Srpanj 28, 2025, 00:38:51 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mini akvarij na moj način  (Posjeta: 8443 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veky

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Tetec 'z B'elovara
Mini akvarij na moj način
« u: Travanj 19, 2005, 13:34:00 poslijepodne »
Dakle, radi se o mini akvariju. Gotovo 18 godina imam stolitraša kojega sam odlučio isprazniti i preurediti (unutrašnji pregradi filtar, umjetna pozadina, novi poklopac i rasvjeta). Zbog toga sam za njegove sadašnje stanovnike i kao buduću karantenu odlučio napraviti ovu mini staklenku.

Akvarij  je dimenzija 250x400x300mm (dubina x duljina x visina), što hoće reći nekih 30 litara brutto.

Stranice su izrađene od stakla debljine 6mm iako se moglo koristiti tanje staklo.

Ovo je moja prva samogradnja akvarija (bar što se tiče lijepljenja akvarija).  Koristio sam  henkelov crni Ceresit silikon kupljen za nekih 25kn. Namijenjen je lijepljenju akvarija do 300 litara i ima na sebi nacrtan akvarij i ribicu.

Crni silikon sam uzeo zbog efekta rubova, želio sam stvoriti prividni "okvir" akvarija no više mi se ta ideja ne sviđa. Štoviše, nedavno sam vidio akvarije lijepljene silikonom koji uopće nemaju unutrašnju ugaonu fugu po visini nego samo po dnu. S obzirom na tako malu litražu i veliku površinu nalijeganja stakla o staklo (6mm) mislim da sam tu fugu mogao izostaviti.

U akvarij je uložena minimalna oprema, tj. oprema je naslijeđe iz 18 godina akvaristike, tako da je aquaclear powerhead filtar malo prevelik, grijač je serin 75w, a rasvjeta je Osram dulux 18W daylight štedna.

Poklopac je izrađen u kombinaciji bočnih baza od jelovine i Al-lima debljine 1 mm. Drvene površine su zaštićene sa 2 sloja dvokomponentnog laka za parkete. nadajmo se da će lak pokazati dobra svojstva zaštite drveta.

No hajdemo redom:
Kompliciram po kućama na komplicirani način.

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #1 u: Travanj 19, 2005, 13:43:00 poslijepodne »
Staklo za akvarij je nabavljeno u obližnjoj staklani. U Bjelovaru ih ima 5 - 6, kod ovih obično kupujem. Staklo je bilo najskuplja stavka i koštalo je 110kn. Prema mojoj narudžbi je izrezano i obrušeni su rubovi. Iako sam istaknuo da je staklo namijenjeno za akavarij i da si dadu malo truda stranice ipak nisu bile najravnije odrezane, a nije ni pravi kut bio jača strana tako da je akvarij na kraju mjerenjem diagonala baze i vrha "zafrknut" za neka 3 - 4 mm.

Dimenzije stakla su slijedeće:

- dno: 250 x 400 mm
 - prednja/stražnja: 400 x 300 mm
 - bočne: 237 x 300 mm

Ovu "razliku" od 1 mm sam namijenio "silikonu" u spoju.

Stranice sam prvo "upario" tako da se što bolje poklapaju i označio ih markerom.

Idući korak je bio čišćenje. Očistio sam sve rubove tj. sve dijelove stakla na koje je trebalo lijepiti silikonom. Umjesto acetona uporabio sam industrijski etilni alkohol koji već godinama koristim u elektronici.

Offline lula

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 19, 2005, 13:52:00 poslijepodne »

bravo.

I ja sam prije 3 mjeseca prvi puta ljepio akvarij i zaljepio sam do sada 3 komada. Napravio sam poklopce, stavio štednu žarulju , filter i sve ljepo prodao. Nija loše u 3 mjeseca 3 komada.
Varaždin / Hrvatska

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #3 u: Travanj 19, 2005, 13:56:00 poslijepodne »
Silikon sam zagrijao na nekih 20-25 stupnjeva tj. sobnu temperaturu. Odrezao sam vrh na širinu nekih 4-5mm i istiskivao ga pištoljem za kartuše. Imam iza sebe kućnog majstorskog iskustva sa istiskivanjem silikona no vježbe nikad dovoljno. Nastojao sam ga nanjeti što ravnomjernije i bez prekida.

Silikon sam nanio na dno i prednju i stražnju stranu. Nije nanošen na same rubove nego na dodirni dio površine.
Prvu sam zalijepio prednju stranicu. Potom jednu bočnu, iduću bočnu, i na kraju stražnju. Na dno je bio dovoljan pritisak vlastite težine stranice dok sam prednju i stražnju lagano stisnuo tako da se silikon ravnomjerno rasporedio. Nakon što sam sve stranice namjestio i poravnao koliko-toliko "u vinkl" učvrstio sam ih industrijskom samolijepivom trakom.

Unutarnje fuge silokona sam zagladio komadićem stiropora. Ozeo sam komadić 10 mm debelog stiropora dimenzija cca. 100 x 100 mm i odrezao jedan ugao u obiku trokutića. Time sam stvorio malu priručnu špahtlu. Stiropor se prisloni uz staklo i povuče dužinom fuge. Ostatak silikona se sam od sebe stiroporom odreže, obriše i zagladi.

Doduše, malo više "šeprtljavosti" i urednosti ne bi škodilo. toga se obično sjetite pri čišćenju silikona sa stakla žiletom.

Moja topla preporuka je koristite pomoć još jedne osobe, osobito ako se radi o većem akvariju. Čak i za ovu moju "mrcinu" dobro bi mi došla pomoć asistenta no uspio sam sve napraviti sam. Uglavnom, bez obzira na dimenzije akvarija čovjek u ovakvim poslovima ima minimalno jednu ruku premalo.

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #4 u: Travanj 19, 2005, 14:02:00 poslijepodne »
Nakon 7 dana sušenja (nikamo mi se ne žuri) akvarij sam napunio vodom. Nema nikakve promjene na spojevima, nije iscurila ni kapljica. U silikonskim spojevima se ne vidi niti jedan mjehorić zraka. štoviše, na rubovima se jedva vidi crni silikon i vidi se spoj stakla o staklo. predpostavljam da je to "OK".

U međuvremenu sam počeo raditi umjetnu stijenu i poklopac.

Nakon puno filozofiranja odlučio sam se za kombinaciju stiropora i građevinskog lijepila "Siprokol".

Stiropor je prvo izrezan na potrebne dimenzije, a otprilike sam  prema trenutnoj inspiraciji zacrtao odrežene lukove kamo što dubiti i rezati. Stiropor je debljine 25mm.

Od alata je korišten oštar skalpel, set modelarskih skalpela, plinska elektroničarska lemilica (plamenik), dva kista (jedan za močenje površine i jedan za miješanje i nanošenje lijepila, marker, špahtla-ličilačka lopatica, dvije stare boce od soka).

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #5 u: Travanj 19, 2005, 14:09:00 poslijepodne »
Stiropor se najbolje oblikuje kombinacijom izuzetno oštrih skalpela i mini-plamenikom. Uporabom ove metode možete uglavnom zaboraviti na pojavu pahuljica stiropora, sve je čisto.

Izrezao sam neke grublje oblike i potom izdubio "špilju" između dva sloja stiropora. S donje strane je 2ulaz2 dok je na vrhu okno. tek naknadno sam se sjetio da okno treba postaviti na sam vrh špilje jer će u suprotnome u špilji ostati zračni džep.

Svi oblici su nastali trenutnom inspiracijom. nastojao sam oponašati naslagano i ispucano kamenje iz prirode, oblike koje je s vremenom voda izdubila i zaoblila. Jače utore bi rastopio plamenikom a detalje doradio skalpelom.

Tako sam pripremio jednostavnu pozadinu od samo 2 ploče stiropora debelog 25mm koji je potom trebalo slijepiti građevinskim lijepilom (nema razloga ovdje rabiti silikon).

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #6 u: Travanj 19, 2005, 14:18:00 poslijepodne »

Slijedeća etapa posla bila je malo "musavija". Prvo sam lijepilom zaštitio unutrašnjost špilje. Potom slijepio stiropore slojem lijepila. U istoj etapi sa slijepljivanjem slojeva nanio sam i prvi sloj lijepila po reljefu.
Napomena, prije nanošenja prvog ili bilo kojeh sliejdećeg sloja podlogu dobro odprašite i namočite vodom (prvi kist/penzl).
Lijepilo sam mješao vodom do tog omjera da dobijem pastu koju je moguće nanositi kistom. Treba pripaziti da se previše ne zatvore osnovne linije reljefa (pukotine), niti da ostane pretanak sloj.

Ukupno sam nanio 3 sloja lijepila s periodom sušenja između nanošenja od dan-dva. Dok sloj pobijeli i poprimi svijetlosivu boju spreman je za nanošenje slijedećega.

Treba pripaziti da ne ostanu mjehurići ili grudice koje će kasnije pokvariti dojam.

Nakon zadnjeg sloja reljef se sušio tjedan dana. Potom sam  ga silikonom zalijepio za stražnju stranu i dno akvarija.

Poslije toga na red je došlo klasično pripremanje podloge, pijesak 1 - 3 mm, postavljanje malog 75w grijača, pumpe, poklopca.

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2005, 14:22:00 poslijepodne »
Najviše "živaca" pojela mi je konstrukcija poklopca. razmišljao sam o kondenzaciji, toplini, reflektiranju i sl.

Kao krajnje riješenje za takvu malu staklenku odlučio sam se za dvije bočne baze od drveta lučnoga oblika. Njih povezuje "krov" od aluminijskog lima savinutog u luk, sa malim prednjim stranicama i previnutih uzdužnih rubova pod 90°. U unutrašnjosti je montirano keramičko grlo i štedna žarulja, sve skupa na svim otvorima i spojevima zabrtvljeno silikonom.

Drvo je premazano sa dva sloja dvokomponentnog laka za parkete. Nadam se da kondenzacija neće jače utjecati na drvo.

Offline BOORNA

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2005, 14:26:00 poslijepodne »
Dobar posao, dobra ideja s drvenim boËnicama na poklopcu
i limom gore, izgleda OK

Pozadina stima, nisi je posipao pijeskom?

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2005, 14:28:00 poslijepodne »
Jelovinu sam izabrao kao prvi matrijal koji mi je bilo najbrže obraditi za sam prototip. Za veći poklopac koji bi usavršio vjerojatno bih odabrao jasen, mahagonij ili orah. također, u boljoj verziji aluminijski lim bi zamijenio inoxom (prokrom, rostfrei). također, napravio bi nosače i zaštitu na koju bi montirao staklo 4 mm ne bi li ipriječio kondenzaciju unutar poklopca i žarulje.

Drvene baze  imaju "šlic" koji poklopac drži na bočnim stranicama akvarija kako se poklopac ne bi "šetao". također, i lim i drvo su postavljeni i savinuti tako da se ništa od kondenzata ne slijeva van akvarija nego nazad u akvarij.

I na kraju doživljaj iz "mrcine" u koju će za par dana i ribice.

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2005, 14:34:00 poslijepodne »

Ne, nije posipano pijeskom jer samo lijepilo u sebi već sadrži pijesak. za iduću varijantu stijene planiram koristiti masu za fugiranje u nekoliko boja i premaz silikona. Eventualno posipati pijeskom samo neke dijelove stijene.

Evo, ovo je moje iskustvo koje sam želio podijeliti sa vama. Volio bih da kažete u čemu sam sve griješio i da svi iz ovoga nešto naučimo, osobito početnici. dakle, komentirajte i kritizirajte, potražite gdje su greške i što je moglo biti i bolje. Ja vidim hrpu detalja koje bi sada napravio drugačije. Dio ovih ideja dugujem ostalim forumašima čije sam rasprave na ovom forumu pratio.

Inače, slike bi trebale biti puno bolje no teško je lamatati fotićem od 6-7000kn u jednoj ruci a pištoljem za silikon u drugoj i čekati da se sve skopa ne razleti na sve 4 strane. Pa jednog dana će uslijediti i bolje slike i bolji akvarij i bolja pozadina, itd...

Offline Max....sz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Ex. Roštiljator
    • Max Juhasz - Photography
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2005, 15:54:00 poslijepodne »
Citat: Veky
Evo, ovo je moje iskustvo koje sam želio podijeliti sa vama. Volio bih da kažete u čemu sam sve griješio i da svi iz ovoga nešto naučimo, osobito početnici.

Svaka čast na trudu da nam sve etape ovog ODLIČNOG poslića u detalje pokažeš. Tu se vidi kako se uz malo truda može složiti nešto originalno i vlastito ... BRAVO !
Ženski pokret je prava stvar, naročito ako je ritmičan.

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2005, 16:18:00 poslijepodne »
Jako dobro ,bome si si dao truda.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #13 u: Travanj 19, 2005, 21:07:00 poslijepodne »
Evo, večeras je riblja družina promjenila obitavalište. Mrvicu su šokirani zbog promjene akvarija no uglavnom se ništa ne bune. Stari akvarij ide na razlijepljivanje, a potom na novo lijepljenje, ugradnju unutarnjeg pregradnog filtra i ostale kerefeke. I to ću poslikati i opisati kad se primim tog posla.

Offline Fenix

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 20, 2005, 03:50:00 prijepodne »
odličan posao
Zagreb/Malešnica

Offline Ziggy

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 09, 2005, 13:32:00 poslijepodne »
Hm! Umjetna stijena mi ipak djeluje nekako previše - umjetno . Kao djelo zidara, a ne prirode. Ipak, pohvala za trud .
Požega/Hr
Riba pliva tri puta: prvo u moru, zatim u ulju, pa u vinu.

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #16 u: Svibanj 09, 2005, 13:58:00 poslijepodne »
Akvarij je zakon! Stijena je ispala super, udovice vidim jako zadovoljne, posebno vole strujanje vode gdje se može primjetiti hijerarhija jata jer se poredaju po svojem uredno složenom redu. Žao mi je jedino neonkice kojoj itekako fali društvo.

P.S. Jedina zamjerka je na svijetlo koje doslovno kvari ugođaj jer pilji izravno u oči. To ćeš zasigurno riješiti crnom trakom ili nekim sličnim pomagalom

Offline Dolphin

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Svibanj 09, 2005, 22:33:00 poslijepodne »

svaka cast majstore..posao si i vise nego majstorski napravio..a sada mene nesto zanima pa mi pomogni ako znas..kupio sam 40lit.akvarij i jedan donji kut je malko ostecen..samo staklo odnosno kut na donjoj ploci..zanima me moze li to s vremenom propustiti i koliko su opcenito pouzdani ti akvariji iz pet shopova te koliki im je rok "trajanja".,.hvala...
hvala na pomoći i druženju!!!Lijep pozdrav!

Offline joystick

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 09, 2005, 22:39:00 poslijepodne »
Kažeš mašta radi svašta; super izgleda!  
Zagreb/Dubrava

Život je kurva...

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #19 u: Svibanj 10, 2005, 08:38:00 prijepodne »
Dolphin, teško da ti mogu reći nešto pametno o izdržljivosti. Vjerujem da će ti Fauna reći najkompetentniji zaključak.
Nakon što sam rastavio svog stolitraša, očistio stakla ponovno ga slijepio, osušio, očistio i napunio vodom požalio sam što radije nisam kupio novo staklo za 300kn. Ne zbog posla nego što su stakla tijekom dugo godina ponegdje izgrebana pijeskom.

Nova stijena za veći akvarij se uporavo već 3 dan "kvasi" u slanoj vodi. Ta mi je ispala nekako preumjetno i sad me kopka želja da napravim bolju iako sam ovu zalijepio i završio. Ako stignem večeras ću slikati ovog malca. Stijena je dijelom zahvaljujući suncu koje odnekud obasjava akvarij ali i Osramovoj štednoj žarulji dobrano obrasla algicama pa sad djeluje prirodnije.

Inače, kontaktirao sam firmu Helios u Sloveniji s ciljlem da nam preporuče čime od njihovih proizvoda obojiti stiropor ili cementne površine.

Evo prenosim njihov mail koji su mi odgovorili:
Citat:

Pozdravljeni,

V Heliosu je edini produkt, ki je certificiran kot premaz primeren
za kontakt s pitno vodo REZISTOL E dbs, vendar le v beli niansi.

Za ostale nianse nimamo cerifikata, ker jih sploh nismo dali v
testiranje oz. certificiranje.
Poleg tega testov oprijema na stiropor in kako to zdrži v vodi nismo
delali.

Iz navednega sledi, da vam garancije ne moremo dati.
Prilagam Vam tehnične informacije produkta, ce se boste na lastno
odgovornost odlocili za kakšen poskus.

Na nekim akvarističkim forumima se ljudi kunu u heliosov tesarol-aqua (akrilni emajl). Dotični košta kod mene u bj. 85kn/kg i može se nijansirati u mješaonici.Edited by: Veky

Offline Ziggy

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 10, 2005, 11:44:00 prijepodne »
Citat: Dolphin

svaka cast majstore..posao si i vise nego majstorski napravio..a sada mene nesto zanima pa mi pomogni ako znas..kupio sam 40lit.akvarij i jedan donji kut je malko ostecen..samo staklo odnosno kut na donjoj ploci..zanima me moze li to s vremenom propustiti i koliko su opcenito pouzdani ti akvariji iz pet shopova te koliki im je rok "trajanja".,.hvala...

Meni je akvarij radio Čanić iz Požege ("Akvarij" d.o.o.). Tip radi akvarije 35 godina i radi ih zbilja . Uglavnom radi na veliko za dućane. Pričao sam s njim (bio sam prisutan dok je lijepio moj po narudžbi) i on kaže da je trajnost silikona (to određuje trajnost akvarija, jer staklo se ne "kvari" ) oko 15 godina. Nakon toga se akvarij obnavlja tako da se izreže slikon iz kutova (ne mora se cijeli razljepljivati) i po rubovima iznutra stavi novi. I šibaj sljedećih 15 godina .
Požega/Hr
Riba pliva tri puta: prvo u moru, zatim u ulju, pa u vinu.

Offline zare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #21 u: Svibanj 10, 2005, 23:53:00 poslijepodne »

Da li taj lak koji si koristio na poklopcu (mislim pare koje hlape dok se skroz ne posuši) smetaju ribama?

Da li ih voda apsorbira?

Napravio sam kompletni poklopac od jelovine i zanim me jel bi smetalo da ga cijelog pofarbam sa lakom za parkete?
Zagreb/Glavni kolodvor
Tko se mača lača lakukaracha. :)

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #22 u: Svibanj 11, 2005, 08:42:00 prijepodne »
Lak kojim je obojena jelovina je neki dvokomponentni lak za parkete. Znam da je vrlo tvrd, dosta otporan na grebanje, habanje i sl. otporan na UV zrake i trebao bi biti otporan na vodu. Znači, na nitro bazi je, uz to B komonenta laka je katalizator i učvrščivać. Nakon kemijskih procesa bi trebao biti stabilan i neštetan dakle, prestati se isparavati. ovaj moj je potpuno suh za 24 sata no poklopac se svejedno "luftao" tjedan dana. Na žalost ja ti ne mogu ništa garantirati i savjetovati. Znam da neki domaći prozivođači ali i slovenski Helios imaju akrilne bezbojne lakove za drvo i specialne lakove za parkete koji su dakle na bazi vode i nakon procesa sušenja ne bi trebali biti štetni.

Jelovina je jeftino drvo i relativno se lako obrađuje. dobra odlika je masa jer je dosta lagana, lako se kupuje i jeftina je. Nedostatak je čvrstoća, zato i je relativno laka za obrađivanje jer za neke konstrukcije treba tvrđe drvo (recimo grab ili bukva, jasen i sl. se bolje hobla, brusi, finišira, glođe itd. od jelovine).Još jedan nedostatak jelovine je što kao i sve crnogorice uvijek nekog vraga ispušta iz sebe. Mislim na one razne smole i sokove koje pušta i nakon podosta sušenja. tako da mi je jelovina bila ok za ovja mini poklopac no za neki veći bi se odlučio na drugčije drvo.

Ne bi bila loša idej poklopac iznutra obojiti epoksijem i onda si siguran. u Chipoteci i ostalim elektroničarskim trgovinama se mogao kupiti "Plastic spray" koji služi za elektroničarske poslove. Njime prešpricaš i stvrdne se u vodootporan i postojan sloj, čak je i otporan na probojni napon do par kv (ovisno o debljini sloja).

Offline zare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #23 u: Svibanj 11, 2005, 10:00:00 prijepodne »

A kojih boja ima tog spreja i koliko dodje (otprilike) (bilo bi dobro kad bi bilo srebrne tako da uz sve to i reflektira)
Zagreb/Glavni kolodvor
Tko se mača lača lakukaracha. :)

Offline Veky

• Punopravni član
  • Tetec 'z B'elovara
« Odgovori #24 u: Svibanj 11, 2005, 13:53:00 poslijepodne »
Bezbojan je koliko se sjećam. Mislim da je nekad velik proizvođač toga bio Contaktchemie.