Kolovoz 25, 2025, 21:11:50 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Početnička pitanja...  (Posjeta: 3434 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline glava123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Početnička pitanja...
« u: Ožujak 19, 2010, 14:47:03 poslijepodne »
Pozdrav još jednom...Evo i prvih pitanja od mene...
Dakle...krenimo :)

Htio bih dobit u akvariju one kao brijegove tj. ne nekim djelovima više podloge a na drugim manje,e sad ono što me muči je
kako to dobit ako stavim  supstrata samo 2 cm i onda na njega veću količinu šljunka(tamo gdje bih htio dobit kao brežuljak) da li će korijen biljke doprijet do supstrata ili da na tom dijelu stavim malo više supstrata a manje šljunka?

Od biljki bih posadio na podlozi HC (ne baš po cijeloj podlozi al većinom), riccie i cabombe,vjerojatno još neku samo neznam koju.
Rasvjeta je 15W neonka (daylight) nekako mi se to čini premalo ,da li da ju zamjenim sa nekih 40w?više?
e da zaboravio sam napisat akvarij je oko 55l (60*30*30)

Usput ću se sjetit još nekih pitanja al za sad tolko.

pozz..

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Početnička pitanja...
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2010, 15:11:49 poslijepodne »
Ubaci još jednu ili dvije neonke od 15W. Ove jače su dugačke i ne stanu ti u akvarij. Govorim o T8 jer T8 imaš sad. Bolja investicija bi ti bila ubaciti 2xT5 od 24W ili možda samo 1xT5 24W, al će te doći skuplje i ne znam dal bi stala. Cabomba je dosta zahtjevna što se tiče svijetla u akvariju, a ovo što sad imaš ti je dosta samo za najnezahtjevnije bilje.

« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2010, 15:17:11 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2010, 15:23:43 poslijepodne »
Da li bi dobio išta  kad bih stavio bijelu podlogu iznad lampe(ili neku reflektirajuću foliju)?

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2010, 15:28:20 poslijepodne »
Dobio bi nešto jače svijetlo, ali opet nedovoljno jako.

S tom rasvjetom možeš uzgajat anubiase, neke kripte i ima još nezahtjevnih biljaka, al cabombu nikako. Imaš nešto slično cabombi, limnophila sessiliflora se zove biljka i nije toliko ovisna o svijetlu kao cabmoba. Al svejedno joj nije dosta tih 15W što imaš.

Cubi ti također treba dosta svijetla da bi rasla nisko kao tepih, inače raste u visinu i nije baš nešto lijepa, ricca isto ako se sadi na dnu treba joj dosta svijetla.

mogao bi i dvije štedne žarulje nekak ubacit u poklopac, to te nebi ispalo puno, ni dodavanje još jedne T8 te nebi ispalo puno, al ne mogu ti ništa reći kad ne znam kakav točno imaš poklopac.
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2010, 15:32:35 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2010, 17:42:16 poslijepodne »
Evo slike poklopca....nadam se da će pomoć...iskreno neznam kak bi nutra ubacio još neku lampu.

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2010, 18:33:49 poslijepodne »
stane ti još jedna lampa unutra. član zorro1988 ti je na sličnom poklopcu jučer dodao još jednu lampu. Kupio je gotovu od 120cm (pitaj ga gdje) i skratio je nosač da mu paše lampa od 45cm i sam ju je pričvrstio za poklopac. pola sata posla sve skupa.

Još jednostavnije mi se čini da prišarafiš grla za dvije štedne na prednji kraj poklopca, to će te sve doći manje od 80kn, samo pri izboru štednih pazi da im je temperatura 6700K, nikako ne 2700K
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2010, 18:40:00 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2010, 19:22:29 poslijepodne »
opcija 1 tj 2cm supstrata - stavi uglavnom podjednako supstrata a- prema natrag gdje idu veće biljke nešto više. računaj da će se s vremenom sve izravnati ako ne napraviš neke terase uz pomoć kamenja i panjeva.
« Zadnja izmjena: Ožujak 19, 2010, 23:31:30 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2010, 07:23:38 prijepodne »
Ok....vjerojatno ću ić na ovo sa štednim žaruljama....tnx

@Marko - hvala i tebi  :)

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Ožujak 29, 2010, 21:54:42 poslijepodne »
Heloo opet...Uglavnom dodane 2 štedne od 20 W ( znači sada je unutra 1*15W i 2*20 W)

Danas je startan akvarij pa imam opet neka pitanja.
Dakle stavljen je supstrat,šljunak,neki panj, posađena cabomba,hottonia inflata i michrantemum(dodan biotopol).Stavljen grijač na 26°C i unutrašnji filter (duetto dj50) - e sad on ima 2 spužvice, aktivni ugljen i onu cjevčicu na čijem ulazu piše AIR - po tome sam pretpostavio da se ta cijevčica ne uranja u vodu - da li sam u pravu?
I još jedno pitanje - da li biljkama odmah dodavat CO2 (btw.ne mislim ga dodavat na bocu) ?
PS.u planu je posadit još biljaka

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 30, 2010, 21:48:30 poslijepodne »
Baš nitko nema odgovor?  :(
Ok onda pretpostavljam da sam to složio kak treba a s obzirom da nema još riba zatvorio sam "pipu" za zrak i tak mi je sad puno tiši filter.pozz

Offline v4nity

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
    • v4nity
« Odgovori #10 u: Ožujak 31, 2010, 11:53:53 prijepodne »
co2 mozes slobodno odmah dodavati, a u vezi filtera, ta bi cjevcica trebala biti za mijesanje zraka s vodom koju izbacuje filter (ako sam dobro shvatio o cemu govoris), dakle da, ta se cjevcica ne uranja u vodu. Inace, neke slikice bi isto bilo zgodno da pokazes da vidimo tocno o cemu je rijec :)

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 092 10000 36
« Odgovori #11 u: Travanj 08, 2010, 07:48:39 prijepodne »
biljke koje si naveo se večim dijelom hrane preko lista i slab korijen a biljke koje imaju jak korijen će bez problema doći do zemlje.
Substrat ti cijelo vrijeme isputšta hranjive tvari za biljke tako da i ove biljke koje se više hrane preko listova imaju korist od substrata

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Travanj 08, 2010, 10:22:59 prijepodne »
ok, tnx...

Počeo sam dodavat DIY CO2 i easycarbo ali sad neznam dali mi uopće taj easycarbo treba sa CO2 jer na njemu piše da je to ugljično gnojivo ,možda bi bilo bolje dodavat Profito ,šta vi mislite ? Iako za  ove 3  biljke za sad mislim možda nije ni potrebno ništa osim CO2 ...

PS.Michrantemum mi raste u visinu i nisam s tim zadovoljan morat ću nešto drugo nać (možda Hc?),a na cabombi su se pojavile bijele dugačke tanke niti,jel to normalno (ne daju se isčupat) ?

Pozzz...

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #13 u: Travanj 08, 2010, 11:18:53 prijepodne »
opa, ista litraža i isto svjetlo kao kod mene, nadam se da ću moći dati kakav savjet iz vlastitog iskustva

kao prvo, to je puno svjetla i moraš s njime oprezno, ne znam koji ti je foto period, ali pošto je akvarij nov treba ga smanjiti na neki razuman period (nek neko drugi kaže točno koliko) i postepeno povećavati vrijeme osvjetljenja
kod mene ja akv star nešto manje od 1 godine i svjetlo radi ovako: grolux 15W svijetli 12 sati, 2x20W svijetli 5 sati
kod toliko svjetla biljke bi ti bile zahvalne na obilnijem gnojenju s makro i mikro elementima, a i co2 treba dosta, stara priča, malo svjetla-malo briga, puno svjetla-puno briga
također osigurati dobar protok vode da se sve što ubaciš u vodu raspodijeli po cijelom akvariju

kažeš da su se pojavile neke bijele niti na cabombi, prvo što mi pada na pamet je "zračno korijenje", biljka nema dosta hrane

pitaj dalje ...
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #14 u: Travanj 08, 2010, 13:03:47 poslijepodne »
Bilo bi dobro da gnojiš makar profitom i dok ti se bilje ne primi smanji foto period na 6-8 sati  :up:
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Travanj 08, 2010, 14:04:48 poslijepodne »
Hm...da kod mene foto period 11-12 sati....znači da to smanjim na 8 sati? A kad dođu ribe?foto-period ostaje isti ili se mijenja?
Ok,kupit ću profit ,ali  kolko sam skužio on sadrži mikroelemente,šta sa makro-da li da radim sam ili ima nešto već gotovo?

@Pampa:  Misliš 15w svijetli 12 sati ,a u međuvremenu uključuješ ostale dve lampe na 5 sati?Zar nije to onda ipak malo premalo svijetla?Može slika tvog akvarija da vidim kolko biljaka imaš ako nije problem(a i dobro bi mi došla neka ideja za moj akvarij:-))

tnx..

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 08, 2010, 14:57:51 poslijepodne »
smanji rasvjetu odma na 9 sati maximalno....recimo upli ti se jedna lampa u 12  i u 1 se upale ostale stedne i sve zajedno nek gore do 18 , onda  ugasi stedne i nek ova jedna gori do 21 ....sam si naravno napravi vrijeme starta i gasenja
co2 pici konstantno i kad dodu ribe nema promjena rasvjete
te niti su mozda zracno korijenje ali moguce i alga pa dobro pripazi ili poslikaj da se vidi
sa makroelementima moras pricekati jos najmanje mjesec dana jer nema potreba zbog hranjiva podloge da gnojis tolko
profito dodavaj ali smanji dozu jer nemas jos biljaka da bi forsirao ali opet napominjem prati razvoj
 i jos vrlo bitno.....nema makroelementa bez co2 u dovoljnoj kolicini jer to je raj za alge i inace je co2 jako bitan cimbenik

krenuo si sa dosta zahtjevnim biljkama pa nemoj previse ocekivati
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Travanj 08, 2010, 17:44:16 poslijepodne »
Evo par slikica, osim i na cabombi stvorile su se i na hotoniji...
Znam da su zahtjevne al zašt bi bilo jednostavno kad može biti složeno :)
Znači profito ide,a šta sa easycarbom ?Dali da ga dodajem i dalje   ili ne?

Tnx na odogovrima...pozz

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 08, 2010, 17:52:51 poslijepodne »
to je zracno korijenje i slobodno ga rukama otkini i to ti je znak da im fali podloga ili gnojivo ali vlo cesta pojava....
easycarbo nemoras stavljati ako imas co2 ali ako ti nije problem nastavi dodavati E.C. jos neko vrijeme da pripomogne
dali imas drop checker(mjeri koncetraciju co2 u vodi) ...ako nemas nabavi
ponavljam se ali trebao bi krenuti za nezahtjevnim biljkama jer ovak bi se mogao razocarati i navuci si alge jer ko i svi mi pocel bus alo jace gnojiti jer ce biljkama faliti i eto problema
imas na pocetnoj vrlo lijepa uputstva o bijkama pa si izaberi koju manje zahtjevnu da ti bar raste sastrane i eventualno za pocetak potpomogne u razvoju akvarija i sprecavanju algi

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Travanj 08, 2010, 18:14:30 poslijepodne »
Supstrat je stavljen,možda se biljke još nisu dobro uhvatile za podlogu,ali sam 100% siguran da su u ovih 10 dana narasle i to dosta.
DC mislim nabavit uskoro pa ću vidjet dal ima dosta CO2...
Iskreno sad ne mislim čupat te biljke van...usput sam nabavio ricciu(koja kolko sam skužio nije prezahtjevna) a mislim nabavit još HC koja isto nebi trebala bit zahtjevna...Znam da su alge moguće (možda i neizbježne?) al ako dođu valjda ću ih se nekako uspjet rješit ;) 

Offline maliapostol

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 08, 2010, 18:24:30 poslijepodne »
hc kakvu vidis po slikama je zahtjevna
tvoja cabomba ce rast i rast ali vec se sad jasno vidi da je loseg izgleda jer je gola po stabiljci a morala bi biti jako jako gusta i bogata i to ti je problem zahtjevnih biljaka
hc ce ti rasti u visinu ako se uspije uhvatiti i nece biti tepih ko na slici
nemoj nista cupati samo dodaj a kasnije kad uhvatis rutinu onda vidi kaj bi htio da ti ostane

Offline mala_balava

• Punopravni član
  • **
  • Dob: 48 Lokacija: Zagreb
« Odgovori #21 u: Travanj 08, 2010, 19:12:49 poslijepodne »
Za brdo u akvariju odi u uređenje akvarija - tema Principles Of Lust pa pogledaj
Zaustavi vlak kad vidiš cvjetne livade..

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Travanj 11, 2010, 21:38:56 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu,
napravio sam drop checker al imam par pitanja u vezi toga : 1.da li je rupica širine 5mm dovoljna da bi se dogodila promjena boje reagensa?
2.U vezi KH=4 - nemam preciznu vagu ali sam nešto čitao da bih mogao izmjerit 6 g sode sa špricom od 6 ml,jel to dovoljno precizno ili ne?

PS. Jučer sam stavio u akvarij 1 ancistrusa (malički ,samo se skriva za sad), 2 kozice red cherry (jedne kao da nema a druga radi svoje  :) ,btw.ako neko ima za udjelit ili prodat koju kozicu nek se javi-ako ovim kršim pravila foruma obrisat ću) i puža jabučara koji je jučer bio skroz normalan i obišo cijeli akvarij ,danas kad sam došo predvečer doma polegnut na dno ,uvučen u kućicu i ne miče se već par sati a ujutro sam bacio jednu tableticu hrane za ancistrusa koju je puž požderal - jel moguće da ga je to ubilo (malo mi je to glupa teorija ) ili  je možda još živ pa se ne miče tak?

PSS. e da ,easycarbo dodajem i dalje manje od 1ml dnevno i u četvrtak sam dodao tjednu dozu profita ali i dalje se javljaju "zračni korijeni"
pozz...

EDIT:Puž je živ i zdrav ,očito je trebao malo odmora  :)
I dalje tražim odgovore na ostala pitanja  :question:
« Zadnja izmjena: Travanj 12, 2010, 13:12:08 poslijepodne od glava123 »

Offline glava123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #23 u: Travanj 12, 2010, 17:34:37 poslijepodne »
Nitko  :question:   :(

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #24 u: Travanj 12, 2010, 17:59:25 poslijepodne »
Da ne otvaram novu temu,
napravio sam drop checker al imam par pitanja u vezi toga : 1.da li je rupica širine 5mm dovoljna da bi se dogodila promjena boje reagensa?
2.U vezi KH=4 - nemam preciznu vagu ali sam nešto čitao da bih mogao izmjerit 6 g sode sa špricom od 6 ml,jel to dovoljno precizno ili ne?

PS. Jučer sam stavio u akvarij 1 ancistrusa (malički ,samo se skriva za sad), 2 kozice red cherry (jedne kao da nema a druga radi svoje  :) ,btw.ako neko ima za udjelit ili prodat koju kozicu nek se javi-ako ovim kršim pravila foruma obrisat ću) i puža jabučara koji je jučer bio skroz normalan i obišo cijeli akvarij ,danas kad sam došo predvečer doma polegnut na dno ,uvučen u kućicu i ne miče se već par sati a ujutro sam bacio jednu tableticu hrane za ancistrusa koju je puž požderal - jel moguće da ga je to ubilo (malo mi je to glupa teorija ) ili  je možda još živ pa se ne miče tak?

PSS. e da ,easycarbo dodajem i dalje manje od 1ml dnevno i u četvrtak sam dodao tjednu dozu profita ali i dalje se javljaju "zračni korijeni"
pozz...

EDIT:Puž je živ i zdrav ,očito je trebao malo odmora  :)
I dalje tražim odgovore na ostala pitanja  :question:

6 g sode možeš odnijeti u ljekarnu da ti izvažu ili u zlatarnu...
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.