Srpanj 18, 2025, 19:05:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Kako pomoci ribici?  (Posjeta: 1276 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline chikavelja

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Kako pomoci ribici?
« u: Travanj 10, 2005, 11:12:00 prijepodne »

Cudno se ponasala u srijedu pa sam je stavio u poseban akvarij, nakon toga su mi u petak uginule 4 ribice (zlatne) ali ponasale su se najnormalnije, no to sad nije bitno, ova koju sam izvadio u srijedu pocela je u pet-sub davati znakove slijedece bolesti (Copy-Paste sa onog dijela akvarij.net o bolestima):

3.FLEXIBACTER COLUMNARIS,kolumnaris
Najpogubnija je bakterijska bolest,a manifestira se najprije na rubovima peraja koji se poeinju dezintegrirati,ostaju samo žbice.U kasnijoj fazi u tolikoj mjeri ošteauje kožu tako da ostaju otvorene rane koje ubrzo prekrije plijesanj kao sekundarna infekcija.Škrge također mogu biti zaražene i raspadati se.Kod maldih rina škržne resice su zaljepljene zbog izlueivanja škržnog epiteluma te dolazi do blokiranja resorpcije kisika iz vode i ubrzanog disanja ribe.Riba je opaenito po ponašanju letargiena,ne reagira na podražaje(možemo je uhvatiti rukom)i prevrae se.Uzok pojave je loš kvalitet vode,visok nivo amonijaka i mali sadržaj kisika koji pospješuje infekciju
Tretman je mogua samo kao dugotrajna kupka u akutnoj formi acriflavinom 5 ml/1 litru vode ili Chloramphenicolom ili još bolje zajedno,pošto se eesto kao sekundarna infekcija pojavljuje plijesanj.

Kako joj pomoci? Jucer sam primjetio i opadanje ljusaka, malo pliva malo ne, ne reagira na ruku i mogu je uloviti kao sto je napisano gore medjutim ako ju primim i drzim (u vodi) par sekundi onda se "aktivira" i pocne plivati nakratko i onda opet stane, zadrzava se u kutovima, ne zeli jesti. Koji su to preparati koji su gore navedeni i kako ih se koristi?

Hvala na pomoci!

Offline chikavelja

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
Kako pomoci ribici?
« Odgovori #1 u: Travanj 10, 2005, 11:16:00 prijepodne »
zaboravio sam napomenuti da je rijec o zlatnom teleskopu (prije je bio crni) velicine cca. 10cm, starije dobi, nisam siguran koliko....

Offline sašo

• Punopravni član
Kako pomoci ribici?
« Odgovori #2 u: Travanj 29, 2005, 01:40:00 prijepodne »
u uznapredovaloj fazi je tesko napravit bilo sto osim odvojit ribu od ostalih i pokusat tretirat sa sera baktopurom ili proizvodom nekog drugog proizvodjaca,a ubuduce vise paziti na uvjete u samom akvariju.