Srpanj 18, 2025, 15:18:23 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Usisavanje kozica u filter -?  (Posjeta: 5259 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline traxman

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Usisavanje kozica u filter -?
« u: Travanj 25, 2010, 11:47:31 prijepodne »
Kak sam sredio kozicnjak i pocele se kozice prašiti ko lude, jucer sam iso malo cistiti spuzvicu u filteru i iz nje uspio iskopati jedno10 zivih i jedno 5 mrtvih kozica. I sad razmisljam kaj napraviti s filterom jer ocito ih uvlaci unutra...

filter je eheim 2008.

Stavio sam jucer komad akvarijske vate ispred prednje (s unutarnje strane) rešetke cijelom povrsinom u nadi da ce to blokirati usisavanje, ali i nezeljneno smanjenje protoka. No danas ujutro sam vidio u njemu jedno 2-3 kozice i to 5mm, kak su usle nemam pojma, mozda se vata uvukla zbog pristika usisa pa su uletile...

Razmisljo sam staviti neku mrezicu (od filter materijala ili najlonke) ali to je opet glupost jer ce se brzo zastopati svime i svacime, par listova i gotovo... ili da mijenjam filter.
Akvarij je 60L, ima nesto bilje koje tek pocinje rasti, 40-tak kozica i od riba za sad 2 kulija, ali cu staviti par otocinklusa i korija, kad se malo poveca populacija kozica!

Unaprijed hvala na pomoci i prijedlozima...

Offline tikky2

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Usisavanje kozica u filter -?
« Odgovori #1 u: Travanj 25, 2010, 12:02:52 poslijepodne »
ubaci filter u najlon čarapu i to je to.... bitno je da je ulaz pokriven....

Offline Brljator

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Travanj 25, 2010, 12:06:03 poslijepodne »
tako je   i ja imam taj filter ali nemam mlađi a ovo sa najlon čarapom  , odlišna a jeftina ideja ,jedino da bude čarapa sa uzorkom  hhh :D

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 25, 2010, 13:35:55 poslijepodne »
sve 5, ali koja onda korist kad okom vidljive cestice vise nece uci u njega nego ce ostajati na njemu. A u slucaju nestanka struje ili bilokoje vrste gasenja filtera sve ce otici opet u akvarij? a da ne pricam kolko ce pasti protok vode kad ce najlonka malo zaštopa...

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #4 u: Travanj 25, 2010, 14:03:19 poslijepodne »
ja sam imo najlonku na filteru s slicnim usisom ko i ti i uopce nije smanjila protok, to drugo da imas vanjski filter pa na njega piknes najlonku on bi sigurno radio puno slabije jer ima veci protok a 10 puta manji usis od recimo tvog filtera....

dakle stavi najlonku bez frke....a kaj se tice tih sitnica, na toj carapi bude ti osto eventualno koji listic koji jako lako pokupis, a vidljivih cestica koje plutaju vodom nebude bilo, i ak nestane struje neces imat nikakvu cirkulaciju u akvariju tak da ce ti ti listici i ak budu na carapi past direktno ispod filtera i cim ga ponovo upalis ce opet pokupit...mislim ja sam tak imo i nije nis plutalo po vodi. Jedino kad ides ocistit to kaj je na najlonki uzmes mrezicu i upecas cijeli filter tak da ti ta zmazanoca ostane u mrezici a ne da natrag padne u akavrij

ak imas jos kakvo pitanje samo pitaj
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 25, 2010, 14:10:21 poslijepodne »
ja sam imo najlonku na filteru s slicnim usisom ko i ti i uopce nije smanjila protok, to drugo da imas vanjski filter pa na njega piknes najlonku on bi sigurno radio puno slabije jer ima veci protok a 10 puta manji usis od recimo tvog filtera....

dakle stavi najlonku bez frke....a kaj se tice tih sitnica, na toj carapi bude ti osto eventualno koji listic koji jako lako pokupis, a vidljivih cestica koje plutaju vodom nebude bilo, i ak nestane struje neces imat nikakvu cirkulaciju u akvariju tak da ce ti ti listici i ak budu na carapi past direktno ispod filtera i cim ga ponovo upalis ce opet pokupit...mislim ja sam tak imo i nije nis plutalo po vodi. Jedino kad ides ocistit to kaj je na najlonki uzmes mrezicu i upecas cijeli filter tak da ti ta zmazanoca ostane u mrezici a ne da natrag padne u akavrij

ak imas jos kakvo pitanje samo pitaj

HM! Nije lose objasnjenje, no dovoljno dobro da i sam probam s najlonkom! :D

Pretpostavljam da ju malo jace razvuces da rupice budu malo vece? Najlonku vulgaris uzemem ili mozda neku koja ima malo vece rupice. Ne mislim na one mrezaste!! :D
Mozda nebi bile lose one stopalice - najlonke...
A daj mi reci kak presvuces cijeli filter, kad sa straznje strane ima ona 4 priljepka?

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2010, 14:25:25 poslijepodne »
iskreno u najlonke se opce ne kuzim...a necu si ni zamisljat kakve su to vulgaris hahahahahaha

uglavnom one obicne najlonke kaj kupis u bilo kojem ducanu, i bitno ti je da je cijeli usis filtera u najlonki, ja sam to rijesio da sam najlonku stavio do tih priljepaka s straznje strane i pricvrstio s gumicom....ali ja imam malo drugaciji filter tak da neznam jesu tebi ti priljepci vise od usisa da mozes stavit tak ko ja...ak nisu zbusi na najlonki 4 male rupe i provuci te priljepke

i da nista ju nemoj razvlacit vise....netrebaju ti vece rupice
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #7 u: Travanj 25, 2010, 14:32:33 poslijepodne »
Ja imam niagaru u kozicnjaku,i dole sam stavio najlonku na usis,ali sam je malo rasirio,tako da najsitnija prljavstina prolazi,dok krupno ostaje,ali to svaka dva tri pet dana maknes i isperes,3 min posla i opet sve super funkcionira
Kod razvlacenja samo pripaziti da nebude potpuno jer bi kozice mogle uletiti,i maknuo sam jedan nastavak da ne bude blizu dna gdje se one najvise zadrzavaju

Offline ivonahr

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #8 u: Travanj 25, 2010, 15:30:53 poslijepodne »
 :D ni ja nemam pojma kakve su to najlonke vulgaris  :D :D :D

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 25, 2010, 15:41:18 poslijepodne »
OK!

stavim najlonku kak ce mi pasati na filter, pa cu da vidim stanje prljavstine u akvariju kroz neko vrijeme!
Mozda ce biti problem jer tamo ispred na donjem dijelu fitlera gdje je usis, sa straznje strane su donji priljepci  -? No budem vidio, mozda ih necu utisnut u filter nego ce ostati na staklu kao distancer filtera i stakla pa ce najlonka ici gore dosta na njega.

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 25, 2010, 15:43:00 poslijepodne »
Ja imam niagaru u kozicnjaku,i dole sam stavio najlonku na usis,ali sam je malo rasirio,tako da najsitnija prljavstina prolazi,dok krupno ostaje,ali to svaka dva tri pet dana maknes i isperes,3 min posla i opet sve super funkcionira
Kod razvlacenja samo pripaziti da nebude potpuno jer bi kozice mogle uletiti,i maknuo sam jedan nastavak da ne bude blizu dna gdje se one najvise zadrzavaju
lako srediti hangon filter, i cijev umotati u kaj hoces, ali interni filter je malo kompliciran...

Offline traxman

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 25, 2010, 15:43:59 poslijepodne »
:D ni ja nemam pojma kakve su to najlonke vulgaris  :D :D :D
To su one "babske", ja sam vise za one mrezaste ;-)  ;) :D
Najlonke vulgaris su valjda one bez uzoraka, bez mreze, fino sitno tkane i to je to..  :D sad dal ima sitno i krupno tkane, to neznam!   8)

Offline hrvach

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb - Trešnjevka
« Odgovori #12 u: Travanj 25, 2010, 16:13:16 poslijepodne »

a jel imas kakvu ideju za valjski filter?

imam Fluval 205 i cesto kod ciscenja nadjem male ribice nutra (gupi, moli, anci...).
Juwel Rio 125 + Fluval 205

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #13 u: Travanj 26, 2010, 12:33:23 poslijepodne »

a jel imas kakvu ideju za valjski filter?

imam Fluval 205 i cesto kod ciscenja nadjem male ribice nutra (gupi, moli, anci...).
Ja sam stavio serinu kutnu spužvu koju sam uzeo sa serinog zračnog filtera. Super stvar,mislim da sam barem poduplao vrijeme između čiščenja filtera,samo ju tu i tam ispereš.

Offline hrvach

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Travanj 28, 2010, 22:28:44 poslijepodne »

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #15 u: Travanj 28, 2010, 22:34:18 poslijepodne »
A kaj velite da se na usis umjesto fluvalove "košarice" stavi ovak nekaj:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=300413739058

ili ovo:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=290325862714

samo na slici se ne vidi jel je rupa probusena do kraja ili nije. ako nije onda bi moglo bez problema

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Travanj 29, 2010, 12:12:28 poslijepodne »
Stavi mrežicu protiv komaraca na usis. Duplo ju namotaj da bude gušća, po meni bolje od naajlonke.

Offline hrvach

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Travanj 29, 2010, 20:09:03 poslijepodne »
Evo naručil sam spužvu za usis:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220587623845

Trebala bi taman pasati umjesto Fluvalove košarice..

Offline hrvach

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Srpanj 02, 2010, 15:00:49 poslijepodne »
Stigla mi spužva i konačno sam pronašel malo vremena da ju namontiram. Spužva ima rupu skroz na obje strane tak da sam dolje stavil čep od StudeneTM;) Spužvu sam samo nataknul na košaricu od Fluvala jer paše taman "na knap" i ostaje mi funcionalnost nepovratnog ventila koji je u sklopu košarice..

Eto, za sad sam zadovoljan, a vrijeme će pokazati kak bu to dalje funkcioniralo..

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #19 u: Srpanj 02, 2010, 18:16:23 poslijepodne »
Takvu spužvu imam ja na usisu filtera. Otkad sam ju stavio, nema koza niti riba u filteru, al je ta spužva uvijek puna mladih koza koje istresem u akvarij kad čistim :)

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #20 u: Srpanj 02, 2010, 23:53:13 poslijepodne »
uzmi običnu nalonku , dokoljenke su jeftinije ;) uzmi one sa manjim brojem DEN-a
;)
ja u kozičnjaku imam hang on ali sam na usis stavila sužvicu koja ima rupu i jo ju malo pritisnula da bolje prianja uz cijev gumicom, za sada mi se čini da funkcionira
:AkTer:

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #21 u: Srpanj 04, 2010, 08:08:46 prijepodne »
uzmi običnu nalonku , dokoljenke su jeftinije ;) uzmi one sa manjim brojem DEN-a
;)
ja u kozičnjaku imam hang on ali sam na usis stavila sužvicu koja ima rupu i jo ju malo pritisnula da bolje prianja uz cijev gumicom, za sada mi se čini da funkcionira

Kod sebe za sad nisam primjetio kozice u filteru,imam hang on,što neznači da ih nema,velike uredno jaše po usisu,a male se vrzmaju okolo kad gupija nema u blizini,a isto tako sam razmišljao da spužvicu nataknem na usis,ali ću još vidit kad se koze razmnože,za sad ih ima malo.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #22 u: Srpanj 04, 2010, 11:48:45 prijepodne »
Mislim da bih se u cijeloj ovoj priči najviše složio s Vele bit-om. :up:
Najlonka mi se pokazala kao jako jako jako lošim riješenjem ne Eheimu pick up 2006, kada su isto kozice bile u pitanju. Jednostavno nisam bio zadovoljan takvom filtracijom, a prema prijedlogu jednog od korisnika s 1. stranice - turati ruke svaka 3 dana u akvarij mi se ne da :down: A i ne znam koliko je pametno...

Spužva mi se dakle pokazala najboljim riješenjem. Uz malo mašte, kako to sve namonitirati na ovako unutrašnji filter (jer ipak je to na hang on ili vanjski filter s onakvim klasičnim usisom lakše izvesti) mislim da ne bi trebalo biti problema s usisavanjem kozica i manjih ribica, a kvaliteta filtracije i sam protok neće biti narušeni.

Probaj, pa vidi.

EDIT:

Zaboravih reći da sam uglavnom od spužvi za usis koristio one grublje, koje su i dalje dovoljno dobra prepreka malim kozicama da ih usisa. Ove mrežice...ah, i dalje mi se čini da su im otvori preveliki da bi spriječili usis malih kozica. One su jednostavno PREMALENE kada se rode i sumnjam da bi ih veličina tih rupica spriječila da odu u filter...  :punch:
FILIP (Valpovo)

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #23 u: Srpanj 04, 2010, 21:52:24 poslijepodne »
Slažem se. Ja sam zadovoljan grubom spužvom. Prije nje sam imao mrežicu za komarce i uredno sam nalazio po 10- tak kota u filteru.

Offline hrvach

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Prosinac 03, 2010, 00:28:48 prijepodne »
Evo nakon nekog vremena korištenja spužve, mogu reći da je stvarno super! Glavni filter mi izdrži barem pola godine bez čišćenja! Svakako preporučam!