Lipanj 29, 2025, 08:27:07 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: rasvjeta...  (Posjeta: 8225 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kori

• Moderator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: rasvjeta...
« Odgovori #25 u: Lipanj 07, 2010, 22:15:11 poslijepodne »
evo do danas mi je trebalo da nađem odgovore na ona pitanja,
kornjače nesmiju jesti skakavce,smiju samo zrikavce(cvrčci),
po zimi rasvjeta moze goriti 8-10 sati dnevno, a po ljeti i do 13 sati dnevno.po proljeću i jeseni može goriti pola dana,
nisam našao jedino odgovor na pitanje kolika treba biti temperatura vode s obzirom na mjesece,pa jel neko zna
i još jedno pitanje,po što znam da kornjače smiju jesti t-ubifex crve i larve crvenog komaraca,jel bi kornjači mogao dati hranu za ribe-JBL novoflex i  JBL novofil,to pitam samo zato jel je hrana inače namijenjena za ribe?

Pa naravno da si tek sada nasao odgovore kada si tek sada procitao linkove na koje smo te uputili najmamje 10 puta. Ako vec postavljas pitanje posteno procitaj odgovor ;)

Kada kornjacu drzis u akvariju temperatura vode moze biti konstantna (ista) cijelu godinu.

Navedenu hranu od JBL-a bi mogao dati, ali nema smisla jer postoji puno bolje i jeftinije hrane koju mozes davati kornjacama.

ne znam zašto nesmiju,ma da vjerujem i da pojedu kojega ne bi bilo ništa,http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=673&forum=7
a jel možda znaš odgovor na ona moja 2 pitanja

Ako nesto nije spomenuto u clanku ne znaci odmah da se to ne smije davati...da se samo drzis popisa iz tog clanka kornjaca bi imala i vise nego dovoljno raznoliku i zdravu prehranu.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Lipanj 08, 2010, 15:00:18 poslijepodne »
sadsam shvatio,hvala,hvala na strpljenju i odgovoru
           lijep pozdrav

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Lipanj 18, 2010, 17:20:11 poslijepodne »
evo do danas mi je trebalo da nađem odgovore na ona pitanja,
kornjače nesmiju jesti skakavce,smiju samo zrikavce(cvrčci),
po zimi rasvjeta moze goriti 8-10 sati dnevno, a po ljeti i do 13 sati dnevno.po proljeću i jeseni može goriti pola dana,
nisam našao jedino odgovor na pitanje kolika treba biti temperatura vode s obzirom na mjesece,pa jel neko zna
i još jedno pitanje,po što znam da kornjače smiju jesti t-ubifex crve i larve crvenog komaraca,jel bi kornjači mogao dati hranu za ribe-JBL novoflex i  JBL novofil,to pitam samo zato jel je hrana inače namijenjena za ribe?

Pa naravno da si tek sada nasao odgovore kada si tek sada procitao linkove na koje smo te uputili najmamje 10 puta. Ako vec postavljas pitanje posteno procitaj odgovor ;)

Kada kornjacu drzis u akvariju temperatura vode moze biti konstantna (ista) cijelu godinu.

Navedenu hranu od JBL-a bi mogao dati, ali nema smisla jer postoji puno bolje i jeftinije hrane koju mozes davati kornjacama.

ne znam zašto nesmiju,ma da vjerujem i da pojedu kojega ne bi bilo ništa,http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=673&forum=7
a jel možda znaš odgovor na ona moja 2 pitanja

Ako nesto nije spomenuto u clanku ne znaci odmah da se to ne smije davati...da se samo drzis popisa iz tog clanka kornjaca bi imala i vise nego dovoljno raznoliku i zdravu prehranu.

ja svojoj od suhe hrane dajem repto min,JBL tortil i dajem joj gammaruse rijetko kao poslasticu.od žive hrane dajem gliste,gujavice,puževe golače i ponekad crve,a uskoro nabavljam cvrčke-canned foods.od povrća i voća jede mrkvu,crvenu salatu,jabuku,bananu,ali većinu odbija.od vodenog bilja ne jede ništa.od ribe ću joj kupiti kedere,možda i pastrvu.od dodataka prehrani dajem joj sipinu kost.
p.s.-kako citirati samo određenu rečenicu a ne cijelu poruku,kao sad?lijep pozdrav
« Zadnja izmjena: Lipanj 19, 2010, 14:54:53 poslijepodne od wendy »

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #29 u: Lipanj 18, 2010, 20:44:41 poslijepodne »
Oprostite što ovak upadam na temu ali imam i ja jedno možda glupo pitanje jel su me neki odg. zbunili. Naime,da li je vodenu kornjaču pravilno hraniti živom hranom(cvrčci,brašnari,fobasi...) a uz to joj davati tu JBL hranu i vitamine?

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #30 u: Lipanj 18, 2010, 21:43:44 poslijepodne »
nema veze ak upadaš,a i ne upadaš,sam pitaj.
živa hrana-proteinska hrana je najvažnija hrana,i kornjače ju moraju dobivati.bez nje kornjače neće pravilno rasti i razvijati se.ako imaš raznoliku prehranu i pravilan smještaj(uv lampu...) kornjači se zapravo i netrebaju davati vitamini.suha hrana(tablete,granule...) su samo dodatna hrana,i netreba biti samo JBL,ali bi trebala biti provjerenih proizvođača. lijep pozdrav
« Zadnja izmjena: Lipanj 18, 2010, 21:58:09 poslijepodne od wendy »

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #31 u: Lipanj 21, 2010, 04:33:58 prijepodne »
p.s.-kako citirati samo određenu rečenicu a ne cijelu poruku,kao sad?lijep pozdrav

Pa jednostavno izbrises dijelove poruka koje ne zelis citirati.

Oprostite što ovak upadam na temu ali imam i ja jedno možda glupo pitanje jel su me neki odg. zbunili. Naime,da li je vodenu kornjaču pravilno hraniti živom hranom(cvrčci,brašnari,fobasi...) a uz to joj davati tu JBL hranu i vitamine?

A zasto mislis da se to ne bi smjelo kombinirati? Kupovna hrana sluzi samo kao dodatak prehrani (iako ce ti u pet shopu tvrditi upravo suprotno), a glavna hrana je riba, meso, ziva hrana, bilje... LINK
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Lipanj 21, 2010, 20:25:52 poslijepodne »

hvala na odgovoru
lijep pozdrav

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Srpanj 03, 2010, 10:03:53 prijepodne »
pa da ne otvaram novu temu...
jučer sam uhvatio prvog skakavca za svoju žutouhu kornjaču  :a02m6: da ne pričam kak ga je pojela  :21:(očito je da obožava skakavce)... no sad da napišem pitanje...
da li su za vodene kornjače bolji skakavci ili cvrčci(ma da su jako slični),pitam zato jer ih razmišljam kupiti.aha još jedno pitanje,nigdje nisam našao podatak do kolko centimetara narastu cvrčci,za skakavce sam vidio da narastu do 7.5 cm. lijep pozdrav

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #34 u: Srpanj 03, 2010, 11:55:27 prijepodne »
Da ne otvaram novu temu, ... ides previse u OT. Guras sve u jednu temu.
Ovdje je tema rasvjeta a ti postavljas pitanja o prehrani.
Zbog boljeg pregleda, otvaraj za posebno pitanje, posebnu temu.
Ili ga postavi vec u odgovarajucoj otvorenoj temi.
(i nije potreba u svakom postu napisati "lijep pozdrav",
to je malo pretjerano ... ali mozda se to samo meni tako cini
)

I kada smo vec kod teme za prehranu. Cuo sam da si postavio svoj tekst o prehrani.
Smijem li ga procitati ? Ako mi kazes gdje ga mogu naci
 :-[
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #35 u: Srpanj 05, 2010, 11:22:56 prijepodne »
Da ne otvaram novu temu, ... ides previse u OT. Guras sve u jednu temu.
Ovdje je tema rasvjeta a ti postavljas pitanja o prehrani.
Zbog boljeg pregleda, otvaraj za posebno pitanje, posebnu temu.
Ili ga postavi vec u odgovarajucoj otvorenoj temi.
(i nije potreba u svakom postu napisati "lijep pozdrav",
to je malo pretjerano ... ali mozda se to samo meni tako cini
)

I kada smo vec kod teme za prehranu. Cuo sam da si postavio svoj tekst o prehrani.
Smijem li ga procitati ? Ako mi kazes gdje ga mogu naci
 :-[
nema problema za ubuduće

Offline nowaq

• Novi član
  • *
« Odgovori #36 u: Siječanj 15, 2011, 15:06:08 poslijepodne »
Pozdrav,

Citao sam malo po forumu, ali mi i dalje nije jasna jedna stvar vezana za rasvetu pa cu ovde da pitam.

Nejasnoca je vezana za ove compact lampe. Npr citao sam u ovoj temi da ljudi koriste repti glo 5.0 koliko sam shvatio ona emituje samo UVB. Da li je to dovoljno, uz standardnu sijalicu za grejanje, za normalan zhivot kornjache?

Ili moram da kupim josh dodatno spot lampu sa UVA. Jer kada sam danas gledao po pet shopovima nisam uspeo da nadjem spot lampu sa UVA/UVB zrachenjem, samo neonke, ali mi je ovo nekako zgodnije zbog grla pa me zanima koje su opcije.

Hvala
Pozdrav

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #37 u: Siječanj 15, 2011, 16:38:49 poslijepodne »
Pozdrav,

Citao sam malo po forumu, ali mi i dalje nije jasna jedna stvar vezana za rasvetu pa cu ovde da pitam.

Nejasnoca je vezana za ove compact lampe. Npr citao sam u ovoj temi da ljudi koriste repti glo 5.0 koliko sam shvatio ona emituje samo UVB. Da li je to dovoljno, uz standardnu sijalicu za grejanje, za normalan zhivot kornjache?

Ili moram da kupim josh dodatno spot lampu sa UVA. Jer kada sam danas gledao po pet shopovima nisam uspeo da nadjem spot lampu sa UVA/UVB zrachenjem, samo neonke, ali mi je ovo nekako zgodnije zbog grla pa me zanima koje su opcije.

Hvala
Pozdrav

Treba ti UVA rasvjeta, reptil spot nije skup, al problem je sto ne znam gdje u Srbiji mozes kupiti.

Ovdje imaš detaljne informacije.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #38 u: Siječanj 15, 2011, 23:39:40 poslijepodne »
Sve sijalice koje emitiraju svjetlo u UVB dijelu spektra imaju i UVA dio spektra i to u solidnoj količini (pogledaj spektralni dijagram na ambalaži). Prema tome, ne treba ti dodatna lampa.

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #39 u: Siječanj 16, 2011, 00:57:05 prijepodne »
Sve sijalice koje emitiraju svjetlo u UVB dijelu spektra imaju i UVA dio spektra i to u solidnoj količini (pogledaj spektralni dijagram na ambalaži). Prema tome, ne treba ti dodatna lampa.

Onda sam badave kupio, al nema veze...

Zasto onda pise recimo na kutiji od reptil glo štedne samo uvb zracenje, a na nekima i UVA i UVB?
« Zadnja izmjena: Siječanj 16, 2011, 01:02:16 prijepodne od darx »