Kolovoz 25, 2025, 12:48:42 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: nesto mi se dogadja u akvariju  (Posjeta: 2343 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline JamesDee

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
nesto mi se dogadja u akvariju
« u: Ožujak 25, 2010, 17:01:29 poslijepodne »
Dobar dan,

Malo cu se vratiti u proslost da mozete pratiti tijek dogadjaja.
Prije 20 dana sam dobio dvije nove ribice za akvarij kupljene u zoo shopu. Jedna od njih se pocela raspadati, navodno neka baketrijoloska bolest, te su mi preporucili da ju izvadim van i kupim neki lijek za prevenciju riba u akvariju. Naravno da druge ribice nisu davale nikakve simptome da su bakterije i njih napale, ali prevencija je prevencija. Kupio sam od sere baktopur i drzao se uputa. 1 dan 22 kapljice, pa dan pauze, pa treci dan opet 22 kapljice i peti dan sam izbacio pola vode ocistio filter (spuzvu dobro oprao). I onda je usijedio kaos. Najprije se na vanjsko kamenje, uz staklo, pocelo pojavljivati nesto svjetlo smede, rekao bih alge. Sto vi mislite sto je to?
Da bi prekjucer poceo primjecivati pojavljivanje mjehurica po povrsini. Mislio sam to je nesto prolazno, ali mjehurici su jos uvijek prisutni i ima ih sve vise. Nasao sam na forumu da se mjehurici pojavljuju jer ih previse hranim. Moguce je ne bih rekao da nije. Ali od sinoc mi je jedna ribica pocela kunjati. Voda se uzmutila, pocele su se pojavljivati zelene alge po kamencicima i primjetim ih na staklu kao male tockice. Listovi jedne biljke su poceli crniti.
Sto da radim? Mislio sam zamjeniti pola vode i opet ocistiti filter.

Hvala
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: nesto mi se dogadja u akvariju
« Odgovori #1 u: Ožujak 25, 2010, 17:30:37 poslijepodne »
Uz višak hranjenja mislim da je tvoj problem nastal radi
(spuzvu dobro oprao)
pogotovo ako si ju opral pod pipovačom pa postoji velika mogučnost da si klorom ubil dobar dio bakterija koja filtriraju otpadne tvari. Filter spužvu u filteru inače pareš samo kad ti se protok drastično smanji i to na taj način da odliješ malo akvarijske vode u posudu te tam zažmikneš spužvu par put.
Smeđa alga se gotovo uvjek javlja kod previše hranjenja tak da hranjenje malo smanji.

Vodu slobodno zamjeni ali filter ne diraj.
I molim te malo više informacija o akvariju; koji filter, koje ribe unutra, kakvo bilje, rasvjeta, zamjena vode...
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline sifra100

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • život je bajka !!!!!!!!!
« Odgovori #2 u: Ožujak 25, 2010, 17:40:21 poslijepodne »
Uz višak hranjenja mislim da je tvoj problem nastal radi
(spuzvu dobro oprao)
pogotovo ako si ju opral pod pipovačom pa postoji velika mogučnost da si klorom ubil dobar dio bakterija koja filtriraju otpadne tvari. Filter spužvu u filteru inače pareš samo kad ti se protok drastično smanji i to na taj način da odliješ malo akvarijske vode u posudu te tam zažmikneš spužvu par put.
Smeđa alga se gotovo uvjek javlja kod previše hranjenja tak da hranjenje malo smanji.

Vodu slobodno zamjeni ali filter ne diraj.
I molim te malo više informacija o akvariju; koji filter, koje ribe unutra, kakvo bilje, rasvjeta, zamjena vode...

slazem se da je visak hranjenja najvjerojatnije problem .  ali isto tako je problem i filter koji je trebalo oprat i stavit u njega aktivni ugljen .  i nema nikakve veze ako je prao filter zato jer je baktopur ovako i onako u bio sve bakterije u filteru .  ;)
ma život je lijep ???????

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 25, 2010, 17:42:13 poslijepodne »
filter perem s vodom iz akvarija, to sam vec naucio.
u ovaj moj filter ne ide aktivni ugljen, jel da?

akvarij je 20 litarski, pajconalke su u akvariju sa dva cistaca, ancistrus i corydoras, filter je unutarniji atmanov, bilje je neko duguljastih listova, zarulja je 13W daylight sa 6500K.
jaws.blog.hr - blog na kojem opisujem kako sam ušao u akvaristiku, s kojim se problemima susrećem i kako ih pokušavam rješiti

Offline EmanuelST

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Ožujak 25, 2010, 17:49:18 poslijepodne »
Promjeni 50% vode i ubaci direkt u aq.Tetra bactozym kapsul ali je otvori i lagano ubacuj da se rasprši prah. I nehrani previše :)

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #5 u: Ožujak 25, 2010, 18:04:03 poslijepodne »
Unutarnji atmanovi obično imaju rupu u sredini spužve tak da mislim da u donju komoru komotno moreš stavit aktivni ugljen u tu rupu  :up:
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #6 u: Ožujak 25, 2010, 19:11:51 poslijepodne »
1.) Premali akvarij za pajcolanke i ancitruse.Pajcolankama napravi vrtno jezere ili kupi veci akvarij je je to za njih mucenje.Ancitrus ti naraste ko pol toga akvarija  :D i pokloni ga ili prodaj nekome.Tu stavi jedan grijac i nabavis si corića malo vise i neke manje ribice (jatne).Ili jos jednostavnije stavi u oglase da to prodajes strpi se i kupi si veci akvarij (Strpljen spasen).

Offline sara.111

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Poreč
« Odgovori #7 u: Ožujak 25, 2010, 19:44:16 poslijepodne »
slazem se sa Venom.. tako sam ja nesvjesno mucila svoju zlatnu ribu dok nisam dosla na ovaj forum i skuzila da je mucim.. na ljeto ide u bazen i bit ce joj super... tako da ti toplo predlazem da napravis vrtno jezerce vani ili ako nemas vrt, pokloni pajconalke i kupi mali grijac i jos par toplovodnih ribica,bit ces presretan... (znam iz iskustva :D )  sada im i nije tolika frka dok su jos svi bebe, ali te zlatne ti narastu i do 20 i vise cm i zive 30-ak godina... coryc ti nece jos puno rasti, ali anticrus isto kao i zlatne... samo hrabro naprijed! i dobrodosao..:) stavi koju sliku akvarija... da vidimo...imas kakvu podlogu? (pjesak, sljunak?) biljke?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Ožujak 25, 2010, 19:59:04 poslijepodne »
1.) Premali akvarij za pajcolanke i ancitruse.Pajcolankama napravi vrtno jezere ili kupi veci akvarij je je to za njih mucenje.Ancitrus ti naraste ko pol toga akvarija  :D i pokloni ga ili prodaj nekome.Tu stavi jedan grijac i nabavis si corića malo vise i neke manje ribice (jatne).Ili jos jednostavnije stavi u oglase da to prodajes strpi se i kupi si veci akvarij (Strpljen spasen).
Potpisujem!

Offline JamesDee

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 26, 2010, 11:32:58 prijepodne »
a znam da se moram rjesiti pajcolanki vec su mi to prije ljudi rekli, ali moram cekati da dodje toplije vrijeme da ih dam frendu za vrt. bez brige prelazim na toplovodne.
do sada mi nitko nije rekao da se trebam rjesiti ancistrusa. pa s kojim algojedom ga mogu zamjeniti?

btw. jucer sam promjenio vodu i cini mi se bolja situacija.

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
« Odgovori #10 u: Ožujak 26, 2010, 13:51:39 poslijepodne »
Pa covjece prodaj sve to strpi se i skupi novaca za veci akvarij vjeruj biti ces sretniji ti a i ribama ce biti bolje :up:

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #11 u: Ožujak 26, 2010, 14:01:29 poslijepodne »
a znam da se moram rjesiti pajcolanki vec su mi to prije ljudi rekli, ali moram cekati da dodje toplije vrijeme da ih dam frendu za vrt. bez brige prelazim na toplovodne.
do sada mi nitko nije rekao da se trebam rjesiti ancistrusa. pa s kojim algojedom ga mogu zamjeniti?

btw. jucer sam promjenio vodu i cini mi se bolja situacija.
Otocinclus affinis.. ali i on je toplovodna ribica.  Negdje sam citala da je dosta opasno držati zlatne ribice i algojede jer ih privlaci sluz koju zlatne izlucuju pa ih mogu napasti noću(ancistrusima smeta ta sluz ali obicni pleco, sijamski algojedi; njam, njam..)
Bolji su izbor akvarijski puževi.
Sretno!
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline ayiramalaq

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #12 u: Ožujak 26, 2010, 15:22:15 poslijepodne »
A nitko nije primjetio da je dodavano svaki drugi dan 22 kapjlice Baktopura u 20L? :o
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=42778.0