Kolovoz 25, 2025, 21:11:52 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: molim malu pomoc  (Posjeta: 1988 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline addo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 37
molim malu pomoc
« u: Travanj 10, 2010, 19:39:19 poslijepodne »
Zdravo svima.Imam jedno pitanje.pojavilo mi nesto smedje po cijevima od filtera i po podlozi.takodje ima toga i na unutrasnjem filteru koji imam.neznam u cemu je prob.dali dajem previse hrane.hranim ih 3 puta na dan kako sam i procitao u prirucniku sa ove str.i jeli uredu da je black cesto na povrsini kao da hvata zraka

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: molim malu pomoc
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2010, 19:48:10 poslijepodne »
Probaj promijeniti 20% vode....a ovo smeđe je alga vjerovatno...i da hrani ih maksimalno 2 puta dnevno a jednom tijedno jedan dan post..

Offline addo

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 10, 2010, 19:52:44 poslijepodne »
a imal kakvog nacina da uklonim ovu algu,a da nemoram to da cistim.

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 10, 2010, 19:55:50 poslijepodne »
to smeđe je najvjerojatnije prljavština, izgleda li kao nekaka sluz?? ako je to ti je prljavština, očisti ilter, "usisaj" podlogu (povuci vodu s crijevom i onda kupi površinski sloj (podigni oko 5 cm od podloge), izmjeni 40tak posto vode... i to bi bilo to..

ribe izlaze na površinu i love zrak vjerojatno zbog povišene koncetracije amoijaka u vodi, napravi gore navedeno i sve bi se trebalo iznormalizirat..

Offline addo

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 10, 2010, 19:59:53 poslijepodne »
ne izgleda kao sluz vec kao prljavstina.ok uradit cu to sad.
de mi recite kakvu bi rasvjetu trebao imat.aq je 50l imam dvije neonke obicne daylight 18w.dali je to malo ili puno

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 10, 2010, 20:05:08 poslijepodne »
znači to ti je 0,72 w po litri vode to ti je dosta za nezahtjevno bilje,  a ako želiš imati zahtjevnije bilje onda moraš pojačat rasvijetu da ti bude 1W na 1 litrar, te onda moraš dodavat i gnjojivo...

Offline addo

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 10, 2010, 20:09:24 poslijepodne »
OK.pa sad za sad nemam namjeru drzat neko zahtjevno bilje jer se borim i sa ovim nezahtjevnim.nekako mi slabo raste.trava mi izgleda kao da je trula il sprzena.jednostavno nije isto zelena neke izgledaju kao sto sam napiso

Offline tikky2

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 10, 2010, 20:18:20 poslijepodne »
po svemu sudeć mislim da ti je najbolje da startaš iz početka, ribice pokloni/prodaaj, očisti bilje, ostavi samo zdravo, cijeli akvarij i opremu dobro operi i dezifekciraj s hipermanganom (imaš ga kupit u ljekarnoj- cca 8-10 kn, a može traja godinama).. stavi podlogu, posadi bilje, i ostavi da se akvarij isciklira i onda useli ribe i onda ne bi trebalo dolazit do problema koje imaš sada....

Offline addo

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2010, 20:30:58 poslijepodne »
ok hvala na savjetima.POZZZ

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Travanj 10, 2010, 22:56:05 poslijepodne »
po svemu sudeć mislim da ti je najbolje da startaš iz početka, ribice pokloni/prodaaj, očisti bilje, ostavi samo zdravo, cijeli akvarij i opremu dobro operi i dezifekciraj s hipermanganom (imaš ga kupit u ljekarnoj- cca 8-10 kn, a može traja godinama).. stavi podlogu, posadi bilje, i ostavi da se akvarij isciklira i onda useli ribe i onda ne bi trebalo dolazit do problema koje imaš sada....

kad bi svi kod pojave bilo kakvom  sličnog ili istog problema poslušali tvoj savjet mislim da bi onda uređivali aq jako često, ja prvi ne bih ni imao  uopće aq da moram  kad trebam zamijeniti vodu  mijenjati  cijeli aq i slagati ga ispočetka..
 mislim da ti ovaj savjet uopće nije primjeren, čak se usudim reći napisan je da bi se nešto napisalo.

addo, prouči priručnik koji imaš na početku još jednom, to neka ti  bude prva stvar koju  ćeš napraviti,
 kao drugo radi stvari   što ti  pišu u tom priručniku: od zamjene vode pa  svih ostalih stvari  i do  hranjenja ribica i uhvati vremena i čitaj   po forumu sve što se tiče tvoje teme, jer ovdje se radi o običnoj prljavštini koja se pojavila  zbog previše hrane i nezamjene vode, bar tako ispada po onome što si  napisao do sad.
redovito mijenjaj vodu i smanji  količinu hrane koju  daješ ribicama, a prljavštinu ćeš morati usisati, ona neće nestati,  filter uzmi i operi ga u vodi iz aq koju si  izvadio, uzmi neku četkicu i polako ćeš to  dovesti u red.
kad uhvatiš vremena napiši nam  malo više  o aq tako da znamo  još neke detalje koji bi  mogli koristiti.
najvažnije je da ne posustaješ kod pojave nekih problema, sve se to može riješiti strpljenjem i trudom.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #10 u: Travanj 10, 2010, 23:22:32 poslijepodne »
Tikky savjet ti je da ne znam sta reci na njega
Prvo sto se radi kad se pojavljuju alge se nađe problem,jer koliko god cistio i ispocetka kreco ako ces raditi istu gresku uvijek ce u konacnici akvarij biti pun algi
Pocetak rijesavanja problema je ocistiti staklo od algi,bilje oprati,listove jace pokrivene algama odsjeci,nabaviti nekog cistaca ili kozice za ubuduce
Onda baciti pogled koliko cesto si mijenjao vodu,koliko cesto usisavao podlogu,koliko riba imas u akvariju,te kakva ti je rasvjeta i koliko ona radi,i kakvo gnojivo dodajes
Puno je tu stvari koje treba prekontrolirati dali ih dobro radis,zato prirucnik procitaj ponovo,a akvarij ces eliminacijom jednog po jednog problema dovesti u red,a tako ces i puno vise nauciti
Sretno i pitaj ako budes negdje zapeo
A ako hoces da ti pomognemo jos vise,onda nam reci sta imas u akvariju od riba,sta dodajes od sredstava u vodu,koliko ti radi svijetlo?
Znaci sto vise detalja vise ti mozemo pomoci :)

Offline kiki83

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: varaždinske toplice
« Odgovori #11 u: Travanj 11, 2010, 19:09:03 poslijepodne »
slusaj zekija cemu sve otpocetka koliko briga sam ja imao
malo dobis savjet ud ovog malo od onog
i stvar se popravi kud bi ja dosao da kod svakog problema sve bacam van a 10 sati mi skoro treba da sve poslozim
i smanji hranjenje prati koliko ribe papaju
« Zadnja izmjena: Travanj 11, 2010, 19:14:06 poslijepodne od kiki83 »

Offline addo

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Travanj 11, 2010, 22:16:09 poslijepodne »
E cao svima.evo ovako imam 2blacka 1silver 2ksife 2gupya 1skalar 1ajkula neka 1muljar i 1algar.i imam 15 mladih gupya koje drzim u flasi kako mi je napisano na forumu.od rasvjete imam 2 neonke po 18w rade najduze 12-14 sati.aq je 50l.ciklirao sam ga 3 sedmice.imam vanjski i unutarnji filter.hranim ih 3 puta na dan.to smedje sam najvise primjetio na cijevima vanjskog filtera i na unutarnjem filteru.takodje toga ima i na pijesku ali ne toliko kao na ivicama pijeska.

Offline dubravko 77

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Dubrava
« Odgovori #13 u: Travanj 11, 2010, 23:05:27 poslijepodne »
Po meni svijetlo skrati na 9 od 10 sati dnevno jel 14 ti je previše . možda si uzmi još kojeg algojeda . smanji hranu ribama  :up:

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #14 u: Travanj 12, 2010, 06:08:45 prijepodne »
ovdje se najvjerojatnije radi o diatomeji (alga kremenjašica), nije opasna ni po čem samo kaj ružno izgleda..
pojavljuje se zbog premale količine svijetla ili zbog silikata u vodi..probaj dignut svijetlo sa još jednom lampom..možeš ju maknut i sa fosfat remouverom, ali pošto ti je biljni tank, to ne preporučam..
inače otocinclus affinis je riba koja ju s guštom riješava..

Offline addo

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Travanj 12, 2010, 11:31:50 prijepodne »
evo i malo slika