Možda negdje na ovome forumu postoji odgovor na moje pitanje, ali ga nisam uspio pronaći. Složio sam akvarij od 170 l i već naselio ribicama. Onako... nestrpljivo, jer za postupak cikliranja nisam ni znao. Ribice su tri dana u njemu i sve je ok. Dvije su uginule, ali te dvije su već došle ošamućene od stresa i transporta.
No, da ne duljim, posadio sam gomilu plastičnog bilja. Kako nisam ni računao na pravo bilje, ispod pijeska nemam nikakvu podlogu. Sad, kad sam ponešto i pročitao na netu, sad bih se predomislio i posadio pravo bilje, ali nikako mi se neće sve demontirati, pretakati, vaditi... ribice, stres itd...
Ima li kakvo bezbolnije rješenje. Zemlja za cvijeće, prepostavljam, sada više ne dolazi u obzir. Sloj pijeska (granulacija 3 mm) nije debeo... cca 3 cm. Mogu oprezno dio po dio odmicati u stranu, postavljati podlogu i pijesak ponovno vraćati. No, tada bi ta podloga morala tonuti i ne bi smjela mutiti vodu... Postoje li takve podloge i kako se zovu. U zoo-trgovinama više neću postavljati takva pitanja, jer uvijek imam osjećaj da je prodavačica tamo počela raditi u prošlu srijedu i da je do tada prodavala rezervne dijelove za putničke avione. Uzgred rečeno, kad sam u jenom takvom shopu spomenuo treset (koji smo prije 25 godina stavljali kao podlogu za bilje), rekli su mi da se to više ne radi, da se te biljke ionako hrane iz vode i da ih je dovoljno samo piknuti u pijesak...
Inače, nije to jedina glupost koju sam ovih dana poslušao od prodavača ribica...
Dakle, molim savjet i unaprijed zahvaljujem...