Kolovoz 05, 2025, 17:54:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: diskus ne da drugom da jede  (Posjeta: 2826 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dossier

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
diskus ne da drugom da jede
« u: Travanj 10, 2010, 11:54:19 prijepodne »
Vec sam pisao o svojim diskusima,imam 2 manja (oko 4-5 cm) diskusa,kod mene su 10-ak dana i dosad je bio problem sto nisu htjeli jest.sada vidim da jedan je poceo jest,sramezljivo ali jede.ali taj koji jede citavo vrijeme naganja po akvariju drugaoga i kao da ga tjera od sebe kad mu se priblizi,i gurka ga nosom...taj koji ga tjera je veci mozda za pola cm.na ovom manjem mi se cini da je vec malo mrsaviji,trbuh mi je nekako uvucen.Dali je to zbog ovog koji ga stalno ugnjetava pa je preplasen ili se oni to igraju ili sta?? i sta bi mogao napravit?imam i jednog veceg oko 10 cm ali taj ne sljivi nikoga,tak da mislilm da je on tu nevazan.

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
Odg: diskus ne da drugom da jede
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2010, 12:31:31 poslijepodne »
Ako vidis da ovaj manji jede,ali da mu ovaj neda i da ga lovi konstantno probaj ih odvojiti nekom pregradom na par dana,da se ovaj uspije posteno nahraniti,dodaj mu i vitamina malo,pa onda nakon nekoliko dana ih probaj opet spojiti
Inace najveca greska je sto ih imas samo 3,najbolje bi ti bilo rijesenje nabaviti jos par komada slicne velicine kao ta dva manja

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 10, 2010, 12:42:59 poslijepodne »
doci ce jos 2 manja al tek za 2 tjedna,al ko zna sta ce bit do tad.a ovo sa pregradom ne znam kak bi mogao izvest...

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #3 u: Travanj 10, 2010, 12:49:02 poslijepodne »
Ma imaju ti razlicite ploce za kupiti,ja sam uzeo ovakve,idu pod vodu i cvrste su a nisu skupe
http://www.pako.si/hr/program.asp

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 10, 2010, 13:00:50 poslijepodne »
jel ta karlovacka cesta u sesvetama ili ona za karlovac?jel tebi bilo ok nakon sta si oh pregradio pa opet spojio?

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #5 u: Travanj 10, 2010, 13:11:23 poslijepodne »
Ja sam ti dao to kao primjer kako izgleda,a ja sam nabavio to kod zagrebacke,tocnije se zove ulica jablanska,kad skrenes sa zagrebacke treca ulica desno,i kad skrenes u nju onda ides iza zgrade

Offline mbogdan

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
« Odgovori #6 u: Travanj 10, 2010, 18:26:50 poslijepodne »
kazes da si imao diskuse,a ja u to cisto sumnjam,jer ako si ih ikada imao trebao bi znati da uvijek jedan ostaje manji,jer ga "veci"(jaci) tjeraju od hrane,sad kad stavis ta 2 manja,tada ce ti ovaj jesti,a manji od ona 2 nece,jer ce ga ostali tjerati,tako je to i kod diskusa i kod skalara u 90 i vise posto slucajeva!I to si mogao nastaviti u onoj temi,a ne otvarati drugu temu,tesko je pratiti situaciju kod tebe u nekoliko postova!prvo u jednoj temi ne jedu,pa se boje u drugoj,pa u trecoj jedan jede,ne otvaraj toliko tema,ako postavis novo pitanje vidjet ce se,pa cemo moci pratiti lakse situaciju,ako se sve nalazi u jednom postu,vidjet ce se redosljed dogadjanja.
Nadam se da se ne ljutis i da se ostali clanovi slazu samnom! :up:
P.S.Mislim da ovo s pregradjivanjem akvarija nema nikakvog smisla!

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 10, 2010, 19:18:10 poslijepodne »
nisam se dosao tu prepirat nego saznat nesto novo,sto se diskusa tice zadnji put kad sam ih imao nisam imao ni jedan problem,bili svi sretni dok ih nisam prodao zbog drugih obaveza,nebitno sada.ovo sa pregrađivanjem isto nisam bas za to jer ventilacija i prozracivanje jednog dijela nece bit nikakva.a sto se tema tice,smatram da ne mogu stavit sve u jednu jer necu dobit odgovora bas previse pogotovo zato jer je svaki cas u akvariju druga situacija.prijasni diskusi su jeli od prvog dana suhu hranu pazio sam na vodu i sve je stimalo.

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #8 u: Travanj 10, 2010, 22:47:22 poslijepodne »
trebao bi znati da uvijek jedan ostaje manji,jer ga "veci"(jaci) tjeraju od hrane,
 mogao nastaviti u onoj temi,a ne otvarati drugu temu,tesko je pratiti situaciju kod tebe u nekoliko postova!prvo u jednoj temi ne jedu,pa se boje u drugoj,pa u trecoj jedan jede,ne otvaraj toliko tema,ako postavis novo pitanje vidjet ce se,pa cemo moci pratiti lakse situaciju,ako se sve nalazi u jednom postu,vidjet ce se redosljed dogadjanja.

kod mene u 3 akvarijuma dominira srednje velicine  diskus  i naganja ove ostale    nevjerujem  da je pravilo  da veci teroriše manje  iako je logika
ovo ostalo pusti covjeka nek posta šta ima veze  jasnije je kad ima  tema  za svaki problem pojedinaćno ...   :drag:
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline Tiii

• Punopravni član
  • Shrimp noob
« Odgovori #9 u: Travanj 11, 2010, 03:59:10 prijepodne »
Kad nema pomoci sa pregrađivanjem,koje jos opcije preostaju Mbogdan,vidim da imas diskuse,a savjet nikakav nisi napisao
Ovdje na forumu dosta se kritizira,a nista ne pomaze :up:

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #10 u: Travanj 11, 2010, 11:08:41 prijepodne »

Ovdje na forumu dosta se kritizira,a nista ne pomaze :up:

i ja sam primjetio  u mnogo tema   iako se  neslazem sa ovim  NIŠTA  ...  ima  tu mnogo  pomoći  samo koliko sam primjetio da ljudi iz ciklidni voda  mnogo su osjetljivi ko da nikad nisu sami poćinjali da gaje pojedine ciklide   uglavnom da se neskreće mnogo sa teme
po mom nekom iskustvu   nema tu ljeka   sem da ih odvojiš  u zasebne akvarijume    ali    diskus je jatna riba  iako je teritorijalna   preporuka je minimalno 6  da ih ima  u jatu tako da se osjećaju sigurnijim  možda   je tvoj problem što ih ima malo u akvarijumu   još  po meni najbolje je kupit  dok su mali  a ćak su i jeftiniji   pa recimo uzmeš  10  malih    i pustiš ih da rastu   vjerujem da ćeš  imat manje problema  sa agresivnošću  ....
probaj ubacit  još kojeg  ... pregrađivanje i ostalo  po meni je isto  bezvezno  jer  ćud je ćud  i oni će ostat isti ...
usput  ja sam mnogo mlad u diskusnim vodama    al sam mnogo  proućavo  i  ćito  o  njima    i ima tu stvari koje se dese  samo tebi tako da nemožeš naći nigdje na   netu  .. naprimjer  kod mene    najveći diskus   toćno  u  10 ujutro   legne   bukvalno legne   ispod grijaća  i  bude tu petnestak minuta ...  ovo legne znaći  plosato  na pod ...  e  aj sad objasnite  zašto  ?  i  zašto uvjek  u 10  ujutro    temperatura je 30  diskus izgleda   zdrav ..  i nisam napušen ujutro  tako da iskljućite tu opciju    :drag:
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 11, 2010, 13:25:20 poslijepodne »
hehe e svasta!! slazem se da pregrađivanje nije opcija....al ovaj jadnik mrsavi...a drugi malo veci sad primjecujem jede najnormalije,evo trebalo mu je tocno 9 dana da pocne jest.imam namjeru stavit jos 2 ili tri diska al tek ce doc kroz koji tjedan,moraju jos malo porast imaju tek 2-3 cm...valjda nece ovaj mali terorizirat cijeli jato??

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #12 u: Travanj 11, 2010, 13:35:12 poslijepodne »

kod mene u 3 akvarijuma dominira srednje velicine  diskus  i naganja ove ostale    nevjerujem  da je pravilo  da veci teroriše manje  iako je logika
ovo ostalo pusti covjeka nek posta šta ima veze  jasnije je kad ima  tema  za svaki problem pojedinaćno ...   :drag:

Procitaj do kraja napisao sam veci i naglasio jaci,znaci ne mora biti fizicki veci,i naglasio sam da je tako u 90% i vise slucajeva.
A ako zelis da i ovaj jede izdvoji ga u zaseban akvarij! :up:

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 11, 2010, 13:47:35 poslijepodne »
i sta kad ga vratim natrag opet ce ga ovaj ganjat....mozda je jedino rjesenje ubacit jos tih par diskusa...

Offline ivborosa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #14 u: Travanj 11, 2010, 14:10:59 poslijepodne »
Pozdrav;

sorry nisam cito tvoje prijasnje postove pa neznam koliki je akvarij....ali se nadam da je dovoljno velik kad imas diskaca od 10cm nutra....

uglavnom diskusi su malo cudne ribe kaj se tice hijerarhije...i gotovo je neovisna o velicini, ja znam iz svog iskustva da mi je zakržljali diskus od nekih 13cm naganjo dosta vece od sebe i on je bio šef, ali samo zato kaj je u akvariju bio duže od ovih ostalih. Druga stvar vidio sam da mu se i ovaj veći koji put suprostavi ali onda ubrzo je taj manji ponovo doso na vlast...

E sad ako imas dovoljno veliki akvarij obavezno hrani bar na 3-4 mjesta i to po cijelom akvariju, iako ako imaš samo 3 diskusa gotovo je sigurno da ćeš na kraju ostat samo na jednom...pokušaj što prije nabavit još 3-4 komada jer se onda to maltretiranje i podređen položaj ne očituju toliko na kretanje, jelo, zdravlje i na posljetku imunitet...

to bi bilo to, sve sam ti reko iz iskustva i reko sam ti kak da riješiš probleme....
I još samo jedan savjet hrani ih obavezno što raznovrsnije, toplo preporučam da doma sam radiš hranu(dodaj češnjak) jer je ako ništa drugo jeftina i jako jako kvalitetna ali uz to obavezno koristi i kupovne granule, jer koliko god da ti doma sve fino zmješaš ovi u industriji u to stavljaju nekaj opako koliko sam ja skuzio od cega su ribe jos dodatno zdravije (ipak ta hrana ima savrsene omjere proteina, bjelancevina i uvjeren sam da u tome ima i jos nekih sastojaka koji oni ne navode na deklaraciji....)

jedino dobra hrana i redovita izmjena vode ti garantiraju da ce ti diskaci bit ljepi zdravi i dugo dugo zivjet
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #15 u: Travanj 11, 2010, 14:32:45 poslijepodne »
Vidi,napisao sam da ce ti jedan biti uvijek manji,jer uvijek imas jednog "gazdu"koji ce ti uvijek naganjati slabijeg i tako redom dok ne dodje do najslabijeg.
Ovo sto ti je napisao Ivborosa,stoji,moze se pomaci na bolje!Potpisujem.
Ja sam 2 diskusa donio u isto vrijeme bili su jednako veliki,sad je jedan nekih cca7cm,a drugi je narastao cm,sto znaci da je sad nekih cca 4cm. :up:

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 11, 2010, 14:51:22 poslijepodne »
pa jel se moze desit da bas doslovno umre od gladi? sve je ok s njima dok nema hrane.cim ubacim odmah pocinje naganjanje.cak sam primjetio ovaj koj maltra manjeg bio je iza panja dok je ovaj manji bio naprijed kod stakla i tad sm ubacio hranu tocno malom da padne ispred nosa.tako je i bilo,on je krenuo da pojede to zrno ali tad je ovaj veci valjda ga vidio, dojurio je i otjerao i on pojeo to....mali je tad zujao po povrsini onak jadan...zasad hranim ih larvama i granulama i dodajem vitamnine(za larve nisu uopce zainteresirani,dok su neonke lude za njima).i vidim da mi onaj preparat ffm cuda radi u akvariju...nisam ga prije koristio...

Offline mbogdan

• Punopravni član
    • Diskusari
« Odgovori #17 u: Travanj 11, 2010, 15:30:35 poslijepodne »
Vidi ovako,sve sto sam ti napisao ili je iz strucne literature koja govori o diskusima ili iz vlastitog iskustva!
Hrani ih granulama tetra prima,neznam jesi li pripremao i da li ih hranis govedjim srcem?To je hrana kojom hrane si uzgajivaci na svijetu,samo svaki od njih ima neki svoj recept.
Bitni su ti sastojci,znaci srce i neka zelenjava (spinat),a ostalo po izboru.
Larve ti ne jedu zato sto to nisu do sada jeli,diskusi su teski u pogledu promjene jelovnika!Nakon svakih nekoliko dana probaj ponoviti ishranu s larvama,tako da postepeno naviknu!
Tesko da ce umrijeti od gladi,dogodi se ponekad,ali jako rijetko,uvijek gledaj da nahranis da ostane malo hrane,tako da i ovaj koji ne stigne odmah jesti kasnije dodje i ugrabi koji komadic za sebe!
Ovo s izdvajanjem i vracanjem ribe???neznam kako bi se poslije ponasali,vjerojatno bi ga opet ganjali!
Ostavi kako je vidjet ces kako ce biti kad ubacis ovaj resto riba! :up:

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
« Odgovori #18 u: Travanj 11, 2010, 18:36:57 poslijepodne »
Kao što su kolege prije mene napisale ,to je normalno ponašanje kod diskusa.Upravo iz toga razloga se i uzima najmanje 5-6 komada .Diskusi su socijalne ribe i kod njih kao i kod večine drugih ciklida važna je hijerarhija.Moj savjet je da pod hitno uzmeš još 3-4 komada i vidjet češ da če se situacija popraviti na bolje.

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 11, 2010, 20:25:02 poslijepodne »
a nista sutra onda brzo po jos 2... :)

Offline dossier

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 12, 2010, 18:52:50 poslijepodne »
nabavio sam danas jos dva diskusa na istom mjestu gdje sam kupio i prva dva.iste su velicine cca 4 cm...ali sasvim drugacija prica nego sa prva dva.niti su uplaseni niti sramezljivi.dao sam im jest cim sam ih stavio,kao za probu,odamh su navalili,za razliku od prva dva kojima je trebalo vise od tjedan dana da krenu jest.e tada je ovaj mali koji reda radi navalio na jednog od novih ali mu je ovaj vratio,naguravali su jedan drugoga pa nekih 5 min i repovima se samarali i glava onak jedna nasuprot drugoj...mozda ce onaj mali konacno nesto dobit za jest mada mi se cini da je bas neki mrsavko postao...onaj veliki diskus od 10-ak cm mi se cini da je sad bas visak..dali da ga maknem?

Offline fishboy

• Punopravni član
  • Volim diskuse
« Odgovori #21 u: Studeni 06, 2010, 07:48:46 prijepodne »
daj 2 puta hrane malo više nego inače