Prvi glas o moonlight efektu u akvariju vidio sam na Cichlid-forumu (
http://www.cichlid-forum.com/articles/diy_moonlight.php) i prilično me zainteresiralo. Razlog je bio čisto estetike radi ali ima i par dodatnih razloga, koristi kao tranzicija između svjetla i potpunog mraka, pa tako osigurava i manji stres plašljivim ribama.
Metoda sa hladnim katodama se pokazala kao najbolja pa sam i ja išao na tu varijantu. Jeftina je, jednostavna i efikasna.
Što je potrebno?
Cold Cathode Starter kit - inverter, switch, 1 x 30 cm katode

Ispravljač struje - 1A, promjenjivi napon do 12 V (mjenjanjem napona može se mjenjati intenzitet svjetlosti, ali ponajbolji efekt se dobiva pri 9V)

Izolir traka
Ukupno oko 150 kn.
Isprva sam kupio set sa dvije katode od 30 cm ali se pokazalo kao presvijetlo u mom 100l akvariju pa je sve izgledalo kao da sam stavio MarineGlo lampu. Jedna katoda je čisto dovoljna za efekt koji sam tražio.
Katode dolaze u raznim bojama jer su namjenjene ukrašavanju kućišta kompjutera. Boja koja nama treba je naravno plava (ne UV).
Prvo što treba napravit je nać mjesto za katode i inverter. Budući da su katode dosta tanke i samo sa jedne strane izlazi žica, nebi trebao biti problem smjestiti jednu katodu u poklopac. Pričvstite bilo gdje na poklopcu sa priloženim samoljepljivim čičkom ili pomoću obostrane čvrste ljepljive trake (po mogućnosti na reflektor). Žica od katode ulazi u inverter.
i

Sa druge strane invertera je ulaz za napajanje (crvena i crna žica). Prema slici treba odrezat dio koji je predviđen za kompjutersko napajanje (ukoliko ne želite napajat akvarijsku rasvijetu preko kompjutera).
Odrezane žice (crna i žuta) treba spojit na kontakte adaptera. Na adapteru postoji switch za polaritet tako da je svejedno koja žica ide na koji kontakt. Ako ne svijetli, promjeni se polaritet.
Upozorenje: Nemojte gasit katodu promjenom polariteta na adapteru nego priloženim prekidačem.

Postigne se očigledno isto, ali na taj način jako lako pregori inverter.
Sve dijelove di je gola žica treba dobro izolirat izolir trakom. Katodu možete izložit direktnom isparavanju ali inverter mora bit na suhom mjestu, pa mu to osigurajte.
Na vama ostaje improvizacija sa vašim poklopcem i gdje ćete smjestit prekidač.
Finalni efekt:
Edited by: Chryseis