Srpanj 18, 2025, 13:05:52 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: filter za kornjače  (Posjeta: 11418 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline djordje93

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Odg: filter za kornjače
« Odgovori #25 u: Rujan 22, 2010, 08:34:42 prijepodne »
i jos nesto..recite mi da li znate gde ima da se kupi to ostrvce sa slike sto se kaci i koja je cena?  ;)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #26 u: Rujan 22, 2010, 18:14:22 poslijepodne »
ee hvala na lepom odgovoru.. moze se reci da sam vec poslusao tvoj savet da nabavim kornjacu koja se poklanja,a ne da kupujem novu..i nasao sam jednu,koja kako mi se cini sa slike ima prlavu vodu i ne odrzavaju to lepo,verovatno iz razloga sto imaju dosta gmizavaca i reptila pa se njima vise bave..tako da cu uzeti tu verovatno ona je otprilike 14,15 cm mozda malo manja ali i aq dobijam uz nju..eventualno cu nesto malo platiti  ;)  ako mi se ne svidi aq,nije mi problem da napravim novi i veci.. sto se tice ukucana,svi se slazu osim mog tate koji se uvek protivi novoj zivotinji,ali preboli i to posle  :D :D kad sam kupovao cincilu bio je u totalnom  :roll: >:( ali posle mu se svideo.. a kad sam pre mesec kupio jos jednu covek se frapirao :D xaxa... ali uvek mi kaze "bolje zivotinje,nego droga,pice,cigare"  :up: :up:  :D 
e sad pitanja:
1)gde da nadjem uvb-uva lampu?
2)sta podrazumevas pod obicnom lampom? verovatno ne onu kinesku :)
3)grejac imam,ali morace novi ovaj ne valja
4)a za filter cu se snaci..verovatno kanister ako odvojim pare :)

Koliko je velik taj akvarij kojeg ces dobiti uz nju? Je to taj 90*50*50 cm ili tog tek planiras napraviti?
Ako si si vec uzeo cincile onda vec imas obavezu daljnjih 20-ak godina :)

Postoje razliciti tipovi UVA-UVB lampi, najjednostavnije i najjeftinije su ti UVA-UVB neonke ili compact (stedne) UVB zarulje. Mozes ih nabaviti u svakom malo bolje opremljenom pet shopu ili naruciti preko interneta. Od kuda nam se javljas?

Ako kao izvor UVA-UVB zracenja koristis posebnu neonku ili stednu zarulju one ne isijavaju dovoljno topline i ne mogu kopno zagrijati na potrebnih 30-35 stupnjeva. Zato uz njih moras koristiti obicnu zarulju (reflektoricu ili halogeku) za grijanje kopna. To moze biti lampa sa standardnim grlom, samo preporucljivo je da to grlo bude od keramike da smanjis opasnost od pozara.

Iako je vecini ljudi tesko vjerovati, veliki akvarij je puno jednostavnije odrzavati od malog akvarija. Takav akvarij nikada ne izvrces kako bi ga ocistio i nikada ne mijenjas svu vodu. Dovoljno je jednom u mjesec dana promjeniti 1/2 ili 2/3 vode sa cijevi na principu spojenih posuda i usput usisati dno.

Ovo umjetno kopno (ZooMed turtle dock) za sada ne mozes nabaviti na nasim prostorima, mozes ga jedino naruciti preko neta. Ali bolje je da si sam slozis kopno zato jer ovo tone pod tezinom vece kornjace.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline djordje93

• Novi član
  • *
« Odgovori #27 u: Rujan 22, 2010, 20:30:46 poslijepodne »

Koliko je velik taj akvarij kojeg ces dobiti uz nju? Je to taj 90*50*50 cm ili tog tek planiras napraviti?
Ako si si vec uzeo cincile onda vec imas obavezu daljnjih 20-ak godina :)

Postoje razliciti tipovi UVA-UVB lampi, najjednostavnije i najjeftinije su ti UVA-UVB neonke ili compact (stedne) UVB zarulje. Mozes ih nabaviti u svakom malo bolje opremljenom pet shopu ili naruciti preko interneta. Od kuda nam se javljas?

Ako kao izvor UVA-UVB zracenja koristis posebnu neonku ili stednu zarulju one ne isijavaju dovoljno topline i ne mogu kopno zagrijati na potrebnih 30-35 stupnjeva. Zato uz njih moras koristiti obicnu zarulju (reflektoricu ili halogeku) za grijanje kopna. To moze biti lampa sa standardnim grlom, samo preporucljivo je da to grlo bude od keramike da smanjis opasnost od pozara.

Iako je vecini ljudi tesko vjerovati, veliki akvarij je puno jednostavnije odrzavati od malog akvarija. Takav akvarij nikada ne izvrces kako bi ga ocistio i nikada ne mijenjas svu vodu. Dovoljno je jednom u mjesec dana promjeniti 1/2 ili 2/3 vode sa cijevi na principu spojenih posuda i usput usisati dno.

Ovo umjetno kopno (ZooMed turtle dock) za sada ne mozes nabaviti na nasim prostorima, mozes ga jedino naruciti preko neta. Ali bolje je da si sam slozis kopno zato jer ovo tone pod tezinom vece kornjace.

[/quote]

Pa ovaj od 90x50x50 ja nameravam napraviti kod staklorezca jer mi se cini da ce ispasti jeftinije :)   javljam se iz Cacka(Srbija)... pa videcu da napravim aq i da sredim sta mi treba pa cu se ajviti opet tada da mi pomognete oko uredjivanja terarija.. ok? ;) ne radi mi net lepo pa ne mogu da ulazim na internet :@

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #28 u: Rujan 23, 2010, 19:45:52 poslijepodne »
Kornjaci od 15 cm je akvarij 90*50*50 cm tijesan, a kornjaca ce jos rasti. Trenutno ti se ne isplati uzimati smjestaj tih dimenzija jer ce kornjaci u jako kratkom razdoblju trebati veci. Bilo bi bolje da je drzis u velikoj platicnoj posudi (sa potrebnom opremom) dok ne skupis za posten smjestaj.
« Zadnja izmjena: Rujan 23, 2010, 19:49:30 poslijepodne od Kori »
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline djordje93

• Novi član
  • *
« Odgovori #29 u: Rujan 24, 2010, 12:53:30 poslijepodne »
pa znam...ali problem je sto nemam ni toliko mesta za toliki aq...  -? -?  i ovo je super samo nisam siguran da li ce mi komoda na kojoj ce stajati aq izdrzati? mogu da ubacim slike kasnije pa procenite  :o

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #30 u: Rujan 24, 2010, 14:58:17 poslijepodne »
Pa ako nemas prostora i uvjete za kornjacu onda je bolje nemoj niti uzimati. Tebi je mozda akvarij duzine 90 cm super, ali kornjaci ove velicine to nije dovoljno prostora za kretanje.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline djordje93

• Novi član
  • *
« Odgovori #31 u: Rujan 25, 2010, 13:38:26 poslijepodne »
kori evo ih slike pa mi reci da li na ovom ormaricu nazovimo ga tako moze stajati taj aq dimenzija,,ako nista drugo uzecu ribice ili male kornjace.. samo mi reci da li ce izdrzati ja sam slikao i iznutra i spolja ovako..ali otac mi je rekao da je on to pravio bas za aq.. ima ovu veliku dasku-plocu na vrhu msm debelu bas..

;)

Offline balen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 33
« Odgovori #32 u: Rujan 25, 2010, 15:55:46 poslijepodne »
meni se ovo cini prilicno kvalitetno napravljeno i izdrzljivo  :up: kojih je dimenzija gornja ploha tog ormarica  :)

Offline djordje93

• Novi član
  • *
« Odgovori #33 u: Rujan 25, 2010, 17:30:42 poslijepodne »
evo svih dimenzija gornjeg dela  :)

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #34 u: Rujan 25, 2010, 17:41:29 poslijepodne »
Ormaric je dovoljno cvrst, samo je pitanje ima li puna leđa? Jako je vazno da je na straznjoj strani ormarica pricvrscena daska inace se sve skupa moze srusiti u stranu.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline djordje93

• Novi član
  • *
« Odgovori #35 u: Rujan 25, 2010, 20:04:04 poslijepodne »
ne razumem sta znaci ima li puna ledja?  :D  :rolleyes:

Offline Kori

• Moderator
  • Punopravni član
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #36 u: Rujan 25, 2010, 20:40:23 poslijepodne »
Pa objasnio sam ti u drugoj recenici. Kada otvoris vrata ormara kroz ormar ne bi smjeo vidjeti bijeli zid nego bi duz cijele straznje stanice koja je okrenuta zidu trebala biti pricvrscena daska/ploca koja bi osiguravala da se postolje ne moze srusiti u stranu pod tezinom akvarija. Evo ti primjera iz clanka sa naslovnice: LINK

Gore bez problema mozes staviti i akvarij 98*59*50 cm. Između postolja i akvarija obavezno stavi plocu stiropora!

Stranica kornjace.com je sada online pa ako se ipak odlucis za kornjacu ovdje mozes procitati sve sto trebas znati o smjestaju i prehrani:

Smjestaj za vodene kornjace
Prehrana vodenih kornjaca (popis)
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline djordje93

• Novi član
  • *
« Odgovori #37 u: Rujan 25, 2010, 20:48:37 poslijepodne »
a to okey..pa ima pozadi,ali neka veoma tanka moram da pitam tatu sta je..kao tanka sperploca.... pa videcu da popravim to .. oke isao sam ja danas,ceo dan sam bio na kornjace.com  :D ;)