Lipanj 27, 2025, 23:36:11 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: končaste alge  (Posjeta: 2671 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline midva

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
končaste alge
« u: Ožujak 30, 2010, 17:47:55 poslijepodne »
Pozdrav, evo ja nova na forumu, ne toliko nova sa jezercem, imamo ga 5 godina.... tonu bilja unutra(4 lopoča, iris, krocanj, rogoz...), 14 velikih ribica i nepoznati broj malih i predivnu čistu vodu...
Ali sa pojavom sunca pojavile su se i one odvratne zelene končaste alge po svim rubovima i teglama i bilju, svaki dan ih čistim, ali mi se čini da ih svakim danom ima sve više... Stavili smo unutra i ječmenu slamu i vrbine grane, par dana su malo požutile, a sad opet bujaju... Bojim se da nam neće ostat ništa od ovog bilja u dubokoj vodi (1,5 m). Probala sam danas izvadit jednu teglu da ju očistim, ali kad je tegla vani ne izgleda da ih ima toliko, a i nikako se ne daju skinut s nje... a pogotovo sa bilja....
Upomoć.... I da, ne bi još stavljali kemiju unutra (nismo ga čistili cca godinu dana i sad je vrijeme pa bi na neki način pokušali kod čišćenja idući tjedan uništit bar dio tih algurina)

Offline midva

• Novi član
  • *
Odg: končaste alge
« Odgovori #1 u: Travanj 01, 2010, 15:28:18 poslijepodne »
 :( nitko nema nikakvu ideju?
Probala sam i jednu teglu prije dva dana stavit u otopinu hipermangana (nemam pojma gdje sam pročitala da je to dobro  :read: ) i na kamenčićima ih više nema, ali sa tegle i biljke se nisu skinule...
Drugih ideja nemam.....

Offline anastasija

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: zadar
« Odgovori #2 u: Lipanj 17, 2010, 21:30:43 poslijepodne »
ej mislim d asam ja imala te končaste alge kad mi je kamenje bilo u akvariju. riješila sam ih se tako da sam kamenje izvadila i samo stavila na balkon na sunce. sunce ih je doslovce spržilo. možda da i ti tako probaš.

Offline babyboom

• Moderator
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #3 u: Lipanj 21, 2010, 08:50:30 prijepodne »
ako se osuše (dakle nije sunce, već sušenje uništilo ih!) moći ćeš ih očistiti, no kako osušiti jezerce-----
imaš tetrino sredstvo protiv alge u jezercima (zelena bočica) - za razliku od sredstva za akvarije, ovo je dosta efikasno! i nije opasno za ribice!

Offline KikosX

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 21, 2010, 21:07:02 poslijepodne »
Stavi nešto vodene kuge da "zaštiti" barem dio ribnjaka od sunca, kod mene funkcionira, zasad..

Offline VenomLord

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 13, 2010, 18:32:17 poslijepodne »
Podigo suncobran pored jezera i alge nestale.  :up:
Osijek