Srpanj 31, 2025, 20:14:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: hranjiva podloga za biljke  (Posjeta: 9956 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline josiphr

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
hranjiva podloga za biljke
« u: Travanj 12, 2010, 16:55:56 poslijepodne »
samo pitanje....

s obzirom da je obična zemlja najbolja hranjiva podloga za biljke ..... da li je dovoljno dobra i za akvarijske biljke i da li netko ima u svom akvariju kao hranjivu podlogu?

znači, da li bi bilo dobro staviti zemlju pa šljunak i posaditi biljčice tako?

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: hranjiva podloga za biljke
« Odgovori #1 u: Travanj 12, 2010, 17:09:48 poslijepodne »
Da, ustvari je zemlja za cvijeće najbolja podloga (tj. najbolja koju možeš uz neki razuman trošak i vrijeme nabaviti kod nas) za akvarijske biljke i koristi je puno ljudi tu na forumu. :) Preporučljivo je jedino zemlju potopiti u nekoj bačvi ili lavoru na 2-3 tjedna prije stavljanja u akvarij da se naseli dobrim bakterijama koje sav višak organske tvari u zemlji prerade u amonijak, H2S i druge spojeve tako da ostanu samo za biljke hranjive tvari. Onda staviš sloj od 2-3 cm u akvarij, na to sloj šljunka da ti se ne muti voda, posadiš biljke i to je to. Takvu podlogu biljke ne bi trebale iscrpiti 2-3 godine najmanje
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline josiphr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Travanj 12, 2010, 17:23:35 poslijepodne »
 :)

...... to cu i napraviti.

Stvarno najjeftinija solucija,a izgleda i najbolja..... zemlju već imam ali nisam bio siguran sto posto...... a sad jesam.

puno hvala  :up:

Offline josiphr

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Travanj 12, 2010, 18:28:21 poslijepodne »
još me samo zanima da li uz zemlju treba stavljati kakve tabletice i sl.....

do sad sam stavljao one hranjive štapiće ali ću sad sve renovirati, staviti zemlju, šljunak, biljkice.....

od tekućeg stavljam wasy carbo i pro fito..... co2 bocu nemam još.....

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Travanj 12, 2010, 21:19:52 poslijepodne »
A gle, možeš ubaciti svašta u zemlju.

Tabletice od sere možda, JBL kuglice, pomješaj s vulkanitom, itd... Postoji svašta za obogaćivanje podloge.

Al ne treba ti za početak jer je zemlja dovoljno hranjiva sama po sebi. Možda s vulkanitom da ju pomješaš...

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 13, 2010, 07:34:29 prijepodne »
da ne otvaram novu temu sličnu ovoj, da li je svejedno koju zemlju za cvijeće staviti ili ima neka određena (jednom prilikom sam čuo da je -florabela- dobra za akvarijsko bilje)?
SISAK - DIY 140L

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #6 u: Travanj 13, 2010, 11:02:13 prijepodne »
da ne otvaram novu temu sličnu ovoj, da li je svejedno koju zemlju za cvijeće staviti ili ima neka određena (jednom prilikom sam čuo da je -florabela- dobra za akvarijsko bilje)?
florabela je najbolja
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 13, 2010, 18:35:22 poslijepodne »
florabele kod mene nema, da li je onda svejedno bilo koju drugu zemlju uzmem ili treba na nešto obratiti pozornost?
SISAK - DIY 140L

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #8 u: Travanj 13, 2010, 18:44:50 poslijepodne »
florabele kod mene nema, da li je onda svejedno bilo koju drugu zemlju uzmem ili treba na nešto obratiti pozornost?
mislim da je svejedno nisam sigurna jer ja imam gotov substrat najbolje pričekaj drugi odg  :nerd:
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #9 u: Travanj 13, 2010, 19:27:10 poslijepodne »
Substral TerraMagma ... provjereno odlična zemlja, ali i košta dosta

u principu je dobra svaka zemlja od provjerenoga proizvođača, na pakiranju bi trebao biti napisan sastav zemlje
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline zero-cool

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 13, 2010, 19:43:57 poslijepodne »
ja sam našao svakakvih čak i za jagode (za orhideje, za lončanice...) sad koja je najbolja aj znaj
SISAK - DIY 140L

Offline gtrifun

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 18, 2010, 22:10:44 poslijepodne »
u pet shopovima za 100kn kupis gotovi supstrat do 200l akvarije i nemos fulat  ;)

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #12 u: Travanj 18, 2010, 22:24:33 poslijepodne »
u pet shopovima za 100kn kupis gotovi supstrat do 200l akvarije i nemos fulat  ;)

ja sam malo skuplje prošla ;) koju si ti kupio za 100kn?

Offline gtrifun

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 18, 2010, 22:27:32 poslijepodne »
mislim da je od jbl aquabasis  :up:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Travanj 18, 2010, 23:34:04 poslijepodne »
Ma daj, to oni napišu da je za 200 lit, to je vrećica od 5 lit i i jedva da je pokrila dno u mom akvariju (180lit) pa sam stavio 2,, ;)

Offline acies

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: zg
  • zagreb
« Odgovori #15 u: Travanj 18, 2010, 23:37:52 poslijepodne »
ja čak i tri :-[

Offline Sussie

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #16 u: Travanj 20, 2010, 20:56:28 poslijepodne »
i ja sam nedavno posadila biljcice i kupila kanticu zemlju u pet shopu za cca 80kn (buduci da imam akvarij od 30l).

ali stavila sam ju malo na ona podrucja na kojima sam mislila posaditi biljke da mi se ne prosire previse..

sta je toga trebalo biti 2-3cm debljine??? to mi se čini nekako puno... -?

Offline maliodpalube

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 24, 2010, 23:05:01 poslijepodne »
Možda negdje na ovome forumu postoji odgovor na moje pitanje, ali ga nisam uspio pronaći. Složio sam akvarij od 170 l i već naselio ribicama. Onako... nestrpljivo, jer za postupak cikliranja nisam ni znao. Ribice su tri dana u njemu i sve je ok. Dvije su uginule, ali te dvije su već došle ošamućene od stresa i transporta.
No, da ne duljim, posadio sam gomilu plastičnog bilja. Kako nisam ni računao na pravo bilje, ispod pijeska nemam nikakvu podlogu. Sad, kad sam ponešto i pročitao na netu, sad bih se predomislio i posadio pravo bilje, ali nikako mi se neće sve demontirati, pretakati, vaditi... ribice, stres itd...
Ima li kakvo bezbolnije rješenje. Zemlja za cvijeće, prepostavljam, sada više ne dolazi u obzir. Sloj pijeska (granulacija 3 mm) nije debeo... cca 3 cm. Mogu oprezno dio po dio odmicati u stranu, postavljati podlogu i pijesak ponovno vraćati. No, tada bi ta podloga morala tonuti i ne bi smjela mutiti vodu... Postoje li takve podloge i kako se zovu. U zoo-trgovinama više neću postavljati takva pitanja, jer uvijek imam osjećaj da je prodavačica tamo počela raditi u prošlu srijedu i da je do tada prodavala rezervne dijelove za putničke avione. Uzgred rečeno, kad sam u jenom takvom shopu spomenuo treset (koji smo prije 25 godina stavljali kao podlogu za bilje), rekli su mi da se to više  ne radi, da se te biljke ionako hrane iz vode i da ih je dovoljno samo piknuti u pijesak...
Inače, nije to jedina glupost koju sam ovih dana poslušao od prodavača ribica...
Dakle, molim savjet i unaprijed zahvaljujem...

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #18 u: Travanj 25, 2010, 00:25:59 prijepodne »
Najbezbolnije rješenje ti je izvaditi sve i staviti pravu podlogu. Ne postoji hranjiva podloga koja ne bi zamutila vodu (čak i one skupe tipa Seachem Fluorite mute) a saditi bilje u puni akvarij je puno teže nego u samo malo napunjen.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #19 u: Travanj 25, 2010, 02:58:43 prijepodne »
Možda negdje na ovome forumu postoji odgovor na moje pitanje, ali ga nisam uspio pronaći. Složio sam akvarij od 170 l i već naselio ribicama. Onako... nestrpljivo, jer za postupak cikliranja nisam ni znao. Ribice su tri dana u njemu i sve je ok. Dvije su uginule, ali te dvije su već došle ošamućene od stresa i transporta.
No, da ne duljim, posadio sam gomilu plastičnog bilja. Kako nisam ni računao na pravo bilje, ispod pijeska nemam nikakvu podlogu. Sad, kad sam ponešto i pročitao na netu, sad bih se predomislio i posadio pravo bilje, ali nikako mi se neće sve demontirati, pretakati, vaditi... ribice, stres itd...
Ima li kakvo bezbolnije rješenje. Zemlja za cvijeće, prepostavljam, sada više ne dolazi u obzir. Sloj pijeska (granulacija 3 mm) nije debeo... cca 3 cm. Mogu oprezno dio po dio odmicati u stranu, postavljati podlogu i pijesak ponovno vraćati. No, tada bi ta podloga morala tonuti i ne bi smjela mutiti vodu... Postoje li takve podloge i kako se zovu. U zoo-trgovinama više neću postavljati takva pitanja, jer uvijek imam osjećaj da je prodavačica tamo počela raditi u prošlu srijedu i da je do tada prodavala rezervne dijelove za putničke avione. Uzgred rečeno, kad sam u jenom takvom shopu spomenuo treset (koji smo prije 25 godina stavljali kao podlogu za bilje), rekli su mi da se to više  ne radi, da se te biljke ionako hrane iz vode i da ih je dovoljno samo piknuti u pijesak...
Inače, nije to jedina glupost koju sam ovih dana poslušao od prodavača ribica...
Dakle, molim savjet i unaprijed zahvaljujem...
Probaj tako kako si zamislio,znači dio po dio podloge micati u stranu i ispod Vulkanit

Offline maliodpalube

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Travanj 25, 2010, 21:58:10 poslijepodne »
Postoji li neko bilje koje uopće ne treba tu hranjivu podlogu, nego zaista sve vuče iz vode i tekućih gnojiva?

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #21 u: Travanj 26, 2010, 08:23:45 prijepodne »
Može skoro sve bilje bez hranjive podloge samo onda treba dodavati svakodnevno mikro i makro elemente te co2. Jedino će ti bilje onda početi puštati "zračno" korjenje, al ak ti to ne smeta...

Mahovine i anubiasi ti mogu skoro pa bez ikakve podloge i gnojenja  ;)
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline maliodpalube

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Travanj 26, 2010, 10:22:26 prijepodne »
Zahvaljujem na odgovorima. Krećem u potragu za nekom podlogom koja je u suhim granulama.

Offline maliodpalube

• Novi član
  • *
« Odgovori #23 u: Travanj 26, 2010, 23:07:33 poslijepodne »
Malo morgen... Na ovoj mojoj, istočnoj strani grada samo neke granule koje su presitne da bih ih jednu po jednu uguravao pod šljunak. I skupe dozlaboga! Cca jedna šaka 60 kn. Za svoj bih akvarij morao potrošiti 300 kn, a to mi se ne sviđa. Na ovome sam forumu našao nekoliko postova o hranjivom mulju iz potoka. Imam potok koji je daleko od svake civilizacije (pa tako i kanalizacije). Došao sam na ideju da taj mulj isperem, prokuham i zamrznem u pločice veličine milka čokolade. Takve pločice bih (barem se nadam) stigao zavući pod šljunak prije no što bi se počele otapati i mutiti vodu. Čekati tri tjedna zemlju za cvijeće mi je također mrsko. Nekada davno smo stavljali treset... ne znam stavlja li se to i danas?
Inače, zbog istog tog nestrpljenja sam naselio akvarij koji nije cikliran. Trebam velike biljke koje brzo rastu, a i njih ima pun potok....

Offline maliodpalube

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Travanj 29, 2010, 14:58:48 poslijepodne »
Trik sa zaleđivanjem "upalio" je iznad očekivanja. Probne dvije pločice zamrznute zemlje spustio sam na dno i pokrio šljunkom tako da ni trunka zmazaniće nije ispuštena u vodu. Nakon cca 15 min pokušao sam probosti olovkom cijelo dno i ustanovio da se zemlja sasvim otopila. Kad sam izvukao olovku, za njom je u vodu izašlo vrlo malo nečistoće. Moram smisliti neki sistem sadnje bilja takav da gornji sloj šljunka razgrćem što je manje moguće. Sve ću biljke pri korijenu nekako opteretiti (ima li netko ideju kako?), da mi se ne desi da iplivaju. To opterećenje bi trebalo biti trajno. Razmišljao sam o olovu za ribolovce i tankom strunom. Možda i debela, izolirana bakrena žica, kojoj bih krajeve nekako zatvorio silikonom da bakar nije u dodiru s vodom. Moram li taj silikon pri uranjanja u akvarij ostaviti u nekoj vodi (ispušta li silikon koji se jučer stegnuo išta u vodu ili ne?)...
Najbolje opterećenje bi bilo kamenje, ali kako ću ga pričvrtstiti za biljke? U akvariju su samo oblutci.