Srpanj 27, 2025, 12:36:28 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pauza u rasvjeti?  (Posjeta: 2690 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ana*žac

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
Pauza u rasvjeti?
« u: Ožujak 13, 2010, 16:06:36 poslijepodne »
Čitam po forumu u par tema da to neki ljudi rade pa sad mene zanima zašto je to dobro
i dali je uopće dobro? -?
Molim vaša iskustva s takvom rasvjetom.
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline ibanezfrelon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
Odg: Pauza u rasvjeti?
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2010, 21:36:01 poslijepodne »
Pauza u rasvjeti je dobra jer algama jako smeta i one to teško podnose. I to je to , kratko i jasno.
Uobičajeno je stavljati pauzu od 2 sata ali može i sat, ček i pola.
I bilju to smeta u određenoj mjeri ali ne koliko i algama..

Offline ana*žac

• Punopravni član
  • Dob: 46 Lokacija: Zg
« Odgovori #2 u: Ožujak 14, 2010, 08:32:34 prijepodne »
Hvala. :up:
Don't drive faster than your Guardian Angel can fly!!!

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #3 u: Ožujak 14, 2010, 22:01:49 poslijepodne »
ja imam oko 1W/lit. - mijesano stedne daylight i fluo Gro-Lux... odlucio sam na sat i pol do dva ugasiti dnevno sve stedne i ostaviti samo Gro-Lux od 18W (cisto zbog riba).. vrijeme osvjetljavanja je i tako 8 sati (sad je 6 sati "do daske" a dva sata samo priblizno 0.23W/lit.)... nadam se da ce to zajedno sa EI metodom odraditi posao smanjenja algusica....

AQ 80lit... rasvj: 1*Sylvania GroLux 18W, 4*TEZ Daylight 15W...
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Ožujak 14, 2010, 23:13:29 poslijepodne »
onak...niš to meni nikad nije pomoglo....doduše..možda da prestanem to radit bi bilo gore ali sumnjam.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #5 u: Ožujak 15, 2010, 07:32:57 prijepodne »
Kad je nekakav disbalans u pitanju u akvariju, nema tih pauza koje to mogu riješit...treba krenut od uzroka algi (obično svjetlo - co2 odnos) da se više ne ponavljaju, a ne ih malo usporavati pauzama a one i dalje rastu.   ;)
« Zadnja izmjena: Ožujak 15, 2010, 07:50:55 prijepodne od lp »

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Ožujak 15, 2010, 11:59:30 prijepodne »
Što, jel onda na kraju dobro raditi tu pauzu ili ne?

Meni je bolje da mi svijetlo gori 5+2+5 jer mi se prerano gasi inače ak je 10 sati osvjetljenje. Al ak ova pauza nije dobra onda ju neću raditi.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #7 u: Ožujak 15, 2010, 12:10:33 poslijepodne »
Što, jel onda na kraju dobro raditi tu pauzu ili ne?

Meni je bolje da mi svijetlo gori 5+2+5 jer mi se prerano gasi inače ak je 10 sati osvjetljenje. Al ak ova pauza nije dobra onda ju neću raditi.
Treba naći uzročnika algi i onda riješiti uzrok ali u borbi sa algom puno pomaže pauza u rasvjeti..
Znači, alga nastaje zbog pomanjkanja nekog od elemenata (uglavnom CO2) i to treba riješit a pauza u rasvjeti može samo pomoć..
Meni je pomogla...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #8 u: Ožujak 15, 2010, 12:41:23 poslijepodne »
Treba naći uzročnika algi i onda riješiti uzrok ali u borbi sa algom puno pomaže pauza u rasvjeti..
Znači, alga nastaje zbog pomanjkanja nekog od elemenata (uglavnom CO2) i to treba riješit a pauza u rasvjeti može samo pomoć..
Meni je pomogla...

Meni nije pomogla kad sam to radio davno, pa sam tako napisao. 8-10 sati u komadu koristim vec dugo i nemam problema sa algama.

Također nisam bas nesto vidio na scaperskim forumima da to netko koristi i da to netko spominje kao efikasno oruzje u borbi sa algama. Da li ima nekakve negativne posljedice na ribe i biljke gasenje svjetla usred dana, osim sokiranja riba ne znam, pa necu laprdat.  :)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #9 u: Ožujak 15, 2010, 14:20:59 poslijepodne »
Meni je pomogla...

Meni nije pomogla kad sam to radio davno, pa sam tako napisao. 8-10 sati u komadu koristim vec dugo i nemam problema sa algama.

Također nisam bas nesto vidio na scaperskim forumima da to netko koristi i da to netko spominje kao efikasno oruzje u borbi sa algama. Da li ima nekakve negativne posljedice na ribe i biljke gasenje svjetla usred dana, osim sokiranja riba ne znam, pa necu laprdat.  :)
Pročitao sam i raspravu od prije nekoliko godina gdje se većina složila da jepauza u rasvjeti dobra za rješavanje od algi..
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=11075.msg155121#msg155121
Pa čak si i ti Lp napisao: 'Ja isto koristim tu pauzu o dva sata i nikad problema s biljkama, znaci da im ne skodi...'' 
Tuljan je više puta napisao u korist rupe u rasvjeti ali ne mogu sad nać  jer toga ima puno..

Ima li možda kakvih novih saznanja?
 :respekt-ss:

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #10 u: Ožujak 15, 2010, 14:32:25 poslijepodne »
A inače u tropskim dijelovima svijeta oko podneva pada kiša. Zenitalne kiše se zovu i traju po sat-dva nakon kojih je opet vruće.

U tom periodu sigurno ima manje svijetla jer je oblačno, a nije ni akvarij mračan skroz kao po noći jer ipak imam svijetla u prostoriji u kojoj se nalazi, tak da mislim da za ribe to i nije toliki šok.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #11 u: Ožujak 15, 2010, 16:01:26 poslijepodne »
To šta više ne koristim pauzu u osvjetljenju valjda nešto govori...upravo to što sam Vam napisao u ovoj temi. Da tako dobro spriječava alge valjda bi je onda još uvijek koristio. Možda sam poblesavio pa sam uspješan recept odlučio odbacit i imat alge? Ili se možda s vremenom došlo do nekih boljih spoznaja kako ih spriječit?  

:respekt-ss: i tebi još veći.

Godinu dana prije tog posta (prošlo 4 godine  :clown:) se još uvijek mislilo da i fosfati i nitrati uzrokuju alge...i da ih ne treba dodavat. Hoćete mi sad izvuć neki post iz tog vremena, kad savjetujem EI danas nekome i reći šta sam napisao tada? Meni ili bilo kome drugome tko se još tada bavio biljnom akvaristikom?  :D

Ako hoćete poslušajte me, ako nećete radite kako želite. Meni potpuno svejedno.   ;)
« Zadnja izmjena: Ožujak 15, 2010, 16:09:27 poslijepodne od lp »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #12 u: Ožujak 15, 2010, 16:21:36 poslijepodne »
To šta više ne koristim pauzu u osvjetljenju valjda nešto govori...upravo to što sam Vam napisao u ovoj temi. Da tako dobro spriječava alge valjda bi je onda još uvijek koristio. Možda sam poblesavio pa sam uspješan recept odlučio odbacit i imat alge? Ili se možda s vremenom došlo do nekih boljih spoznaja kako ih spriječit?  

:respekt-ss: i tebi još veći.

Godinu dana prije tog posta (prošlo 4 godine  :clown:) se još uvijek mislilo da i fosfati i nitrati uzrokuju alge...i da ih ne treba dodavat. Hoćete mi sad izvuć neki post iz tog vremena, kad savjetujem EI danas nekome i reći šta sam napisao tada? Meni ili bilo kome drugome tko se još tada bavio biljnom akvaristikom?  :D

Ako hoćete poslušajte me, ako nećete radite kako želite. Meni potpuno svejedno.
Zbilja mislim da sam mogao to i drugačije napisat..
Nisam želio da ispadne da si nekad hvalio jedno a danas drugo...
...to mi nije bilo na kraj pameti..
Želio sam dati do znanja odakle meni argument da dajem savjet o takvoj rasvjeti, od autoriteta na ovom području kao što ste ti Lp, Tuljan i kompanija.
Možda bi te starije rasprave trebalo uzeti sa zrnom soli pošto se stalno dolazi do novih saznanja.
Što se tiče algi, ja sam se riješio 90% algi kad sam krenuo na takav način rasvjete, ali sam zaboravio napisat da sam istovremeno počeo gnojiti po EI,
..i istovremeno pojačao protok u riu 180 na 2400l-h (zahvaljujući Lp-jevom odličnom članku http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=609:protok-vode-u-slatkovodnim-akvarijima&catid=34:lanci&Itemid=118)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #13 u: Ožujak 15, 2010, 16:39:30 poslijepodne »
Što se tiče algi, ja sam se riješio 90% algi kad sam krenuo na takav način rasvjete, ali sam zaboravio napisat da sam istovremeno počeo gnojiti po EI.....i istovremeno pojačao protok u riu 180 na 2400l-h...

A ipak ima smo došli do nečeg puno važnijeg od same pauze u rasvjeti. I tu je kraj priče o ovome.

Članak ti je napisao Vedran, a ne ja...svejedno u potpunosti ga podržavam.  :up:

Za ubuduće tko hoće neka vjeruje šta napišem, tko neće apsolutno mi je svejedno, i neću se pravdat nikome iz jednostavnog razloga šta uvijek pišem iz iskustva, prakse. ;)  
« Zadnja izmjena: Ožujak 15, 2010, 16:55:05 poslijepodne od lp »

Offline mukihr

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 50
    • Pusle Audio Team
« Odgovori #14 u: Ožujak 15, 2010, 21:58:11 poslijepodne »
dobro - dakle, ako sam dobro shvatio (ja malo tesko kapiram :P ), EI metoda - DA, pauza - MOZE/ NE MORA, alge - uglavnom zbog nestabilnog CO2 ili previse svjetla....

jel to moze tako????

:question:
AQ 80lit... rasvj: 1*Sylvania GroLux 18W, 4*TEZ Daylight 15W...
Bicolor-1kom, Botia macracanthus-1kom, Crne udovice-4kom, Sij. algojed-2kom, Otocinclus-2kom, sacica malih Corica i Ancica na privremenom radu :P

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #15 u: Ožujak 16, 2010, 09:14:14 prijepodne »
tema oko algi već postaje antologijska

naravno da postoje razni načini uništavanja algi (možda i pauza u rasvjeti doprinosi tome), ima raznih gotovih kemija, sjećam se i slame i vrbe i ima još toga

zar nije jednostavnije spriječiti pojavu algi ili bolje rečeno smanjiti njihovu pojavu na minimum, alge su ipak sastavni dio akvarija i jako teško je svesti njihovu pojavu na 0%

najčešći uzrok pojave algi je nedovoljno co2 ili njegova loša distribucija po akvariju, općenito neodgovarajuća količina i nestabilnost u doziranju,
zapravo, sve bi trebalo početi od svjetla i ostale stvari prilagoditi svjetlu koje je u akvariju, slabije svjetlo zahtjeva manje pažnje oko održavanja, jako svjetlo je za one koji znaju što rade i imaju vremena za održavanje

evo i nekih linkova osim onog što piše na akvarij.netu:
http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm
http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=1
..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.