Lipanj 29, 2025, 18:13:50 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: rasvjeta...  (Posjeta: 8252 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kruno

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
rasvjeta...
« u: Travanj 29, 2010, 15:19:45 poslijepodne »
po što niko nije vidio moje pitanje raspitao sam se na drugim forumima pa je odlučeno par stvari....uskoro kupujem uva-uvb žarulju(ma da sam trebao i prije) i odlučeno je za repti glo 5.0,ta žarulja će biti iznad kopna s još jednom žaruljom koja grije te će biti još jedna žarulja iznad vode,sada me zanima koliko dugo treba biti uključen repti glo 5.0,a koliko  dugo ove ostale 2 žarulje.i moje drugo pitanje:imat ću te lampe ugrađene u krov akvarija,pa trebam savjeta kako uopće ugraditi žarulje u krov i da li mi treba neko posebno "grlo" za žarulje :question: lijep pozdrav :)

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
Odg: rasvjeta...
« Odgovori #1 u: Travanj 30, 2010, 11:58:05 prijepodne »
ne kužim se puno u ovu problematiku, ali znam da je bitno imati keramičko grlo jer od velike topline postoji opasnost da se obično plastično rastopi...
ja sam uzela običnu lampu za radni stol ( na kvačicu) sa keramičkim grlom i ubacila reptiglo žarulju koja mi gori skoro cijeli dan
nadam se da će se netko od upućenijijh javiti da nam pomogne
:AkTer:

Offline 1marek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Travanj 30, 2010, 17:35:42 poslijepodne »
Kakav ti je poklopac akvarija? Stakleni ili plastičan?

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 30, 2010, 21:14:39 poslijepodne »
Kakav ti je poklopac akvarija? Stakleni ili plastičan?
još nisam napravio poklopac,nisam ispitivao o tome jer znam kako se ugradi.mene zanima koliko dugo treba biti uključena  repti glo 5.0 i zanima me kako ugraditi žarulje(bilo da su to neonke,reflektorice...) u poklopac akvarija,i jel postoji za kupit keramičko grlo za neonke i refloktorice  i gdje :question:
p.s.-po što ne znam di je nestao moj post iz podforuma "oprema" pitat ću ovdje:što mislite o unutarnjem filteru eheim aquaball,jel ima mana,jel je neko imao iskustva s tim filterom :question:
p.p.s.-koliki je protok vode u fluvalu 105 i 205,koliko dođu
« Zadnja izmjena: Travanj 30, 2010, 21:34:28 poslijepodne od wendy »

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 30, 2010, 22:02:51 poslijepodne »
ne znam za fluval, ja sam nabavila aquaball eheim 2212 Velicina akvarijuma: 100 - 200 l
Protok vode l/h: 650
Maksimalna visina potiskivanja: 0.37 m
Potrosnja strije: 6 W
Zapremina filtera: 455 cm<sup>3</sup>
Dimenzije: 96x270 mm
kupljen prošli tjedan , cijena 330 kn za sada radi ok, akvarij je 140L punjen malo više od pola ( duljina akvarija je 80cm)  iako ga planiram napuniti nekim dodatniim medijem osim spuzve jer kornjače su u pitanju a one su prasci najveći od svih
;)

Offline 1marek

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #5 u: Svibanj 01, 2010, 00:31:09 prijepodne »
i zanima me kako ugraditi žarulje

Zato sam te i pitao kakav je poklopac... Ako uzmeš plastični bit će lakše (hoću reći da će taj poklopac u sebi imati i 'električnu instalaciju' ali ćeš i ti tada biti lakši za 500-1000kn  -?). Ako se odlučiš za stakleni poklopac, onda će te to koštati do recimo 100kn. U njemu se treba izbušiti rupa kroz koju ćeš provuči grlo. Ovako sam to ja napravio
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42366.30

U stakleni poklopac ćeš teško fiksirati keramičko grlo; ja do sada nigdje nisam naišao na keramičko grlo koje bi bilo prikladno za postavljanje u poklopac, tako da imam plastično lustersko i to me ni najmanje ne zabrinjava.
Što se tiče neonke, ja se s njima nisam previše bavio ali možda ti netko drugi može dati kakav dobar savjet...

Žarulje moraju biti uključene otprilike 12 sati, tako da kornjača ima 12 sati svijetlo a 12 sati mrak, čime se oponaša prirodno okruženje.

Fluval 105 ima protok od 480 l/h, a 205 680 l/h. Za cijene ćeš se morati sam raspitati.

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 01, 2010, 10:38:53 prijepodne »
i zanima me kako ugraditi žarulje

Zato sam te i pitao kakav je poklopac... Ako uzmeš plastični bit će lakše (hoću reći da će taj poklopac u sebi imati i 'električnu instalaciju' ali ćeš i ti tada biti lakši za 500-1000kn  -?). Ako se odlučiš za stakleni poklopac, onda će te to koštati do recimo 100kn. U njemu se treba izbušiti rupa kroz koju ćeš provuči grlo. Ovako sam to ja napravio
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42366.30

U stakleni poklopac ćeš teško fiksirati keramičko grlo; ja do sada nigdje nisam naišao na keramičko grlo koje bi bilo prikladno za postavljanje u poklopac, tako da imam plastično lustersko i to me ni najmanje ne zabrinjava.
Što se tiče neonke, ja se s njima nisam previše bavio ali možda ti netko drugi može dati kakav dobar savjet...

Žarulje moraju biti uključene otprilike 12 sati, tako da kornjača ima 12 sati svijetlo a 12 sati mrak, čime se oponaša prirodno okruženje.

Fluval 105 ima protok od 480 l/h, a 205 680 l/h. Za cijene ćeš se morati sam raspitati.

hvala na informacijama,odlučio sam da će biti stakleni poklolpac,akvarij zajedno s poklopcem ću naručiti kod staklara,jer neko zna za neke dobre staklare u španskom.mislio sam da je  za fluval 105 manji protok...po meni trebali su napraviti još jedan filter iz te serije s manjim protokom,ali šta je tu je,cijena fluvala 105 je oko 600 kuna,al ja ću ga možda dobit malo jeftinije jer mi prijatelj radi u pet centru:-)(ako uopće kupim taj filter)
« Zadnja izmjena: Svibanj 01, 2010, 11:05:55 prijepodne od wendy »

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 01, 2010, 11:07:50 prijepodne »
ne znam za fluval, ja sam nabavila aquaball eheim 2212 Velicina akvarijuma: 100 - 200 l
Protok vode l/h: 650
Maksimalna visina potiskivanja: 0.37 m
Potrosnja strije: 6 W
Zapremina filtera: 455 cm<sup>3</sup>
Dimenzije: 96x270 mm
kupljen prošli tjedan , cijena 330 kn za sada radi ok, akvarij je 140L punjen malo više od pola ( duljina akvarija je 80cm)  iako ga planiram napuniti nekim dodatniim medijem osim spuzve jer kornjače su u pitanju a one su prasci najveći od svih
;)
evo po što vidim da se kužiš u kornjače jel mi možeš reć  kojih ima eheim manjih vanjskih filtera.(protok netreba biti velik)?!

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 01, 2010, 11:14:50 prijepodne »
po mojem iskustvu, staklo je najpovoljnije u aquaterri, možda čak imaju još nešto sa raspordaje svojih rabljenih akvarija, ja sam nedavno kupila 80*50*35 za 140 kn, inače su im cijene za do 130 L 6mm debelo staklo ok 2,5kn po litri, ako se tako može računati, ali na veći akvarij ide deblje stako pa to bude više ali mislim manje od 3 kn po litri..ja ću i svoj slijdeći akvarij dati raditi kod njih a vjerojatno i poklopac jer su tvornički bolesno skupi, jedino je pitanje želiš li proziran ili tamni plastični poklopac, ja ću možda nešto plastično dati raditi u nova forma, selska cesta, oni proizvode proiuvode od pleksglasa, već sam neke stvari radila kod njih i jako su profesionalni i brzi

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 01, 2010, 11:23:11 prijepodne »
n e znam za vanjske jer nisam još u fazi da se usudim imati takvo nešto, ali znam da mi to ne gine sa većom kilažom kornjače i većim akvarijem, od 300-400l...
ima neka fora kod tih vanjskih da se neki vrlo jednostavno čiste jer imaju neke pipce koji se zatvore za cijevi pa ne polijes pola stana, drugi su nešto kompliciraniji za čišćenje,..a o potrošnji struje i pouzdanosti bolje da ti iskusniji forumaši nešto napišu..
ja ću svakako uzimati eheim vanjski ili mozda fluval kada se bacim u investiciju, a  vidjet ćemo sto će onda biti na trzistu..
sretno!
ti imaš kornjače ili ribe ili oboje?

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 01, 2010, 12:23:50 poslijepodne »
n e znam za vanjske jer nisam još u fazi da se usudim imati takvo nešto, ali znam da mi to ne gine sa većom kilažom kornjače i većim akvarijem, od 300-400l...
ima neka fora kod tih vanjskih da se neki vrlo jednostavno čiste jer imaju neke pipce koji se zatvore za cijevi pa ne polijes pola stana, drugi su nešto kompliciraniji za čišćenje,..a o potrošnji struje i pouzdanosti bolje da ti iskusniji forumaši nešto napišu..
ja ću svakako uzimati eheim vanjski ili mozda fluval kada se bacim u investiciju, a  vidjet ćemo sto će onda biti na trzistu..
sretno!
ti imaš kornjače ili ribe ili oboje?
kornjaču,koja živi u pre malom akvariju,akvarij ću naručit pa onda mora ići i novi filter,jer ovaj kojeg imam sad je pre jadan...kupit ću vanjskog eheima ali još ne znam kojeg :question:

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 01, 2010, 19:48:42 poslijepodne »
evo da ne otvaram novu temu,imam 2 pitanja:
1-jel neonke griju(obične neonke)
2-za rampu pred kopnom prije sam imao staklene prečkice,ali to mi se više ne isplati po što se unutra uvuču alge i ne izgleda lijepo,jer mi neko sredstvo protiv alga uništilo te alge pod prečkicama :question: ,ako ne bi uništilo jel imate prijedlog za nešto drugo!?što mislite o eheimu ecco pro?!
« Zadnja izmjena: Svibanj 01, 2010, 21:32:31 poslijepodne od wendy »

Offline TITO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • ..:: Viva Chelonia ::..
    • www.Kornjace.com - Divni Svijet Kornjaca
« Odgovori #12 u: Svibanj 02, 2010, 17:06:23 poslijepodne »
po što niko nije vidio moje pitanje
Pozdrav,
da te ispravim malo. Uocio sam tvoje pitanje cim si ga postavio. Uocio ali ignorirao.
Nakon onakvog ponasanja na drugom forumu (na ljepe opomene uzvracati ruganjem,
registrirati drugi nick i predstavljati se kao netko drugi [praviti me budalom] itd.)

ne mozes ocekivati da cu se ja prema tebi ponasati kao da nista nije bilo.
... i kad me nema, ja sam tu ...

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 04, 2010, 20:41:24 poslijepodne »
lijep pozdrav :)
imam pitanje u vezi štedne žarulje repti glo 5.0 :clown:odlučio sam koristiti repti glo 5.0 za žarulju s uva/uvb spektrom pa jel bi tu žarulju ujedno mogao koristiti i kao žarulju koja grije kopno,ili bi trebao imati još jednu žarulju(koja grije kopno) :question:
« Zadnja izmjena: Svibanj 17, 2010, 15:55:07 poslijepodne od wendy »

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 30, 2010, 10:38:07 prijepodne »
i još 3 pitanje,
koliko dugo trebaju biti uključene žarulje  s obzirom na mjesece,
kolika treba biti temperatura vode s obzirom na mjesece :question:    
jel kornjače smiju jesti skakavce                                 lijep pozdrav 8)
« Zadnja izmjena: Svibanj 30, 2010, 15:31:35 poslijepodne od wendy »

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 30, 2010, 16:14:26 poslijepodne »
i još 3 pitanje,
jel kornjače smiju jesti skakavce                                 lijep pozdrav 8)
Ako ti se nije 5 puta dosada odgovorilo na ta pitanja onda nije ni jednom.

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 30, 2010, 17:21:16 poslijepodne »
ne kužim se puno u ovu problematiku, ali znam da je bitno imati keramičko grlo jer od velike topline postoji opasnost da se obično plastično rastopi...
ja sam uzela običnu lampu za radni stol ( na kvačicu) sa keramičkim grlom i ubacila reptiglo žarulju koja mi gori skoro cijeli dan
nadam se da će se netko od upućenijijh javiti da nam pomogne
možda ispada glupo što oživljavam ovaj post ali bolje to neko da  otvaram novu temu
ali evo pitanje za @hologram:ovu jednu žarulju koju imaš iznad terarija-reptigo,na koliko stupnjeva grije kopno?
« Zadnja izmjena: Svibanj 30, 2010, 17:31:02 poslijepodne od wendy »

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 30, 2010, 17:30:37 poslijepodne »
i još 3 pitanje,
Ako ti se nije 5 puta dosada odgovorilo na ta pitanja onda nije ni jednom.
@Tito,moj savjet-po što znam da se baviš ovim hobijem preko 20 godina i ja razumijem da više nemaš živaca za ovakve kao što sam na primjer ja :sorry:ali stvarno na ova pitanja nisam našao odgovor,mislio sam da žarulje moraju biti ukjučene pola dana(uvjek) :oops: :sorry:  nemoj misliti da pokušavam izigravati neku dobričinu,kao što nikad nisam i nikad neću.još jednom   :sorry: :sorry: za ono na tvojoj stranici.tek sad shvaćam što je bilo :( :(
                                                                                                                                                                                                                 Ljep pozdrav

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 30, 2010, 18:32:08 poslijepodne »
Nema to veze sa time koliko se ja (ili netko drugi) bavi tim hobijem.
Niti ima veze time dali ja imam zivce ili ne, da ih nemam nebi prihvatio ovdje moderaciju.
Niti se mene dirnuo na mojoj stranici. Tamo si dobio (privremeni) ban jer si ponavljao vise
ista pitanja na koje si vec dobio odgovor. Ja neodgovaram tamo cesto pa me i nedira to puno.

Ali neka bude, odgovorit cu ti veceras jos jednom na ta pitanja (sada zurim) pa ih ovaj puta zapamti.

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Svibanj 30, 2010, 18:59:05 poslijepodne »
mislim da je proljetos bilo oko 30ak stupnjeva, sada ne mjerim, ionako je dovoljno topao zrak sam od sebe

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 04, 2010, 23:28:01 poslijepodne »
evo do danas mi je trebalo da nađem odgovore na ona pitanja,
kornjače nesmiju jesti skakavce,smiju samo zrikavce(cvrčci),
po zimi rasvjeta moze goriti 8-10 sati dnevno, a po ljeti i do 13 sati dnevno.po proljeću i jeseni može goriti pola dana,
nisam našao jedino odgovor na pitanje kolika treba biti temperatura vode s obzirom na mjesece,pa jel neko zna
i još jedno pitanje,po što znam da kornjače smiju jesti t-ubifex crve i larve crvenog komaraca,jel bi kornjači mogao dati hranu za ribe-JBL novoflex i  JBL novofil,to pitam samo zato jel je hrana inače namijenjena za ribe?

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 05, 2010, 10:09:37 prijepodne »
kornjače nesmiju jesti skakavce,smiju samo zrikavce(cvrčci),

? zašto nesmiju jest skakavce a cvrčke (šturke) smiju?

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 05, 2010, 11:04:58 prijepodne »
ne znam zašto nesmiju,ma da vjerujem i da pojedu kojega ne bi bilo ništa,http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=673&forum=7
a jel možda znaš odgovor na ona moja 2 pitanja
« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2010, 21:09:08 poslijepodne od wendy »

Offline TITO

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 06, 2010, 16:50:59 poslijepodne »
ne znam zašto nesmiju,ma da vjerujem i da pojedu kojega ne bi bilo ništa,http://www.kornjace.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=673&forum=7
a jel možda znaš odgovor na ona moja 2 pitanja
Gdje pise na K.com da skakavce ne smije vodena kornjaca jesti ?
Moze sto nebi mogla (naravno u odredjenom omjeru = da nije skakavac veci nego citava kornjaca).

Offline Kruno

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Lipanj 07, 2010, 12:41:42 poslijepodne »
na to sam mislio,vjerojatno sam (kao i inače) malo čudno napisao pa si me krivo shvatio,sorry :oops:
ubuduće ću pažljivije pisati.Lijep pozdrav