Evo ovako .. da 72 dpi je u pravilu slava rezolucija i je u pravilu za gledanje na monitorima i tako, ako želimo da nam se na printanim fotkama vide i oni jako sitni detalji, tada dpi dižemo od 240 - 300dpi, sve iznad je nepotrebno jer s evjerojatno ne koristimo većim formatima.Barem ne ja

.. za web i male fotke je sasvim dovoljan 72 dpi, za printanje sam već napisao.
Ima nekoliko naćina, ja ću objasniti dva naćina.
1. Prvi naćin
crop resize:
Otvorimo fotku u PS-u, uzmemo crop alat, zatim gore u traci za podešavanje parametara podesimo željenu veličinu cropa dužina x visina, te sami DPI .. stavite ga na 300.
Kada ste to napravili sada samo selektirate željeni crop, ja obićno selektiram cijelu fotku, potvrdite crop i to je to, fokta ima 300 DPI i velika je koliko ste htjeli. Veličinu cropanja možete staviti u cm, pix. inch.... samo stisnite desni klik miša tamo gdje upisujete veličinu i tamo odaberite.
Ono što ja koristim je 30x20cm sa 300 dpi, te 800x600pix 300dpi. Uglavnom svaki od tih postavki si možete snimiti i nazvati ih kako želite, tako da ne trebate svaki puta podešavati.
Kako to podesiti?!? .. Stisnite selektirano na primjeru 01. pa nakon toga na primjeru 02, nakon toga new tool preset i to je to.
Drugi naćin
Image size:
Otvorimo fotku u PS-u, stisnemo image, pa image size. Nakon toga nam se otvorio prozor image size. Što nam je sad raditi?!?
Dolje gdje vam piše Resolution, tamo upišite 300,
ALI kada ste tu upisali 300 samim time se je povečala i sama pikeslaža, vratite je na staro ili na neku manju željenu velićinu i to je to. Velićinu možete odmah vidjeti u pix i cm velićini.
Mastino si uspio?