Kolovoz 25, 2025, 12:50:29 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: A novi sam pa imam pitanja!!  (Posjeta: 2518 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline J@nko

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
A novi sam pa imam pitanja!!
« u: Ožujak 24, 2010, 21:52:11 poslijepodne »
A gdje da počnem kupili smo 60L akvarij(lampa.filter,grijač) sve super radi. Sada imamo akvarij 3tjedna. Kupio šljunak koji sam odmah dobro isprao. Drvo skuhano odstajalo 2 dana u vodi(voda je bila čista). Ubacio sve u akvarij i napunio vodom.Sa zadnje strane zaljepio foliju sa biljnim uzorkom. Posadio bilje i tretirao vodu sa Tetra AquaSafe. "Nahranio" bilje sa Easy-Life PROFITO ide jednom tjedno gnojivo unutra.Temperauru narihtao na 27 stupnjeva. Voda je tako stajala 10-14dana bez riba. Nakon tog perioda u petcentru kupio 2 čistača podni i zidni. Jedan je onako smeđi barbus(Točka) neki a drugi je svjetli s rogovima(Šiljo). Još smo kupili 7 Mollya i 6 Neonki S(naplatili nam 7-nema veze). A prijatelj nam obećao Guppye koji su došli kasnije. Nakon 2-3 dana su 4 neonke otišle. Dvije su ostale i one su dan danas s nama i s njima nema problema. Nakon 2 dana sam u Importane Galleriji našao bijele Molly(u petcentru ih nisu imali tada) i kupio 3 komada. Znači ukupno 10mollya.Danas je s nama 4 Mollya. Počele su ugibati nakon tjedan dana i tako cijelo vrijeme malo po malo odlaze.U među vremenu prije cca 10dana su došli "punoglavci"guppy tak mali da ih ja nisam vidio. Njih horda cca 22komada. S nama je danas cca 13-15 valjda ih filter pojeo i ovi ostali grabežljivci. Narasli su na očigled već i živahni su. Hrana je TetraMin.

E sada pitanja.

Zašto su neonke otišle? I komentar na period.
Zašto tako molly odlaze? Isto tako period od skoro 10 dana!
Zašto su se Molly čudno kretali?
Zašto sada ovaj jedan bijeli molly pliva ne tako da maše repom nego cijelim tijelom?
Dal ih možda previše hranimo 3 puta dnevno? Količina?
U početku su bili živahni Molly sada su nekako usporeni stalno su na podu(neki od njih)?

E da jučer smo prvi put promjenili vodu!!

Zasada toliko ako se sjetim još pitam!!

Hvala!!
« Zadnja izmjena: Ožujak 24, 2010, 21:59:58 poslijepodne od J@nko »

Offline v4nity

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
    • v4nity
Odg: A novi sam pa imam pitanja!!
« Odgovori #1 u: Ožujak 24, 2010, 22:14:00 poslijepodne »
Meni se cini da je problem u pretjeranom hranjenju. Dovoljno bi bilo 1-2 puta dnevno i to toliko da nema viskova koji onda padaju na dno, a jednom tjedno moze i 'post' odnosno da uopce ne dobiju hranu. S obzirom da kako si napisao je tek jucer bila prva izmjena vode mislim da je do pomora doslo zbog povisene kolicine nitrita/nitrata. Dio vode bi trebalo redovito jednom tjedno mijenjati, mozda cak i cesce ako se radi o vecem broju ribica u manjem akvariju, pogotovo ako ih ovako obilato hranis.
Dakle ukratko, mislim da je problem u vodi - radi redovite izmjene jednom tjedno (nekih 20-25% vode) i manje hraniti, da se sporije 'zagadjuje' voda.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #2 u: Ožujak 24, 2010, 22:18:20 poslijepodne »
A gdje da počnem kupili smo 60L akvarij(lampa.filter,grijač) sve super radi. Sada imamo akvarij 3tjedna. Kupio šljunak koji sam odmah dobro isprao. Drvo skuhano odstajalo 2 dana u vodi(voda je bila čista). Ubacio sve u akvarij i napunio vodom.Sa zadnje strane zaljepio foliju sa biljnim uzorkom. Posadio bilje i tretirao vodu sa Tetra AquaSafe. "Nahranio" bilje sa Easy-Life PROFITO ide jednom tjedno gnojivo unutra.Temperauru narihtao na 27 stupnjeva. Voda je tako stajala 10-14dana bez riba. Nakon tog perioda u petcentru kupio 2 čistača podni i zidni. Jedan je onako smeđi barbus(Točka) neki a drugi je svjetli s rogovima(Šiljo). Još smo kupili 7 Mollya i 6 Neonki S(naplatili nam 7-nema veze). A prijatelj nam obećao Guppye koji su došli kasnije. Nakon 2-3 dana su 4 neonke otišle. Dvije su ostale i one su dan danas s nama i s njima nema problema. Nakon 2 dana sam u Importane Galleriji našao bijele Molly(u petcentru ih nisu imali tada) i kupio 3 komada. Znači ukupno 10mollya.Danas je s nama 4 Mollya. Počele su ugibati nakon tjedan dana i tako cijelo vrijeme malo po malo odlaze.U među vremenu prije cca 10dana su došli "punoglavci"guppy tak mali da ih ja nisam vidio. Njih horda cca 22komada. S nama je danas cca 13-15 valjda ih filter pojeo i ovi ostali grabežljivci. Narasli su na očigled već i živahni su. Hrana je TetraMin.

E sada pitanja.

Zašto su neonke otišle? I komentar na period.
Zašto tako molly odlaze? Isto tako period od skoro 10 dana!
Zašto su se Molly čudno kretali?
Zašto sada ovaj jedan bijeli molly pliva ne tako da maše repom nego cijelim tijelom?
Dal ih možda previše hranimo 3 puta dnevno? Količina?
U početku su bili živahni Molly sada su nekako usporeni stalno su na podu(neki od njih)?

E da jučer smo prvi put promjenili vodu!!

Zasada toliko ako se sjetim još pitam!!

Hvala!!
Za početak dobrodošli!
Neonke su osjetljive ribe i akvarij bi za njih trebao biti dobro zacikliran, barem 2 mj.
Vjerovatno su uginule od nakupljenog amonijaka ili nitrita..
Previše riba ste naglo ubacili u akvarij, dobre bakterije još nisu dovoljno razmnožene da bi mogle ''srediti'' toliko amonijaka tako brzo.
Ribe hranite jednom dnevno i to količinom koju mogu pojest za 1 min, jedan dan u tjednu post.
Vodu mjenjajte 30% tjedno.
Dobro je nabaviti nekakve testere za nitrate i nitrite pa malo pripazit da se vrijednosti drže u dopuštenoj razini.
Preporučam i ffm  od Easylifea koji neutralizira amonijak i jako pomaže kod novih akvarija

Offline J@nko

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Ožujak 24, 2010, 22:32:08 poslijepodne »
Meni se cini da je problem u pretjeranom hranjenju. Dovoljno bi bilo 1-2 puta dnevno i to toliko da nema viskova koji onda padaju na dno, a jednom tjedno moze i 'post' odnosno da uopce ne dobiju hranu. S obzirom da kako si napisao je tek jucer bila prva izmjena vode mislim da je do pomora doslo zbog povisene kolicine nitrita/nitrata. Dio vode bi trebalo redovito jednom tjedno mijenjati, mozda cak i cesce ako se radi o vecem broju ribica u manjem akvariju, pogotovo ako ih ovako obilato hranis.
Dakle ukratko, mislim da je problem u vodi - radi redovite izmjene jednom tjedno (nekih 20-25% vode) i manje hraniti, da se sporije 'zagadjuje' voda.

Ok ovo mi je jasno za hranu, SMANJUJEMO!

A od sada ćemo mjenjat vodu svaki tjedan da sačuvamo preostale pa ćemo vidjeti dalje kako će se ponašati!!

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #4 u: Ožujak 24, 2010, 22:34:33 poslijepodne »

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #5 u: Ožujak 24, 2010, 22:54:26 poslijepodne »
Izgleda da nisi dovoljno procitao tema na forumu,prirucnik sa pocetne strane obavezno procitaj....trebao si se ranije ukljuciti pa skupiti malo vise znanja pa pokrenuti Akvarij........ u glavnom nestima ti voda..mlad akvarij a neonke idu u samo zrelu vodu dobro izbalansiranu.
sto gubis druge ribe nebih ti znao odgovor molly i ostale zivorotke nisu bas nesto zahtjevne ribe ubaci jos Safe Starta i izmjeri parametre vode, hrani ribe vise puta na dan u manjim kolicinama i provjeri rok trajanja hrane da nije istekao.
Koja ti je filtracija u pitanju :question:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline J@nko

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 24, 2010, 23:04:59 poslijepodne »
Izgleda da nisi dovoljno procitao tema na forumu,prirucnik sa pocetne strane obavezno procitaj....trebao si se ranije ukljuciti pa skupiti malo vise znanja pa pokrenuti Akvarij........ u glavnom nestima ti voda..mlad akvarij a neonke idu u samo zrelu vodu dobro izbalansiranu.
sto gubis druge ribe nebih ti znao odgovor molly i ostale zivorotke nisu bas nesto zahtjevne ribe ubaci jos Safe Starta i izmjeri parametre vode, hrani ribe vise puta na dan u manjim kolicinama i provjeri rok trajanja hrane da nije istekao.
Koja ti je filtracija u pitanju :question:

EHEIM sa spužvastim filterom.

Sutra ću ić kupit testere pa ćemo točno vidjeti kaj je s vodom. A za neonke sam naučio, tako da će one doć kasnije nakon par mjeseci.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Ožujak 24, 2010, 23:09:43 poslijepodne »
istestiraj vodu mada ti testeri i nece nesto pomocu u glavnom da znas na cemu si...radi na filtraciji u glavnom naj bitnija stavka i pazi sa gnojenjem bilja... da nepretjeras mozes ubiti ribe..i to mi je malo sumnjivo da nisi se gdje pretero..
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #8 u: Ožujak 24, 2010, 23:17:49 poslijepodne »
Ako se ne varam to je Aquastar 60, on je 54lit a ne 60 kako naziv sugerira.
Ako ćeš kupit testere onda pripazi da imaju mjerenje nitrita i nitrata NO2 i NO3 , jer neki imaju samo opciju mjerenja tvrdoće vode i ph što ti sad nije toliko bitno jer ti zbog toga ne ugibaju ribe.
Jbl-ovi 5u1 ti koštaju oko 100kn, ima 50 trakica koje možeš uzdužno prerezat na 2 ili čak 3 djela pa dobiješ 150 trakica što će ti jaaako dugo trajat.

Offline J@nko

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 25, 2010, 17:26:52 poslijepodne »
istestiraj vodu mada ti testeri i nece nesto pomocu u glavnom da znas na cemu si...radi na filtraciji u glavnom naj bitnija stavka i pazi sa gnojenjem bilja... da nepretjeras mozes ubiti ribe..i to mi je malo sumnjivo da nisi se gdje pretero..

Što se tiče gnojenja ima dozator i pridržavao sam se uputa!!

Offline J@nko

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Ožujak 25, 2010, 17:28:55 poslijepodne »
Ako se ne varam to je Aquastar 60, on je 54lit a ne 60 kako naziv sugerira.
Ako ćeš kupit testere onda pripazi da imaju mjerenje nitrita i nitrata NO2 i NO3 , jer neki imaju samo opciju mjerenja tvrdoće vode i ph što ti sad nije toliko bitno jer ti zbog toga ne ugibaju ribe.
Jbl-ovi 5u1 ti koštaju oko 100kn, ima 50 trakica koje možeš uzdužno prerezat na 2 ili čak 3 djela pa dobiješ 150 trakica što će ti jaaako dugo trajat.

E da 54 litre -10kg pjeska znači cca 42litre vode. Kupiti ću onda te JBL 5u1.

Tužna vijest otišao je još jedan Molly, tako mi ih je žao.... :'( :'( :'(

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #11 u: Ožujak 25, 2010, 19:59:15 poslijepodne »
Do sada su se svi složili da takve trakice 5u1, 6u1 i kaj li već ima ne valjaju, ne mjere točno.
NO2 i NO3 su dovoljni testovi za ribe
Zagreb

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Ožujak 25, 2010, 20:09:48 poslijepodne »
Do sada su se svi složili da takve trakice 5u1, 6u1 i kaj li već ima ne valjaju, ne mjere točno.
NO2 i NO3 su dovoljni testovi za ribe
Istina, nisu bogzna što, ali no2 i no3 se mogu prilično dobro izmjerit sa jbl-ovima, gh, kh ne valjaju jer bije nemaju veze sa vezom a ph je ok.
Predložio sam njih jer sam jedino njih koristio i dobro su mi došli kad sam započinjao i imao problema sa nitritima.
Nije potrebno znati ima li u akvariju 0,1 ili 0,5ppm nitrita nego ako tester pokaže i najmanju količinu znači da ih ima i da treba mijenjat vodu, pošto su nitriti (no2) toksični i u najmanjim količinama.
Ako tko ima iskustava sa nekim testerima isključivo za no2 i no3 neka čovjeku da savjet.. :pivkan:

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #13 u: Ožujak 25, 2010, 20:14:37 poslijepodne »
Ako su ribice nastavile ugibati treba odmah promjeniti bar 50 % vode

Offline ceh

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #14 u: Ožujak 25, 2010, 21:15:09 poslijepodne »
 ja dasam na tvom mjestu  nebi kupovo  nekakve ribice zasada  niti  što novo ubacivo 
drugo  bi promjenio 50%  vode  i dodao  FFM    to je preparat  od  nizozemske firme    easy life   ..
onda bi nakon 3  dana promjenio još 20%  vode  i opet dozu ffm   na tvoj akvarijum dodaš   ćep  od  boce
pa nakon tjedan dana  bi promjenio   normalno 30%  vode  i ubavcio pola ćepa   ffm   i tako redovno  svaki tjedan mjenjo  30%  vode  i ubacivo pola  čepa   ffm 
nakon neki 5 mjeseci  bi  poćeo  da mjenjam vodu  svaki 2  tjedna po   50%  al sve ovisi o kolićini riba u akvarijumu 
obavezno je ispiranje akvarijumskom vodom   filtera    svaka 3 tjedna

ovi testovi će te samo zbunit   nemoj tu novce da bacaš 
ovo gnjoivo za biljke tu nevalja pretjerivat  jer sadrži nitrate  najbolje ti je da se okaniš tog gnjoiva dok se akvarijum ne ustabili 

sretno sa   akvarijumom i dobro došao    nemoj puno srcu hvatat  što  ti ribe ugibaju    to smo skoro svi prošli    i nije lako  al to je akvaristika  nekad i ribe ugibaju   nekima ćešće nekima rjeđe 
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #15 u: Ožujak 25, 2010, 21:54:50 poslijepodne »
dobrodošao...kako ti je kolega ibanezfrelon već rekao za neonke neću ponavljati - premlada voda za njih.za molije možeš slobodno spustiti temperaturu na 25 i neka ti to bude optimalna temperatura.ovo šta te buni gdje su nestali mladi kako si rekao neprimjetni moli..reći ću ti gdje..pojedeni su od  strane odraslih.zato ako ih hoćeš sačuvati moraš ili odvajati male od roditelja ili imati gustog bilja gdje bi se skrivali.moj savjet je da ne povećavaš broj ribica jer se uskoro nećeš moći braniti od ribica a od velikog broja ribica dolazi i do bržeg zaprljavanja vode i filtera.ja bi držala ribice (molije)oko broja 5 do 7,ako ti dolazi do pomora ribe hitno si promijeni pola vode i isperi filter,naravno u akvarijskoj vodi.šta te zanima pitaj.

Offline J@nko

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Ožujak 26, 2010, 01:15:06 prijepodne »
dobrodošao...kako ti je kolega ibanezfrelon već rekao za neonke neću ponavljati - premlada voda za njih.za molije možeš slobodno spustiti temperaturu na 25 i neka ti to bude optimalna temperatura.ovo šta te buni gdje su nestali mladi kako si rekao neprimjetni moli..reći ću ti gdje..pojedeni su od  strane odraslih.zato ako ih hoćeš sačuvati moraš ili odvajati male od roditelja ili imati gustog bilja gdje bi se skrivali.moj savjet je da ne povećavaš broj ribica jer se uskoro nećeš moći braniti od ribica a od velikog broja ribica dolazi i do bržeg zaprljavanja vode i filtera.ja bi držala ribice (molije)oko broja 5 do 7,ako ti dolazi do pomora ribe hitno si promijeni pola vode i isperi filter,naravno u akvarijskoj vodi.šta te zanima pitaj.

Temp sam jučer spustio na 25. Prekjučer sam promjenio cca 10 litara vode i dodao Safe starta tako da ćemo vidjeti sada kako će dalje biti. Vodu planiram opet mjenjati za cca 4-5dana. Filter je bio jako zmazan, sada je očišćen. Njega ću također kod izmjene vode očistiti.

I još pitanje svijetlo im gori između 12-14sati dnevno jel to previše??

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #17 u: Ožujak 26, 2010, 01:44:33 prijepodne »

Temp sam jučer spustio na 25. Prekjučer sam promjenio cca 10 litara vode i dodao Safe starta tako da ćemo vidjeti sada kako će dalje biti. Vodu planiram opet mjenjati za cca 4-5dana. Filter je bio jako zmazan, sada je očišćen. Njega ću također kod izmjene vode očistiti.

I još pitanje svijetlo im gori između 12-14sati dnevno jel to previše??

nije to puno svijetla ako nemas neko bilje tj ak ti nije nakrcan akvarij sa biljkama, jedino sto bi ti se alge mogle cesce stvarat i u vecim kolicinama.. a sto se tice filtera, ne diraj ga i ne cisti dok good ne skuzis da vise ne siba vodu kak spada, a to ti moze proc mjesec, 2 zavisno koliko je voda prljava. filter treba bit zmazan jer je to znak da su se nastanile dobre bakterije tako da kad ga cesto peres (citaj tjedno mijenjanje vode) maknes te bakterije i nisi nis napravio. nemoj ni s vodom pretjerivbat svaka 4 dana, svakih 7 dana je sasvim dovoljno po 10-15 litara vode posto je novi akvarij, sa vise mijenjanja mu samo usporavas proces cikliranja.
R-46

Offline amchudin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #18 u: Ožujak 30, 2010, 10:11:10 prijepodne »
Veliki pozdrav i dobro dosao i od mene.Drugi su ti vec dali mnoge odgovore...prvenstveno skini vodic i procitaj, pomaze. Sa druge strane a sto se tice svjetla, ne vidjoh da si igdje upisao koliko svjetla imas, jedna , dvije neonke,koliko wati?Od toga zavisi koliko ce ti svetlo biti upaljeno....sa druge strane koliko i dali ti je uopste akvarij biljkama zasadjen? Topla preporuka da zasadis brzorastuce bilje koje ce onemogucavati algama da kazemo da se razrastu....Ukoliko nema biljaka ili se samo naziru za st ace ti Profito?

tu smo da pomognemo

Offline noel

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #19 u: Ožujak 30, 2010, 10:28:34 prijepodne »
Čitajući od početka i ono što si ubacivao u vodu je sredstvo za pripremu vode.
Koliko vidim nisi ubacio ništa za cikliranje. Mislim da je to problem.
Evo neka io drugi pogledaju početak, možda griješim.
Ja sam kod startanja akvarije stavljo i sredstvo za pripremu i bakterije.

pozdrav,