Srpanj 18, 2025, 18:58:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Deficit kalija ili kalcija ??  (Posjeta: 1478 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Deficit kalija ili kalcija ??
« u: Travanj 12, 2010, 06:48:37 prijepodne »
Već se neko vrijeme vučem s ovim pitanjem, možda će mi netko iskusniji moći pomoći..
Vrhovi listova Alternantere Reineckii su savijeni (ili više prelomljeni) nadole.
Čini mi se da je to izraženije na mlađem lišću.

Nedavno sam svojom pogreškom izazvao jako pomanjkanje kalija koje mi je dosta oštetilo bilje.
Povisio sam kalij na 20ppm i nakon tjedne izmjene vode na moje čuđenje opet znaci deficita kalija.
Odmah sam dodao još 10ppm i drugi dan sve ok.
Odlučio sam još povisit tjedno doziranje kalija na oko 30ppm s tim da bi pola doze ubacio odmah nakon izmjene vode jer tada su mi se i dešavali ti deficiti.

E sad se desilo ono što me zbunjuje...  ...nema više rupica na lišću ali ta Alternantera ne izgleda dobro...
...listovi prelomljeni na vršcima ili uvijeni nadole..
...jel moguće da sam pretjerao sad sa kalijem pa mi se pojavljuje nekakav deficit kalcija??
Nekeko mi je teško vjerovat u to jer imam jako tvrdu vodu (GH je oko 15) ali simptomi mi najviše liče na deficit kalcija..

Ima li mogućnosti da je to još uvjek pomanjkanje kalija zbog tvrde vode?
Koja je max količina kalija koja se može dodati na tvrdu vodu da bi ometao apsorpciju kalcija?

Najviše me zbunjuje to što su listovi Alternantere bili uvijeni i prije kad je bilo potpuno jasan deficit kalija, ali onda nebi trebalo se to vidit na mlađem koliko na starijem lišću zar ne?
Dali ja možda tražim rješenje u potpuno pogrešnom smjeru?

Evo podatke i slike pa možda netko skapira u čemu je stvar:

Litraža-180
filtracija- juwel 600lit-h, eheim600lit-h
Protok-  2xatman 500lit-h
Rasvjeta- 2x45w t5, 2x30w t8  fotoperiod-4,5sati, 2sata pauza, 4,5sati
CO2-boca, DC je žut

Gnojenje: stalno se mijenjaju doze jer još nisam pronašao neku zlatnu sredinu..
               Trenutno doziram: NO3-15ppm , PO4-1,5ppm , K-30ppm , CSM+B-dodajem toliko da mi je Fe-0,5ppm

Vodu tretiram FFM-om.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: Deficit kalija ili kalcija ??
« Odgovori #1 u: Travanj 12, 2010, 13:18:02 poslijepodne »
Ja ti predlažem da ne razbijaš glavu znantvenim pitanjima i maksimalno pojednostaviš sve jer hobby treba opuštat, a ne zamarat.

To sa slika su znaci nedostatka co2 ili nitrata...ako kažeš da je co2 u redu onda znaš šta je. Općenito kod EI doziranja je poanta da ti navikneš biljke na određene koncentracije gnojiva u vodi i takvim ih održavaš. Onda će biljke najbolje rast. Znači uhvati se nekog režima i tako radi, nemoj mjenjat gnojenje stalno i vidjet ćeš da će sve ići na bolje. Imam isto tvrdu vodu kao i ti i nisam primjetio da to nešto utječe na kalij, niti se time zamaram. Ubacim kod promjene vode čevrt žlice kalija i dalje sve po EI i sve 5. Jedino s čim se zamaram kako ću kreirat aquascape.  ;)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: Deficit kalija ili kalcija ??
« Odgovori #2 u: Travanj 12, 2010, 13:38:15 poslijepodne »
Ja ti predlažem da ne razbijaš glavu znantvenim pitanjima i maksimalno pojednostaviš sve jer hobby treba opuštat, a ne zamarat.

To sa slika su znaci nedostatka co2 ili nitrata...ako kažeš da je co2 u redu onda znaš šta je. Općenito kod EI doziranja je poanta da ti navikneš biljke na određene koncentracije gnojiva u vodi i takvim ih održavaš. Onda će biljke najbolje rast. Znači uhvati se nekog režima i tako radi, nemoj mjenjat gnojenje stalno i vidjet ćeš da će sve ići na bolje. Imam isto tvrdu vodu kao i ti i nisam primjetio da to nešto utječe na kalij, niti se time zamaram. Ubacim kod promjene vode čevrt žlice kalija i dalje sve po EI i sve 5. Jedino s čim se zamaram kako ću kreirat aquascape.  ;)
Moderatori, možete zaključat temu, ovo mi je dovoljno ;) :closed10:
Hvala još jednom mr. Lp! :a015: