Kolovoz 16, 2025, 11:56:34 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: rasvjeta-pomoć!  (Posjeta: 832 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mala ribarica

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 46
  • tko se nije skrio-magarac je bio!
rasvjeta-pomoć!
« u: Ožujak 16, 2010, 22:02:09 poslijepodne »
dragi pametni, napredni, iskusni!
imam Wave 240 l ( 120x40x60 cm) i u poklopcu dvije lampe od 30W što mi se od prvog dana čini premalo- jer je dubina veća nego širina-o čemu nisam vodila računa na početku, a sada je prekasno!... bilje raste relativno ok ( srednje i visoko, al se nisko pati i stagnira), s algama nemam problema ( dodajem jednom tjedno easy carbo, gnojivo, tekuće željezo i povremeno promijenim desetinu vode...)
svjetlo je upaljeno 12 h dnevno.
e sad, nabrusila sam se promijeniti te lampe sa t5 ( dvije po 54 W) :to bi mi riješili dečki iz Žaruljice sa Vrbika ali brine me iduće:
hoće li to svjetlo biti prejako i koliko vremenski da bude upaljeno?
hoće li mi buknuti alge?

dajte ekipo pomozite!

[font=Verdana]NAKON PAR DANA PO MONTIRANJU :
hvala svima na odgovorima! mi bleščimo kak Betlehem! malo ću proučavati situaciju , pa Vam javim kak nam ide! meni je sad puno ljepše, a kak bu bilo živadi koja je u nutra tek bumo vidjeli![/font]
« Zadnja izmjena: Ožujak 21, 2010, 22:32:20 poslijepodne od mala ribarica »
u ribara mokre gaće, za večeru ne zna šta će!!!

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: rasvjeta-pomoć!
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2010, 22:38:21 poslijepodne »
Za početak zavisi kakvo bilje imaš, al to se da rješiti stavljanjem biljaka koje sporo rastu u sjenu.

Svijetlo nije preveliko dok god ga popratiš sa dovoljnom količinom CO2, makro i mikro elemenata i bilja koje će trošiti te elemente. Onda nemaš problema s algama kad izbalansiraš sve.

Te 2 lampe koje si spomenula bi ti bile sasvim OK rasvjeta. Period osvjetljenja 8-10 sati
« Zadnja izmjena: Ožujak 16, 2010, 22:42:48 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2010, 23:30:41 poslijepodne »
sa dvije lampe po 54W dobila bi oko 0.5 W/L. Recimo da akvarij ima oko efektivno 220L (zbog odbijanja podloge, volumena panjeva i sl.) Tako da mislim ako bi imala neke nezahtjevnije biljke tipa anubias, cripte, valisnerije i sl. ne bi trebala dodavati CO2, ali naravno da bi bilo bolje da dodajes CO2 i to po mogucnosti preko boce.
bilo bi zgodno da imas i neku hranjivu podlogu.
ja sam prije imao isto tako 0.5 W/L pa sam samo predoziravao biljke sa mikroelementima i nisam imao nikakvog problema niti sa algama niti sa biljem.
samo naprijed.

naravno najbolja solucija bi ti bila 4x54W pa bi imala 1W/L i da dodajes CO2. ali naravno da je to i najskuplja varijanta - sto se tice struje, i gnojiva i svega, ali bi ti lijepo uspjevala velika vecina biljaka.

samo ti polako kreni kako si zamislila pa tko zna - mozda apetit poraste :)

Offline maliapostol

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Ožujak 17, 2010, 00:34:26 prijepodne »
obavezno si osiguraj co2 bocu i skrati rasvjetu na 9 sati cca i nebi se slozio sa  nautilu007 da je idealna situacija sa 1w/lit jer to je prejako i nepotrebno i sam si rekel dok je bilo 0'5w da je sve bilo dobro
ova ce ti rasvjeta sigurno zadovoljiti samo odma co2 i ne zuri sa makroelementima jer stignes sve pohvatati
Odrasto sam al na kratko bit cu dijete zivot cijeli...C.J.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #4 u: Ožujak 17, 2010, 11:08:10 prijepodne »
Eto od prije neki dan tekst na portalu u kojem je sve objasnjeno u detalje:  Rasvjeta biljnih akvarija

4 t5 lampe su puno svjetla i za iskusnije, a kamoli za one koji nemaju previše iskustva.  ;)

« Zadnja izmjena: Ožujak 17, 2010, 11:11:52 prijepodne od lp »

Offline nautilu007

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Ožujak 17, 2010, 13:57:18 poslijepodne »
sa 1 W/L sam htio reci da bi to bilo najzgodnije za biljke, ali bi mogle stradati spororastuce biljke koje su direktno izlozene svjetlu. nemam niti ja 1 W/L pa sve uspjeva lijepo. naravno da se i sa manjom vatazom moze postici zdravo i bujno bilje.
i lijepo sam napisao neka krene sa dvije lampe pa ako se odluci uvijek moze dodati jos koju .
a bocu sam uveo jos dok sam imao 0.5W/L i osjetno je bilje zivnulo sto se tice rasta. ali znam slucajeve koji imaju i nesto jace svjetlo pa nemaju CO2 pa bilje raste.
situacija se mijenja od akvarija do akvarija.
« Zadnja izmjena: Ožujak 17, 2010, 14:01:32 poslijepodne od nautilu007 »