je nikad korištena. jel se to isplati ili uopće može lijepo nabrusit, a da se ne shebe?  :)

Bajoneta M56 ima određenu kolekcionarsku vrijednost (ima dosta ljudi koji skupljaju militariju) - vidio sam da se cijena kreće oko 200kn za dobro očuvane primjerke.
Inače kao nož ne vrijedi baš ništa - napravljena je od jeftinog, mekanog čelika koji izuzetno slabo drži oštricu. Oblik bodeža onemogućava bilo kakav koristan rad (pretpostavljam da može prilikom kolinja poslužiti za zadavanje fatalnog uboda  :D).

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #132 u: Svibanj 05, 2010, 12:38:53 poslijepodne »

Nino?

ako izaberes noz za kuhinju onda dolazi u obzir samo F. DICK, s tim nozevima nemozes pogrijesit, vjeruj meni kod mene su poklali cudo svinja i jos rezu :D :D :D

al ozbiljno ako uzmes taj noz nemoj skrtarit pogotovo ako ti treba samo jedan noz, cifre ispod 150kn za takav noz zaboravi. imas dickove s plasticnom plavom drskom to su ti pravi mesarski

Dick-ovi noževi su kod nas debelo precjenjeni. Radi se o solidnom nožu srednje klase, ali se za istu cijenu se može kupiti puno kvalitetnijih noževa.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #133 u: Svibanj 05, 2010, 12:49:18 poslijepodne »

Nino?

Dick-ovi noževi su kod nas debelo precjenjeni. Radi se o solidnom nožu srednje klase, ali se za istu cijenu se može kupiti puno kvalitetnijih noževa.

nisam ja rekao da nema boljih ali u ovom slucaju se vodim praksom i pokazali su se među najboljim

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #134 u: Svibanj 05, 2010, 13:14:05 poslijepodne »
a gle, 200-300 kuna?

mesoreznica..fiš, fakat :D :D  ma nije to to

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #135 u: Svibanj 05, 2010, 13:15:32 poslijepodne »
nisam ja rekao da nema boljih ali u ovom slucaju se vodim praksom i pokazali su se među najboljim

Evo ti jedne "TOP 10" ljestvice najboljih Euro-brandova koju je sastavio jedan vrlo ozbiljan kolekcionar koji sve te noževe ima ili ih je imao, koristio ih i brusio (inače je lik profi mesar):

1.) Wusthof, Gustav Emil Ern, Henckels, WMF (Spitzenklasse serija)
2.) Lanius, Wenger, Arcos, Victorinox
3.) F.Dick, Sanelli, Fiskars, Montana, Sharps
4.) Alpeks
...
8.) Zepter, Maxam
...
10.) Domy, većina noževa na kojima piše solingen, kofer setovi za 200 kuna i još nebrojeno marki koje se nalaze po raznim trgovačkim centrima

Kao što vidiš, Dick je zauzeo neloše 3. mjesto. Međutim, ako za istu ili manju cijenu možeš kupiti Henckels, Wusthof ili Victorinox (njihove modele sam osobno isprobao - stvarno dobar čelik), zašto ne?

Osim toga, oni Dick-ovi s plastičnim drškama su toliko ružni da oslijepim svaki put kad ih vidim... :dead:

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #136 u: Svibanj 05, 2010, 13:19:11 poslijepodne »
Imam doma dva Dicka i meni se to vise cine mesarski nozevi nego kuharski. Jedan Dick je star sigurno 25-30 godina, ima drvenu drsku i puno bolje izgleda od drugog kakav se moze kupiti u Metrou i na slicnim mjestima. Reze to, ali dosta brzo se tupi. Mislim Nino da je plastika tu vise radi funkcije nego estetike. :) Imam jos dva noza doma koji su eventualno zanimljivi, cim ulovim vremena poslikam i stavim :)
I pojma nisam imao da je WMF tako dobar, meni to uvijek nekako sminka izgledalo...  jbg, pun sam predrasuda na sve strane ;D
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #137 u: Svibanj 05, 2010, 13:23:25 poslijepodne »
a gle, 200-300 kuna?

Za te novce možeš kupiti odličnog Victorinox-a iz njihove serije kovanih noževa. Najbolje je da odeš u Maestralprom-ov dućan u Rendićevoj (to je mala uličica blizu MIOC-a) - oni su generalni zastupnici Victorinox-a za Hrvatsku i imaju dobre cijene. Za gotovinsko plaćanje dobiješ i solidan popust. Teta koja tamo radi, nažalost, veze nema o noževima, pa u principu trebaš znati što kupuješ.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #138 u: Svibanj 05, 2010, 13:24:05 poslijepodne »
 :up: tnx

odzvonilo je ovom mojem Zepteru, sunac mu tupav :D

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #139 u: Svibanj 05, 2010, 13:41:59 poslijepodne »
Imam doma dva Dicka i meni se to vise cine mesarski nozevi nego kuharski.

Točna opservacija  :up:

Jedan Dick je star sigurno 25-30 godina, ima drvenu drsku i puno bolje izgleda od drugog kakav se moze kupiti u Metrou i na slicnim mjestima. Reze to, ali dosta brzo se tupi.

Dick-ovi iz tog perioda su bili daleko bolji od ovoga što se danas prodaje. Tupi se brzo jer je vjerovatno, tijekom upotrebe nož nepažljivo upotrebljavan - dovoljno ga je nekoliko puta zagrijati na 100-200C, npr. ako njime promješamo nešto što se kuha u loncu ili iščeprkamo nešto iz vatre, pa da se čelik malo otpusti, tj. izgubi djelomično svojstvo tvrdoće koje je dobio kaljenjem. Noževe bi generalno trebali držati dalje od izvore topline koji ih mogu zagrijati na više od 50-60C.

Mislim Nino da je plastika tu vise radi funkcije nego estetike. :)

Tu si u pravu, ali ne razumijem zašto bi se kategorije estetike i funkcionalnosti morale međusobno isključivati?

Imam jos dva noza doma koji su eventualno zanimljivi, cim ulovim vremena poslikam i stavim :)
I pojma nisam imao da je WMF tako dobar, meni to uvijek nekako sminka izgledalo...  jbg, pun sam predrasuda na sve strane ;D

Samo slikaj, krenula nas ova tema!  :D

P.S. Možda bi temu trebali preimenovati naprosto u "Noževi", obzirom da već zadnjih nekoliko stranica ne pričamo o noževima u kontekstu "hladnog oružja"

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #140 u: Svibanj 05, 2010, 13:51:26 poslijepodne »
Ti Dickovi su kupljeni iz neznanja... i onda kad ih vise krenes koristit po kuhinji skuzis koliko su neprakticni i koliko cesto prsti znaju zasmetati. Nozeve nikad ne zagrijavamo doma niti ih peremo u perilici jer mi se to cini suludo, isto i kad se brijem nikad mach 3 ne stavljam pod toplu vodu. :D Stariji Dick se naravno i sporije tupi, na ostrici mu pise 1348, sto to znaci?  :nerd:
Na sto ciljas na to da su na novim serijama mogli zadovoljiti i kategorije estetike i funkcionalnosti?  :) poznato je i laicima, a di ne bi bilo tebi, da je svaka boja za odredjeni tip namirnica da se ne bi dogodilo da se salata reze nozem od piletine... ali i pod funkcionalnost sam ja mislio na higijenu i ciscenje noza i tu mi se cini plastika ipak zahvalnija od drveta. Meni, laiku.  :D
Super je tema i stvarno se da i vidjeti i nauciti!  :klap:
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #141 u: Svibanj 05, 2010, 14:48:56 poslijepodne »
Iskreno govoreći, ne vidim zašto bi tom serijom Dick-ovih noževa (s crvenim, zelenim, žutim i plavim plastičnim drškama) itko poželio rezati bilo što osim mesa. Ti noževi su ergonomijom drške i oštrice izrazito prilagođeni mesarskim poslovima (tranširanje, otkoštavanje, rezanje odrezaka i sl.) i totalno su nepraktični za svakodnevnu kuhinjsku upotrebu (sjeckanje povrća, usitnjavanje mesa, rezanje kruha, obrada ribe, itd.). Dick je bio i ostat će omiljeni brand mesara, a ne profesionalnih kuhara.

Također, nisam primjetio da se u restoranskim kuhinjama upotrebljavaju noževi raznobojnih drški. To bi nam bolje mogao reći Veljo, ipak se čovjek time bavi.

Na kraju krajeva, niti jedan od gore pobrojanih brand-ova noževa ne proizvodi takve raznobojne drške, barem koliko ja znam.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #142 u: Svibanj 05, 2010, 15:00:47 poslijepodne »
U pravu si da stvarno nema smisla razlicite boje ako je geometrija ista. Ostaje pitanje higijene, a i tu je opet najbolje da je noz iz jednog komada.
Tko zna za kaj mu je koji noz, tome ne trebaju farbe, bas me zanima kako Veljo radi. :) Logicno mi je da nemres s istim nozem rezati ono kaj ide svjeze na stol i ono kaj se toplinski obradjuje... mozda se doma i moze, ali u restoranu mislim da nije u redu (mala digresija oko ovog "nije u redu"... nedavno sam pricao s covjekom koji vodi kuhinju u jednom od top 5 zagrebackih restorana i covjek je mjesec dana imao proljev vise od 10 puta dnevno i normalno radio i tek nakon sto dobio meningitis se javio doktoru  -? dobar tek!  :D ).

Nino, ova firma kaj ima kod Mioca, buduci da se zena ne kuzi, mozes ti neki preporuciti? Onako cijena ko sto je Vedran rekao, da je za kuhanje dobar... dakle uglavnom usitnjavanje povrca i sl.!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #143 u: Svibanj 05, 2010, 15:08:26 poslijepodne »
Teško mi je ovako preporučiti, jer u asortimanu stvarno imaju hrpu toga. Bit će najbolje da Vedran, ti i ja napravimo jedan izlet pa vas obradim na licu mjesta  :D.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • The Deda
« Odgovori #144 u: Svibanj 05, 2010, 15:24:23 poslijepodne »
 :D :D :D

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #145 u: Svibanj 05, 2010, 15:37:52 poslijepodne »
Pa moze! :) Bas sam pogledao na stranice od Victorinoxa i mogu ti reci da imaju s drskama istu foru ko Dick  :D

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #146 u: Svibanj 05, 2010, 16:13:19 poslijepodne »
Pa moze! :) Bas sam pogledao na stranice od Victorinoxa i mogu ti reci da imaju s drskama istu foru ko Dick  :D

Disidentu... Idem ja s Vedranom, a ti sad možeš sam.  :P :D

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #147 u: Svibanj 05, 2010, 16:26:04 poslijepodne »

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #148 u: Svibanj 05, 2010, 16:30:13 poslijepodne »
Ne znam da li se takvi više proizvode, nisam ih dugo vidio. Mislim da je mehanizam za izbacivanje, odnosno zatvaranje noža dosta nepraktično.
Dobio sam jednog starog skakavca nedavno... vjerujem da ima svoju priču, ali na žalost njegov vlasnik je umro... od starosti...

Ja imam sličan nož,poput nekadašnjih skakavaca,samo što nema gumb za iskakanje,nego se mora klasično otvoriti.Za jedan takav nož je dosta dugačak,ja ga imam oko 18 godina,mijenjo sam nogometnu loptu za njega od nekog klinca.Sad stoji u kuhinjskom elementu i lagano hrđa,ako netko hoće,dam mu ga,meni ne treba.Naravno ja sam u Dalju :)

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
« Odgovori #149 u: Svibanj 05, 2010, 16:38:30 poslijepodne »
Dick-ovi noževi su dosta popularni po hotelima i restoranima jer su jeftini, po HACCAPU ne smije biti drvena ručka nego inox ili plastika, kuhari ih baš ne vole radi oblika, ručka je katastrofa užas za sjeckanja, kosanja itd Ali su jeftini i vlasnici restorana kupuju njih, pa onda kuhari obično imaju svoje noževe. a sad žurim na poso