Srpanj 19, 2025, 19:09:17 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Puževi, botia ... problem  (Posjeta: 5184 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline peranovic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Puževi, botia ... problem
« u: Veljača 08, 2004, 01:26:00 prijepodne »

Neki dan sam s dva mala novokupljena coridorasa dobio i nekakvog puža. Na moju veliku žalost, bilo mi ga je žao baciti i odlučio sam mu dati šansu u mom akvariju (50l). Sve je kao bilo ok, dok nisam slučajno naišao na temu puževi i problemi na forumu, ali i pročitao neke korisne informacije u jednoj knjizi o akvaristici. Ispalo je da je to najgori mogući, fuj fuj fuj, puž i da je jako nezgodan kad ga se naseli. To je bilo prije 3 dana. Odmah sam dotičnoga puža izvadio iz akvarija i lišio ga života, ali užas!!! Od sinoć posvuda po akvariju uočavam male, gadne i sluzave potomke!

Opet prva pomoć, Forum, vidim da su Botie ponajbolje. Odem u ZOO shop i bez razmisljanja kupim 3 zbilja jako male (2cm). Dođem doma i čitam da narastu do 30 cm i naježim se!!!

Što sad?! Kako mi je akvarij već popunjen i ne mislim stavljati nove stanovnike, zanima me koliko brzo rastu ove ribice/ribetine? Je li za ovako male botie moj akvarij (u ovom trenutku) premali? Ionako planiram selidbu u veći stan, a onda ću nabaviti nešto veće. No do tada ...

E, da, najvažnije: botie su odmah po dolasku navalile na puževe i tamane ih! Sretno plivaju ispred prednjeg stakla akvarija i vrlo su brze. Ponekad se malo zavuku u korijen, pa onda opet, lijevo-desno ... S drugim se ribama ne glože i iako sam ih neplanirano nabavio, polako mi se uvlače pod kožu - totalno su simpatične!

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2004, 09:52:00 prijepodne »
Njihovo ponašanje je upravo takvo kako si opisao i kada ih ulovi manija igranja pred publikom nema ljepšeg prizora!
Vrijedne su i sam to vidiš prema tome mazi ih i pazi!
Što se veličine tiće nemoraš se bojati neće sigurno narasti 30 cm. kao u prirodi ali neće ostati ni male, no dok one počnu dostizati svojih 6-8 cm sigurno ti više nećeš ni imati akvarij od 50 litara već "kadu" recimo od 200L. na dalje!!!!!!

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
    • http://www.geocities.com/lighters_nice/
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2004, 14:06:00 poslijepodne »
Slazem se sa dubravkom u tako malom akvarijumu ce rasti sporo.Ja ih imam par mjeseci i jedva da vidim da su malo narasle a pravo su simpa.
Oh sto te volim joj

Offline peranovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2004, 16:44:00 poslijepodne »
uh, hvala vam obojici na brzom odgovorima. sad sam mirniji. maloprije sam promijenio 1/3 vode (prvi puta) i sve je proteklo dobro. botie se vrte okolo, sve pod kontrolom. biljke i dalje bujaju, mali narancasti gupi proganja svoje dvije dame, a korici ne prestaju kruziti po dnu.

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2004, 16:52:00 poslijepodne »
super ali kad vec spomenu gupi, nije obavezno ali kontra dva do tri muzjaka na jednu "damu"
Oh sto te volim joj

Offline peranovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2004, 18:54:00 poslijepodne »
ne smijem ni pomisliti kako bi se osjecala ta jadnica s vise muzjaka. vec sam dolazio na ideju 2M+2Z, no mislim da je 1M+2Z za ove dvije dovoljno. ono sto me kod moga gupija muzjaka fascinira je njegova energija. cak se izivljava nad muzjakom molly ... bolje da i ne pricam sta mu radi

Offline gupi

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2004, 19:29:00 poslijepodne »

Ej peranovicu, zakej si kupil ribice, kad si mogel kupit pužomor (LIMNACID _ TETRA). Ja sam isto imal ribice koje jedu puževe, ali nakon jednog vremena više od njih nije bilo koristi jer su jele hranu ostalim ribicama u akvariju i više nisu bile gladne. Naravno, onda u akvariju ne smeš imati aktivni ugljen.

Moje su ribe bile bolesne pa sam im stavio ljek i zatim ugljen. Pošto je ugljen povukao limnacid, puževi su se počeli razmnožavati. Ali sam im opet stao na kraj. Izvadio ugljen i bacio pužomor.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2004, 19:34:00 poslijepodne »

Ma meni se to dobro čini,zašto metnuti u akvarij kemiju,kad ima na prirodni način,da se puževi reguliše.

Back to nature

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2004, 20:33:00 poslijepodne »
bez obzira što piše na kutiji bilo kojeg "pužomora" to je i dalje otrov! A ako postoji prirodan način, a k tome i vrlo lijepa riba, s posebnom draži i jedna od rijetkih koja pokazuje tragove osobnosti, onda za mene dileme nema: BOTIA RULEZ!
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline Dara

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 09, 2004, 16:46:00 poslijepodne »
Pa koliko onda u akvariju Botia najviša naraste,i za koliko vremena?Ja imam hrpu tih puževa,ali se skrivaju...

Offline vladek

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2004, 16:58:00 poslijepodne »
a koje ti botie imaš? ne narastu sve tak velike,a ako narastu kod nas u zg ih uvjek možeš zamjeniti u zoo shopu
kaj kod vas nije tak? mada se nekad vežem uz neku ribu nema druge, bolje za nju!
dovla!!!!

Offline Sanel

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2004, 17:05:00 poslijepodne »
Jedu li puzeve botia striata i botia lecontei? Imam po dva primjerka obje vrste i CVRSTO se nadam da papaju puzice jer ih imam u akvariju poprilican broj (puzica)!!!
Sanel/ Mostar

Offline SandmanRI

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 09, 2004, 17:10:00 poslijepodne »
Striate sigurno jedu puževe, a vjerojatno i lecontei.
Rijeka / Hrvatska

Offline peranovic

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Veljača 09, 2004, 17:19:00 poslijepodne »

Moja je ona tzv. klaun botia s crnim poprečnim prugama i crvenim prednjim perajama. Njemacki: Prachtschmerle. Moj njemačko-hrvatski rječnik kaze:

Schmerle= brkati piškor

Nikad čuo!Edited by: peranovic

Offline SandmanRI

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 09, 2004, 18:34:00 poslijepodne »
peranovic, to ti je Botia Macracanthus
Rijeka / Hrvatska

Offline vladek

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Veljača 09, 2004, 20:18:00 poslijepodne »
Botia Macracanthus je sigurno! malo potraži po netu kolko ja znam naraste oko 20cm ali jako sporo tj. u akvarijima. negdje sam pročitao da u prirodi naraste i do 50cm!!!! ali sve to treba provjeriti nisam ziher!
dovla!!!!

Offline SandmanRI

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Veljača 09, 2004, 21:23:00 poslijepodne »

u prirodi do 30-tak cm, a u akvarijima teško preko 25... Jedino sam od Vedrana čuo da je vidio jednu od 25 cm, a bila je stara, ako se ne varam, preko 25 godina. Dakle realno je očekivati da će doseći nekakvih 15 cm.
Rijeka / Hrvatska

Offline kukurjek2002

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Veljača 09, 2004, 21:26:00 poslijepodne »
Ja ih imam sporo sporo rastu
Oh sto te volim joj

Offline vladek

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Veljača 10, 2004, 08:16:00 prijepodne »
botia macracanthus- živahna jatašica danju aktivna i ne živi tako skriveno, kao ostalibrkati algari. U prirodi duga do 30cm. Čerti para brkova: Bez vanjskih spolnih razlika .Smještaj: u blizini tla,brojni zakutci i spilje od kamenja i korjenja. meko tlo. Voda:24-30 C, do 10dGH. hrana:tubifex,vodenbuhe,ličinke mušica, ciklopi, alge, suha hrana. Prebivalište: Jugoistočna Azija(Indo-australski arhipe-lag, Sumatra,Borneo)
dovla!!!!