Daklem ljudi pomagajte,
Akvarij je JUWEL RIO 180, star 2 godine, u njemu su Malawi ciklidi, filtracija-unutarnji originalni filter i vanjski karnister te protočna pumpica NewJet 500. Do nedavno je vanjski bio TetraTec 700, koji je godinu i pol radio besprijekorno, ali je propiškio. Zamijenio sam brtvu glave, no i dalje je slinio na spoju tijela i glave - očito je plastika toliko loša da je mikropopucala ili se razvukla i filter jednostavno više nije brtvio. Sad je u garaži, a na njegovom mjestu je novi Fluval 305.
Problem: - u 11.mj. 2009.god. oprao sam temeljito unutarnji filter pod vodom iz slavine, spužve su bile odvratne i morao sam ih oprati, ali je Tetrin karnister uredno radio. Pustio sam gotovo 2 mjeseca da se unutarnji filter ponovno zaciklira, pa sam isto krajem 1. mj. ove godine ponovio i sa vanjskim, dakle pranje pod vodom iz slavine. Jasno mi je da se inače pere akvarijskom vodom, ali su spužve bile zaista odvratne od dvogodišnje uporabe, a i napravljen je razmak od 50 dana sigurno. I tu počinju problemi. Vraćanjem vanjskog u funkciju, voda se počinje bijelo mutiti kao kad se novi aq ciklira. U međuvremenu je TetraTec propišao, zamijenjen je, kao što sam napisao, sa Fluvalom, koji je sada već 30 dana u funkciji, no voda je i dalje mutna.
Pokušao sam sve, TetraAqua Bactozym - kapsule sa bakterijama za filter - ništa, neke JBL-ove kapi sa bakterijama za filter - ništa, Easy-Life Fluid filter medium - ništa, gašenje svjetla dva dana - ništa, smanjenje protoka (povećanje protoka) - ništa, izmjene vode u svim mogućim kombinacijama uvijek tretirane sa AquaSafe-om (jednom tjedno 30%, jednom u dva tjedna 50%, jednom u tri tjedna 50%, svakih pet dana 20%, ne znam više)-ništa, različite režime hranjenja riba (dva put dnevno pomalo, jednom dnevno, par dana po jednom dnevno pa jedan dan ništa i sl.)-ništa, stavljanje bijele vate potpuno zaciklirane iz filtera frendovog 500l akvarija - ništa...
Napominjem ciklidi su super, živahni, šoraju se, mrijeste, kopaju, jedu ko sumanuti - znači standardni, niti jedan nije u tom periodu uginuo.
Dakle voda je i dalje ne malo nego očajno mutna, to već traje dobra 3mjeseca i NIKAKO je razbistriti. Ljubazno molim pomoć, svaki savjet je dobrodošao.
Hvala i pozdrav.