Hvala Tiii, al ako nisi bio u toku zadnjih mjeseci - ima ih koji su me davno prosisali
vauvaufish, to sto pises stoji. Medjutim, u zadnje 4 godine drzim gotovo iskljucivo bette i kontaktiram sa mnogim svjetskim uzgajivacima (izuzet cu one na istoku, to je njima posao a ne hobby i nemogu se mjeriti s nama. Odnosno mi s njima) i mnoga iskustva govore svoje. Mi nemozemo tvrditi da je riba sretna ili zalosna. Tesko da riba uopce ima osjecaj srece. Ima svoje primarne zivotne potrebe i ako su one zadovoljene, mozemo reci da je "sretna" ili bar neki ekvivalent iste.
Ne mislim da mogu zivjeti u casi, ni tegli. Postoji minimum i kod njih. Taj minimum je, prema mojim zakljuccima, oko 3 l. Po ribi. Mnogo ih drzi u oko 1-2 l, i rezultati su isti: jednako zdrave, lijepe ribe i zive dugo - dokle god su zadovoljene one potrebe. Ja sam odabrala gornju granicu. Cisto jer je sigurnije.
Za usporedbu, mnogo nas je pokusalo drzati ih u vecim prostorima. Od 60 l prema manje... U pocecima sam imala po 4-5 muzjaka i svi su bili u 10 + l sa filtracijom i svim. SVI su uginuli u vrlo kratkom roku. Jednostavno te ribe nisu za zivot koji VI mislite da je za njih. Nisu neonke, druge tetre, coryji, pa ni druge dvodihalice. Nemogu se usporediti s njima. Njihove potrebe nisu one "X l / Y" cm ribe. Ili kako to vec ide, sto nije tocno ni za druge ribe. Neonkama treba daleko vise nego je njihova cm/l potreba prema izracunima. Kod betta (uzgojenih) je to daleko manje.
Mozete osudjivati i pisati nebuloze (a i hocete) jos godinama. Cinjenica je da vecina vas nije drzala bette kako treba. Ono sto procitate na netu nije isto sto i iskustvo. Ako drzite vec 5 mjeseci bettu u 30 l, to je super. Ali tesko da se to moze uzeti kao veliko iskustvo. Jedna riba ne cini pravilo.
Mozete misliti kako mi svi mucimo zivotinje, samo jer VI to tako mislite. "Vece je bolje" nije pravilo, ne ovdje. Ne kod betta. Ne mora vam se svidjati, ne morate se slagati, ali nemojte misliti da ste bolji od nekoga od nas jer imate visok osjecaj svjesti - bez ikakvog uporista u znanju ili iskustvu.
Omogućite svojim ribica dostojne uvjete za život one će vam biti zahvalne.
Slazem se. Ali dok netko pametniji od nas znanstveno ne dokaze kad i zasto su ribe "sretne", do onda cu se pouzdati u svoje i tudje iskustvo. Svakako necu uredjivati zivot njima i sebi prema necijem neutemeljenom misljenju.
I pitanje za one koji su drzali bette u vecim litrazama (30 +): Koliko dugo su vam zivjele? Budite iskreni.