Bok, sve pohvale u vezi teme za početak, jako dobra ideja i već se vidi da će biti uspješna.

A sad par pitanja, imam neke nedoumice. Na akvariju dimenzija 100*50*60 (dšv) nalazi se Haquos rasvjeta 4*39 W (3*865+1*GroLux) s reflektorom, na visini od oko 15 cm od vode (oko 50 cm je visina vodenog stup). Period osvjetljenja je 8.5 sati. Pitanje je je li to previše? Stavio bi da dvije gore samo par sati, ali lampe se ne mogu odvojeno spojiti na timer. Također ne mogu poslušati savjet da stavim jednu lampu naprijed, a jednu iza kad su sve zajedno u konzoli širine 15ak cm. A opet, kad upalim samo dvije ili tri nekak mi izgleda premračno (vjerojatno je to zato kaj već 3 godine čitam o famoznom W/L, a sad su tu neke nove fore

). Ako ostavim da gore samo dvije na sredini akvarija, hoće li biti dovoljno?
Imam problema sa zelenom končastom, ništa strašno, ali me živcira. Protok je otprilike 10 puta volumen akvarija tak da to ne bi trebao biti problem. Podloga je zemlja za cvijeće, međutim biljke baš i ne rastu kako sam očekivao.
Također mi je čudno kaj je Rotala došla do površine vode, a nigdje ni traga od roze ili crvenkaste boje, dok je u starijem akvariju sa T8 lampama bila predivno obojena (to bi moglo biti zbog previše nitrata? Ne znam koliko su jer ne mogu mjeriti, gnojim EI sistemom. Probao sam i PPS pro, ali biljke su stagnirale, otkad je EI puno bolje rastu).
CO2 je raspršen, prolazi kroz stream pumpu, DC je na žutom (jel istina da DC ne detektira takav CO2? To mi je čudno jer mi se čini da se CO2 otapa bolje kad se rasprši).
I meni se čini da su stvari bile puno bolje sa T8 rasvjetom, sve je raslo umjerenim tempom, a bez algi ili ikakvih problema. (u potpisu su slike tog starog akvarija, ovaj sad ne izgleda ni 1/4 dobro kao taj).
Molim komentar, odgovore na pitanja i kakav savjet od stručnjaka.